Biztosítás?! Ahogy én látom… Térjünk vissza rá .

Dátum 2008.04.11. 4:58:41 | Téma: Európai Méhész hírei



Pánácz Tibor
Előzmény (Szavazás)

A mezőgazdasági termelés sok kockázattal jár különösen akkor, amikor a termelők tőke, eszköz, információ, kereskedelmi garanciák hiányában vannak. A kockázatot tovább növelik az elemi-, lopás károk, amelyek további súlyos veszteségeket okozhatnak. A kockázatok kezelésének kézenfekvő lehetősége a károk biztosítása.
Jelenleg Magyarországon elvileg két lehetőség közül választhatnak a termelők. Üzleti biztosítótársaságokkal üzleti alapon szerződnek vagy a termelők saját biztosító egyesületet hoznak létre.
Az üzleti biztosítótársaságok mezőgazdasági biztosításaik ma Magyarországon veszteséges. A négy szereplő több kártérítést fizet ki, mint amennyi díjat beszed. Ezt egyetlen okból teszik: abban reménykednek, hogy a termelők jövedelmező biztosításaikat (különösen lakás és befektetési célú élet biztosításaikat) is hozzájuk viszik. Ugyanakkor a kockázatok olyan nagyok, hogy a díjak még kisebb haszonkulcs mellett is az egekbe szöknek.
Mindezek figyelembe vételével és az elmúlt évek sikertelen kapcsolat felvételei az üzleti biztosítótásaságokkal arra enged következtetni, hogy a méhészek számára ez az út nem járható, tehát marad a másik lehetőség.
A mezőgazdasági termelőknek (méhészek) hosszú távú, kiszámítható kockázatkezelési rendszert jelenthet a saját nonprofit elven működő biztosítóegyesület létrehozása, alapítása. A biztosítóegyesület önkéntesen létrehozott, kölcsönösségi alapon működő szervezet, amely kizárólag tagjai részére, nyereségérdekeltség nélkül köt biztosításokat. A tagsági hozzájárulás ellenében, a biztosítási feltételekben meghatározott biztosítási események bekövetkezésekor, biztosítástechnikai elvek alapján előre meghatározott szolgáltatást nyújt.
Jelenleg 26 mezőgazdasági biztosítóegyesület működik Magyarországon.
Működési tapasztalatok: Hosszú távú és kiszámítható együttműködést kínál, a tagoknak méltányos teherviselést jelent a kisebb költség miatt alacsonyabb díjszint. A tagok ellenőrzése mellett folyik a biztosítás, a kárrendezés és valamennyien érdekeltek a kármegelőzésben, mert a biztosítottak egyben biztosítóként is viselkednek.
A biztosító egyesületek /nem lebecsülve az üzleti biztosítótársaságok eddigi szerepvállalását és munkáját/ valójában egy felfrissülő biztosítási tevékenység csíráját hordozzák a mezőgazdasági biztosításokban.

Írásomat vitaindítónak szántam, várom a méhésztársak véleményeit, észrevételeit, hozzászólásait.

Pánácz Tibor
tibipanacz@t-online.hu




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=190