GYÜMÖLCSFÁK TAVASZI
FAGYVÉDELME TALAJHŰTÉSSEL
1. ELŐSZÓ
A gyümölcsfák tavaszi fagyvédelme hagyományosan a következő
eljárásokból áll:
1. Füstölés tűzrakással: kevésbé hatékony.
2. Paraffingyertyák égetése: közepesen hatékony, munkaerő igényes.
3. Légkeverés ventilátorokkal: kevésbé hatékony.
4. Fagyvédelmi öntözés: korlátozottan használható.
A tapasztalatok szerint ezek egyike sem tökéletes. Tehát nem
képesek minden körülmények közt megakadályozni, hogy a korai
rügyezésű, virágzású gyümölcsfa fajták károsodjanak. Az ok: a
klímaváltozás miatti enyhe és változékony tél, illetve tavasz
miatt a fákat becsapja az időjárás és túl korán kezdenek ébredni.
A megoldás az lenne, ha késleltetnénk a tavaszi ébredésüket, a
fagyos időszakok utána. Ennek eddig az volt a módja, hogy kései
ébredésű fajokat igyekeztünk kinemesíteni, míg a korai
ébredésűeket fagyvédett helyekre telepítettük. De van más út is,
ami hatékonyabb és egyszerűbb. Csak tesztelni kellene. Nekem
nincsenek meg hozzá a szükséges erőforrásaim (pénz, eszköz,
földterület), ezért közzéteszem az ötletem, hogy aki akarja-tudja,
valósítsa meg. Várom a visszajelzéseket az eredményekkel
kapcsolatban.
2. TALAJHŰTÉS
A fák föld feletti része télen kiszárad, átmenetileg halott
cellulóz csontvázzá válik. Csak a gyökérzetük él a talajban, ahol
melegebb van, a fagyhatár alatt. Tavasszal a levegő melegedését
követi a talaj és a csapadékvíz melegedése, amit a gyökérzet
észlel és ennek hatására elkezdi felpumpálni a vizet a cellulóz
csontvázba, hogy éltre keltse azt. Ha ezt a folyamatot
késleltetjük, késik a rügyezés is.
A megoldás: hűteni kell a talajt, kellően hideg állapotban
tartani, hogy becsapjuk vele a gyökereket. Amikor gyümölcsfát
ültetünk, hűtő csövek hálózatát kell telepíteni a talajba, kis
mélységbe a törzs köré, amin keresztül fagyálló hűtőfolyadékot
átpumpálva, hidegen lehet tartani a gyökerek fölötti és körüli
talajt az enyhe telek, fagyos tavaszi időszakok során. Ezzel
pontosan szabályozható a tavaszi ébredés időpontja. Csak néhány
hőmérőt kell telepíteni a talaj fölé, illetve a földbe, különböző
mélységekbe, hogy mindig tudjuk, hol milyen hideg van. Ezek
értékeihez tudjuk igazítani a hűtés mértékét, az
energiahatékonyság miatt. Mert nem kell túlhűteni, csak az
ébredési hőmérséklet alatt tartani 1 fokkal a növényeket. Azt nem
tudom, hogy vajon az egyes növényfajoknak azonos-e az ébredési
hőmérsékletük, de gyanítom, hogy nem, mivel tavasszal jól
megfigyelhető, hogy a különböző fafajták eltérő időpontokban
kezdenek el kizöldülni.
A talajtól elvont hőt a legegyszerűbb felfelé, a levegőbe leadni,
radiátorokon keresztül. Ez a módszer nem igényel semmilyen új
technológiát, csak a meglévő eszközök újszerű alkalmazását. A
szivattyús hűtőrendszer üzemeltethető mobil napelem táblákról,
amiket télen kitelepítünk a gyümölcsösbe, a fák törzsének déli
oldalához kötve őket, majd tavasszal, ha már nem kellenek, fel
lehet szedni és raktárba tenni őket. Minél többet süt a Nap télen,
annál melegebb van, ugyanakkor annál több áramot termelnek a
napcellák, vagyis a hűtőrendszer annál több energiát használhat
fel. Érdemes az egész rendszert mozgathatóra méretezni, fagy és
vízállóra. Ha megfelelő minőségű anyagokból készítjük a
csőhálózatot, évtizedekig is használható, illetve teljes egészében
újrahasznosítható a gyümölcsfák pusztulása, kivágása után is.
Ez a módszer valószínűleg használható bokroknál, minden évelő
növénynél is. Egy szivattyú akár több fa körül is keringetheti a
hűtőfolyadékot. Fontos olyan hűtőfolyadékot használni, ami
környezetbarát, tehát a csőrendszer sérülése esetén, a talajba
kijutva nem károsítja a növényeket (például: R32-es hűtőközeg).
3. TALAJFŰTÉS
A módszernek fordítva is működnie kell: ha meleg folyadékot
pumpálunk át a rendszeren, felmelegíthetjük vele a talajt,
gyorsítva a növények ébredését. Így nagy földterületeken lehet
egyszerre ébreszteni a növényeket vagy szakaszosan, parcellánként,
hogy a mezőgazdasági gépek és munkások ne legyenek túlterhelve,
hanem sorra végigjárhassák a parcellákat az ébresztés
sorrendjében. Ha pedig esős az idő, nem lehet a földeken dolgozni,
leállítható a folyamat, tehát nem kell amiatt aggódni, hogy késünk
bizonyos munkákkal vagy nem tudjuk elvégezni őket. Így a termés
érésének időbeli eloszlása is szabályozható és kevésbé alakul ki
túlkínálat vagy hiány a piacon.
Nem tudom, kinek, mennyi pénzt ér ez az ötlet? Olcsóbb-e vagy
drágább az egyéb módszereknél? Nem tudom, hogy vajon másnak is
eszébe jutott már ilyesmi? Nekünk már nincsenek gyümölcsfáink,
mert a tűzelhalás és egyéb bajok miatt el kellett adnunk a
földünket évekkel ezelőtt. Sajnos eléggé megkésve jutott eszembe
ez a megoldás, de másoknak még jól jöhet. Ha akad olyan
vállalkozás, ami hajlandó kikísérletezni a technológiát, kérem
értesítsenek az eredményeikről.
Készült: 2021.03.08.
Következő írás
Vissza a tartalomhoz