25 April 2026 10:45:57
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

26 August 2015 10:25:36
Mi a helyzet a ligával?

04 August 2015 18:44:12
Válaszod meg is kaptad Grin Smile

04 August 2015 14:28:39
Most már elmondod mit találtál ki?

04 August 2015 14:05:53
Sikerült letölteni a játékot akinek gondja volt? Ha az én linkemmel nem ment most már fent van másik verzió is(CODEX)

28 July 2015 19:09:01
Indulhat is a PCM 11-es móka! Smile

Archívum
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 928
Legújabb tag: Iyuit01
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Szavazás
Kis Dario kalandjai videős vagy szöveges formátumban legyen?

Szavazáshoz be kell jelentkezni
Cycling Manager Hungary :: Profi Kerékpársport :: Minden egyéb
 Téma nyomtatása
dOpPiNg ???
Szasza78
#21 Hozzászólás nyomtatása
28 April 2010 16:01:15
Vízhordó

Regisztrált: 21.05.09

Nota írta:
Újabb dopping eset, lebukott Thomas Frei (Frei Tamás Smile )
Nagyon korrekt volt a srác, mivel azonnal elismerte a dolgot és részletezte a metódust amit már két éve használ a BMC tudta nélkül akik szintén kulturáltan reagált a dologra.
Csak hogy képben legyünk, Thomas ezt megelőzően az Astana-ban tekert igazán nagy eredmények nélkül az említett időszakban. Mikró EPO dózisokkal operált a svájci, és iszonyat mennyiségű víz ivásával próbálta megúszni a viszgálatot. Állítása szerint ez simán ment volna mint eddig ha nem felejt el eleget inni. Tanulságos.

Ez hazugság!
A kerékpársportban nincs is dopping! Smile

tibo
#22 Hozzászólás nyomtatása
03 May 2010 19:35:33

Csapattulajdonos

Regisztrált: 18.04.09

Egyébként most ez a Lampre botrány könnyen oda juthat ki mint annak idején a Festina botrány.
Szóval megszűnhet a csapat.

Nota
#23 Hozzászólás nyomtatása
03 May 2010 21:15:10
Tour de France győztes

Regisztrált: 17.04.09

Újabb fejlemény, a bioútlevéllel elkapták Pellizottit meg Valjavecet. Arról még nem szól a fáma hogy akkor most mi lesz velük, de gondolom a csapatok minimum nem indítják őket a Giro-n, aztán majd eldől hogy eltitlják e őket, és hogy mennyi időre.

Egyébként azért Franco túl sokat javult és már nem 20 évesen. Mind emlékszünk hogy pár éve még csak egy jó erős segítő volt aki pár napot tudott jól menni a hegyekben, de mindig probléma volt neki hogy három hétig kitartson. Aztán amikor megüresedett a vezér posztja akkor valahogy feljavult és jobbá vált szinte minden másik olasznál. Ezt a véreredményei is alátámasztották, és most ezért van zűrben. Na hogy ez mennyire bizonyító erejű az kérdés, hisz tulajdonképp nem lépett át semmilyen hátérértéket sem, csak gyanúsan alakultak az értékek. Mondjuk ha a csapatok megegyeztek abban hogy ilyenkor mit tesznek, akkor tiszta sor, és jöhet az eltiltás.
A 2009-es Giro d'Italia tippelde győztese
A 2009-es Tour de France tippelde győztese

tibo
#24 Hozzászólás nyomtatása
04 May 2010 13:17:56

Csapattulajdonos

Pontosabban Pellizotzi, Valjavec, és Rosendo bukott meg mert az értékeik nem egyeztek az előzőleg levettel.
A szöszi fürtös 2001 ben robbant be volt 1 szer a top 10 ben a giron de kimagasló eredményt csak 2008 ban remekelt.
Nekem nem tűnt kiemelkedőnek mert mindig csak a dobogó alját tudta max elérni.
Valjavec is 2008 környékén erősödött meg hirtelen.
Rosendonak nem volt kiemelkedő eredménye.
Pellizotti helyett amúgy Nibali indul. Szóval meszelés lessz, de ez gondolható volt, szerintem lesz még 4-5 név a lampre ügyből is meszelve.

