EDGAR DAVIDS
Életrajz

Teljes név: Edgar Stevens Davids
Születési hely:
Paramaribo
Idő: 1973.03.13.
Poszt:
védekező középpályás, bal oldali középpályás
magassága: 169 cm
súlya: 68 kg
Sikerek:
VB-negyedik (1998), EB-bronzérmes (2000, 2004), EB-résztvevő (1996), BL-győztes (1995), Európai Szuperkupa-győztes (1995), Világkupa-győztes (1995), holland bajnok (1994, 1995, 1996), holland kupagyőztes (1993), UEFA-kupa-győztes (1992), olasz bajnok (1998, 2002, 2003),
olasz kupagyőztes (2002, 2003), olasz Szuperkupa-győztes (2003), a VB aranycsapatának tagja (1998)
Korábbi klubbok: Schellinwoude, Ajax, Milan, Barcelona, Inter Milan

 
Életrajz:

A suriname-i születésű srác szülei még Edgar kiskorában Hollandiába költöztek, s lakóhelyén, a Schellinwoude kölyökcsapatában kezdett el focizni jó barátjával, Michael Reizigerrel! Hamar mindketten az Ajaxhoz kerültek, ahol Davids már 18 évesen alapembernek számított, pedig olyan vetélytársai voltak, mint a válogatott Jan Wouters, Wim Jonk, Michael Kreek vagy éppen később Clarence Seedorf. 1992-ben már megnyerte első nemzetközi kupáját, bár az UEFA-kupa döntőjében a Torino ellen nem lépett pályára Beenhakker csapatában. Akkoriban olyan klasszisokkal szaladgált együtt a régi Ajax-stadion gyepén, mint a kapus Stanley Menzo, Frank de Boer, Danny Blind, Jan Wouters, Jonk, Silooy, Aaron Winter, Kreek, Van't Schip, Bergkamp, Roy és Pettersson.

1994-ben már a válogatottban is bemutatkozhatott a 21 éves legényke az írek elleni 0:1-gyel, s az Ajaxban már egy másik garnitúrával, a veterán Frank Rijkaarddal jutott el a foci csúcsára, s nyert meg 1995-ben minden megnyerhetőt. A csikócsapat (a kapuban van der Sar, a széleken Silooy vagy Bogarde, ill. Reiziger állta a sarat, a középpályát Rob de Boer, Overmars, Litmanen, Finidi, Seedorf és Davids alkotta, elöl Kanu és Kluivert) magja a válogatottban még ma, 10 év után is együtt maradt! Kíváncsi vagyok, mi történt volna, ha egy "Abramovics" nem engedi, hogy szétszedjék azt a remek kis csapatot!!! Közben már megismerhettük nem annyira jó oldaláról is: az 1996-os Európa-bajnokságon azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy újságban rasszizmussal vádolta a szövetségi kapitányt, Dick Advocaatot, mert külön asztalhoz ülteti a feketéket és a fehéreket - haza is paterolták őt Angliából...

1996-ban ő is távozott, ráadásul ingyen az amsterdami csapatból, mint a de Boer-testvérek kivételével mindenki, s Davids a Milant választotta. Ám a Capello távozásával széteső egykori BL-győztes gárdánál nem sok babér termett neki, igaz, sokszor bűn rosszul játszott - a védekezése még elfogadható volt, de passzai magyar szintűek voltak - a végére pedig teljesen elkedvtelenedett. 1998 nyarán a France '98-ra alaposan felszívta magát, s igazi pitbullhoz méltóan játszott a franciaországi világbajnokságon, ahol végül negyedik helyen végeztek, őt pedig a szakemberek beválasztották a torna álomcsapatába is. A Milanban továbbra is csak szenvedett (egyszer lábszárcsont-törést is...): 1998 őszén az a szégyen esett meg vele, hogy decemberig csak 4 meccset kapott - el is adták gyorsan a Juventusnak 5.3 millió euróért. A zebráknál viszont minden jóra fordult: egyből a kezdőbe került, s a torinóiak kőkemény, nem éppen látványos stílusa kapóra jött neki: ő volt a középpálya közepén a fő erőművész.

