Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Page (1) 2 3 4 ... 8 »
Európai Méhész : Gondolatok a méh családok egészsége mentén.
Beküldte imcsi Beküldve 2012.07.29. 11:53:36 (990 olvas)
Európai Méhész


Bookmark and Share



Avagy" Családalapítás méhész nélkül".
Szerző írása 2006/9/29-én került fel az Európai Méhészre, ezen írás még nem volt ékezetileg rendbe téve, ma ezen is túl vagyok ,kellemes kikapcsolódást :)Szeretném megjegyezni sok olyan eleme van a cikknek amelyekkel ma már nem találkozunk, mert egyszerűen megszűntek .Az írás több oldalas !Tehát a lap alján lapozni kell .


Bencsik József



Kezdjünk bele read more :)


Mindenek előtt rendkívül fontos szem előtt tartani egy minden gyakorlott méhész által elismert alapvető és rendkívül fontos tényt : egy természetes rajban csodálatos módon arányosan, vagyis kiegyensúlyozottan jelen van a családalapításhoz szükséges minden korosztály. Ezen csodálatra méltó egyensúly természetes kialakulására ezidáig nem volt alkalmam magyarázatot se keresni se olvasni, de el kell ismernem, hogy ez így van !
Most tegyük fel, hogy egy megszokott raj megtelepedett egy kiválasztott természetes üregben. Itt most mellékesen megjegyezhetjük, hogy nem az egész raj kereste és választotta a helyet, hanem csak néhány tized, erre a beosztásra hivatott « kiküldött », akik pontosan « lakáspolitikai » érvelések alkalmazásával, többszörös ellenőrzés után kialakult többségvélemény alapján « választják » az egész család által elfogandó helyet. (« Székhely-választások a méheknél » című 8 oldalas írásom erről a témáról két részben jelent meg valamikor még a 80 -as évek végén a Revue Française d’Apiculture című szaklapban)
A kiválasztott üregben a méhek máris nekilátnak a takarításnak, majd bevonják a falakat fertőtlenítő hatású méhszurokkal. Ezekkel a munkálatokkal egy időben kezdik el a természetes lépek építését is. Hihetetlen életerővel, dinamizmussal, gyorsasággal, néhány nap alatt kiépül, legalábbis annyi lép, amelynek bepetézését, a fiasítás gondozását képes a család ellátni. Ha jó és kitartós a hordás akkor már tartalékok is kerülnek szélső lépekre. A kiépülés folyamata alatt a figyelmes méhész máris észreveheti az új család jó és rossz tulajdonságait.
Az első napokban még a régi helyről magukkal hozott nektár fölhasználásával indul be az építkezés. Máris megjegyezhetjük ; az óhazából hozott nektár fertőzéses, a méh egészségére káros alapanyagokat, vírusokat, baktériumokat, gombákat is tartalmazhat. Tudjuk, hogy ezen élőlényeknek volt idejük kifejlődni, elszaporodni még a régi otthonban, különösen a szűkösebb nektárhozamok idején. Amennyiben az éghajlati viszonyok rosszra fordulnának a betelepedés idején, friss és bő mézelés hiányában, az természetes raj üregében is kedvező feltételek alakulhatnak ki az óhazából hozott fertőződések kibontakozására.
Ezen veszély elhárítása érdekében a betelepítés estéjén egy kiadós etetést érdemes végrehajtani. Ilyen eljárással nem csak a magával hozott fertőzések ellen küzdünk a rajjal együtt de egyben egy beindulási lendületet is adunk az új családnak. Ilyenkor a gyűjtő méhéknek nincs szükségük kijárni legalábbis egy időre. Beüthet egy esős rossz hordástalan idő is amikor is szűkösség folytán megtorpan az építkezés és kifejlődhetnek az óhazából magával hozott betegségek is.
Ugyanakkor és minden esetre nagyon ajánlatos még az első 6 nap letelte előtt végrehajtani legalább egy hatásos atkaellenes kezelést is.
A rajzás ideje azonban általában egybeesik a főhordás idejével. Tegyük föl hogy az időjárás kedvező és most vegyük szemügyre hogyan is folytatódnak az események.
Az új sejtek már az új, vagyis a higénikus nektár fölhasználásával épülnek. Mi több az új sejtekben kikelt lárvák ezek után már csak a frissen behordott fertőzésmentes nektár és virágpor fölhasználásával nevelkednek. A hordás bőséges, a betegség veszélye eltávolódik, család egészségi állapota egyensúlyban van. Erre az egyensúlyra azután állandó és rendkívüli gondot kell fordítani, amennyiben a méhek egészsége lenne az irányadó főszempontunk. Minden esetre legyen ez az elsődleges méhészeti feltétel !

Page (1) 2 3 4 ... 8 »
nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek