Élelmiszer függöny
A tudatosabb egészségértHogyan kezdjem?

Az életmódváltáshoz feltétlenűl meg kell tanulnunk a következőket:
* Kalória igény
* Kalória számítás
* Kardió mozgások és azok hatásai

Ezek után zsebünkben a kulcs, már csak némi kitartásra lesz szükségünk.
Lássuk, mit jelentenek a fent vázolt fogalmak.

Minden embernek szüksége van élelemre az életbenmaradáshoz. A kalóriaszámítás nem más, mint az ételek számszerűsítése. Minden étel tartalmaz valamennyi kalóriát, egyes ételek többet, míg mások kevesebbet.
Az emberek különbözőek, és éppen ezért más és más kalóriaszámra van szükségük napi szinten.
Ezt a számot befolyásolja az életvitel, a jelenlegi testsúly, az ember neme, és az izomzat is, amely rajta van.
Egy átlagos ember napi kalóriaigénye 2000 kcal/nap. Ez azonban csalóka, mert ez a szám csupán támpontot ad.

A kcal a kilo kalóriát jelenti. Egy zsemlében példáúl 150 kcal van. Tehát: Ha naponta 10 zsemlét eszik egy átlagos ember, az számára 1500 kcal-t jelent majd(ami még azért nem túl sok). Nekünk is van kalóriaigényünk, és ez az az információ, amit mindenképpen tudnunk kell ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi miből, és mennyit ehetünk ahhoz, hogy fogyást, avagy éppen testsúlynövelésnél hízást érhessünk el.

Ha tudni szeretnénk, nekünk mennyi a kalóriaigényünk, a legjobb választás, ha ezen a linken számítjuk ki kalóriaigényünket, néhány egyszerű kérdésre válaszolva(nem, kor, magasság, tömeg), és máris bírtokában lehetünk az áhított tudásnak.

Az élelmiszer fügöny által javasolt kalóriaszámítót itt érheted el:

Kalóriakalkulátor

Most, hogy már tisztában vagy a kalóriaigényeddel(per nap), meg kell ismerned, hogy mely ételek, mennyi kalóriát tartalmaznak. A kalóriaszámítás egyszerű: ha több kalóriát viszel be, mint amennyire szükséged van, akkor hízni, ha pedig kevesebbet, akkor pedig fogyni fogsz.

Most már csupán az ételek kalória tartalmát kell megtudnod(persze nem fejből), és elkezdheted magad is számolni a kalóriákat.

Kardio mozgások, és azok hatásai

Amikor mozgunk, a testünknek energiára van szüksége ahhoz, hogy a gyakorlatot optimálisan végrehajtsa. Ez lehet futás, aerob, önvédelmi órák, de egyszerü gyaloglás is. Az pedig, hogy milyen mozgásformát választunk magunknak, nagyban befolyásolja a fogyási tempónkat is. A legegyszerübb kardiómozgás a séta. Azonban erre is oda kell figyelni, hiszen ha súlyos betegek vagyunk, ezt is csupán orvosi engedéllyel kezdhetjük el, odafigyelve magunkra. Egy átlagos ember képes kb napi 30-60 perces sétára, jó esetben ennél többre is.

Ez azt jelenti, hogy bárki képes elkezdeni mozogni, ha belül valóban kitartó. Ez az ami nem könnyü. Motivált lehet bárki ideig óráig, céljait azonban csak a kitartó ember éri majd el.

Tehát meg kell tanulnunk, hogy a különféle kardio mozgások mennyi kalóriát égetnek el. Tévhit, hogy a kézisúlyzó használata példáúl a lányoknál oriási izomnövekedést okoz kardiózás közben. A szervezet ugyanis elsőként az izmot kezdi el leépíteni, nem a zsírt. Ezért nem könnyű elkezdeni a kardió edzéseket, mert fáradékonyak lehetünk tőle, ha nem a megfelelő intenzitású sportot választjuk ki.

Ha valóban fogyni szeretnénk, akkor meg kell tudnunk, mennyi a kalóriaigényünk. Ezt a mennyiséget nem szabad túllépnünk. Egy kis sportot is beillesztve (heti 2-3 alkalommal) látványos eredményeket érhetünk el. Reméljük, tudtunk segíteni ebben.