Vissza a főoldalra

A HONLAP LÉTREJÖTTÉNEK KÖRÜLMÉNYEI

Azzal kell kezdenem, hogy ez az anyag egyáltalán nem az Interneten történő bemutatásra készült. Személyesen szerettem volna élő hallgatóság előtt bemutatni. Korábban egy nyugdíjasoknak szóló számítástechnikai tanfolyamot vezettem "Kattints rá, nagyi!" címmel. Ennek sikere bátorított fel arra, hogy a másik hobbymat, a fotózást is feldolgozzam egy előadássorozat formájában. Sajnos, a helyi művelődési ház igazgatója nem látott fantáziát az ötletben, mert szerinte egy ilyen tanfolyamra nincsen igény. Nem tudom, mennyire volt igaza, hiszen fotós tanfolyamot rengeteget lehet találni pl. a fotosuli.lap.hu oldalon. Ezeket az ország legnevesebb fotósai tartják, és az áruk is ennek megfelelő: a részvételi díj 100-150 ezer forint körül van. Arra gondoltam, hogy talán akad olyan ember, aki pillanatnyilag nem szándékozik ennyit költeni egy tanfolyamra, de pár ezer forintot megkockáztatna (én nyugdíjasként ingyen tartottam volna a foglalkozásokat). Ebből eldönthetné, hogy később jelentkezik-e a profi által tartott előadásokra, vagy esetleg úgy gondolja, hogy a helyi tanfolyamtól is elég muníciót kapott a családi vagy baráti körben való fotózáshoz.

Az anyag tehát projektoros prezentációkra és számítógépes környezetre lett kidolgozva, ahol a hallgatók a számítógép előtt ülve maguk is aktívan részt vehetnek a képek feldolgozásában. A tanfolyam kizárólag ingyenes programok használatán alapul, ebben is különbözik a profi kurzusoktól, ahol leginkább a Photoshop-ot használják. Ez a program azonban aligha van meg legálisan egy amatőr fotós számítógépén.

Miután a körülmények úgy alakultak, hogy a "Kattints rá, nagyi!" tanfolyamot is abbahagytam (ha valakit érdekelnek ezek a körülmények, akkor itt és itt elolvashatja), arra gondoltam, hogy az elkészült fotótanfolyam anyagát mindenki számára elérhetővé teszem. A személyes prezentáció helyett oktatóvideókat kezdtem készíteni, amiket a YouTube oldalaira töltök fel. Ezek a videók természetesen nem tudják pótolni a személyes előadást, hiszen az elhangzottakra nem lehet visszakérdezni, az anyagot nem lehet közösen megbeszélni. Ráadásul rá kellett jönnöm, hogy - nekem legalábbis - sokkal nehezebb mikrofonba beszélni, mint egy osztályteremben előadni. Ehhez jöttek még a technikai nehézségek, így pl. a videók felbontásával sem voltam kezdetben megelégedve. Ezt csupán a DIGILABOR-I (IrfanViev) rész második előadásától tudtam úgy-ahogy megoldani: ettől kezdve már elfogadható felbontással tekinthetők meg a videók.

Az anyag még messze nincs készen. A DIGILABOR-III előadásai most készülnek. A honlap kinézetén is sokat kell még csiszolnom. Mégis úgy döntöttem, hogy az eddig elkészült anyagokat elérhetővé teszem, és a honlapot folyamatosan fogom fejleszteni.

Végül, ha valaki kapcsolatba akar lépni velem, akkor megteheti a következő e-mail címen: attila_bacsi(kukac)citromail.hu.