Az utóbbi években jelentõs összegeket fordítottunk - elsõsorban mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges - eszközök vásárlására.(pl.: hõlégsterilezõt, autoklávot, bakteriológiai termosztátot, félautomata vegyszeradagolókat, korszerû zsírvizsgáló centrifugát szereztünk be.)
   Diákjaink a foglalkozásokon megtanulják ezek használatát.

   Tanulóink az alapozó laborgyakorlatokon elõször a precizitást igénylõ tömegmérés technikáját sajátítják el.
   Az alapozás után következik a különbözõ tejipari vizsgálatok bemutatása, gyakoroltatása. Végül a  mikrobiológiai gyakorlatokon mikroszkópos (alaktani) és tenyésztéses vizsgálatokat tanulják meg.  

 

   Alapvetõ követelmény, hogy csak kifogástalan termék kerüljön a fogyasztókhoz. Nagyon fontos tehát, hogy a tanulók megtanulják az érzékszervi bírálatot is. 

 


Kémiai laboratórium:

        20 munkahelyes, de szükségszerûen 25 fõ is gyakorlatozhat egyidõben.

        Az eszközök és felszerelések lehetõvé teszik a kvalitatív és kvantitatív analízis vizsgálatainak elvégzését.
        Megvalósítható velük a titrimetria legtöbb vizsgálati csoportja:

- acidi-alkalimetria
- komplexometria
- jodometria
- permanganometria
- csapadékos titrálás

        Elvégezhetõk az élelmiszerek minõségi jellemzõinek refraktométeres, polariméteres, koloriméteres, konduktométeres vizsgálatai is. Természetesen lehetõség van a tej, tejszín és egyéb alapanyagok, félkész és késztermékek fizikai-kémiai, valamint érzékszervi vizsgálataira is (zsír, fehérje, szárazanyag-tartalom, zsírmentes szárazanyagtartalom, savfok, pH, sûrûség, stb. vizsgálatok).

        A szárazanyagvizsgálatokhoz rendelkezünk: Perplex mérleggel, szárítószekrénnyel, mikrohullámú sütõvel, MA-30 szárító automatákkal;

        A pH vizsgálatokhoz OP-211/1, OP-211/2 típusú készülékeket használunk:

Néhány mérés és vizsgálat, amit a kémiai-analitikai laboratóriumban oktatunk:

Alapmérések:

- tömegmérés: táramérleg, gyors mérleg, elektronikus gyors és analitikai mérleget
- térfogatmérés: mérõhenger, mérõlombik, büretta, önbeállás, különbözõ pipetták használata
- sûrûségmérés: Mohr-Westphal mérleg, aerométeres mérés, keverõ és pontosító aerométerrel,
- speciális aerométerek használata
- piknométeres mérés bemutatása

Szakmaspecifikus mérések:

- sûrûségmérés: tejnél, tejtermékeknél laktodenziméterrel, aerométerrel
- térfogatos elemzés: elsõsorban savfokvizsgálatok nyerstej, tejszín, pasztõrözött tej, tejföl, kefír, joghurt, féltartós tej, kultúra, tejpor, túró, sólé esetében
- zsírvizsgálatok butirométeres módszerrel:  nyerstej, tejszín, fölözött tej, tejföl, joghurt, féltartós tej, kultúra, tejpor, túró, sólé esetében
- szárazanyagvizsgálatok: pasztõrözött tej, nyerstej, kakaóstej, joghurt, kefír, tejföl, tejpor, vaj, vajkrém, túró, krémtúró, natúr és ömlesztett sajtoknál
- pH vizsgálatok:
kolorimetriásan - Kiss féle vaj pH meghatározás
elektrometriásan: tej, kakaóstej joghurt kefir, vajkrém, krémtúró natúr és ömlesztett méréshez történõ elõkészítése kalibráció megfelelõ pufferokkal

 

Mikrobiológiai laboratórium

        Termosztátok, hõsterilezõk, autoklávok, anaerob tenyésztõedények, szárítószekrények, hûtõszekrények, 15 db binokuláris 1000-szeres nagyítású mikroszkópok állnak a tanulók rendelkezésére.

        Elvégezhetõk a mikroszkópos alaktani vizsgálatok, mikroszkópos ill. táptalajos csíraszámlálások, mikroba tenyésztések, stb.
Kísérletek elvégzésére is alkalmas a mikrobiológiai labor. Egyidõben 20 tanulót tudunk foglalkoztatni.

 


Tejsavbaktérium ( Lactobacillus brevis)

Mikrobák alaktani vizsgálata:

- száraz festett preparátumban
- függõcsepp készítményben
(MK kultúra, Lb. casei kultúra, Str. thermophihes kultúra stb.)

Tenyésztéses vizsgálatok:

- nyerstej összcsíra coliform száma
- tejföl: coliform száma
- joghurt: élesztõ-penész száma
- vaj: coliform száma
- sajtok: összcsíra és coliform száma
- aerob spórások kimutatása stb.