|
Teakészítés:
A teafüvet lazán elhelyezzük a teáskannában, személyenként 1 teáskanálnyit + 1 ráadás a
"kanna számára".
Leöntjük forró vízzel, majd 2-5 perc ázás után átszűrjük. Fontos az áztatási
idő betartása, mert ha tovább marad a vízben a levél, tannin szabadul fel belőle, ami
csökkenti a koffein hatását, valamint kesernyéssé teszi a főzetet. Különösen a zöld és az
oolong (sárga) tea érzékeny erre.
A legfontosabb alapszabály, hogy mindig tiszta, lehetőleg külön e célra rendszeresített
eszközöket használjunk, ne legyenek rajtuk rászáradt kávéfoltok, más szennyeződések, vízkő.
Ha tehetjük, kerüljük a fémtárgyak használatát.
Elnevezés:
Japánban és Kína nagy részén "csa" a tea neve, de Fujian tartományban "te" ("téj"-nek ejtik).
Mivel Európában a hollandok terjesztették el, akiknek Fujianban voltak kapcsolataik, ők is
átvették az ott használt elnevezést. Kivétel persze akad: a portugáloknak és az oroszoknak
külön kereskedelmi kapcsolatuk volt Kínával, ezért ők a hagyományos "csa" nevet használják.
Három főzet:
A zöld teákat kínai módra is elkészíthetjük, ehhez többször kell lefőzni a teafüvet:
Az első forrázatot 1 percig áztassuk - ez a finom illatok teája.
A második forrázatot hagyjuk 2-3 percig ázni - ez a finom ízek teája.
A harmadik forrázatot kicsit tovább áztassuk, vagy forróbb vízzel öntsük le - ez a hosszú barátság teája.
|
|
|