Nota
#25 Hozzászólás nyomtatása
04 May 2010 21:19:16
Tour de France győztes

Az a problémám ezzel a biopassportal hogy a határértékeken belül nézegeti az emberek eredményét. Na ha van egy srác aki úgy született hogy a normális vérértéke közel van a határértékekhez akkor ez nála OK. Ha viszont van egy olyan srác aki sokkal rosszabb értékeket tudhat magáénak akkor ő ezen nem javíthat. Az első srác lehet hogy lustább, és nem érti a bringát annyira mint a másik mégis komolyabb teljesítményt tehet le az asztalra. Valahol ez azért igazságtalan. Nem mondom hogy mindenki kokszoljon ezerrel, de nekem nem okoz gondot az ha valaki megfelelve a határokon belül kissé "feljavítja" magát. Értitek a morális problémámat?

t_o_m_i
#26 Hozzászólás nyomtatása
05 May 2010 08:47:10
U23-as versenyző

Regisztrált: 18.05.09

hello

én azt olvastam erről, hogy a saját eredményeit hasonlítják össze, és ha valami nem oda valót találnak, akkor vizsgálódnak jobban, bár ha így van akkor nem értem Armstrongot miért nem vették elő, amikor tavaly a pihenőnapon is minden értéke olyan volt mint a hegyi szakaszon, ami kicsit furcsa

Nota
#27 Hozzászólás nyomtatása
16 September 2010 22:41:36
Tour de France győztes

Sevilla karrierjének vége, maszkolószert találtak a vérében a kolumbiai körversenyen.

tibo
#28 Hozzászólás nyomtatása
30 September 2010 14:41:29

Csapattulajdonos

Buknak a spanyolok:
Contador szervezetében kis mennyiségű meg nem engedett zsír égetőt találtak és most Mosquera eredményei és csapattársa David Garcia Da Peña is pozitív lett. A Xacobeo igy is rossz anyagi helyzetben volt és megszűnés környékén.
Az olaszoknál Riccot még mindig nem hagyják nyugton és nem lepődnék meg ha 1-2 héten belül valamelyik olasz kerekes is megbukna csakhogy egál legyen a nagy nemzetek között

Fresi
#29 Hozzászólás nyomtatása
30 September 2010 22:21:39
Hegyi segítő

Regisztrált: 16.05.09

kicsit levagyok maradva. most akkor mi is van? contador mire számíthat?

tibo
#30 Hozzászólás nyomtatása
01 October 2010 21:53:02

Csapattulajdonos

Fresi írta:
kicsit levagyok maradva. most akkor mi is van? contador mire számíthat?

Mivel nagyon alacsony az érték így semmire.

Nota
#31 Hozzászólás nyomtatása
01 October 2010 23:39:54
Tour de France győztes

Hát azért most még nem lehet semmit kijelenteni. A harmadik "nagy" nemzet megkezdte a mutogatást, a francik mostmár előre megmondták-ot játszanak. A nagy újságuk meg már azon nyammog hogy tán ki lehet mutatni valami olyat Contador vérében hogy műanyag zsákból kapott vérátömlesztést. Én ebben kételkedek de hát nagyon jól hangzik és ott ezzel el lehet adni egy lapot. Azt mondják azért olyan kevés a szer a vérében mert egy régebben levett vérzsákból kapott saját vért amiben volt szer bőven. Csak azt felejtik el hogy ő egy állandóan figyelt atléta akit szerintem minden hónapban ellenőriztek így nem sok alkalma lehetett erre. A lényeg hogy senki nem tud semmit de mindenki spekulál. Remek alkalom ez erre amit kihasznál a sajtó és minden önjelölt igazmondó. Kíváncsi vagyok mi lesz a vége. Ha ezzel eltiltják az nem fair mivel ilyen mennyiség tényleg bármiből felszívódhat és nem vizsgálhatják át az összes bevitt élelmiszert ebben az egyetlen német laborban előre hetekkel. Én arra lennék kíváncsi hogy milyen véreredmények voltak nap nap után Albertonál. Ha nem javult a vére a Tour alatt akkor én kétlem hogy vérátömlesztést kapott volna mert semmi értelme nem lenne. Ha viszont lett volna ilyen javulás akkor az már magában pozitív doppingeredményt adott volna és már el is lenne tiltva. Az biztos hogy soha nem mossa le magáról Contador a dopping gyanúját. Ez van.

