|

Az utóbbi években jelentõs
összegeket fordítottunk - elsõsorban mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges -
eszközök vásárlására.(pl.: hõlégsterilezõt, autoklávot, bakteriológiai
termosztátot, félautomata vegyszeradagolókat, korszerû zsírvizsgáló centrifugát
szereztünk be.)
Diákjaink a foglalkozásokon megtanulják
ezek használatát.
Tanulóink az alapozó
laborgyakorlatokon elõször a precizitást igénylõ
tömegmérés technikáját sajátítják el.
Az alapozás után
következik a különbözõ tejipari vizsgálatok bemutatása,
gyakoroltatása. Végül a mikrobiológiai
gyakorlatokon mikroszkópos (alaktani) és tenyésztéses vizsgálatokat
tanulják meg.
Alapvetõ
követelmény, hogy csak kifogástalan termék kerüljön a fogyasztókhoz.
Nagyon fontos tehát, hogy a tanulók megtanulják az érzékszervi bírálatot is.


Kémiai laboratórium:
20 munkahelyes, de
szükségszerûen 25 fõ is gyakorlatozhat egyidõben.
Az eszközök és felszerelések
lehetõvé teszik a kvalitatív és kvantitatív analízis vizsgálatainak elvégzését.
Megvalósítható velük a titrimetria legtöbb vizsgálati csoportja:
-
- acidi-alkalimetria
- komplexometria
- jodometria
- permanganometria
- csapadékos titrálás
Elvégezhetõk az élelmiszerek
minõségi jellemzõinek refraktométeres, polariméteres, koloriméteres,
konduktométeres vizsgálatai is. Természetesen lehetõség van a tej, tejszín és
egyéb alapanyagok, félkész és késztermékek fizikai-kémiai, valamint érzékszervi
vizsgálataira is (zsír, fehérje, szárazanyag-tartalom, zsírmentes
szárazanyagtartalom, savfok, pH, sûrûség, stb. vizsgálatok).
A szárazanyagvizsgálatokhoz
rendelkezünk: Perplex mérleggel,
szárítószekrénnyel, mikrohullámú sütõvel, MA-30 szárító automatákkal;
A pH vizsgálatokhoz
OP-211/1, OP-211/2 típusú készülékeket használunk:
Néhány mérés és vizsgálat, amit a
kémiai-analitikai laboratóriumban oktatunk:
Alapmérések:
- tömegmérés: táramérleg, gyors mérleg, elektronikus gyors és
analitikai mérleget
- térfogatmérés: mérõhenger, mérõlombik, büretta, önbeállás,
különbözõ pipetták használata
- sûrûségmérés: Mohr-Westphal mérleg, aerométeres mérés,
keverõ és pontosító aerométerrel,
- speciális aerométerek használata
- piknométeres mérés bemutatása
Szakmaspecifikus mérések:
- sûrûségmérés: tejnél,
tejtermékeknél laktodenziméterrel, aerométerrel
- térfogatos elemzés: elsõsorban savfokvizsgálatok nyerstej,
tejszín, pasztõrözött tej, tejföl, kefír, joghurt, féltartós tej, kultúra,
tejpor, túró, sólé esetében
- zsírvizsgálatok butirométeres módszerrel: nyerstej,
tejszín, fölözött tej, tejföl, joghurt, féltartós tej, kultúra, tejpor,
túró, sólé esetében
- szárazanyagvizsgálatok: pasztõrözött tej, nyerstej,
kakaóstej, joghurt, kefír, tejföl, tejpor, vaj, vajkrém, túró, krémtúró,
natúr és ömlesztett sajtoknál
- pH vizsgálatok:
kolorimetriásan - Kiss féle vaj pH meghatározás
elektrometriásan: tej, kakaóstej joghurt kefir, vajkrém, krémtúró
natúr és ömlesztett méréshez történõ elõkészítése kalibráció megfelelõ
pufferokkal
Mikrobiológiai laboratórium
Termosztátok, hõsterilezõk,
autoklávok, anaerob tenyésztõedények, szárítószekrények, hûtõszekrények, 15 db
binokuláris 1000-szeres nagyítású mikroszkópok állnak a tanulók rendelkezésére.
Elvégezhetõk a mikroszkópos
alaktani vizsgálatok, mikroszkópos ill. táptalajos csíraszámlálások, mikroba
tenyésztések, stb.
Kísérletek elvégzésére is alkalmas a mikrobiológiai labor. Egyidõben 20
tanulót tudunk foglalkoztatni.

Tejsavbaktérium
(
Lactobacillus brevis) |
Mikrobák
alaktani vizsgálata:
- száraz
festett preparátumban
- függõcsepp készítményben
(MK kultúra, Lb. casei kultúra, Str. thermophihes kultúra
stb.)
Tenyésztéses vizsgálatok:
-
nyerstej összcsíra coliform száma
- tejföl: coliform száma
- joghurt: élesztõ-penész száma
- vaj: coliform száma
- sajtok: összcsíra és coliform száma
- aerob spórások kimutatása stb.

|
|