Nyelvvizsgák összehasonlítása

Van akinek könnyű az ECL és van aki megszenvedi, mert könyebben tenné le a PITMAN-t. Nincs két egyforma nyelvtanuló. Azt, hogy melyik nyelvvizsgát válaszd, leginkább egy tapasztalt tanár tudja megmondani, a képességeid ismeretében. Általános javaslatként következőket érdemes figyelembe venni:

Az új típusú (EU szerinti) nyelvvizsgák mások, mint a Rigó utcai. Ezeken valóban arra kíváncsiak mit tudsz, nem pedig mint a Rigó utcában, azt keresik, mit nem tudsz (erősen büntető jellegű pontozással). Emellett a Rigó utcai nyelvvizsgában mindig van az ötvenből két-három tesztkérdés, amire vagy nincs helyes válasz vagy, amire több is van, illetve nem fogadják el külföldön sem. Nos, nézzük tehát sorra az egyes vizsgákat!

Rigó utca

Kihívásokra éhes nyelvtanulóknak ajánlható. A legnehezebb fajta. Büntető jellegű pontozás, az angol nyelv összes nyelvtani szerkezete, beleértve a számos kivételt, árnyalatot. Némely esetben rég halott nyelvtani fordulatok és kifejezések; ezek mellett a középfok magasabb szintű, mint más nyelvvizsgák középfoka. Figyelj arra, hogy a fordításnál büntetik, ha idegen kifejezéseket használsz, még akkor is, ha azok már meghonosodtak a magyar nyelvben (analízis, aspektus and so on). Ha többet vagy kevesebbet írsz az előírtnál, pontokat vonnak le, elfelejtve erre figyelmeztetni a vizsgázót. Ha bele szeretnél nézni a javított dolgozatodba, egyedül megteheted.


Új típusú (EU-s) nyelvvizsgák

Abban különböznek a Rigótól, hogy a nyelv valódi használatát kérik számon, azt próbálják kideríteni mi az, amit tudsz és nem azt, amit nem tudsz. Sokan azért gondolják, hogy egyszerűbbek, mert nincs benne fordítás. Ne tévesszen meg, fordítanod azért kell: a levélírásnál. A fejedben megforduló gondolatokat kell magyarról angolra fordítanod.

 ECL

Talán ez tűnik a legegyszerűbb nyelvvizsgának. Két levélírási feladat van, két szövegértési feladat. Azért van kettő mindegyikből, hogy ha valamely véletlen folytán az egyik téma szókészlete nem ismerős a számodra, még mindig ott van a másik és van esélyed letenni a vizsgát. Készségenként kell 60%-ot letenni, de ha a szövegértés és levélírás készségek 80% felett vannak, az auditívnál elfogadják az 50%-os teljesítményt is.

<>Nincsen benne ún. "language elements" feladat, ahol az angol nyelvtani szerkezeteket kérik számon, ezért kevesebb nyelvtani tudással is át lehet menni. A szövegértés viszont nehezebb, mint más nyelvvizsgán. A feldolgozandó szöveg tele van összetett mondatokkal és olyan kifejezésekkel, amivel ritkábban találkozunk.

Az auditív részénél dialektusokat is hallhatsz (pl. skót munkásember), általában nehezebb a Rigó vagy a TELC vizsga auditív részénél.

A szóbeli része viszont egyszerűbb. Vannak bizonyos típustémák, amelyeket kérdeznek, ilyenek pl.: utazás, egészség, kommunikáció. Egy képcsoportról kell nyilatkozni, illetve ezen felül a vizsgáztató tanár felvet valamilyen témát, amiről beszélgetni kell. Rendkívül jól fel lehet készülni rá.

Még egy dolgot meg kell említenem. Az értékelés elvileg úgy történik, hogy akik a ponthatár közelében vannak (akár alulról, akár felülről közelítik a lécet), azok hangfelvételét kiküldik Londonba. Ott felülbírálhatják az itt adott pontértéket. Általános szabály: a kisebb vidéki vizsgaközpontokban könnyebb átmenni mert a vizsgáztatók talán kevésbé felkészültek.

Nemrég jelentősen megnehezítették ezt a fajta vizsgát, további nehezítés ezért nemigen várható. Annak ajánlható ez a nyelvvizsga, aki könnyen ért angol szövegeket, szókincse nagyobb az átlag nyelvtanulóénál és nincs gondja az egyszerű mondatszerkezeteket használó idegen nyelvű fogalmazással.

