Legfrissebbek

A Corvin - Szigony projekt keretében végzett
bontási munkák áldozatai - képriport kevéske kommentárral
(2007. február 18.)

Józsefváros belsejében nagy a zaj… Bontócsákányoktól hangos a környék, ugyanis folyik a régi városszövetbe való belevájása a Corvin sétánynak. Habár a nagy többség örömmel fogadta az idők során igencsak lelakott városrész teljes feledtetését, a Budapest értékeit féltőknek azért volt pár szavuk. Az én „szavaim” legyenek ezek a fényképek, amelyekkel azt kívánom illusztrálni, hogy mi tűnik el városunk képéből. Persze a legtöbb házra lehet mondani, hogy ilyenből még 23 ugyanilyet, és 236 hasonlót tudunk mutatni, de ha így gondolkodunk nem sok mindem marad meg majd a mai városképből, ami vitathatatlanul nem üdvözítő. Lássunk neki hát virtuális túránknak… (Tovább...)
__________________________________________________________________________________________________________

Szervita téri álmok
(2007. január 29.)

A Szervita téri telkek az 1970-es évekig üresen álltak, játszótérként funkcionáltak. A Teleki-palota helyén és a Szervita tér 8-as telken 1973-ban épült fel Szabó István és Jakab Zoltán tervei alapján az OMFB (Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság) Irodaháza és a belvárosi parkológarázs. A templom melletti 6-os telken pedig 1974-től 77-ig épült fel a Belvárosi Távbeszélő Központ épülete Jeney Lajos és Bán Ferenc tevei alapján. A három modern épület a korábbi aprócska, XIX. századi hangulatú teret merőben más dimenzióba helyezte. A forgalom és az autók számának növekedésével a tér gyakorlatilag parkolóvá süllyedt le, amit ráadásul a Bárczy István utcából kijövő forgalom keresztbevág, a templom előtt pedig a Városház utca felé hajtanak be az autók. Ma sétálásra, vagy pihenésre fokozottan alkalmatlan. (Tovább...)


__________________________________________________________________________________________________________

Különvélemény - Moszkva tér átépítése
(2007. február 07.)

30-35 milliárd forint nem kevés pénz. A jelenleg hangoztatott tervek szerint ennyibe kerülne a Moszkva tér átépítése. Az, hogy a tér rendezetlen, és piszkos nem vitás. Azonban az, hogy ennyi pénzt öljünk bele, már sokkal inkább az. A teret olyan mértékben akarják átszabni az illetékes elvtársak, mintha ágyúval lőnének verébre. Mesterséges domb, és mínusz 3 szint… Na persze, ez kell csak nekünk, hamár omladozik a fél belváros, szétesnek a lakótelepek, és sorolhatnám még, akkor mínusz 3 szint kell a Moszkva térre. Én nem vagyok erről meggyőződve. A Moszkva tér tulajdonképpen egy nagy luk, a várhegy oldalában. Ebben a lukban alakult ki Buda legnagyobb közlekedési elosztó-központja. Ez lett a természetes funkciója. És most, a terveknek hála, ezt a funkciót akarják visszaszorítani. Mit hallunk a médiából ugyanis? (Tovább...)

__________________________________________________________________________________________________________

A Grünwald ház - Rákóczi út 30.
(2007. február 09.)

Nemrégiben volt szerencsém bejutni az egykor szebb napokat is látott Grünwald Mór által tervezett és építtetett házba, a Rákóczi út 30-ba. A szerencse szó, azonban nem a legpontosabb, ugyanis 20 percet kellett várni arra, hogy jöjjön valaki, aki mellett be tudok menni fotókat készíteni. Az épület 1898 és 99 között épült fel, a mai Dohány, Nagy Diófa, és Nyár utcák, valamin a Rákóczi út által határolt telken, így kikövetkeztethető, hogy a telek nem is kicsi. Grünwald egy igen érdekes homlokzatot tervezett, hozzá hasonló talán nem is volt Budapesten, és sajnos már nincs is, mivel a történelem megtépázta már. (Tovább...)

__________________________________________________________________________________________________________

Frissítéslista | Rólam | Jogi közlemény | Írjon nekem | ©2007 KKZ