Eltünő városrészek - Külső-Józsefváros - Corvin-szigony projekt rontásai... bontásai...

Józsefváros belsejében nagy a zaj… Bontócsákányoktól hangos a környék, ugyanis folyik a régi városszövetbe való belevájása a Corvin sétánynak. Habár a nagy többség örömmel fogadta az idők során igencsak lelakott városrész teljes feledtetését, a Budapest értékeit féltőknek azért volt pár szavuk. Az én „szavaim” legyenek ezek a fényképek, amelyekkel azt kívánom illusztrálni, hogy mi tűnik el városunk képéből. Persze a legtöbb házra lehet mondani, hogy ilyenből még 23 ugyanilyet, és 236 hasonlót tudunk mutatni, de ha így gondolkodunk nem sok mindem marad meg majd a mai városképből, ami vitathatatlanul nem üdvözítő. Lássunk neki hát virtuális túránknak…

A Corvin sétány, a Corvin köz folytatásaként kelet felé tarta éri majd el a Szigony utcát, ahol vége lesz. Persze mire ez az állapot beáll még sokezer köbméter építőanyag vándorol el, és be a területről/re.

A fenti térkép az "akcióterület" állapotát hivatott mutatni, 2006. december végén. A kék sáv a leendő sétány nagyjábóli helyét a narancssárga terület pedig a már lepucolt - úgy értem házaktól megszabadított - házakat. Ez a Kisfaludy utcától, Futó utcáig tartó szakasz a sétány első "szektora". Hogy mi lesz a jövőben, azzal majd egy másik cikkben foglalkozunk, most inkább nézzük meg, mi az amit már nem sokáig láthatunk.

A Corvin mozitól besétálva, egyre mélyebbre merülhetünk a józsefvárosi nyomorban. Most ezt a nyomort felszámolandó, és a beruházói kívánalmakat maximálisan figyelmebevéve az egész könyéket tarvágásra ítélték, nem kímélve szennyet és mocskot, de nem kímélve koszlott értéket sem. Hullik minden ami a nyomvonal útjába kerül...

A Corvin mozit hátunk mögött hagyva, az ideiglenesen kialakított "sétány" kockakövein sétálva ez a látvány tárul elénk. A környék teljesen kopasz a Futó utcáig. A képen látható házak (balról jobra - Futó utca 18, 20 és 22) a bontást várják. A 22-as számú ház ablaktábláit már eltávolították, a homlokzatot tégláig csupaszította az idő, és a nemtörödömség. Építészeti értéküket, amely egykor talán volt, nagyon nehéz előbányászni innen nézve. Mindenesetre, azok számára, akik azt gondolják, hogy itt már semmit sem érdemes megmenteni, jó reklám. Csakhogy csalóka a kép, mivel ez a 3 épület a környék talán három legrosszabb állapotban levő háza is. Aki mélyebbre merészkedik, árnyalódhat a kép. Merészkedjünk...

A Futó utca e két háza (30 és 32) megmarad. A 32-es számú ház, a Práter utca sarkán áll, ami már az akcióterület határa is egyben. A képen jobb oldalt levő házban, ahogy az sejthető a konténerből, már zajlott a rekonstrukció, éppen gépészeti átalakítások vették kezdetüket. Beszélgettem is egy főbb emberrel, aki elmondta nekem, hogy teljes rekonstrukció elé néz a két épület. Egyik sem egyedülálló építészeti remekmű, de mégis Budapest városképét ilyen házak alkotják nagyrészt. Érdemes megfigyelni, a kariatidákat, vagyis a szemöldökpárkányt tartó női alakokat, ilyen sincs mindenhol. A jó hír hallatán némileg jobb kedvvel mentem tovább...

A Leonardo da Vinci utca 33 viszont különleges épület. És szerencsére, a ház védettséget élvez, így remélhetőleg meg is marad az utókornak. A középen kiugró zárterkély remekül tagolja a háromtengelyes épületet. Különleges a zárterkély alján található két vadmadár épületszobor is, akik szegények, már egy jó ideje fejetlenek.

A képen látható ház (Leonardo 34) szintén ebben az utcában található. A háromszintes épület homlkozata, még így romjaiban is gyönyörűen, és gazdagon díszített. Más városok főterükön őrizgetnek becsesen ilyen épületeket, de akár én is "elcserélném" ha ez lehetséges lenne, egy-egy randább belvárosi ház helyett. A bontás már megkezdődött, a nyílászárók hiányából erre lehet következtetni.

Hogy miért raktam be ezt a két ocsmányságot. Mert az igazsághoz ezek a csúf csonka történelmi maradványok, vagy inkább nevezzük őket ragadványoknak (a jelenhez) is hozzá tartoznak. A területen nem is egy hasonló értéktelenségű ház éktelenkedik. Hogy ezekben itt lakik e valaki, vagy sem, azt nem tudom, egy biztos, ezeket a többször átépített eredetileg 1 vagy 2 szintes épületek jó lesz eltüntetni. A probléma csupán az, hogy velük együtt hullanak az olyan épületek is, mint amit az előbbi képeken mutattam be.

A környéket, régóta nyomornegyedként emlegetik, de itt látható igazán, hogy mikor épült, mennyire nem ez volt jellemző. A Bókay János utca 44 kapualját ólomüveg ablakok díszítik. Ugyan nem egy Róth Miksa, de mégis szép díszei az épületnek, ami maga sincsen menthetetlen állapotban. Az ablak alatt a fotón belátást nyerünk az udvarba. Itt tulajdonképpen, két egymással szembe néző "fél-udvart" láthatunk, azért a gangok közti szintbeli eltérés. A két épületre szintén a bontás vár. A Bókay utca egyik háza pár éve homlokzatfelújításon esett át. Egy lakó szerint, azt is bontani fogják, a Bókay utca majdnem teljes épületállományával együtt, ami nem rosszabb, mint bármelyik belső városrészé, csupán abban tér el, hogy többnyire 3 szintes házakat találunk errefelé, míg ott 4 szinteseket.

Sajnos a végső konklúziót már csak akkor vonhatjuk le, ha teljesen eltünt a régi városszövet a környékről, és helyébe lépett egy új. Aminek minősége egyelőre bizonytalan. Reméljük a legjobbakat... Hamarosan a jövővel foglalkozó cikkel is jelentkezem, utolsónak álljon itt egy külső-józsefvárosi bontandó bérház varázslatos hangulatú kapualja:

A cikkben felhasznált képek 2007. január 10-én készültek. A térképet a maps.google.com oldalról szereztem.
KKZ - 2007. február 18.

 

Frissítéslista | Rólam | Jogi közlemény | Írjon nekem | ©2007 KKZ