Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Beküldte imcsi Beküldve 2013.05.11. 15:09:24 (2126 olvas)

Elérkezett az idő amikor az oldalnak haladnia kell a korral ,kicsit más oldalról nézve nem szolgálja ki az igényeinket .
Másrészről többet kell bűvészkednem mint az újon,ezt később fogjátok észre venni .
Régi oldal teljes tartalma elérhető,olvasható,kereshető tartalma megmarad .
Új oldal elérhető klikk a megszokott névre.


Európai Méhész


Beküldte imcsi Beküldve 2013.05.4. 16:15:51 (1353 olvas)


Bencsik József


Mit látnak szemeim Magyar földön? Nem akarom elhinni! Az egyetlen szaklap, a Méhészet legutóbb a 2013/04 számában 26.teljes oldalon, egy fényképes hirdetés- írás a “Syngenta” nemzetközi méreggyártó tröszt égisze alatt. (lásd ! ki ez a weboldalon) Történik ez nem akárhol! Az egyetlen magyar méhészeti szaklapban. No lám nem de gátlásmentes közreműködés a méreggyártók és a Méhészet szaklap között ? A “Syngenta “ rovarirtó gyártó tröszt, fizetett magának egy teljes oldalra méretezett hirdetményt, “Operation Pollinator “ Társulat égisze alatt. Érdekes módon a hirdetés közel sem a méhészekhez fordul, hanem a mezőgazdákhoz. Az írás utolsó mondata alkalmával derül ki: “A Syngenta pedig mint jó mezőgazdasági gyakorlatot ajánlja, a méhlegelők telepítését a mezőgazdálkodók számára “ Tehát még csak nem is a méhészeknek! De mégis a Méhészet szaklap közölte le. Valószínűleg nem ok nélkül, nyilvánvalóan meg is fizették az árát a szaklap tulajdonosainak.

Klikk a bővebben-re folytatódik ..

Bővebben... | 7621 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.04.11. 20:20:54 (922 olvas)

1,


2,

3,


Beküldte imcsi Beküldve 2013.04.9. 18:06:13 (769 olvas)

Tolvajok leleplezésére tervezett, hivatalosan is használható eszköz, amely bizonyítékokat szolgáltat a rendőrség felé, rögzítve a bűncselekmény elkövetését
Helyezze a mobilkamerát egy közeli fára vagy épületre úgy hogy a kaptárakat lássa. Amint mozgást érzékel azonnal fotókat, kisfilmeket készít az illető személyről, rögzíti a felvételeket egy SD kártyára és akár azonnal továbbítja is a fotókat az Ön telefonjára vagy e-mail címére.
Máris értesül róla hogy illetéktelen személy éppen el akarja tulajdonítani az értékes kaptárakat, azonnal intézkedhet és az SD kártyán rögzített felvételek alapján bizonyítékot szolgáltat az elkövetőről.
A mobilkamera már bizonyított, számos esetben fogta már el a rendőrség az elkövetőt.
Használatáról technikai tudásáról és a jogi háttérről honlapunkon talál részletes ismertetőt.
Kollégáink segítséget nyújtanak a mobilkamerák használatával, beállításával kapcsolatban.
Minden készülék raktárról azonnal elérhető kiegészítőkkel együtt.

További információk, vásárlás: www.mobilkamera.hu

HU-2040 Budaörs Forrás utca 10.
Tel: 06-23-414045
Fax: 06-23-428060
Mobil: 06-20-404-5571
Web: www.mobilkamera.hu
Email: katonazita@mobilkamera.hu
Skype: Mobilkamera.hu


Beküldte imcsi Beküldve 2013.04.8. 17:28:57 (687 olvas)


Bencsik József


Az MTI március 20-n nyilvánosságra hozott jelentései, valamint annak március 29-én történt megerősítése szerint : « Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotonoid csávázó szerek használatakor, ezt alátámasztják az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai »
Lásd bővebben .

