Cycling Manager Hungary :: Profi Kerékpársport :: Minden egyéb
|
Magyar OB Tiszagyenda
|
|
| Nota |
29 June 2010 00:03:27
|
Tour de France győztes![]() Hozzászólások: 661 Regisztrált: 17.04.09 |
Hétvégén megrendezték a magyar bajnokságot Tiszagyendán. Nem meglepő mód a szél dominált és apró darabokra hullott a mezőny és végül nem kérdés hogy a legerősebb győzött. Sajnos nem tudtam végig kinnt lenni és a fényképezőm is elromlott így egy kölcsöngépet kattingattam kisebb-nagyobb sikerrel. A fotók egész jók lettek, csak mivel öregecske a masina így nem túl nagy a felbontás és a részletesség. Értelmes méretben picit javítgatva feltettem a legjobb képeimet az eseményről picasa-ra: http://picasaweb....yenda2010# Ízelítő:
A 2009-es Giro d'Italia tippelde győztese A 2009-es Tour de France tippelde győztese |
|
|
|
| Fresi |
29 June 2010 12:37:38
|
Hegyi segítő![]() Hozzászólások: 347 Regisztrált: 16.05.09 |
Nagyon kemény verseny lehetett a negy szél miatt. Engem személy szerint meglep, hogy a Betonexpressz nem tudott dominálni. A tavlayi ob-t volt szerencsém látni, ott nagyon erősnek tűntek. Kusztor pedig nagyon megérdemelte. |
|
|
|
| Fresi |
26 July 2010 18:58:05
|
Nocsak... http://www.nemzet...an-2038545 |
|
|
|
| jano91 |
26 July 2010 19:24:36
|
|
Vízhordó ![]() Hozzászólások: 109 Regisztrált: 23.05.09 |
ki lehetet az? |
|
|
|
| Sipetya |
26 July 2010 20:12:39
|
|
Hegyi segítő ![]() Hozzászólások: 427 Regisztrált: 15.04.09 |
olyan sok versenyző nem volt.
![]() |
|
|
|
| Fresi |
27 July 2010 10:40:12
|
Közben kiderült ki volt: http://www.nemzet...at-2038596 Versenyezte vele annak idején. Nem gondoltam volna róla, tehetséges fiatal versenyző, igaz a nagyok között nem ment úgy neki. Ez azthiszem a szekszárdiaknak sem tesz majd jót, pedig az egyik legjobb utánpótásnevelő egyesület az ővék. |
|
|
|
| Nota |
27 July 2010 17:29:11
|
Nagyon szomorú ezt hallani, bár az azért örömteli hogy így sem ért el jó eredményt az illető. Érdemes volt? Merül fel a kérdés, és azt hiszem egyértelmű a válasz is. Szerintem lehetséges a mai sportban eredményeket elérni dopping nélkül is, és tuti vannak olyan versenyzők akik hiába szedik a szereket mert pont nekik nem jól hat, vagy épp nem tudják kihasználni. Biztos vagyok benne hogy komoly versenyt még nem nyert rossz bringás a szer segítségével, általában az egyébként is jók tudnak csak nyerni, akárhogyan is.
A 2009-es Giro d'Italia tippelde győztese A 2009-es Tour de France tippelde győztese |
|
|
|
| Sipetya |
27 July 2010 18:30:44
|
|
Hegyi segítő ![]() Hozzászólások: 427 Regisztrált: 15.04.09 |
Én azért megvárom, hogy mit nyilatkozik az esetről és azután alkotok róla véleményt.
