25 April 2026 03:24:44
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

26 August 2015 10:25:36
Mi a helyzet a ligával?

04 August 2015 18:44:12
Válaszod meg is kaptad Grin Smile

04 August 2015 14:28:39
Most már elmondod mit találtál ki?

04 August 2015 14:05:53
Sikerült letölteni a játékot akinek gondja volt? Ha az én linkemmel nem ment most már fent van másik verzió is(CODEX)

28 July 2015 19:09:01
Indulhat is a PCM 11-es móka! Smile

Archívum
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 928
Legújabb tag: Iyuit01
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Szavazás
Kis Dario kalandjai videős vagy szöveges formátumban legyen?

Szavazáshoz be kell jelentkezni
Tutorial
Sipetya
#1 Hozzászólás nyomtatása
16 July 2009 18:23:41

Hegyi segítő

Regisztrált: 15.04.09

Mivel elég sok új tagja van az oldalnak (jelenleg 209-en vagyunk) gondoltam számukra indítok egy új topicot ahol számos hasznos tippet megoszthattok (mint pl: sprint felvezetése, mikor szökjünk, melyik gomb mire jó és mikor, hegyen mire kell figyelni stb.) És természetesen lehet kérdezni is.
Szerkesztette: Sipetya - 16 July 2009 18:30:19

kbtv
#2 Hozzászólás nyomtatása
16 July 2009 21:35:09
Ifi versenyző

Regisztrált: 16.07.09

Nekem valaki a sprintet elmagyarázhatná,mert a 2008-ban még egyszer se sikerült,2009 meg most jön.

Sipetya
#3 Hozzászólás nyomtatása
16 July 2009 23:15:28

Hegyi segítő

Azzal sokaknak van baja, szerintem ha holnap lesz időm leírom pontosan

Szasza78
#4 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 09:54:07
Vízhordó

Regisztrált: 21.05.09

A 2008-asban nagyon jól megoldották a sprintet ill. a szökést.
Most viszont ahhoz képest szerintem elég gyengére sikerült (2009-ben), persze lehet hogy szokni kell...

A 2008-ban én úgy nyertem a szakaszokat a Quickstep-el, hogy egy jó sík menőt (Devolder, Bettini) pihentettem a mezőnyben 25%-on, ugyanígy a sprintert is (Boonen). Majd 30km-el a vége előtt felvittem őket a mezőny első felébe. Kb. 8km-rel a vége előtt szöktettem Devoldert (és) vagy Bettinit és utánaküldtem Boonent. Ezzel a taktikával nagyon sokszor nyertem. (3 és fél szezont lenyomtam a Quicksteppel)

A 2009-ben ezt nem nagyon tudom csinálni, mert kb. 3km-rel a vége előtt csak sprintelni lehet és ha szökök automatikusan sprintre vált és csak a jó sprint képességűek érvényesülnek. Vagyis idén nehezebb a győzelem... Smile

jano91
#5 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 11:44:18

Vízhordó

Regisztrált: 23.05.09

hat szerintem meg a 2009esben konyeben lehet szakaszokat nyerni..pl konnyu hazaerni en a SaxoBankal jatszom es O'Grady vel tobb szakaszt is nyertem ugy hogy az elejen nagyon elmentem es hazaertem persze osszetetben mar O'Grady imunis volt...es egy ideig mikor a Liquigasal jatszotam az volt a taktikam M.Fisherel hogy kb 10kmrel a vege elot elore vitem es 6-7km a vege elot tamadtam es sokszor hazaert...ezel az Ausztral korversenyen 4szakaszt tudtam nyerni...es a 2008asal elentetben eben mar a vonatal is probalkozgatok...altalaban Cancellara megy elore 10km a vege elot ahogy tud mogy ket jo sprinter pl M.Goss es O'Grady...3km a vege elot megy Cancellara ha van meg ereje de ha nincs akor sincs gond mert a masodik nagyon fol tud vezetni es az utolso ember 1-1.5kmrel a vege elot lep ki es nyer persze ra kell erezni hogy mikor ki induljon...ezt 3szor probaltam mind 3szor sikerult...bar van meg mit rajta finomitani...es mar fol irom azt is hogy egy elenfel moge teszem a kereket amely szerintem jo lehet a sprintben es 1-1.5kmrel a vege elot lepek ki mogule de ez rizikos mert ha jobb sprinter mind a tied akor csak a kerekt nezheted ahogy tavolodik...en igy szoktam taktikazni
Szerkesztette: jano91 - 17 July 2009 11:50:19

