A faluról

Buják község Nógrád megyében a Cserhát hegység kelet, dél-keleti lejtőjén terül el. Középkorból származó vára és szép népviselete miatt turisztikai szempontból ma is látogatott község. „Maga a szó: Buják, lehet szláv szó is és bikát jelent magyarul, de Bijan chald szó növényi bujaságot jelent. A buja erdőben el is bújhatott mind a vár, mind a falu. Ezen feltevést igyekszik alátámasztani az a körülmény, hogy a várat a falu felől még ma sem lehet látni, csak ha egészen közel megyünk hozzá. E sok nézet közül talán még ez a legigazibb”. Az etimológusok Buják község nevét szláv eredetű személynévből eredeztetik.

A község határában, a Rákos-patak hidján áthaladva juthatunk el a település két védetté nyilvánított büszkeségéhez és nevezetességéhez, amely már a „legújabb” kor flórájának nagyszerűségéről és szépségéről tanúskodok. A keselyréti csemetekert előtti tölgyes szegélyén áll két óriás tölgy. Az erdős környezetben felnövekedett - körülbelül 380 éves - fáktól távolabb,  a csemetekert területén találhatjuk a harmadik „matuzsálemet”.

Buják népviselete a palóc néphagyomány terület egyik legismertebb és legszebb viselete. Napjainkig élő, ma is hordott viseletről van szó. Az ország területén ismert viseletekkel ellentétben itt most is újat varrnak, nem csak ünnepi alkalmakra veszik fel a nagymamák a ládákban, kasznyikban molyosodó ruhadarabjaikat. A viselet megmaradásának okait kutatva talán döntő, hogy Buják zárt település. A környéket elkerülte az iparosítás és a gyáripar. A falu lakossága megmaradt a mezőgazdaságban, megtartva és megőrizve a falu erkölcsi tisztaságát és népviseletét.

A településen található Kálvária-hegy - lépcsős, kőkerítéses, 1810 körül épült. - Buják határának másik nevezetessége az Égidus-forrás, amelyet az erdő alján, a Selyemrét szélén találhatunk meg. Kedvelt, turistákat vonzó táborozóhely az üdítő vizet adó forrás, amelyet 1943-ban nyilvánítottak védetté. A bujáki forrás fölé az 1940-es években kőboltozatot emeltek.

1884-ben gróf Károlyi Erzsébet a vár alatt 30 szobás vadászlakot építtetett, és ő készíttette a 446 méter magas Fekete-hegy (Sasbérc) csúcsára azt a négyemeletes, négyszög alaprajzú kilátótornyot is, amely amellett, hogy onnan csodálatos panorámában gyönyörködhetett az oda meghívott. A kilátót a grófnő és férje lezárva tartotta, védelmül a rongálók ellen.

mouseover