Befőzés Eltevés

  Gyümölcsök
  Lekvárok
  Paradicsom
  Tarósítás
  Zöldségek-Savanyúságok


Paradicsom

Paradicsom befőzés:

Egészséges, száraz paradicsomot, ha megmostuk, dugójától és zöldrészeitol megtisztítva, darabokra tördelve 10-15 percig fozzük. Ez az elofozés, ha a paradicsom jó érett és „Quodlibet"áttörogéppel rendelkezünk, fölöslegessé válik. A tisztított, feldarabolt nyers, vagy rövid ideig átfozött paradicsomot áttörjük, felfozzük és a forrásban lévo levet tisztára mosott, nyitott ajtajú sütoben elore melegített üvegekbe töltjük. A palackokat azonnal lezárjuk. Zárhatjuk hólyagpapírral (pergamenttel), üveghártyával (cellofánnal), dugóval, pecsételve vagy szurkolva. Legegyszerubb, legbiztosabb és a leggyorsabban készítheto zár a marhabéllel való lezárás. A vékony marhabelet szükségszerinti kis kockákra szabjuk, pár percig hideg vízben áztatjuk, tiszta ruhába megtörülgetve, a bél sima oldalát kívül hagyva, hirtelen az üvegre simítjuk. A forró paradicsomtól azonnal szárad és igen tartósan zár. Általában egy liter paradicsom 1 1 kg paradicsomból készül, de surubbre is fozhetjük, ilyenkor azonban a hosszas fozéstol az íze már nem egészen üde.

Ez a magyarázata annak, hogy a gyárilag eloállított, 10-12 órán át fozött suru konzerv sohasem olyan jóízu, mint a házilag készült. A lezárt palackokat jól betakargatjuk, hogy lassan huljön ki. Ha van fozoládánk, ezt a lassú lehutést abban végezhetjük. Másnap az üvegeket kívül úgy mossuk le, hogy a paradicsomot ne rázzuk fel. A paradicsombefozés ideje augusztus 20-tól szeptember 10-ig tart.


Paradicsom egészben:

Teljesen ép, nem túlérett, apró, egyenletesen kerek paradicsomot pillanatra forró vízbe dobunk, lyukas szurokanállal porcelán tálba szedjük, azután üvegekbe rakjuk. 1 liter vízben késhegynyi szalicilt felfőzünk. Ha a víz kihult, a paradicsomra töltjük és lezárjuk. Télen dísznek, vagy töltve, vagy pörköltek ízesítésére használjuk.


Paradicsomlekvár:

Összenyomdosunk zöldparadicsomot, melyet utána vízben átforralunk, amiben citrompótló van. (kb. 3 db/kg) Ezt leszűrjük, és ledarálunk. Minden kg paradicsomhoz 50 dkg cukrot, 1 db citrom reszelt héját és levét hozzáadjuk. Fél óráig folyamatos kevergetés mellett főzzük, majd kis üvegekbe rakjuk, lekötjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihulni.


Paradicsompaprika télre:

Egyforma, válogatott paradicsompaprikát megmosunk. Ecetes, kissé sózott s cukrozott lében 2 percig fozzük. Bőszájú üvegbe kis csomó kakukkfüvet, 1-2 cikk foghagymát teszünk s a forró paprikát az üvegekbe rakjuk. Tetejére tegyünk újra egy cikk foghagymát. A forrásban lévő levet rátöltjük és lezárjuk. Majd főzőládában lassan lehűtjük. Befőzési idő: szeptember, október hónap.
Vissza