 (T)ELC

Nem összetévesztendő az  ECL-lel, de két teljesen különböző vizsgáról van szó. Eddig legtöbben úgy gondolták, ez a vizsga volt a könnyebb, ez azonban 2005. őszétől megváltozik. Jelentős nehezítés várható a vizsgafeladatokban. 

Az első három rész szövegértési feladat: címeket és állításokat kell párosítani szövegrészletekhez, illetve egy szöveg alapján három alternatívából kiválasztani a helyes választ egy kérdésre. Ez eddig könnyű. Utána jön a már említett "language elements". Ebből az egyik a,b,c választásos, vagy prepozíciókra, vagy idők használatára, szenvedő, műveltető stb. szerkezetekre, tehát alapban a törzs nyelvtani anyagra kérdez rá. Mellőzi a Rigó által annyira kedvelt részleteket. Tehát egyértelműen több nyelvtani tudás kell ehhez, mint az ECL-hez. A másik kiegészítéses feladat sokak szerint nehezebb, 10 helyre kell beilleszteni 15 szót egy közepes nehézségű szövegbe (könnyebb a szöveg, mint az ECL szövegértési feladatai). Ráadásul a kieső öt szót úgy találják ki, hogy összetéveszthető legyen öt beillő szóval. (Itt jön jól, ha tudod hogy a develop ige, a development pedig főnév.) Nem könnyű, de nem is olyan nehéz, mint sok nyelvtanuló gondolná. Aztán jön a levélírás. Itt is van egy pici nehézség: kombinálva van szövegértési feladattal. Ugyan ez általában rövid, de azért megvan az esélye a félreértésnek, ami pontveszteséggel jár. Ráadásul csak egy van, tehát, ha nem érted, meg vagy lőve. Megkoronázva ezt: itt nem 60, hanem 80%-ot kell teljesíteni.

A szóbeli egyrészt könnyebb, másrészt nehezebb. Van egy kis levélkéd, amiben valaki önmagáról ír, azt össze kell foglalnod saját szavaiddal, és pár kép közül ki kell választanod, mit javasolsz neki. Ez egyszerű - mit több, egyszerűbb, mint az ECL. Ezután jön a nehezebb rész: van 8 állításod, és azok segítségével kell beszélgetést folytatnod a partnereddel egy adott témáról.  Nos, itt az a probléma, hogy beleütközhetsz olyan szövegbe, ahol ismeretlen szavak miatt egyszerűen nem érted az állításokat, vagy egyszerűen nincs véleményed a témáról magyarul sem. Alapvetően a témák előre jelezhetők: egy vidéki vizsgaközpontban három egymást követő vizsgán ugyanazok az állítások szerepeltek; mentségükre szóljon, negyedikre lecserélték. Olyasmi témák vannak, mint az üzletek hétvégi nyitva tartása (ez volt az a téma, amit annyira szerettek), környezetünk védelme, egészséges élet, tehát ún. divatos társadalmi vitatémák. Ez utóbbi, állításos feladat nem mindig van, néha helyette a feladat, hogy meg kell egyeznetek valamiben, vagy együtt kell valamit csinálnotok a partnereddel. Ilyen volt pl.: hogy az angol tanárotoknak ajándékot kell vennetek vagy bulit kell rendezni valakinek.

Az auditív könnyebb. Sok kisebb szöveg, amelyek közül, ha egyet nem értettél, még mindig ott a többi. Igaz-hamis választásosak a feladatok: hallasz egy szöveget, van egy állítás azzal kapcsolatban, és arról kell dönteni. Például, van egy kis szituáció, hogy egy étteremben odajön hozzád a pincér, és azt mondja, hogy várni kell a marhasültedre 25 percet és megkérdezi, nem szeretnél-e mást rendelni. Az állítás pedig erre a következő: a pincér és azt mondta, nincs marhasült. Tehát az állítás hamis. Van négy másik ilyen szituáció és két másik hasonló feladat, nem kell tehát pánikba esni, ha egyet nem értesz.