Bővebben... | 7201 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.28. 20:56:38 (460 olvas)

Forrás :Greenpeace Budapest, 2013. március 25. - A Greenpeace értetlenül áll a kormány álláspontja előtt, miszerint nem támogatják a méhekre világszerte veszélyes vegyi anyagok európai uniós betiltását. A hétvégén több mint száz zöld szervezet részvételével tartott országos találkozón a résztvevők is egyhangúlag arra szólították fel a kormányt, hogy kezdeményezze a beporzókra veszélyes vegyi anyagok korlátozását.

Bővebben... | 2987 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.17. 8:04:59 (498 olvas)

Korábbi cikk alapján
Csuja László
Biológus
Méhmérgezés 2008


Állítólag országszerte gyönyörű a repce. és a repcének a magját csávázzák, sőt virágzás előtt is permeteznek neonikotionid csoportba tartozó rovarírtóvall. Fel kell hívni a méhészek figyelmét a várhatóveszélyre. Aki teheti a figyelmeztetést adja tovább. A neonikotionidos permetezés akkor okoz nagy arányú pusztulást, ha a permetezés kevesebb mint két héttel a virágzás előtt történt. Különösen azok a méhcsaládok vannak veszélybe, amelyek körzetében több külön gazda által gondozott repce van. Ki tudja, hogy melyik mikor permetezett. Elég egy trehány gazda és vége a világnak.


Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.16. 13:58:48 (534 olvas)


Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.14. 20:19:01 (1141 olvas)Bencsik József

No persze a méhész által alkalmazott itatáson kívül adódik alkalom a méheknek, a család szomjúságát oltani más módon is. Esős időben például, a kaptáron kívül a természetben, szinte bárhol lehet vizet találni. De nem így persze ha gondolunk a nagy nyári melegre, szárasságra. Míg tavasszal, azonban harmatcseppek képződnek, különös hőmérsékleti, és páratartalmi körülmények között, szinte bárhol, esetenként különleges nedves helyeken. A vízhordók természetesen kihasználnak minden alkalmat a nedvesség fölkutatására, esetenként elhanyagolhatják az itatótálcát is.Harmatképződés alkalmával szívesen meg is teszik, hol ott a tálca a kaptár mellett, tele tiszta vízzel, míg a harmat képződési területe, meg esetleg valamivel távolabb. Járnak el így nyilvánvalóan nem ok nélkül! Az irányadójuk ezúttal nem kizárólag a kihasználási gazdaságosság, vagyis az ivóvíz közelsége, hanem inkább, annak különlegessége, tartalmának nagyobb értéke . A magamfajta kétlábú emlősök is, időnként szívesebben isznak sört, vagy bort, szódát, vagy limonádét, mint közönséges üres vizet . Minden bizonnyal, a méhek is találhatnak valami többletértékűnek vélt folyadékot például a növények levelein található lecsapódott harmatvízben, vagy éppen a gyökér közelben ülepedő nedvességben? Ez utóbbi, részükre, halálos veszély is lehet, amennyiben az OGM növény vetemény magvait olyan rovarirtóval kezelik, amely fölszívódik szinte beépül természetesen, a növény hajtásaiba, leveleibe is. Innen a rovarirtó hatás.

Folytatódik klikk a bővebben-re

Bővebben... | 14113 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.14. 18:35:42 (567 olvas)

Mielőtt elkezdenétek olvasni, ma este még feldobok egy dolgot :)
Van aki ismeri, van aki nem, Józsi bácsi 80 éves, én nagyon kedvelem szókimondását ,mert bizony valljuk meg sokszor igaza van :)

Szóval aki e sorokat elolvassa nincs más teendője Itatón ötletelni vagy megosztania,hátha ő lesz az első ötletével :) hajrá,
ötleteket ,ilyen -olyan féle fajta itatókat várok imcsi72@gmail.com -ra
Akár ezer oldal leírás is jöhet hozzá :)

És most hagylak olvasni :)