Ekkor egy új divatot vezetet be: szegénynek mindkét szemét súlyos betegség, egyfajta hályog (akut glaucoma) támadta meg, s több műtétet is végre kellett hajtani rajta, szemüvegével divatot teremtett a bajból. Mivel egyébként majdnem 3 dioptriás szemüveg vagy kontaktlencse kellene neki a játékához, ám a szembetegsége miatt nem viselhet ilyet, így fel kellett vennie ezt a sajátos, gumis műanyag szemüveget - a sötétítés csak a divat miatt kellett, ám szinte névjegyévé vált. S hogy még vadabb kinézete legyen a dolgoknak, hosszú rastahajat is növesztett és fonatott hozzá. A Juvében háromszoros bajnok lett, egyszer eljutott a BL-döntőbe is, s a csapat szerkezetében Zidane mögött-mellett helyezkedett el, ő védekezett és futott az egyre világosabb üstökű francia klasszis helyett. Lippi jellemzése találó róla: "Ő az én egyszemélyes gépházam.".

A 2000-es EB-n súlyosan leszerepelt: bár kiválóan védekezett, támadómunkája nem volt az igazi, ráadásul visszataszító módon a legkisebb hibákért is ordibált társaival, miközben ő is hatalmas gólhelyzeteket puskázott el! 2001-ben aztán harmadik hollandként, Frank de Boer és Stam után neki is nandrolont találtak szervezetében, amiért ő is négy hónapos eltiltást kapott - ez elég sovány ahhoz képest, hogy Rio Ferdinand csak azért kapott 8 hónapot, mert elfelejtett elmenni a tesztre... A 2002-es VB-selejtezőkön sem ő, sem a válogatott nem volt csúcsformában, így ki sem jutottak óriási meglepetésre Ázsiába. Minden nyáron hívta őt az AS Roma, Fabio Capello szerint már csak ő hiányzott a bordó-sárgáknak a tökéletes kerethez. 2003-ra telt ki a becsülete a Juvéban, amikor télen nem volt hajlandó tárgyalni a nyáron lejáró szerződésének meghosszabbításáról, azaz távozni akart, akkor pedagógiai okokból kölcsönadták az ősszel szenvedő Barcelonának. Azért is mondtak le róla olyan könnyű szívvel, mert nem játszott már éppen csúcsformában, s a frissen igazolt ghánai Appiah ki is szorította őt a csapatból.

Kapóra jött Rijkaardnak Xavi mellé egy másik klasszis védekező középpályás, mert bizony Ronaldinho helyett valakinek védekeznie kellett... Nagyon hamar beilleszkedett és zseniálisan játszott, bár a Real elleni csúcsrangadón csúfosan leszerepelt, a második félidőben még az is elvitte mellette a lasztit, aki nem akarta... A 2004-es EB-selejtezőkön is alapember maradt, így tagja a keretnek is, bár úgy futott neki a portugáliai versengésnek, hogy nem volt klubja: a hírek szerint az Interrel és a Milannal is tárgyal - s a milánói riválisok közül a kék-feketéket választotta. Három évre írt alá, s kb. 12 millió eurót fog keresni. Pedig Portugáliában nagyon gyengén teljesített, még az a szégyen is megesett vele, hogy a szünetben lecserélték!

Első interes ősze felemásra sikerült: bár kétségkívül voltak jó meccsei, Mancini gyakran Cambiassót tette a kezdőbe Davids helyett, pedig az argentin sem játszik éppen csúcsformában... így a távozás mellett döntött. A Tottenham ingyen igazolta a középpályást, akiről a csapat trénere, Martin Jol így nyilatkozott: "Nagyon jó játékos, erőszakos, jól tud labdákat osztogatni és jó az állóképessége. Igazi középpályás, és úgy vélem, nagyot fog emelni a csapat játékszinvonalán." Davids korábban az Ajax, az AC Milan, a Juventus és a Barcelona játékosa is volt.

Davids és a Tottenham az 5. Helyen végzett az Angol bajnokságban, nem sokkal lemaradva az Arsenal után.

Úgy látszik a holland vezető edző: Marco Van Basten nem volt megelégedve a teljesítményével, mert az utolsó pillanatban őt is kitette a keretből, így nem utazhatott el a világbajnokságra.

Közben érdeklődött utána az AJAX is, de mivel túl sokáig habozott a pitbull, az Ajax lemondott róla, de úgy néz ki, Davids mindennél fontosabb nekik hisz 2007 év elején átszerződött az hozzájuk.
"A 33 éves holland középpályás, aki az angol élvonalban szereplő Tottenham Hotspurtől érkezik Amszterdamba, 2008. június 30-ig tartó megállapodást írt alá - jelentette be honlapján az Ajax" (MTI)

FIGYELEM! AZ ÉLETRAJZ 90 %-A, A HTTP://FOCI.BUJ.HU OLDALRÓL SZÁRMAZNAK.