 PITMAN

Ide azok menjenek, akik az ún. "everyday Englisht" beszélik jól, itt hétköznapi szituációkból tevődik össze a vizsga. Ez vonatkozik a szóbelire és írásbelire egyaránt. A szövegértés része nem annyira nehéz, mint az ECL, de nem annyira könnyű, mint a TELC. Mindig van benne 1-2 nehezen megtalálható válasz, de a többi többnyire magától értetődő. Általában egy táblázatot kell kitölteni vagy egy szövegből nyerhető információkat valamilyen módon "katalogizálni". (Két ilyen feladat is van.) Rövid, pár szavas válaszokat kérnek, amely azt jelenti, hogy nemcsak fel kell fognod a szöveg lényegét, de képesnek kell lenned kiszedve belőle a kulcsinformációkat rövidebben, érthetően és nyelvtanilag helyesen megfogalmazni.

Van olyan feladat, ahol egy szöveg alapján a,b,c,d alternatívák közül kell kiválasztanod a beillőt. Ez lehet egy szó, kifejezés vagy akár egy egész mondat. Nem nehéz, mindennapi szituációkról van itt szó. Emellett van itt is egy szöveg, melyből egyes szavak hiányoznak, és megadnak a szöveg mellett hárommal több szót, mint amennyi üres hely van. Nem nehéz, ha egy kicsit is felkészülsz, egyetlen ismeretlen szó nem lesz a szövegben.

A levélírás vagy fogalmazás része szintén nem nehéz, jól fel lehet készülni rá az egyes témakörökkel kapcsolatos társadalmilag érzékeny pontok, vitatott kérdésekben való állásfoglalással (pl.: mit gondolsz az oktatási rendszerről, hogyan oldanád meg a hajléktalanok problémáit, milyen szerepe van az angol nyelvnek a mai világban - ebben is segít a már említett szóbelire felkészítő, ingyenesen letölthető anyag erről az oldalról). A másik fajta - és egy ilyen mindig van -, hogy egy történetet kell elmesélned (utazás, gyerekkor, stb.). A pozitívum, hogy 4 alternatívát ajánlanak és abból kell egyet választanod. Biztosan menni fog.

Az auditív és szóbeli része lényegesen könnyebb, mint az ECL, kb. a TELC jelenlegi szintjével (nehezítés előtti) egyenértékű.

Itt a középfokú nyelvvizsgának két szint is megfelel, az intermediate, vagyis az alacsonyabb szintnél 80%-ot kell teljesítened, az upper-intermediate szintnél pedig csak 60-at (de ha ezen jól teljesítesz, felsőfokút kapsz). Érdemes az alacsonyabb szintűt választani - ez biztosan menni fog, és ugyanúgy megvan a középfokúd.

SZAKMAI NYELVVIZSGA

Rengeteg különböző szakmai nyelvvizsga van, ezen a helyen a két legkedveltebbet, a Közgázas OECONOM típust és az EURO PRO B2-t hasonlítanám össze. (Ezen kívül létezik a Kertészeti Egyetemen egy mezőgazdasági, amit nagyon könnyűnek találtam, és a Zrínyin egy katonai, amit "szakmaival könnyítettnek" is csúfolnak, de azt gondolom, legtöbben üzleti/gazdasági típusút akarnak letenni manapság.)

A Közgázas fajta inkább gazdasági, tele makro és mikroökonómiai kifejezésekkel, tőzsde, nemzetgazdasági mutatók, stb. Az EURO PRO B2 pedig inkább a valós életben használt üzleti típusú kommunikációra épül. Nagyon hasznos.

A kettő között a fő különbséget úgy tudnám jól megfogni, hogy míg az EURO PRO B2 olyan, mint az EU szerinti új típusú nyelvvizsgák, a Közgázas olyan, mint a Rigó utcai annak minden gyenge pontjával.

 EURO PRO B2

Olyan, mint a transzkontinentális repülőutak: ideje van a vacsorának, a filmnézésnek, utána függöny le és alvás... Ugyanez várható a nyelvvizsgán, szövegértés, aztán magnót hallgatunk, aztán levelet írunk, utána közvetítünk, aztán fordítás, diktálás, majd végül nyelvtani feladatokat oldunk meg. Közte szigorú szünetek, délután szóbeli. Jól felépített vizsga, hosszú, fárasztó, de kitűnő szervezésű.

A diktálást és a közvetítést találják általában a legnehezebbnek, és tényleg sokan csúsznak el rajta, ezért érdemes alaposan felkészülni rá. A diktálásnál mindent le kell írni, szó szerint és nincs idő piszkozat készítésére. A közvetítés rész arról szól, hogy egy párbeszéden belül egyszer magyarul beszélnek, amit angolra kell fordítani, aztán angolul, amit magyarul kell leírnod. Az elején még egyszerűbbek a mondatok, aztán bonyolódnak. Nem szabad mindent szó szerint közvetíteni, mert nincs arra idő. Csak a lényeget kell papírra vetni.