![]() |
|
|
|
| Nota |
27 July 2010 23:05:13
|
Mert szerinted mit fog nyilatkozni? És az egyébként hogyan befolyásolja a véleményt? Én nem mondom hogy máglyára vele vagy hogy mekkora egy mocsok, csak azt mondom hogy butaságot csinált és nem követendő a példája. Nem sok olyan esetet láttunk eddig ahol a B minta negatív lett volna. Én egyébként szívesen leülnék vele dumálni az egész dologról mert nagyon érdekelne az egész lélektana. Állítom hogy nem minden doppingoló egy lelketlen szemétláda. A 2009-es Giro d'Italia tippelde győztese A 2009-es Tour de France tippelde győztese |
|
|
|
| Szasza78 |
28 July 2010 08:34:37
|
Vízhordó![]() Hozzászólások: 222 Regisztrált: 21.05.09 |
Ne ámítsd magad Nota! Dopping nélkül a mai versenysportben SENKI nem győzhet! (Erről már folytattunk egy jó erős eszmecserét, de látom csak nem látod be?!) Nem szeretném újra kezdeni a vitát, mert nem látom értelmét, de hidd el, a dobogón olyanok állnak akik nem a spenóttól kerültek oda! Sajnos ez a versenysport részét képezi, ha teszik, ha nem! Ismretem egy srácot -szintén szekszárdi-aki a Gemenc Kupán -kb. 10 évvel ezelőtt- gyorsítózott kicsit és még csak nem is volt az első 10-ben. |
|
|
|
| Fresi |
28 July 2010 10:59:50
|
A velo.hu oldalon a hírhez kommentált a srác, márha ő volt az (ezt állítja), elég érdekes stílusban tette... érdemes elolvasni. |
|
|
|
| Szasza78 |
28 July 2010 11:26:05
|
Szerintem nem Ő az... Értelmes ember nem mentegetőzik ismeretlen tirpákoknak. |
|
|
|
| Nota |
28 July 2010 16:13:00
|
Hát nem tudom Szasza, ha igazat adok neked akkor az azt jelenti hogy van valamiféle határ ameddig lehet eredményeket elérni tisztán, mindenféle meg nem engedett segítség nélkül, majd jön egy szint ahol már csak azzal lehet boldogulni. Azt azért mind tudjuk hogy a legtöbb sportágban van doppingellenörzés ami ha picit le is van maradva azért elég jó nyomon jár mert még a legnagyobb nevek közül is sokan lebuknak, márpedig ők tuti nem elavult cuccot szednek. Ezek a cuccok ráadásul iszonyat drágák is. Tehát drágán van egy elég jól kimutatható szerünk amit használni akarunk ezért el kell fednünk. Az elfedés szintén nem olcsó, és nem egyszerű eljárás, sok nagy lebukott versenyzőnél erre a feladatra külön orvosi stáb volt. Ráadásul a kerékpárban már létezik a vérpassport is, folyamatosan figyelik a kerekesek véreredményeit és csupán az eredmények alapján is tiltottak már el 5 vagy 6 bringást. Tfh ezt mind elfogadjuk, de akkor gondoljunk bele milyen erőfeszítéseket is igényel ez a doppingolás, és gondoljunk bele mennyit lehet vele nyerni. Tudtommal a vér és hormonszinteket úgy lövik be hogy azok minimális túllépése még nem is jelent igazi segítséget a szervezet számára. Gondoljunk bele abba is hogy az emberek komoly százalékát tisztességre nevelték és nem szeret sunnyogni meg ügyeskedni (ne a magyar meg balkáni valóságból induljunk ki, gondolkodjunk globálisan) ezért aztán komoly lelki problémákat okozhat az hogy titkolóznia kell az adott versenyzőnek. Én valahogy nagyon nehezen tudom elképzelni hogy pl minden kerekes doppingolna és állandóan azon filózna hogy hogyan csinálhatná ezt jobban. Nem tartom magam naívnak, biztos vagyok benne hogy rengetes sportoló doppingol, és nem kevés kerékpáros van köztük, de van egy olyan érzésem hogy a bringa nincs a top5 doppingos sport között. Nagyon kíváncsi lennék az amerikai profi sportolók véreredményeire, vagy épp az európai elit focicsapatokban edződő sztárok ilyen értékeire. Vagy példaképp ott a tenisz ahol muszáj egy tornán minden meccset nyerni és több órás fizikai megterhelést kapnak a játékosok majd minden nap. Szóval nem azt