Sipetya
#6 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 12:08:13

Hegyi segítő

Attól függ hogy milyen erősségen játszol. Ha normalon elég nehéz megszökni 10 km-en belül síkon mert egyből rád teszik a kereket, meg ugye a tempó is nagy. Easyn gondolom sokkal inkább engednek el szökést az uccsó 10-esen belül és nem is mennek akkora tempót mögötte. Ha pedig valaki mögé szeretnéd tenni a kereket, akkor abból nem mindig sikerül győznöd, mivel lehet hogy msáik vonat belelőz, vagy csak az 5-6. pozicíóba sikerül beállnod és akkora hátrnyból lehetetlen nyerni (normalon).

Sipetya
#7 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 13:11:06

Hegyi segítő

Akkor tehát a sprint. Úgy láttam hogy sokaknak nem megy úgyhogy megosztom veletek az én taktikámat ami 10-ből 9-szer bejön (ezt tanusíthatják azok akik játszottak már velem). A Team Columbiával fogom bemutatni a sprint előkészületelét és magát a sprintet, ajánlom ezt a csapatot akiknek még nem nagyon megy, mivel ezzel a teammel gyorsan meg lehet tanulni.
Általában 3 emberrel dolgozok Leírom hogy ezekre ahelyekre milyen tipusú kerékpáros ajánlott.
Az első ember, aki kiemeli a sort a tömegből: kitünően kell mennie sík terepen (számokban kifejezve: 76< skillje legyen síkon), az állóképessége is türhető legyen (73< ) és nem árt ha tud küzdeni (73< ). A Columbibálól ezek a tulajdonságok remekül illenek Burghardtra, vagy Hincapiere, most az amerikait választom, vagyis ő lesz az első emberem.
A második ember, aki minnél tovább viszi a sprinter, hogy neki kevesebbet kelljen a sprinternek egyedül hajráznia. Általában ez a kerekes a csapatban a gyengébb sprinter.
Síkon neki is jól kell mennie hogy nehogy megszkadjon a vonat (71< ), mivel a 2. sprinter, értelemsszerűen ő is jó a hajrában (<75 ), és az sem árt ha jobb az állóképessége mivel elég sokat kell mennie a sprinter előtt(69< ). A Columbiából Greipelt választom de akár Eisel is lehetne.
A harmadik versenyző vagyis a spinter. Sokat nem kell mondanom róla, mert gondolom mindenki tudja mitől jó egy sprinter. Természetesen jól hajrázik, a csapatból legjobban, síkon is jól megy(73< ), mivel ha nem így lenne akkor nem tudnák neki felvezetni a hajrát. A legjobb választás ki más lenne a Columbiából mint cavendish.
Tehát a vonatom így néz ki: Hincapie-Greipel-Cavendish
A helyekedés 12 km után lehetséges mivel ekkor válik használhatóvá a követés gomb kepfeltoltes.hu/090717/384777775S_www.kepfeltoltes.hu_.png
(Természetesen ezek a km adatok sík terepen értednők, hgegyekkel tarkított szakaszon ez változik, de most ne menjünk ebbe bele)
Tehát mikor már cak 12 km van hátra elkezdem építeni a vonatot. Kiválasztom Cavendisht és mivel előtte Greipel lesz, Greipelre jobb klikket nyomok és kiválasztom az előbbi képet, a követést. Majd kiválasztom Greipelt és jobb klikk Hincapiere majd ugyanazt a jelzést kiválasztom, és természetesen az utolsó 2 versenyző 99%-os erőbedobáson van. Majd ha minden jól ment felállnak a kívánt sorrendben.
kepfeltoltes.hu/090717/PCM_2009-07-17_13-47-56-59_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Most pedig kiválasztom Hincapiet, egyéni tempót nyomok (effort cursor) kepfeltoltes.hu/090717/e_www.kepfeltoltes.hu_.png és 100%-os erőbedobás. Így Hincapie elindul előre.
kepfeltoltes.hu/090717/PCM_2009-07-17_13-49-00-53_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ha látod, hogy nem bírná ki 3 km-ig amikor is Greipel indulna, akkor az amerikait ráállítod a követés gombbal (jobb klikk arra a versenyzőre amelyiket követni akarod és aztán követés gomb ) egy elől lévő versenyzőre. Úgy kell taktikázni hogy a sor 4-5 km-nél legelől legyen. 3 km-nél amikor már lehet használni a sprint gombot Greipel elindul Hincapie mögül és viszi magával Cavendisht. 1-1,5 km-nél amikor a német már nem tudd tovább gyorsulni (ez akkor van ha elfogy az a csík ami a sprintnél szokott megjelenni bal oldalt minden versenyzőnél) elindulok Cavendishel és ha minden jól megy behúzom a szakaszt.
kepfeltoltes.hu/090717/PCM_2009-07-17_13-50-01-57_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/090717/PCM_2009-07-17_13-50-52-98_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tipp: az utolsó versenyzővel hamarabb is el indulhatsz ha már látod jönnek fel rád és bezáránának.
Tremészeteen ez a felvezetés kedvünk szerint variálható (több emberrel) vagy ha verseny úgy alakul a sorrendet felcserélhetjük, netán új kerekest állíthatunk egy másik helyére.
Ha pedig nem akarunk bajlódni a vonatttal, akkor a sprinterünket ráállíthatjuk másik vonatra de ez rizikós, mivel lehet hogy másik sor beelőz, vagy amibe beálltunk megszakad és természetesen hátrányból indulunk az előttünk lévő sprinterekkel szemben.
Remélem tudtam segíteni és minnél több győzelemhez segítek hozzá titeket ezzel a taktikával. Wink
(Ha képeket nagyobb méretben szeretnéd látni akkor a képre bal egérgombbal dupla klikk)
Szerkesztette: Sipetya - 17 July 2009 14:09:19