Nota
#32 Hozzászólás nyomtatása
06 October 2010 10:30:42
Tour de France győztes

Újabb mély lélegzetű cikk látott napvilágot a cyclingnews oldalán. Egyre másra jönnek elő azok az emberek akik abból élnek hogy ráncigálják a vizes lepedőt olyanokról akikhez soha fel nem érhetnek. Ezer meg ezer könyvet írnak amit vesz a nép hogy hátha valami infót elcsíp a doppingolásról meg a kerekesekről aztán persze csak puffogtatják a nagy közhelyeket.

Sajnos magamon is érzékelem milyen rossz hatása van mindennek a sportra mert nekem is lejjebb hagy a lelkesedésem amikor nagy nevekről derül ki a doppingolás. Állítólag a biológiai útlevél sem állítja majd meg őket mert monitorozásra használják fel a mikródózisos doppingolásnál. Én ebben kételkedem kissé mert egyetlen rossz dózis és máris vége a nagy karriernek. Olyan mintha Lewis Hamilton egyetlen kicsúszás után vissza kellene hogy vonuljon. Ezek az önjelölt igazmondók azt terjesztik hogy a kerekesek suttyomban házi laborokat tartanak fenn és ügyesen egyensúlyozgatnak a határon. Én ezt nem tudom elképzelni. Valahogy nem látom magam előtt hogy Contador méricskéli a szereket amit a tesója mindenféle alvilági beazonosíthatatlan forrásokból szerzett be. Engem az érdekelne ha egy igazán lebukott nagyobb név írna mindenről beszámoló könyvet. Kíváncsi vagyok pl Kohl-ra hogy ő pontosan hogy is végezte a praktikáit. Állítólag vagy 100 doppingvizsgálatot úszott meg kokszosan. Hogy csinálta? Név nélkül milyen emberek segítették és hogyan? A Tour alatt hogy végezte el a szükséges ügyleteit?