mondom hogy nincs dopping, vagy hogy halad valahova az ellene vívott harc. Én azt mondom hogy az egyetlen sportág ahol valóban elkezdték a harcot a dopping ellen az a kerékpár. A többinél iszonyúan elítélik de igyekeznek a lehető legkevesebb kérdést feltenni mert félnek a válaszoktól. Megnézném én az atlétikai elitet hogy mit produkálnának úgy ha verseny előtt 2 hónapra elzárnám őket a magányos szigetre. Az a sportág a folyamatos rekorddöntés kényszerében van, a nézők 90%-a az új világcsúcsokért nézi a közvetítéseiket. Ezzel szemben meg kell nézni hogy a kerékpárban hogy alakulnak a különféle statisztikák. Tudtommal jópár éve lassul a mezőny átlagtempója és a hegyekre külön mért idő is nő. Nem láthatóak a régi Armstrong meg Pnatani féle nagy attackok és nagyok sok összetett menő betlizik egy-egy körversenyen. Én ezt mind annak a jelének veszem hogy tisztult ez a sportág. Imádom az összeesküvés elméleteket, de a valóságban nagyon nehéz egy olyan dolgot titokban tartani amiről kettőnél több ember tud. Nem hiszem hogy azok a csapatok ahol teljes mellszélességgel harcot indítottak a dopping ellen valójában nagyon ügyesen doppingolnak. Ez iszonyatos munkát igényelne és sok titok megtartását. Márpedig ezekben a csapatokban vannak versenyzők akik érnek el sikereket. Én arról sem vagyok meggyőzve hogy a dopping nagy hatással lenne egy nem összetett menő bringásra. Tudtommal a szerek nagy része a regenerációt segíti, egy másik részük a felkészülésben segít és csak egy kis részük növeli az adott napon a teljesítményt. A felkészüléshez használt szereket nem tartom egyértelműen rossznak, a mai sport és az az ipar ami mögötte van megköveteli a minőségi edzést és ha van ami ebben segít és nem közvetlenül veszélyes az életre akkor miért ne? A regenerálódást segítő szerek alkalmazását nehezítette meg legjobban a vérpasszport, a napi doppinggal szemben pedig ott vannak a szintek amiknek meg kell felelnie a versenyző teszteredményeinek. Persze ne felejtsük el hogy nem mindenki működik úgy mint a referencia ember, van akinek ahhoz is doppingszer kellhet hogy megközelítse ezeket a határértékeket. Az ilyen eseteket én nem is igazán tartom doppingolásnak mivel a természet vele való kiszúrását kompenzálja ezzel az illető. Na mindegy, reméljük tisztul a bringa és előbb-utóbb más sportokban is elkezdenek a témáról beszélni! A 2009-es Giro d'Italia tippelde győztese A 2009-es Tour de France tippelde győztese |
|
|
|
| Szasza78 |
28 July 2010 17:55:07
|
Akkor reagálnék erre a szűkszavú véleményre ![]() Tehát,dopping nélküli határ természetesen van is meg nincs is... Vegyük példaként a 100m síkfutást. Ésszerű keretek között maradva egy ember biztosan nem fogja 6mp alatt lefutni ezt a távot. Viszont úgy, ahogy eddig megdőltek a csúcsok,úgy ezután is meg fognak, természetesen nem a végtelenségig. Tehát valamikor lesz egy korlát ami alá már ember nem képes menni. Vegyük most példaként a 400 m síkfutást! (csak a számok jobb összehasonlíthatósága érdekében) Jelenleg a WR 43.18 ha minden igaz?! Tegyük fel, hogy a világon van 2000 profi atléta aki ennek megdöntésére hajt. Tegyük fel, hogy az egyikük tisztán versenyezve elér egy 49 mp-es időt. (a legjobb magyar idő 45.43mp! ) Ha egy komoly versenyen szeretne emberünk részt venni, az azt jelenti, hogy meg kell fusson egy szintidőt ami mondjuk 47 mp. Emberünk sosem futná meg ezt a limitet ezért mit csinál, ha ki szeretne jutni? Elkezd teljesítményfokozókat szedni, ahogy azt a többiek is teszik, mivel ezeket az időket nem tisztán futják. Én 15-től 26 éves koromig jártam kondizni. Az első két évben sokat fejlődtem, majd utána már nem sikerült tovább fejlődnöm. 