Szasza78
#8 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 13:27:24
Vízhordó

És gondolom az sem baj ha a "peloton" Smile első harmadában kezded meg 12km-nél ezt az akciót?!
Szerkesztette: Szasza78 - 17 July 2009 13:29:03

Sipetya
#9 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 13:31:41

Hegyi segítő

Szasza78 írta:
És gondolom az sem baj ha a "peloton" Smile első harmadában kezded meg 12km-nél ezt az akciót?!

Tremészetesen a vonat tagjainak lehetőleg elől kell lennie és nem hátul gumiznia. Azt hittem hogy ez magától adódik.

Szasza78
#10 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 13:51:49
Vízhordó

Én mindig normál fokozaton játszom de sík terepen még nem sikerült hosszú szökéssel hazaérnem....

Sipetya
#11 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 14:01:43

Hegyi segítő

Szasza78 írta:
Én mindig normál fokozaton játszom de sík terepen még nem sikerült hosszú szökéssel hazaérnem....

Szökni olyan versenyzővel kell amelyik összetettben nem esélyes, lehetőleg 5-6 fős csoportnak össze kell jönnie, és a mezőnynek se legyen kedve utánna menni. Ideális a többnapos versenyeken a nagyobb hegyi szakaszok után szökni.

jano91
#12 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 14:45:33

Vízhordó

Regisztrált: 23.05.09

Sipetya írta:
Attól függ hogy milyen erősségen játszol. Ha normalon elég nehéz megszökni 10 km-en belül síkon mert egyből rád teszik a kereket, meg ugye a tempó is nagy. Easyn gondolom sokkal inkább engednek el szökést az uccsó 10-esen belül és nem is mennek akkora tempót mögötte. Ha pedig valaki mögé szeretnéd tenni a kereket, akkor abból nem mindig sikerül győznöd, mivel lehet hogy msáik vonat belelőz, vagy csak az 5-6. pozicíóba sikerül beállnod és akkora hátrnyból lehetetlen nyerni (normalon).
normalon jatszom...es az elszokes fug a palyaviszonyoktol...mert nem kell percekel a mezony elot beerni...es az energiaital sokat segit...az 5-6helyre bealas meg atol fug hogy ki mogot alsz...mert ha egy jo sprinterel alsz be egy masik jo sprinter moge es a mezonybol kitunik a ket sprinter meg le is hajrazhatod

Sipetya
#13 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 14:55:18

Hegyi segítő

Amikor a szökésre gondoltam én teljesen sík szakaszra és a legerősebb versenyekre(Tour) értettem, mert ott mennek a végén 47-48-cal és szökni meg 53-mal tudsz. Ha másik vonatba való beállásról van szó akkor at is figyelembe kell venni ha hátrébb vagy és jön egy másik vonat akkor bezárhatnak.