Bencsik József

Kedves Imre Barátom !
Ismét jelentkezek újabb elgondolásokkal. Az idő ugyan halad de a tavasz errefelé még mindig nem közeledik. Az országban északon helyenként 30 cm hó, holnap talán ide is megjön. Az első kaptárbontást se tudtam megcsinálni.
Újabban olvastam (Méhészet 13/03 Szekszárd-on) az OMME meg akarja vásárolni a Méhészet szaklapot. Vajon megvásárolnák a szerkesztőséget is? Vajon azok is eladók és meg is vásárolhatók ? Nem de job lenne egyszerre két sajtó orgánum az országban, akik versenyben állnának egymással szemben: ki tud jobbat, többet tenni a szakma érdekében? Abban is csak reménykedek hogy alapvető változások várhatok a közeljövőben, nem csak a szakma gyakorlatában, hanem az értesülések áramlásában is.
Továbbra is az az érzésem , hogy a “fészbuk” divatba jött értesülés forgalmi szokások közel sem felelnek meg a méhésztársadalom tájékozódási szükségletek sujának elviselésére, kielégítésére. Francia tapasztalatok szerint lehet ugyan hatalmas tüntetésekre, zenekoncertekre, táncoló, kávézó, találkozókra, akár bu....... Ez törölve :) szerk. . . a tagokat tömegeket meghívni, lehet hőbörögni is, mindez azonban csak egy villanás, szappan buborék, csak üresség legfeljebb halvány emlék. Semmi tartós szervezettségi igény, semmi tényleges szolgálat? Az a benyomásom, hogy az olyan kezdeményezés ajánlatok amelyek erőfeszítéseket, idő és munkabefektetést igényelnek, azok a fészbukon eleve sikertelenségre ítélve! Hogy ez a benyomás mennyire valós, csinálhatunk bizonyító kísérletet is, gyakorlati téren:
A közelmúlt írásaimban a méhcsalád, vízellátása, itatók, vízminőség volt a téma! Mi történne ha a fészbuk társaidat fölhívnád egy versenyre. Tervezzünk, kivitelezzünk egy ideális méhitató tálcát, ( No persze nem olyan Nagy Ernyei fajta egytonnásat, Méhészet 2013/03, oldal 13) közöljük elgondolásainkat terveinket azokat egymás között, hasonlítsuk össze az eredményeket, vitassuk meg előnyeiket, válasszuk ki a közülük a legjobbat , első lépésben. Célirány annak gyártása, forgalmazása EU szerte. Annak érdekében magam is elszegődöm például a nyertes itató külföldi ismertetésben mint ahogy megtettem azt a Favus lépek esetében. Aki nem mer, az nem nyer!
Egy ilyen kezdeményezés várható eredménye = O. Még csak vissza se hatnak! Következés képpen erőfeszítést igénylő fészbuk nem más mint üres visszhang nélküli esemény. Holott kincsek heverhetnek a fészbuk utcák porában.
Természetesen leközölhető e levelem akár részlegesen akár égészben a fészbuk társak között is!
Bátorító üdvözlettel : Józsi Bácsi


Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.13. 11:59:05 (3029 olvas)

Szerző :Somogyi Norbert ,Párizs

Stéphane Le Foll miniszter február elején mutatta be a három éves fönntartható méhészeti programot - Plan de développement durable de l’apiculture (2013-2015) – az esemény apropóját egy Sarthe megyében található méhészet meglátogatása jelentette.
A miniszter kifejtette, mintegy 40 millió eurónyi nemzeti és uniós forrást kíván mobilizálni a három év alatt annak érdekében, hogy a francia méhészetet versenyképessé és fönntarthatóvá lehessen tenni. Az ambíció nem kicsi: Franciaországot úgy akarja az EU egyik nagy méztermelő országává tenni , hogy jelenleg az országban évente elfogyasztott 40 ezer tonna mézből 25,5 ezer tonna importból származik! A megvalósítás szempontjából mindenképpen kockázatot jelent, hogy a méhcsaládok állapota az egész országban instabillá vált. A miniszter ezzel együtt kifejtette, a gazdasági szempontok mellett a méhészet fönntartható fejlődési pályára állítása lehetővé fogja tenni a méhállomány megőrzését, ami elengedhetetlen a növényvilág szempontjából is.