23 évesen kipróbáltam 2 különböző doppingszert pedig csak hobbi szinten gyúrtam. Orvos adta be és mellé vitamin ínjekciókat is adott, hogy minimálisra csökkentsük a káros dolgokat. A fejlődésem drámaivá vált, 6 hét alatt 11 kiló jött rám nagy része izomban. Szinte nem éreztem a fájdalmat és nagyon nehezen fáradtam el. Az agy nem blokkolt mint általában teszi. Persze ez nem normális dolog, de az emberi szervezet roppant sokat kibír és képes magát idővel regenerálni. Egy profi sportoló miért ne tenné ezt meg?! Egy munkatársam lánya egy neves úszócsapatban úszott Pesten.(nem rosszul) Egyszer elérkezettnek látták az időt, hogy a szülőkkel aláírassanak egy papírt, hogy adhassanak a csemetének mindenféle "vitamint", amibe végül nem egyeztek bele. A doppingszerek kimutatásában az a nehéz, hogy nem tudják az orvosok, hogy mit keressenek. No meg ott a magaslati edzőtáborozás, ami tulajdonképpen nem is doppingszer, csak egy kis trükközés. Hogy mennyit jelent? A szabadtüdős merülés világcsúcsa 10 perc körül van, ugyanez oxigánsátoros "bemelegítéssel" 17 perc fölött van. És ez még nem is dopping! Nem ítélem el őket. Sőt! Nem azt szeretném nézni a tv-ben, hogy nálam 2 tizeddel gyorsabban futva nyeri az arc az olimpiát, vagy hogy alig gyorsabban érnek fel nálam a bringások a hegytetőre! Ha ennyi áldozatot képesek meghozni- azon felül, hogy minden nap edzenek-,hogy koszolnak is, áldásom rá, megérdemlik a győzelmet és az elismerést. |
|
|
|
| Nota |
28 July 2010 20:58:36
|
Jó, teljesen megérthető az álláspontod de az enyém kicsit más. Dopping és dopping között nekem nagyon nagy különbség van. A felkészüléshez használt szereket én sem tartom problémásnak ahogy már írtam is. Már nem tudom melyik komoly nevű orvos írta azt hogy ő a saját gyerekét nem engedné elindulni a Tour-on dopping nélkül. Ez szerintem mutatja hogy mennyire veszélyes a dopping. Ha jól csinálják akkor itt olyan mikrodózisokról van szó a bringásoknál ami semmilyen maradandó károsodást nem hoz magával. Ezeket a szereket használja az orvostudomány és sokkal komolyabb dózisokban. De elég ha arra gondolunk hogy a mai világ mennyivel kifinomultabb mint a 70-es évek és nézzük meg hogy Merckx hogy virul még 65 évesen is pedig ő sokat sejtetően annyit mondott hogy nem kenyérrel meg vízzel nyerte a versenyeket. A dopping egy segédeszköz amit lehet így meg úgy is használni. Vagy engedélyezni kellene bizonyos fajtáit, vagy nem tudom mit kéne tenni de az biztos hogy már nem a versenyzők épségének védelméről szól a dolog. A 2009-es Giro d'Italia tippelde győztese A 2009-es Tour de France tippelde győztese |
|
|
|
| Szasza78 |
29 July 2010 08:28:41
|
Nyilván mindennek megvan a veszélye a szervezetre nézve. Erre azt szoktam mondani, hogy: "ami jó az káros, kivéve a szex" Hogy még egy közhellyel éljek aminek sajnos nagy az igazságtartalma: "az életben mindennek ára van" És ez igaz a doppingra is... Nem fiatalkorban jönnek a bajok, hanem majd ha öregek lesznek/leszünk! De a doppingtól nem kell annyira megijedni, nem olyan veszélyes mint a híre! "Egyszerű" gyógyszerek. Ha beveszel egy fejfájás csillapítót, vagy rendszeresen altatót szedsz, vagy megiszol esténként 3 üveg sört, az sem károsítja kevésbé a tested mint akármelyik doppingszer! Nyilván joggal teheted fel a kérdést, hogy akkor miért halt meg néhány focista a pályán? Szerintem mert volt valamilyen rejtett hajlamuk a génjeikben valamely halálos betegségre, vagy előző este ráittak a csodaszerre, vagy egyszerűen túlterhelték a testüket amit már nem bírt elviselni a szív, vagy valamely szervük. |
|
|
|
| Ugrás a fórumra: |