A levélírási részt kicsit kiszámíthatónak tartom, három alternatívából lehet választani, ami nagyon megkönnyíti. Ha a marketing és HR szaknyelvet ismered (launch a product, advertising campaign vagy motivate and evaluate employees, company training programmes), jó esélyed van. A háromból kettő ugyanis ilyen.

A fordítás az egyetlen rész, amihez szótárat lehet használni, de a szókészlete nem bonyolult. (Pl. egy vállalati felhívás, melyben a HR osztály kihirdeti, hogy az éves tréningprogramban kötelező részt venni). A szóbelire egy párral együtt mész be, akit akár te is választhatsz. Még az írásbelin elmondják ki a párod, érdemes megismerkedned vele.

Itt három feladat van:

Kapsz egy vállalati problémát (általában van benne grafikon is), amit az előre elkészített javaslatok alapján meg kell oldani. Prezentációt kell erről tartanod 10 perc felkészülés után. Fontos! Legalább egy saját javaslatot is várnak. (Ilyen feladat volt pl. a munkahelyi menza csökkenő látogatottsága vagy hogy melyik városban nyisson új irodát a cég.)

Kaptok egy témát, amit meg kell beszélnetek. Pl.: milyen tényezők számítanak, amikor valaki munkahelyet keres? Itt a fontos az érvelés, magad megértetése, a másik megértése és adott esetben segítése, hogy kifejezhesse, amit mondani szeretne. A végén valami konklúzióra kell jutni.

Talán a legnehezebb rész: kapsz egy kártyát, amin egy szituáció van és erre azonnal kell reagálnod. Nincs gondolkodási idő. Pl.: a főnököd megkér, hogy túlórázz és te nem érsz rá, vagy te fogadsz egy új kollégát a reptéren vagy meg kell kérned egy munkatársad, segítsen egy projektben, de ő nem fog ráérni. Te mondod a kezdő mondatot, arra reagál a vizsgáztató, és utána arra még reagálnod kell valami értelmeset.

Vigyázz, a szóbelin ne csak a vizsgáztatóhoz beszélj! A prezentációnál mindenkihez beszélj, míg a feldobott téma megvitatásánál a párodhoz! Általában nagyon rendesek és mosolygósak a vizsgáztatók, igazán nem kell félni tőle. Készülj alaposan a feladatokból. 

OECONOM

A szövegértés igen nehéz, és mivel annyira bután fogalmazzák meg az igaz-hamis állításokat, hogy legalább egy részlet sose stimmelt a szöveggel, szinte mindegyik hamis volt. Nem gondolom, hogy valódi nyelvtudást mér, a gyakorlati életben kevéssé használható. Ilyen feladatok vannak még:

A szóbelin adnak egy magyar és egy angol cikket, amit tömörítened kell. Nem bonyolult egyik sem, ilyen pl. a világszerte hamarosan összeomló társadalombiztosítási rendszerek problémája, vagy kis boltok kontra nagy bevásárlóközpontok. Egy kedves brit vendégtanárral beszélgettünk. Amikor megemlítettem, hogy a nagy bevásárlóközpontok lélektelenek és én a kis boltokat preferálom, felcsillant a szeme és rögvest felélénkült. Megint egy általános tanulság: az ún. divatos társadalmi vitatémákban, mint ez is, érdemes a hagyományos értékek mellett állást foglalni, vagy legalábbis kerülni a szélsőségeket. Ezek goodwillt jelentenek neked, ami kézzelfogható módon, a pontokban is megnyilvánulhat. Általában sokkal jobb, ha nem magyar anyanyelvű vizsgáztat, ugyanis mi magyarok rendkívül kritikusak tudunk lenni és ettől a neveltetésünktől képtelenek vagyunk szabadulni. Egy külföldi kevesebbet vár. Gondolj csak arra, hogy ha neked kellene vizsgáztatnod magyarból egy külföldit. Hát nem örülnél már annak is, ha összetenne egy épkézláb mondatot? Nos, ezért nem kell félni az anyanyelvi vizsgáztatóktól, sőt, örülni kell nekik! A Közgázos vizsgára kapható egy felkészítő könyv, amit ha végigcsinál az ember párszor, a vizsga nem lesz nehéz. 

business english -- vizsgatípusok -- linkek -- mintafeladat -- elementary exercise