marci88
#14 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 19:50:19
Ifi versenyző

Regisztrált: 14.07.09

Ez a sprintről szóló összefoglaló tanács nagyon bejött, kipróbáltam és máris sikerült nyerni. KöszWink

Patrikk
#15 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 21:02:03

Vízhordó

Regisztrált: 14.04.09

Mi a különbség a két hasonló gomb között?(nyíl és alatta három pont, illetve egy "fordított" nyolcas)
"A győztesek sosem adják fel, aki feladja sosem lesz győztes!"

img30.imageshack.us/img30/2553/giro2009.jpg

http://www.cycling-manager.hu
Sipetya
#16 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 21:24:33

Hegyi segítő

Patrikk írta:
Mi a különbség a két hasonló gomb között?(nyíl és alatta három pont, illetve egy "fordított" nyolcas)

Ami alatt 3 pont van az a váltott vezetés vagyis ha gép is akar vezetni akkor ő is fog. A fordított 8-as az egyéni vezetés, vagyis addig maradsz az élen aeddig akarsz, vagyis ameddig nem jön vki aki gyorsabban vezetne.
Szerkesztette: Sipetya - 17 July 2009 21:48:43

Sipetya
#17 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 21:50:17

Hegyi segítő

Ezt már egy másik topicban leírtam, de ide jobban illik.
Akkor megpróbálom elmagyarázni
kepfeltoltes.hu/090715/945965243Untitled_www.kepfeltoltes.hu_.png
Hogy könnyebb legyen megérteni melyikre gondolok ezért megszámozom: az 1-es a bal felső, jobbra tőle a 2, 3 ,4, 5, alatta balról jobbra 6,7,8,9,10
1: ezzel a gombbal tudsz támadni de csak akkor ha a versenyződnek az alsó csík mindkét feléből vanvalamennyi
2: ha valamelyik versenyző támad akkor ezzel a gombbal vissza tudod támadni, ilyenkor a gép választja ki hogy melyik versenyzőre. De ennél egyszerűbb az ha amelyik versenyzőre akarsz visszatámadni arra nyomsz egy jobb klikket és ott megtalálod ugyanezt az ikont
3:ha ezt lenyomod akkor a versenyződ sprintelni kezd de csak sprinthajrák előtt 1,5 km-rel, sík szakaszon 3 km-rel, hegyi befutónál 1 km-rel, emelkedőkkel tarkított szakaszokon 1,5-2km-rel a cél előtt tudod csak használni
4: sík szakaszon 12 km-rel a cél előtt tudod ezt használni ( ha emelkedő van a szakaszban akkor ez változó), ez a gomb a helyezkedésre való, ha lenyomod akkor automatikusan kiválaszt egy versenyzőt aki mögé beáll. De gyakorlatilag ezt a gombot és a 2-est nem szokták használni mivel sokkal ésszerűbb és gyorsabb ha nyomsz egy jobb klikket azon versenyző felett amelyiket követni akarod és ott ugyanezt a gombot
5: ezt még nem használtam ,de szerintem nem is kell. Valószínüleg ha egy embert "védesz" akkor ezzel tudod azt deaktiválni vagy újra aktiválni. De emelett van egy angyobb gomb ugyanezzel az ábrával, ha arra mész akkor megjelenik a "védelmi" panel
6: ezzel a gombbal a versenyző a pozícioját tartja ahol éppen van
7: ezzel a gombbal egyéni tempót tudsz menni a versenyződdel, ilyenkor természetesen az erőbedobási csúszkát allítanod kell (0-99%)
8: váltott vezetés, a versenyződ a csoport élére áll és váltott vezetéssel viszi a tempót a többi versenyzővel, ha nagyobb a tempó akkor értelemszerűen magasabban százalékon kell a versenyződnek mennie hogy be tudjon állni
9: egyéni vezetés: a versenyződ a csoport élére áll és addig marad ott amíg vagy le nem állítod vagy a mögötte lévők gyorsabb vezetést tudnak biztosítani.
10: ha ezt lenyomod akkor az éppen aktuális versenyződdel a csoport végére mész és vizet hozol az éppen egy bojban elhelyezkedő csapattásainak.
Szerkesztette: Sipetya - 17 July 2009 21:50:56