Szerintem a doppingolásnál gyorsan döntést kellene hozni arról hogy mihez kezdjünk a jelenséggel. Van néhány választási lehetőség de egyik út sem egyszerű morálisan vagy gyakorlati kivitelezés terén:
A, Minden maradjon így, üssük bottal a doppingolás nyomait, hátha előbb-utóbb lebuknak akik csinálják! Ezzel az a gond hogy látjuk mennyire rontja a sport megítélését azokkal a sportágakkal szemben is ahol jóformán nincs is doppingellenőrzés és túl drága meg túl nehézkes. Nem örülhetünk egyetlen szép eredménynek sem csak 2-3 hónappal később és még akkor is van egy halvány esély hogy valaki detektálhatatlan szerrel élt.
B, Hagyjuk hogy doppingoljanak bizonyos ellenőrzött keretek között! Furán hangozhat ez mert a dopping szó már az ördög vagy épp a vízözön szintjén negatívvá vált. De ha közelebbről vizsgálnánk rögtön látható lenne mi is a dopping: Egy szer bejuttatása a szervezetbe amitől az jobban, gyorsabban regenerálódik vagy épp valamely hormonszint növelésével, csökkentésével nagyobb erőkifejtést tesz lehetővé. Az emberek nem egyformán jönnek le a futószalagról. Ha veszünk 10 találomra kiválasztott profi sportolót akkor jó eséllyel 10 különféle eredményt kapunk a fizikális teljesítőképességükre ami annak maximumát illeti. Tehát egyeske ha megdöglik sem tud olyan jól futni mint hármaska mert annak 10 kilóval könnyebbek a csontjai és mert 5 centivel hosszabbak a lábai, majd végső soron a vére sokkal több oxigént képes szállítani azonos maximális edzettségnél. Kérdem én hogy akkor mi értelme őket egymás ellen versenyeztetni? 10 esetből kilencszer a jobb képességekkel megáldott fog győzni. És ne legyen kétségünk, a kerékpárban is így van. Van néhány olyan bringás akinél jóval magasabbak a normál szintek mint az átlagembernél és ezt elfogadják nála mert amolyan rendellenesség. És persze van olyan is akinek meg jóval az átlag alattiak az értékei annak ellenére hogy remek versenyzőtípus jó eredményekkel. Nem lenne ésszerű ha hagynánk hogy egy bizonyos orvosilag még nem veszélyes szintig javíthassák azt amit a természet elrontott? Vagy esetleg rontsuk le azokat akik alapból jobbak? Halkan jelzem hogy Merckx a legnagyobb hallgatólagosan elismeri a doppingolást és mégsem dobálják sárral, mégis ő a legelismertebb versenyző.
C, Változtassák meg a kerékpáros versenyek lebonyolítását! Tény hogy 3 hetet nem lehet egyformán jól végigcsinálni úgy hogy hibázási lehetőség nincs. Látható hogy egyetlen gyengébb nap miatt még a dobogó is eltűnhet az ember szeme elől nem beszélve a győzelemről. Ezzel nem azt mondom hogy egy napos versenyeken nincs doppingolás csak azt hogy vannak irreális elvárások a versenyzőkkel szemben. Ide tartozik a Tour vagy épp a Paris-Roubaix. Egyik a regenerálódás a másik pedig az állóképesség miatt. Nem lehet elvárni hogy egy ember több mint 200 km-t hajtson egy nap alatt versenytempóban. Minden egyes szakaszt és egynapost legalább 20-25%-al rövidíteni kell. Ez nem rontja jelentősen az élvezeti vagy taktikai értéket. Minden nagyobb körversenyt drasztikusan rövidíteni kell. Tour de France két hétbe sűrítve két pihenőnappal és maximum 3 komoly hegyi szakasszal. Ez sajnos rontana a verseny élvezeti értékén de talán értékelhetően csökkentené a doppingolást a mezőnyben és növelné az akciók számát a kevesebb szakaszon. Gondoljunk bele egy 12 szakaszos versenybe ami három részre tagolódik mondjuk 5:4:3-as bontásban. Így talán még Franciaország is nagyjából körbejárható.

Vélemények? Gondolatok?

#33 Hozzászólás nyomtatása
06 October 2010 15:15:01
Csapattulajdonos

Regisztrált: 10.04.09

(Ismét) Sok érdekeset írtál Nota!

Véleményem szerint kib.....s van a kerékpársporttal. Nem tudom hogy tényleg így van-e, vagy csak én látom így, vagy hogy mi van a háttérben DE nekem a médiából ez jön le. Legalábbis a közvélemény felé ez megy. Mondok egy példát. Csütörtök este hazaértem, épp kezdődött a sporthírek (m1), mondom megnézem hátha megtudom ki lett az időfutam világbajnok. Arról természetesen szó sem esett hogy Cancellara történelmet írt a 4. VB címével, de arról igen hogy Contador lebukott marhahússal. Egy kívülálló megnézi a sporthíreket egyből az jön le neki hogy itt csak dopping van doppinggal. A másik ami gyakran megesik velem: Ha valaki megtudja hogy bringázok 95% hogy az első kérdése hogy doppingolok-e, hogy is van ez a téma a kerékpársportban...

Pedig nem csak a kerékpársportban van jelen. Hanem a profi sport nagy részében. (Anno még egy sakkozó is lebukott nyugtatóval szóval még a ilyen kisebb sportágakban is elképzelhető.) Csak az emberek ebbe bele sem gondolnak. A média vetít, a közvélemény beveszi. Amerika ilyen szempontból egy fokkal jobb. Asszem ott vannak olyan bajnokságok (NFL vagy NHL - nem tudom javítsatok ha nem így van) ahol mindenki tudja hogy doppingolnak (meg talán engedélyezett is? ezt nem tudom), mégis rajonganak a sportért. Azt is érdemes megnézni hogy ezzel párhuzamosan mennyien vannak 1-1 kerékpáros kritériumversenyen (aki nem látott még ilyet annak mondom hogy a korlát mellett tolonganak az emberek hogy láthassák a versenyzőket).

