Élelmiszer függöny
A tudatosabb egészségért



Önmagában is finom, vitamindús, viszont alig tartalmaz kalóriát, ráadásul az év nagy részében a rendelkezésünkre áll: a téli hónapok egyik sztárja a retek.

Ez a zöldség sokkal több módon használható, mint gondolnád, és azt is eláruljuk, miért érdemes gyakran fogyasztanod! Szerencsére a retek az a zöldség, amihez az év minden hónapjában hozzájuthatsz: tavasszal, és még nyáron is a hónapos retek a sláger, mellette pedig a vaj és jégcsapretek is gyakran kerül salátákba. Ősszel jön müncheni sörretek, télen pedig a fekete reteknek van szezonja.

Szerencsére most, az immunerősítés időszakában sem kell nélkülöznöd a retket, a piacok tele vannak vele. Bemutatjuk két kedvenc téli retekfajtánkat, fogyaszd őket bátran! A retek már az ókorban is nagyon kedvelt étel volt: állítólag az egyiptomi piramisok építőmunkásai is szívesen fogyasztották vitamintartalma miatt, a görögök pedig megfázáskor ették.

A források szerint Marco Polo hozta be Európába. Magas C-vitamin tartalma és a benne lévő mustárolaj-glikozidok teszik szuper immunerősítővé a kívül fekete, érdes külsejű zöldséget. Tudtad például, hogy majdnem háromszor annyi vitamin van benne, mint a fehér retekben? Kiváló megfázás, köhögés, torokfájás ellen - a mézes fekete retek hatását évszázadok óta ismerik. A benne lévő illóolajok miatt májvédő, javítja az epe és a gyomor működését, emellett nagyon magas az antioxidáns tartalma.

A fogíny és fogbetegségek ellen is érdemes fogyasztani, káliumtartalmának köszönhetően pedig felveszi a harcot a magas vérnyomással. Ha fogyókúrázol, akkor is bátran eheted: 100 grammban körülbelül 15 kalória van. A fekete retek igazi téli vitaminbomba. Számos pozitív élettani hatással rendelkezik.

Segíti az emésztési folyamatokat, szabályozza az epesav kiválasztását. Mivel megszünteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).

Fogyasztása azonban egyéni tolerancia függő, illóolaj tartalmának köszönhetően puffadást, díszkomfortérzetet kelthet az arra érzékeny emberekben. Akármennyire is egészséges, ha gyomorhuruttal, gyomorfekéllyes, epekővel küzdesz, lehetőleg egyáltalán ne fogyassz retket!



Vissza az ételekhez