Cikk folytatódik ! Klikk a bővebben-re

Bővebben... | 6234 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.03.1. 19:36:37 (3725 olvas)


Bencsik József

Alkalmasint olvashatunk a Méhészetben is ( az egyetlen magyar nyelvű szaklapban!) a gyakorlatban alkalmazott itatás szükségességéről a méhesben . Legutóbb (2013/2) is, Janovics István, figyelemre méltó elmélkedései olvashatók , “A víz az élet alapja” című írásában. Megállapításaihoz nem fér kétség. Tudatos, itatás híján számos vízhordó méhecske vész el a természetben. Történik ez így többek között és különösen a kora tavasz folyamán, a hideg-meleg határértékek közelében, pontosan akkor amikor a kaptárban nagy a vízfogyasztás. Beindult a nagybani fiasítás, táplálékot kell készíteni a lárváknak A család vízszállítói a természetesen, a kaptár közelben , kisebb nagyobb víztócsákra járnak amikor is még a talaj hideg, a fagy alig engedett föl, talán még fagyos lehet mélyebben . Ugyanakkor a levegő hőmérséklete már kicsalja a méheket tömegesen, így a vízhordókat is. Azok pedig, igen bátran, teleszívják magukat hideg vízzel. A baj csak az, hogy ezzel az eljárással alaposan lehűtötték a testük hőmérsékletét . Majd megdermednek a helyszínen, képtelenek hazarepülni. Nem hiába el kell ismerni Janovics István szakcikkben jelzett kijáró méhek jelentős veszteségeit a kaptárban.
Folytatódik ! "bővebben-re klikk

Bővebben... | 12481 byte -nál több | Hozzászólsz?


Beküldte imcsi Beküldve 2013.02.1. 18:21:42 (569 olvas)


Bencsik József


Kíváncsian várom a “A tisztaság fél egészség” című írásomban, a www.europaimehesz.atw.hu honlapon megjelent “jó hírek” hatását. A fölvetett számadatokat, érveléseket, a fölsorolt előnyét, talán elolvassa néhány 50 méhész, aztán minden marad a régiben. Tét a méhészeti érdekek kidomborítása, többletjövedelmi alkalmak, lehetőségek jelzése, egészség védelem a méhészetben. Jó hírek lennének ezek, az egész szakmának de még kapcsolatos tevékenységének is. A kérdés, hogyan kinyitni a kételkedő méhészek szemét, hogyan fölhívni figyelmüket a saját érdekeikre? Szeretnék törekvést, lelkesedést kelteni a méhészek körében. Valójában úgy érzem az érdekek, az előnyök fölismerése ugyancsak lényeges. Pontosan ezen megállapítás alapján kerülhetnek felszínre alapvető kérdések.

Klikk, bővebben -re

Bővebben... | 11502 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.01.17. 20:30:20 (1313 olvas)


Bencsik JózsefA tisztaság, fél egészség »
Állítja egy magyar mondás ! Minden valószínűség szerint nem ok nélkül. Gyakran kell inget, gatyát cserélnünk és van is miért! Vajon érvényes lenne ilyen közmondás a méhcsalád életében is ? A helyi méhészegyesület (« Rhone-apiculture », megjelenik évenként 3x) szervezeti szaklapjában mert ott ilyen is van egy írás olvasható amelynek a föntebbi magyar közmondás az alapja . Ugyan nem hivatkozik a magyar mondásra, csak éppen állítja, így van ez a méhcsaládban is. Mialatt Magyarföldön ! 351 helység « nyúlós” zárlat alatt. Vajon, ott nem cseréltek inget, gatyát, vagyis lépeket, a méhcsaládban ? Mr F. GUIILLAUD méhegészségügyi felelős, megjelent írásának címe : „A viaszfelújítás a kaptárban a tavasz folyamán”.