Nem tudom hogy mi lenne a jó kerékpársportnak. Meg kell nézni hogy mik a célok: az hogy élvezetes verseny legyen vagy az hogy a sportoló egészséges maradjon, saját képességeivel menjen. A szponzornak viszont kell a show, őt nem érdekli hogy milyen áron van 1-1 győzelem, nélküle meg nem megy az egész...

A végére pedig egy kis pozitivizmus: Múlt héten elmentem edzeni, visszafelé pedig még bolyongtam egy kicsit a szomszéd városban, hogy meglegyen a kilométer. Megelőztem egy anyukát, előtte a kisfia kerékpározott. Távolodtam tőlük, de még hallottam amint a kisfiú csodálkozik: Húúúúúú anyaaa! Igazi biciklis!
Mosolyogtam egyet és továbbmentem. Azt hiszem ilyen példák kellenének a fiatalságnak hogy kerékpárra pattanjanak, komolyabban foglalkozzanak vele. Nem csak azért mert profi sport nőhet ki abból ha sok bringás van az országban hanem azért is mert az emberek egészségesebbek lehetnek, de ha még ezt is levesszük akkor legalább autósként nem fognak ledudálni, lecentizni és talán ha balról előzöd őket a dugóban lehúzódnak és elgondolkoznak hogy lehet hogy gyorsabb lenne a kétkerekű....

Várjuk a további véleményeket! Wink

Fresi
#34 Hozzászólás nyomtatása
06 October 2010 16:45:38
Hegyi segítő

Hát igen, unalmas már, hogy a magyar médiában csak a negatív dolgok jelennek meg a kerékpársportról. Ha doppig van akkor arról tudnak cikket írni a Nemzeti Sportban de modnjuk egy Giro szakaszról nem csak annyit az utolsó elötti oldalon, higy ki nyert meg ki vezet összetettben... Elég szomorú helyzet.

Egébként meg Notaval egyetértek: szerintem is csökkenteni kellene a szakaszok hosszát. Feleseleges 200km feletti szakaszokat betenni egy 3hetes versenybe. Szerintem akkor is kb. ugyanaz lenne az eredmény, ha átlagban 120 km-eket mennének nem 170eket... Közvetítés -és treznit szempontból is jobb lenne. Persze kevesebb város/falu tudna fizetni az áthaladásért. De ha ettől kevesebben koxolnának akkor mindenképp megérni. Mert ha most Contadortól elvennék a sárgát az megint hatalams csapás lenne az országúti szakágnak, de ez mondanom sem kell.

Érdelene nagyon, hogy pontosan hogyan is történik egy ilyen doppingolás a Touron, mondjuk Alberto estében. Mert gondoljuk bele ha a rajt 11-kor van akkor Alberto felkel mondjuk 8-kor készülődik, reggelizik, átöltözik, kimennek a rajt helyszínére ott interjúk, rajtlista stb. Beérkeznek 5-órára, levezetés, interjúk, sajtótájékoztató stb. Visszaérnek a hotelbe mondjuk 7-és 8 között hulla fáradtan, ott vacsora, taktikai eligazítás stb. mondjuk 10körül ágyba kerül... Engem nagyon érdekelne, hogy és miként fér be a napjába egy vértranszfúzió? Pláne úgy, hogy senki sem tud róla, senki sem látja... Ez számomra a hihetetlen. Mert az biztos hogy nem Alberto csinálja magának a takaró alatt, amíg a szobatrása rejtvényt fejt...

Nota
#35 Hozzászólás nyomtatása
06 October 2010 19:16:54
Tour de France győztes

Igen, az is részmegoldás lenne ha legalább a legnagyobb versenyeken elzárnák őket minden külső személytől és nem engednének be csak ellenőrzött dolgokat. Nincs rossz marhahús meg semmi más és nincs dopping. Egy két hetes Tour-t meg lehetne így csinálni.

