Húsok

  Belsőségek
  Marha-Birka
  Sertéshús
  Szárnyasok
  Vadhúsok


Szárnyasok

Töltött pulyka tejszínes mártással:

Hozzávalók:
(1 Bébipulyka (2,5 kg)
1 evőkanál só
1 teáskanál bors
1/4 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg savanyú alma
16 szem kimagozott szilva
40 g vaj, 1/2 l húsleves
2 ek. szójamártás
1 ek. száraz Sherry

A pulykát megmossuk, megtöröljük, a fűszerekkel és a citromhéjjal kívül, és belül bedörzsöljük. Az almákat meghámozzuk, 4 felé vágjuk, és kimagozzuk, majd a szilvákkal együtt a pulykába töltjük. A lábakat és a szárnyakat odakötözzük a testhez. A pulykát mellével lefelé fordítva a zsíradékot felfogó serpenyő fölé rácsra helyezzük. Vajjal bekenjük, betesszük az előmelegített sütőbe, és a sütési idő felénél megfordítjuk. A nyakat, a belsőségeket felaprítjuk, a rostély alá rakjuk. Amikor barnulni kezd, húslevessel meglocsoljuk. A többi hozzávalót összekeverjük, és a sült hús levével együtt sűrű mártássá főzzük, leszűrjük és ízesítjük.

Mit kínálunk hozzá?
Savanyúkáposztát ananásszal, vagy vörös káposztát ribizlizselével, és sósburgonyát.
Adagonkonként 733 kcal-t és 3067 KJ-t tartalmaz.


Csirkemell voros currymartassal :

Thaifoldi recept es wokban keszitve az igazi, de nagyobb serpenyoben is elkeszitheto.
Hozzávalók:
4 ek. olaj,
2 gerezd szetnyomott fokhagyma,
4 dl kokusztej,
6 db champignon gomba szeletelve,
6 db aprora darabolt csirkemellfile
1,2 dl husle.

Hozzávalók a voros currymartashoz::
izles szerint piros szaritott Chilipaprika kimagozva es aprora vagva, (egy picit csiposen finom igazan)
2,5 cm hamozott es szeletelt gyomber,
3 szal citromfu aprora vagva,
1 gerezd fokhagyma,
1 tk. orolt koriandermag,
0,75 tk. orolt romai komeny,
1 ek. aprora vagott petrezselyemzold,
1 tk. so es orolt fekete bors.

Elkészítés: A currymartas alapanyagaibol a mixerben suru masszat keszitunk. A wokban felforrositjuk az olajat, beledobjuk a hust, par percig piritjuk, majd talcara kiszedjuk. Ezutan a zuzott fokhagymat tesszuk a forro olajba, kb. 1 percig piritjuk, amig aranysarga lesz. Hozzaadjuk a currymartast, jol elkeverjuk es 10-15 masodpercig sutjuk. Folyamatos keveres mellett beleontjuk a kokusztejet, de ne ijedjunk meg, ha kicsit furcsa allagot olt. Ekkor hozzaadjuk a husdarabokat, jol elkeverjuk, hogy a masszat magaba szivja, majd mersekeltebb hofokon addig forraljuk amig a hus puha lesz. (Kb. 4-5 perc) Mehet bele a husle, amivel meg 2 percig rotyogni hagyjuk. Elomelegitett talcan talaljuk. A tetejet megszorhatjuk petrezselyemzolddel. Az eredeti receptben nincs gomba es rizst irnak koretnek, de mi spagettivel is keszithetjuk, ami talan meg jobban illik hozza. A kokusztejbol keszulhetunk nagyobb adaggal is, annyi kell hozza, hogy surunfolyos allagu legyen.


Töltött paprika csirkemellből:

Hozzávalók:
2 nagyobb csirkemell vagy tyúkmell, 10 deka császárhús, 12 db közepes paprika, 20 deka rizsa, 2 kisdoboz paradicsompüré, só, őrölt bors, rozmaring, 2 tyúkhúsleves kocka, 2 evőkanál olajos rántás, 1 tojás, 10 deka cukor.

Elkészítése: A paprikát kicsumázzuk. A húst lefejtjük a csontról, a bőrrel és a császárhússal együtt ledaráljuk. Ízesítjük egy kávéskanál sóval és 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Összekeverjük a tojással és 2-3 evőkanál vízzel. Megtöltjük a paprikákat és egy széles lábosba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Beletesszük a leveskockát, hozzáadunk a fűszerekből 1-1 késhegynyit. Takarékon kb. háromnegyed órát főzzük. Mikor a hús megpuhult, a paradicsompüréket összekeverjük a rántással, az étel levével, és együtt felforraljuk. A cukorral édesítjük. Ha kell, még fűszerezzük.


Ugrás a tetejére

Vissza