Folytatódik még több ->

Bővebben... | 9279 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.01.6. 11:47:11 (6159 olvas)


Csuja László
Biológus

Nem higgyünk a látszatnak! Életünk legfontosabb döntései nem akkor születnek, amikor egy-egy látványos esemény bekövetkezik. Az esküvő nagyon szép, szívet melengető, felemelő és látványos esemény, de csak eredménye egy nagyon hosszú folyamatnak. Éppen ilyen látványos esemény az öreg anyás raj kirepülése a kaptárból, majd utána a rajzási láz lehanyatlásáig jönnek az újabb és újabb - immár szűzanyás - méhrajok. De vajon mikor született meg a méhcsaládban az a legfontosabb döntés, ami a látványos eseményekben dús rajzási lázhoz vezetett? Erre a kérdésre nem kapunk a hétköznapi munkánkban is jól használható választ a magyar méhészeti szakirodalomból.

Folytatódik !Bővebben-re klikk

Bővebben... | 13384 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2013.01.6. 10:14:38 (4156 olvas)


Bencsik JózsefAz EU kongresszuson, 2012, Agenben bemutatott szórólap, joseph.bencsik@free.fr. módosításával készült francia szöveg alapján. Újabb bemutató a Rhôn-Lyon,-I méhészegyesület január 19 -én tartandó közgyűlés alkalmával. A Favus lép kétségtelen előnyei folytán, nagyméretű siker várható az EU-s méhészek soraiban. Nagykereskedelmi megállapodás, a francia Iczkowitz céggel már megtörtént, a megrendelés folyamatban. Hogyan a magyar méhészek estében? Tőkehiány? Lehet e (EU -os?), segítségért kiáltani az illetékeseknél?

Cikk nem ért véget,folytatódik klikk a bővebben-re .

Bővebben... | 13491 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2012.12.18. 9:21:54 (687 olvas)

Természetesen a francia szaklapok már úgy a novemberi mint a decemberi számaiban több oldalon és több szemszögből firtatták a rendezvényen történt eseményeket, fejleményeket. Hosszú, mi több számomra lehetetlen azokról részletesen beszámolni. Tudni érdemes, hogy ez idő alatt szolgálatban voltam Kusnyér Tamás magyar méhész kiállításán mint tolmács. A konferenciákon nem volt alkalmam részt venni, a kiállítást is csak felületesen átfutva néztem meg. Szerencsére nem kell sajnálkoznom, mert közreműködésem eredménye várakozáson fölül jól jött. Kusnyér úr sikere minden bizonyára figyelemre méltó mások előtt is !

Nagyobb méretben .Open
Cikk folytatódik ! Klikk a read more....

Bővebben... | 7210 byte -nál több | Hozzászólsz?

Beküldte imcsi Beküldve 2012.11.13. 20:42:31 (448 olvas)

Pár kép a kongresszusról ,mobiltelefonnal készült !
Középen az Európai Professzionális Méhészek Szövetségének elnöke Etienne BDUNO

A feltalálóval Kusnyér Tamással a bemutatón


Profi méhészek élénk érdeklődése közepette


Beküldte imcsi Beküldve 2012.10.29. 20:04:27 (578 olvas)


Ma is, 80 évesen felpezsdül a vérem ha az eseményekre emlékeztetnek. Még inkább amikor közel 45 évig tartó erőszakuralomra gondolok. Természetesen ismét megkaptam a Műszaki Egyetem , 56-os évfolyamtársaim ünnepi meghívóját. Lásd a mellékletben.


Bencsik József


Cikk folytatódik klikk read more .

Bővebben... | 9364 byte -nál több | Hozzászólsz?

(1) 2 »