Befőzés Eltevés

  Gyümölcsök
  Lekvárok
  Paradicsom
  Tarósítás
  Zöldségek-Savanyúságok


Lekvárok

Sárgabarack Lekvár:

Hozzávalók:
Sárgabarack
Cukor
Szalicil

A barackot alapos mosás után kimagozzuk, ledaráljuk. Kilónként 60 dg cukorral átkeverjük. 30-40 percet főzzük. Többször átmosott csavaros tetejű üvegekbe töltjük, borsónyi szalicilt teszünk a tetejére, lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Dzsemet is készíthetünk, ilyenkor nem daráljuk a barackot, hanem félbe vágva főzzük az előbb leírt cukormennyiséggel.


Szilva Lekvár:

Hozzávalók:
Szilva
Cukor
Fahéj, szegfűszeg

A jó érett szilvát megmossuk, imagozzuk, ledaráljuk. Takarék lángon 4-5 óra hosszat kavargatva főzzük. A főzés befejezte előtt fél órával tesszük bele a cukrot. 6 kg szilvához kb. 1 kg cukrot. Ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel. Jól megmosott üvegekbe szedjük, nem zárjuk le csak ha a teteje bebőrösödött. Sütőbe is készíthatjük, így lerövidíthetjük a főzés idejét. Takarék lángon sütjük és csak néha kavarjuk meg.


Ribizli Lekvár:

Hozzávalók:
Ribizli
Cukor
Szalicil

A ribizlit alaposan megmossuk leszemezzük. Víz nélkül kavargatva pároljuk, míg a szemek megrepednek. Ezutén átpaszírozzuk. A gyümölcshöz édességétől függően 60-70 dg cukrot teszünk kilónként. Kevergetve 2-3 órát főzzük. Többször átmosott csavaros tetejű üvegekbe töltjük, borsónyi szalicilt teszünk a tetejére, lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük.Eperjam:

Hozzávalók:
Eper
Cukor
Szalicil

A szép érett epreket megtisztítjuk, alaposan megmossuk. 1 kg eperhez 60 dg kristálycukrot adunk. Feltesszük főni. Takarék lángon kb. 1,5 órát óvatosan kavargatva főzzük. Többször átmosott csavaros tetejű üvegekbe töltjük, borsónyi szalicilt teszünk a tetejére, lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük.Nyers Ribizlidzsem:

Hozzávalók:
1 kg fekete ribizli,
80 dkg kristálycukor

A fekete ribizlit többször váltott vízben megmosom, majd a gyümölcsszemeket villával lehúzom a szárról.30 dkg cukorral elkeverem, az edényt befedem, majd 24 óra múlva átpasszírozom, és a többi cukorral addig keverem, amíg a cukor egészen elolvad benne. Apró üvegekbe töltöm, csipet nátrumbenzoáttal meghintem és lekötöm. Piros ribizliből is ugyanilyen egyszerű és finom.


Részeg Sárgabarackdzsem:

Hozzávalók:
2 kg nagyon érett sárgabarack,
1/2 dl barackpálinka

A gyümölcsöt gondosan megmosom, majd lecsöpögtetem. Félbevágom és kimagozom. Befőző lábosba teszem, és kézzel kissé összetöröm.Nagyon kis lángon (jó ha van lángelosztó) legalább 40 percig főzöm, időnként megkeverem, hogy ne égjen le. A tűzről levéve befedem, és 24 óráig állni hagyom. Másnap újra felforralom, s takaréklángon addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Újból letakarom, és másnapig ismét állni hagyom. Harmadszor is felforralom, majd tűzforrón kicsi üvegekbe töltöm. A tetejére öntöm a pálinkát, majd légmentesen lekötöm, és száraz gőzben hagyom 24 óráig. Felbontás után a hűtőszekrényben tanácsos tartani.


Paradicsomos Almalekvár:

Hozzávalók:
3 kg bármilyen fajta alma,
2,5 kg érett, de nem puha paradicsom,
2,5 kg cukor,
l dl jó minőségű rum,
4 zacskó vaniliás cukor

A megmosott almát meghámozom, magházastól apróra vágom. A paradicsomot is megmosom és feldarabolom.Az almát és a paradicsomot péppé főzöm és átpasszírozom. A pépbe belekeverem a cukrot és a vaníliás cukrot, majd lassú tüzön addig főzöm, míg sűrű lekvár lesz belőle. Végül belekeverem a rumot és azonnal üvegekbe töltöm. Kigőzölöm és száraz dunsztban hagyom másnapig. Édes süteményekben és reggeli péksüteményre kenve nagyon finom!


Citromdzsem:

Hozzávalók:
3 db érett citrom,
1 kg gyenge tisztított spárgatök,
1 kg cukor,
kevés porcukor

A tököt tökgyalun lereszeljük és a cukorral 20 percig forraljuk. A citromot nagy lyukú reszelőn, egészben, a belső héjával együtt szintén lereszeljük, magvait kiszedve a tökhöz adjuk, amivel mégy 10-12 percig főzzük. Üvegekbe rakjuk, tetejét cukorporral beszórjuk, másnap lekötjük.


Szamócadzsem:

Hozzávalók:
1 kg tisztított eper,
70 dkg cukor,
egy citrom,
3 dl víz

Az epret száraitól megtisztítva szitára helyezzük és vízsugárral jól megmossuk. Ha az eper nagyon homokos, vízbe téve mossuk és szitán lecsurgatjuk. A cukrot a vízzel feloldjuk, és olyan sürüre főzzük, hogy kristályosodni kezdjen. Habját mindig letisztítjuk. Beletesszük a gyümölcs kétharmad részét, ha már levet engedett, hozzáadjuk a többi gyümölcsöt és a citrom kicsavart levét. A gyümölcsöt 8 percig forraljuk, utána szűrőkanállal kiszedjük, előmelegített üvegekbe rakjuk és a visszamaradt szirupot tovább főzzük, amíg kocsonyásodni nem kezd, s a kanálról sűrűn, fonalasan folyik. Most az üvegekbe öntjük a szirupot, annyit, hogy a gyümölcsöt jól ellepje. Jól lekötjük és 15 percig gőzöljük. Gőzölés után rövid idő múlva kiszedjük és letakarva, lassan hűtjük.


Narancsdzsem:

Hozzávalók:
1 kg vékony héjú narancs,
1 kg cukor,
1 citrom

A narancsokat kefével megmossuk, és négy napig hideg vízben áztatjuk, a vizet minden nap váltjuk. Utána a narancsokat egészben forró vízbe téve, félpuhára főzzük. Jól lecsurgatjuk róla a vizet, és ha kihűlt, az egészet 1 cm-es kockákra vágjuk. A magját és a belső vastagabb héját eltávolítjuk. A cukorból 2 1/2 dl vízzel szirupot főzünk, amikor fonalasra fő (a kanálról nem csepeg, hanem fonalként folyik), beletesszük a gyümölcsöt és jó 20 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét. Üvegekbe töltjük, lekötjük és száraz dunsztba tesszük.


Szederdzsem:

Hozzávalók:
1 kg szeder,
60 dkg cukor

A gyümölcsöt rétegesen összerakjuk a cukorra, és egy napig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap gyors tűznél 20 percig forraljuk, forrón üvegekbe rakjuk, és szárazgőzben tartjuk kihűlésig.
Vissza