És hogy mit jelentene ha Albertotól elvennék a győzelmet? Ugyan sok nagy név lebukott már de olyan még nem volt hogy egy ikon pályája csúcsán úgy bukjon hogy a győzelmét el kell venni. Ettől még a sportot szerető emberek nem pártolnának el végleg de a szponzorok 70-80%-a azonnal lelépne. Persze lehet hogy ez egyfajta tisztítótűz lenne a bringában és 2-3 évvel később már örülnénk neki

Nem tudom elképzelni hogy Contadornak megérné doppingolnia. Nincs a világon egyetlen ember aki pontosan meg tudná mondani mennyit segít a doppingszer a teljesítmény növelésében mert simán érvényesülhet a placebo hatás. Aki manapság doppingol az csak mikrodózisokkal operálhat ami még inkább megkérdőjelezi a hatékonyságot. Tartok tőle hogy a dopping használatánál sokkal fontosabb a kiadós alvás vagy a jó reggeli. Egy jó pszichológus perceket jelenthet és a stabil magánélet is nagyon fontos. Megéri mindent kockáztatni a sportágad csúcsán hogy picit erősebb legyél? Nem dőlne össze a világ ha nem nyerné meg a Tour-t és csak a dobogóért küzdene.

#36 Hozzászólás nyomtatása
06 October 2010 21:02:50
Csapattulajdonos

Regisztrált: 10.04.09

Nota írta:Tartok tőle hogy a dopping használatánál sokkal fontosabb a kiadós alvás vagy a jó reggeli. Egy jó pszichológus perceket jelenthet és a stabil magánélet is nagyon fontos. Megéri mindent kockáztatni a sportágad csúcsán hogy picit erősebb legyél? Nem dőlne össze a világ ha nem nyerné meg a Tour-t és csak a dobogóért küzdene.

Sastre mondta hogy egy kerékpáros eredménye kb. 100 dologból tevődik össze - ebből 1 a dopping. Ha valaki leül vele és beszélgetnek a 99-ről akkor a maradék 1-ről is hajlandó beszélgetni.

Viszont az is érdekes amit Sinkewitz mondott anno. A dopping nélküli menést egy Trabanthoz míg a doppingos menést
egy Ferrarihoz hasonlította. Ezt megfigyelhettük anno Di Lucánál is, mikor Giro-t nyert. Egyik évben még 1,5 órát kapott a hegyen másikban pedig már ő oszototta az órákat (a gruppettonak). Szóval azt azért nem mondanám hogy csak picit erősít a dopping. De pont annyit hogyha a többi tényeződ rendben van akkor képes legyél nyerni 1-1 nagy versenyt...

Fresi
#37 Hozzászólás nyomtatása
06 October 2010 21:53:13
Hegyi segítő

Doppingról csak annyit, hogy egy ismerősöm mesélte, aki régebben gyúrt, hogy amikor először használta a szert akkor a bicepsz-gyakorlatnál a teljesímténye 2× -re emelkedett. Szer nélkül 35-öt embelt, szerrel 70-et...

Nota
#38 Hozzászólás nyomtatása
07 October 2010 02:01:33
Tour de France győztes

Jó én értem hogy sokat segít de ha egyszer nem lehet csak annyit szedni hogy még a vérében ne látszódjon túl nagy hatás akkor ez mennyi plussz erőt adhat? Ne értékeljük alul a placebo hatást ami megnyugtathatja, feldobhatja az adott sportolót. Az elme nagy úr ám.

Peter14
#39 Hozzászólás nyomtatása
07 October 2010 10:07:29
U23-as versenyző

Regisztrált: 16.09.10

az NFL-ben csak olyanokat szednek ami megengedett
pl: súly és izom növelő meg hasonlok legalább is én ilyet olvastam valahol
aláírás: Figlár Péter Grin Pfft

Peter14
#40 Hozzászólás nyomtatása
07 October 2010 10:09:16
U23-as versenyző

Regisztrált: 16.09.10

de ha mégsem így van ne rakjatok bitófára mert én is csak olvastam vhol Grin Pfft
aláírás: Figlár Péter Grin Pfft

Ugrás a fórumra:

1,052,366 egyedi látogató