Bemutatkozik a CyanogenMod

A CyanogenMod néhány lépéssel telepíthető a készülékedre, növelve a teljesítményt és a megbízhatóságot!

Tovább

Rövid áttekintés

A CyanogenMod az egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú Android disztribúció. Olyan funkciókat tartalmaz, melyek nem találhatóak meg a készülékek gyári rendszerében.

A rendszer tulajdonságait három fő csoportra bonthatjuk, ahogy a fenti képen is látható:

✓ testreszabhatóság

✓ biztonság

✓ nyílt forráskód

Az első két pont a felhasználóknak lehet megnyerő, a nyílt forráskódnak köszönhetően viszont bárki megértheti a rendszer felépítését és működését valamint részt vehet a fejlesztésben is.

Bár a CyanogenMod már céggé alakult, továbbra is elengedhetetlen szerepe van a közösségnek, hiszen a felhasználók jelentik az esetleges hibákat (bug) a CyanogenMod JIRA bugtracker-én, valamint van egy CyanogenMod fórum is ahol a regisztrált tagok érdeklődhetnek, tehetnek javaslatokat vagy észrevételeket.

Fontos még, hogy az esetlegesen nem támogatott készülékekre mi is bátran portolhatunk, vagy a forráskódot magunk is felhasználhatjuk és szabadon módosíthatjuk egyetlen feltétellel: továbbra is nyílt forráskódúnak kell maradnia a munkánknak. Ezen az oldalon pedig egy angol nyelvű útmutatót találunk, mely segítségével a hozzáértőbb felhasználók megtudhatják, hogyan lehet saját CyanogenMod-ot építeni forráskódból.

Jelenleg a 13-as főverziónál járunk, ha kíváncsi vagy a régebbi verziók újításaira, akkor ezen az oldalon találsz egy remek összefoglalót, és a hivatalos oldalon is van egy rövid ismertető.


Én is használhatom?

Igen, méghozzá teljesen ingyen, és regisztrálnod sem kell! A szabad szoftverek fő jellemzője, hogy mivel nyílt forráskódúak, ingyenesek is. Emellett az új funkciókat és frissítéseket is azonnal elérheted. Ezeknek egyetlen feltétele van: ha a készüléked megtalálható a támogatott készülékek listáján. Erről bővebben olvashatsz a weboldal Letöltés menüpontja alatt.

Erről a képről is leolvashatjuk a CyanogenMod lényegét. A rengeteg testreszabási lehetőség segítségével teljesen egyedivé tudjuk varázsolni készülékünket. Bár a Play Store-ban megtalálható launcherek és zárképernyő appok is nyújtottak hasonló élményt, itt sokkal többről van szó. A CyanogenModban testreszabhatod:

✓ a kezdőképernyőt

✓ a zárképernyőt

✓ az állapotsor ikonjait és gyorsindítóit

✓ a telefon egész témáját (köszönhetően az új Theme Engine-nek)

✓ a virtuális gombokat és azok sorrendjét

✓ a gombok viselkedését (nyomva tartás, dupla érintés stb.)

✓ a processzor és a RAM viselkedését a teljesítmény fokozása érdekében

és sok minden mást is!

További előny, hogy bár egy hatalmas kaliberű projektről van szó, lefordították kis hazánk anyanyelvére is! A magyar fordítások folyamatossága pedig biztosítva van ;)


Ez mind szép, de biztos van valami hátulütő is, különben mindenki CyanogenModot használna, nem?

Az igazat megvallva van két kockázat, melyek közül az egyik tényleg komoly! Ahhoz ugyanis, hogy feltelepíthesd a telefonodra a CyanogenModot, rootolni kell, erről bővebben a weboldal Telepítés pontja alatt olvashatsz. Azonban

A rootolás során elveszted a garanciát!

Akit ez visszariaszt annak köszönöm, hogy velem tartott, de ha fél, inkább várja meg, míg lejár...

És itt jön a második kockázat, ami csak és kizárólag a tudatlan, figyelmetlen, kapkodó felhasználók hibája, és csak náluk jelentkezik! Ne legyél ilyen! Ha odafigyelsz, és betartsz minden utasítást, nem lesz baj. De ha nem olvasol el fontos információkat, 5%-os töltöttségi szinttel kezdesz el flash-elni és tönkremegy a telefonod, ne nekem panaszkodj. Persze nem kell megijedni, nincs semmi extra dolog, mindent le fogok írni részletesen, és ha odafigyelsz minden rendben lesz.

Nem kell tudnod programozni, nem kell értened semmilyen linuxra írt programhoz, csak kövesd azokat az egyszerű és jól bevált módszereket, amiket mindenki más használ.

Ajánlott oldalak

android.com cyanogenmod.org XDA-Developers XDA-Forums Androbit Androidportál Android Authority Android Police
cyanogenmod.atw.hu © 2015 Flag Counter