Soldado
#18 Hozzászólás nyomtatása
17 July 2009 23:40:39
U23-as versenyző

Regisztrált: 15.07.09

Üdv! Egy másik kérdés ezzel a panellal kapcsolatban
08-ban a jobb alsó sarokban (ennél a kis téglalapnál) vannak valami ábrák. A szakasz elején még csak nyilak vannak, később pedig számok. Na arra nem tudok rájönni, hogy ezek mit jelentenek.
Más. Egyes szakaszokon nem tudok a team leaderrel a peloton elejére menni, ha attackkal előre megyek akkor miután megnyomom a pozíció tartása gombot szinte azonnal visszamegy a mezőny végére. Ez hegyi szakaszokon nagyon zavaró, mert ha támadni akarok, akkor mire el tud lépni a többiektől addigra elfárad.

A segítséget előre is köszönöm.

Sipetya
#19 Hozzászólás nyomtatása
18 July 2009 00:41:48

Hegyi segítő

Soldado írta:
Üdv! Egy másik kérdés ezzel a panellal kapcsolatban
08-ban a jobb alsó sarokban (ennél a kis téglalapnál) vannak valami ábrák. A szakasz elején még csak nyilak vannak, később pedig számok. Na arra nem tudok rájönni, hogy ezek mit jelentenek.
Más. Egyes szakaszokon nem tudok a team leaderrel a peloton elejére menni, ha attackkal előre megyek akkor miután megnyomom a pozíció tartása gombot szinte azonnal visszamegy a mezőny végére. Ez hegyi szakaszokon nagyon zavaró, mert ha támadni akarok, akkor mire el tud lépni a többiektől addigra elfárad.

A segítséget előre is köszönöm.

Az első kérdésre a válasz engem is sokat foglalkoztatott én úgy gondoltam hogy az a pillanatyni forma. És igazam volt! A PCM 09 használati útmutatójában utánakersetem. Sajnos nem tudtam sokat kihámozni belőle, de anyit tudok ha +5 akkor jobb formában van, ha -5 akkor az elvártnál gyengébben teljesít a versenyződ. Itt a szöveg, remélem valaki le tudná nagyjából fordítani.
11.2.2. Race-day condition
A rider's condition varies during the season, depending on his training programme, his state of
fatigue... However; there are also daily variations within these wider periods. These changes are
shown by a white box on the right of the rider's information box. As with "states of grace", a rider
doesn't have a precise idea on how he is feeling until he sets out. The more he rides, the better the
idea he will have. As a result, Pro Cycling Manager's race-day condition indicator evolves as the race
progresses. There are 3 distinct periods. At the outset, the box contains an arrow which will point in
one of 3 directions. Up = feeling good; horizontal = average and down = not so good. These are
approximate indicators which will become more precise as the race goes on. When a rider has a better
appreciation of his condition a numeric value (from -5 to +5) will be displayed. This value is an
indicator, but it is not final. The number appears on a grey background. Finally, when things are clear,
the numeric value is confirmed and it appears against a coloured background ranging from dark red
(-5) to bright green (+5). The passage from phase to phase depends on the effort expended by the
rider. The more that is demanded of him early on, the quicker his condition will be confirmed.

Ha a mezőny elejére akarsz menni akkor:
-vagy az egyéni tempó(effort cursor) és 99%, majd miután a csoport legelejére értél pozíció tartás. Én valamikor többször is megnyomom, nem tudom hogy az segít-e valamit, de nekem ott marad Grin
-vagy váltott vezetés és 99%, így biztosan a csoport elejére áll. Ha ott vagy vegyél vissza kicsit a tempóból (70-75%), és maradj ott kb. 1-2 mp-et, ezután pozíció tartás.
Ha egy adott helyre szeretnél beállni akkor menj egy kicsit tovább és csak azután pozíciótartás. Nekem általában ezzel nem szokott gond lenni.
Szerkesztette: Sipetya - 18 July 2009 00:45:24

Szasza78
#20 Hozzászólás nyomtatása
18 July 2009 08:47:08
Vízhordó

Egy dolgot nem találtam a 2009-ben... Ebben segítsetek legyetek szívesek!

Pontosabban megtaláltam de csak az időfutamnál...
A futam közben meg lehetett nézni a pillanatnyi állást és az indulók listáját és további adatokat, ezt most nem találom, csak az időfutamnál...

Hol lehet elérni ezt a "lehetőséget"?

Köszi!

Ugrás a fórumra:

1,052,340 egyedi látogató