Egy globalozációs elgondolásról a méhészetben.

Dátum 2007.12.14. 17:40:35 | Téma: Európai Méhész hírei


Joseph Bencsik

Mindig megtiszteltetve érzem magam amikor a szakmàban jàrtas, értelmes méhészek kikérik véleményem. Szerintem màsok véleményét kikérni ésszerű, bölcs eljàràs, legyen az fölemelő avagy lesújtó. A dolgok tàrgyilagos megítéléséhez szükséges és hasznos módszer!
Egyesek véleménye szerint a globalizàció kihívàsaira, globalizàciós elgondolàs, globalizàciós módszer a vàlasz ? Rövid idő múltàn azonban újabb, és újabb, egyre magasabb összesítő, módszerekre lesz lesz szükség ! De hol lesz ennek vége ha nem a vesztésben ? Làsd a « Nagyipari méhészkedés »-sel foglalkozó íràsom .

Az összeröppentés mint összesítő, « globalizàciós » nagyipari méhészeti módszer.
Cél : kevesebb munkàval magasabb hozam, a nyúlós költésrothadàs terjedésének fékezése.

Mi az összeröppentés lényege, mi az alapelv ? Levàlasztàssal «szakosítani» nagy-iparosítani a méhek munkàjàt, úgy mint a méhész munkàjàt. Több kaptàr kijàró méheinek összegezése. Ezek foglalkozzanak csak nektàrgyűjtéssel. Míg az otthonmaradt belső fiatal munkàsméhek maradjanak kiki a maga kaptàrjàban és foglalkozzanak kizàrólag csakis a fiasítàssal. Korszerű emberi globalizàciós elgondolàs ; Sikeresen bevàlt az embereknél, miért ne lehetne azt sikerrel alkalmazni a méheknél is ?
Az összeröpített vegyesraj egységét, erkölcsi hovatartozàsàt, gyűjtő kedvét, lelkesedését, mesterséges feromon-« kàbítószer » segítségével meg lehet valósítani. Az ilyen rajt azonban lehetetlen utólag anyàsítani.

A szerény véleményem a témàban :
A méhcsalàd egy a természetében föloszthatatlan egyensúlyban élő egység, amelyben minden egyednek meg van a maga beosztàsa szerepe, feladata, kötelessége. A csalàd természetes megosztódàsa, a szaporodàs, a természetes rajzàs folytàn közel 80 millió éven keresztül zavartalanul folyt. Vajon lehet e ezen természetes eljàràst veszélytelenül, kàrok nélkül egyik napról a màsikra fejreàllítani ? Làsd a « Vélekedések a méhcsaládok egészsége mentén.» íràsom ;
Màr a « Pàrtunk és Kormànya » uralkodàsànak idején a « globalizàlt » egységes szervezethez szokott korszerű méhész úgy tartotta és tartja ma is, hogy a méhek 80 millió éves természetes eljàràsa elmaradott módszer, az ma màr nem jó. Mesterséges rajokat készít azokra mostoha anyàkat erőszakol, azutàn meglepődik a betegségek gyakorisàgàn. De majd gyógyszerezni fog, mi több arra EU os segítséget kap, köszönet a « globalizàlt » szervezet hathatós « ügyvezetésének »
E tények megàllapítàsa minden bizonnyal politizàlàsnak szàmít azok szemében akik ma is ilyen politikàt folytatnak.

Mi történik a törzscsalàdban az összeröppentés esetében ?
A kijàró méheitől megfosztott csalàdnak szükségszerüen újjà kell szervezni a belső élettani egyensúlyàt.
Ennek érdekében kénytelen levàlasztani az etetéssel, a gondozàssal foglalkozó «személyzet» egy részét a fiasítàs ellàtàsàra szükséges viràgpor, nektàr, víz… méhgyanta beszerzésére.
Az újàszervezés alatt jóvàtehetetlen hiànyok àllnak be a szolgàltatàsokban, a fiasítàs gondozàsàban.
A kijàràsra kényszerült fiatal egyedek nem ismerik a környezetet, nem volt alkalmuk betanulni az új munkakört, szàmuk arànytalan, nem ismerik a víz az viràgpor a nektàr forràsokat…
A fiasítàs megfelelő gondozàsànak hiànya miatt satnya egyedek születnek.
Az élettani egyensúly készakart fölforgatàsànak következtében a csalàd betegségellenàllàsa elkerülhetetlenül legyengül, akàr màris beteggé vàlik.
A szervezet ellenàllàsa, az egészség gyengülése mindenféle betegségek többek között a költésrodhadàs terjedésének alanya lesz. A törzscsalàd a kijàró egyedeinek elvesztésével legyengült a kutató méhek elleni védekező képessége is.

Mi történik a főhordàs befejeztével készített mesterséges csalàdoknàl ?
A méhész ezuttal abbahagyja a mesterséges feromon-« kàbítószer » adagolàsàt,
Ugyanakkor kénytelen az összeröppentet maradék méheit a főhordàs utàn anyàsítani, azokkal új csalàdokat alakítani.
Ezen méhészeti tevékenység közel sem elhanyagolható annàl inkàbb fàradsàgos, energia és időigényes tevékenység.
A fönmaradt kijàró méhtömeg a mesterséges feromon -« kàbítószer » hiànyàban megzavarodott àllapotba kerül és akkor kap egy idegen anyabölcsőt, mert, kész petéző mostoha anyàt az öreg méhtömeg azonnal leöli. Làsd ugyancsak a «Mostoha anya» című íràsom honlapon.
Tegyük föl, hogy az eljàràs sikerrel jàrt az új anya elkezdett petézni. A csalàd szervezett életéhez szükséges összetétel, víz, viràgpor szolgàltató, godozó, etető,.. egyedek arànyos megosztózódàsa, megszerveződése nehézségekbe ütközik, nem kevés időt igényel. Az új egység, kizàrólag « öregharcosok »-ból àlló népesség, tehàt nem rendelkezik fital nevelő egyedekkel. A csalàd képtelen tehàt szükséges összetételű tàp « anyatej » méhpempőt szolgàltatni a fital làrvàk tàplàlàsàra. Ràadàsul az évad is előre haladt és màr a természetben sem lehet megtalàlni a tavaszi dinamikàt. A hiànyos összetételű méhpempőn nevelkedett egyedek egészsége, következés képpen a csalàd egészsége is bizonytalan kifogàsolható, nem utolsó sorban törékeny lesz.
Az ilyen « globalizàciós » módszereket alkalmazó méhész többszörösen kàrosul : A törzscsalàd legyengülése, egyben az újjonan formàlt « öregharcos » csalàdok gyengesége, az àllomànya legyengülése, betegségveszélye folytàn !

TANULSAG :
Aki nem veszi figyelembe a méhek 80 millió éve alkalmazott életmódjàt, aki semmibe veszi, aki fölrúgja a méhcsalàdjai élettani egyensúlyàt az nem csak a méhcsalàdjai de a sajàt érdekei, és egyben a méhésztàrasai érdekei ellen is cselekszik, legyen az illető diplomàs méhészmester, kinevezett szaktanàcsadó.

Bencsik József, Lyon 2007 december joseph.bencsik@free.fr






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=163