DALMÁCIA -VIR SZIGET - ZITNA-ÖBÖL, PLÁŽ Žitná - OSTROV VIR
 

HORVATORSZÁG – DALMACIA – VIR

A történelmi iratokban először 1069-ben megemlített Vir sziget Dalmácia északnyugati részén elhelyezkedő Zadar partjainál elterülő szigetvilág része, a 300 kisebb-nagyobb sziget egyike.   A szigetre  i n gy e n e s   híd vezet.  Budapesttől mindössze 6 óra alatt kényelmesen elérhető autópályán. A  közel 32 km hosszú partszakaszt gyönyörű öblök tagolják, homokos és aprókavicsos strandjain kitűnő fürdési lehetőség kínálkozik.  A szigeten nincsenek nagy hotelek, szálláslehetőséget a több mint 7000 privát szoba és apartman kínál. Az idelátogatók kényelméről és szórakozásáról pedig árnyékos teraszú vendéglők és kávézók, klubok, hajókölcsönzők gondoskodnak.
Az orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, zöldség  gyümölcs és halpiac, benzinkút,valamint különféle üzletek biztosítják a nyaralás nyugalmát.
A sziget területén vezetékes víz nem található. A háznál fúrt kút van, mely tisztálkodásra, mosakodásra alkalmas, de fogyasztásra nem javasoljuk. Helyben vásárolható ásványvíz, palackozott ivóvíz.
 A sziget területén a bankkártya használata korlátozott (egyes éttermek elfogadják, ill. van automata). Nagyobb bevásárlásra a Zadarba vezető parti út mentén lévő Getro (itt kártyát is elfogadnak) és Metro (a mellette lévő pénzváltónál Ft-ot is váltanak) áruházakat ajánljuk.


Északi-part Zitna-öböl:

Az Északi part legkedveltebb partszakasza. A strand kiépített betonos, aprókavicsos a víz lassan mélyül, a tenger alja homokos.

vir-sziget_elemei-image002.jpg            vir-sziget_elemei-image004.jpg 

                                                                              

vir-sziget_elemei-image006.jpg            vir-sziget_elemei-image008.jpg

 

vir-sziget_elemei-image010.jpg            vir-sziget_elemei-image012.jpg 

 

vir-sziget_elemei-image014.jpg            vir-sziget_elemei-image020.jpg

 

vir-sziget_elemei-image016.jpg            vir-sziget_elemei-image018.jpg

Várrom környéke

A kiépített betonos strand és a várrom közötti homokos part nagy előnye, hogy a közelben egy kis erdő is van, ahol árnyékban lehetünk a legmelegebb órákban. Délutántól pedig az egész homokos strand árnyékos.  

vir-sziget_elemei-image022.jpg              vir-sziget_elemei-image024.jpg 

 

vir-sziget_elemei-image028.jpg              vir-sziget_elemei-image026.jpg

  Vörös szikla

A sziget Észak Nyugati része  természetvédelmi terület partszakaszát az állandó szél és hullámzás formálja. A természeti erők munkája alakította ki azt a 20 méter magas sziklafalat is, amelynek tövében több  homokosöblöt találunk. Kisgyermekes szülőknek és a búvárkodás kedvelőinek ajánljuk. A sziget vége felé vezető aszfalt úton, Lozice falu után kell lekanyarodni jobbra, egy földúton pár száz méter után elérünk a sziget széléhez. Az autót/robogót biztonságos helyen lehet hagyni, a dombról lesétálhatunk az öbölbe, a partra. Piknik keretében kellemes napot  tölthetünk  itt, érdemes ide akár bérelt csónakkal kirándulni.

 

vir-sziget_elemei-image009.jpg                    vir-sziget_elemei-image011.jpg

 

 

vir-sziget_elemei-image013.jpg                    vir-sziget_elemei-image015.jpg  

 

 

vir-sziget_elemei-image043.jpg                   vir-sziget_elemei-image040.jpg

 

 

vir-sziget_elemei-image042.jpg                   vir-sziget_elemei-image044.jpg

 

 

vir-sziget_elemei-image045.jpg                    Vir-Évi.jpg 

 

                

vir-sziget_elemei-image053.jpg                   vir-sziget_elemei-image079.jpg

 

     

20140522_113845.jpg                20140522_113936.jpg

Déli part          

Itt találjuk a sziget központját,   hosszan elnyúló  kiépült strandok, kikötők, éttermek, fagylaltozók , butikok, kölcsönzők jellemzik.

 

vir-sziget_elemei-image023.jpg                    vir-sziget_elemei-image065.jpg 

                                               

 

kőzpont (1).jpg                     20140522_125501.jpg    

 

Vir-Nin közötti homokos partok

 

vir-sziget_elemei-image067.jpg                     vir-sziget_elemei-image071.jpg 

 

vir-sziget_elemei-image069.jpg                      vir-sziget_elemei-image073.jpg

Ninska Laguna

Ritkaságnak számít a Vir sziget és Nin település közötti partszakasz, amely a leghosszabb egybefüggő homokos strand egész Horvátországban.  Vir szigettől autóval kb. 10-15 perc ( Nin települést jelző  tábla után kb. 200 méterre Camping-Ninska Laguna táblánál kell  balra lekanyarodni )  A homokos strand jelenleg kiépülőben van, már megjelentek a szálláshelyek, éttermek, de még csak kevesen ismerik. Éppen ezért nincs nagy tömeg, ezért kifejezetten ajánljuk azoknak, akik csendesebb helyen szeretnek strandolni. Kisgyerekek számára igazi paradicsom, ahol a bokáig érő vízben (ami nyáron 35-40 fokosra is felmelegszik) egész nap tudnak játszani, labdázni, homokvárat építeni.

 

vir-sziget_elemei-image077.jpg                vir-sziget_elemei-image075.jpg 

Nyilt tenger

vir-sziget_elemei-image057.jpg               vir-sziget_elemei-image079.jpg

 

vir-sziget_elemei-image091.jpg                vir-sziget_elemei-image083.jpg 

 

     Privlaka településen  a keskeny homokos part mellett gyógyhatású iszap található

     Sabunikei  kiépített homokos strandnál a parkolásért fizetni kell, de   pld. gumicsónakkal  a szigetről fél óra alatt odaérhetünk.

    Zaton üdűlőfalu  ( medence, játszótér, vízisportok,  labdajátékok,  lovaglás )

    Kirándulási lehetőségek: Nin 9 km, Zadar 26 km, Krka Nemzeti Park, ahol számtalan vízesést csodálhatnak meg 82 km, Paklenica Nemzeti Park, mely festői hegyeiről ismert     57 km, Plitvicei tavak 145 km, érdemes megnézni Zatonüdűlőfalut www.zaton.hr.