Európai Méhész

Trans

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Facebook

Régi oldal


A méhek dicsőségére .

Bencsik JózsefBencsik József
A méhek dicsőségére
, avagy a 2015 évi világkiállítás angol pavilonja. Klikk ide expo

Wolfgang Buttress UK Pavilion Milan Expo 2015 Walkthrough from Wolfgang Buttress on Vimeo.Néhány éve, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ökológia, EU szerte. Milánóban 2011 -óta minden évben rendszeres világkiállításra kerül sor, május 1, és október 31 között, ilyen tárgyban. Természetesen interneten is hozzáférhető értesülések láthatók, olvashatók (BE expo Milánó) már 2015 évre betervezett kiállítási tervekről is. A kiállító országok ki, ki , a maga módján kiállítási csarnokot tervez, és valósít meg ez alkalomra. Tárgy, avagy jelmondat szerint a téma röviden  : « Az Emberiség Táplálása, Energia az életre. » A Magyar pavilon és az abban bemutatott tématervek, műsorán, így került sor, például az ország ásványvizei, forrásvizei, gyógyfürdői, és nem utolsó sorban folyói, tavai, vízkincsei bemutatására .
E jelen írásban, a szóban forgó esemény, az UK angol királyság kiállítási csarnoka, és annak témája lesz. Nem véletlenül ! Az kérem, egyenesen és pontosan a méhészettel és a környezetvédelemmel kapcsolatos. A dolog úgy történt, hogy többszörösen, és akaratlanul, magam is érdekösszefüggésbe kerültem ezzel az angol kiállítással. Történt ez így, pontosan a Márton fiam, rezgésmérési kutatásai a kaptárban , folytán. Azok eredetileg, Jarniouxban, 2008- ban, a vidéki kis házam előtt kialakított kis méhesemből indultak ki. Kezdetben, a kísérleti kutatásokban magam is szorgalmasan részt vettem www.elsevier.com/locate/compag
Már az első kísérletek nagyszerű eredményeket szolgáltattak. A felmérések, és azok matematikai elemzése alapján, a méhcsalád rajzási előkészületei bebizonyosodtak 10 -12 nappal a kirajzás előtt. A kísérletekről gyakran készítettem beszámolókat is a www.europaimehesz.atw.hu honlapon. Az első, kezdeti eredmények bemutatásra kerültek 2009 évben a Monpellier-i Apimodia világkiállításon. Érdekes módon nem sokan figyeltek föl azok mélyebb értékeire. 2010 -ben például, a VM, akkori főtisztviselői, lehetetlen feltételekkel utasították el a kutatási kapcsolatajánlatot. A fölismerő, tudatos visszahatás, először, nem Magyarországról, hanem egy EU bizottságtól jött. Nemzetközi “EU-konzorcium” díjat kapott (1,4 millió € értékben ) már 2012 -ben, a további kutatások kifejlesztésére. A megfigyelések, a felmérések, az elemzések , ma is folyamatban vannak, a “konzorcium” országaiban. Lásd beszámolóimban. Valójában az EU konzorcium még nem hozott nyilvánosságra semmi értesülést a kutatások eredményeiről. Nem véletlen hiszen azok még folyamatban vannak és azokat ezidáig még nem védi szabadalom.
Végül is, az “EP expó Milánó” Angol pavilon tervezője kereste föl a konzorcium vezetőjét, Dr. Martin Bencsik Mártont, részvételi ajánlattal . Két nap múlva az angol VM -be is berendelték, majd rövid időn belül hivatalosan is kinevezték mint az angol kiállítás legfőbb témájának, vagyis az angol ökológia kiállítás méhészeti igazgatójának. Fölmerül a kérdés :honnan tudott az angol VM arról, hogy milyen kutatásokat végez Dr. Bencsik Márton ? Feltehetően a Nottingham-I Műszaki Egyetem által , a témában kibocsájtott, sajtónyilatkozatból ? De megjelent az angolul is magyarul is és olvasható ma is www.europaimehesz.atw.hu honlapon, Magyarországon is.
Ma, amikor ezek a sorok rögzítésre kerülnek már 2014 évben járunk. Időközben sok víz lefolyt, nem csak a Dunán, Budapesten, de Londonban, a Temzén (Tamise) is! Egyre inkább nyilvánvalóvá vált a rezgésmérővel történt kutatásokkal elért eredményének jelentős értéke, nem csak a méhészet gyakorlatában. Hatásos eszköz a környezetváltozás, a megállapítására, az esetleges mérgezési életveszélyek előjelzésére, majd megállapítására is. Ezeken keresztül, több mint hasznos, életkérdés, lehet, tehát akár a “kétlábú emlősök” életkörülményeinek tanulmányozására, védelmére is. Kiderült ugyanis, hogy az alkalmazott módszerek, nem csak rajzáselőjelzésre alkalmatosak, hanem sok más rendellenesség kimutatására is. Miután a méhcsaládok bensőséges létösszefüggésben állnak a környezettel így a rezgésméréssel történt rendellenességek, környezetrombolások, betegségek, fertőzések, mérgeződések nagyszerűen kimutathatják a környezet bioegyensúly változását, károsodását, vagy növekedését . A kaptárok ugyanakkor, nagyrészt, emberközeli környezetben helyezkednek, így az esetleges veszélyek előjelzése hatásosnak ígérkezik ugyanott, a közelben élő lakosság számára is.
Hamarosan divatba jött kaptárok elhelyezése a városi emeletes házak tettéjére. 2009 -es Monpellier-I Apimondián, ezt az eljárást, a francia UNAF méhésszervezet által kezdeményezett mozgalom jelmondatként is hirdette: “Méhek a Környezet Őrszemén”! Így most már előtérbe kerültek, újabb összefüggések, újabb tervek: mint egy nemzetközi megfigyelőhálózat kialakítása, pontosan, rezgésmérővel felszerelt méhcsaládok alkalmazásának segítségével. Nem lehetetlen, hogy éppen Anglia szeretné megszervezni, fönntartani egy nemzetközi ökológiai megfigyelő, jelző, hálózatot? Talán még az is elképzelhető, hogy ilyen feltételezésekből lett az egyesült angol királyság UK, Milánói pavilonjának főtémája 2015 -ben a méhészet? A kialakult események könnyen gondolkodóba ejthetnek egy magamfajta (IRET= Igazságosság, Részarányosság Ésszerűség Törtető) gondolkodni törtető kétlábú emlőst.
Ki figyelmeztette az angol kormányt, politikusokat, az angol VM -et, a méhészet alapvető fontosságáról ? Hogyan találták meg, azt a személyt, (Mártont) akinek kutatásai éppen ilyen elképzelésekbe, tervekbe pontosan illeszkedik? Hogyan lehet elképzelni azt,hogy ma, a 2008 -ban kezdődő rezgésmérési kutatások, bizonyítékaira, épül, majd a körül fog forogni, az angol királyság környezetvédő hírneve ! Ki gondolta volna akkor, a méhek által keltett, és a méhcsaládon belül történő tudatos, és folyamatos jelrendszer, rezgések, mérésének  ilyen pályafutásra ?
No persze, és természetesen, nem lehet az ilyen kérdésekre választ találni az EP expo Milánó internet értesülések, hirdetések fergetegében. Mint ahogy nem tudni pontosan, ki, valójában Dr. Martin Bencsik ha csak azt nem, hogy a Nottingham-I Műszaki Egyetem matematika fizika kutató professzora. Végeredményben a kiállítást látogató nagyközönségnek ennyi, elegendő is. Közöttük kevesen tudják, valószínűleg senki , hogy a születésétől, egészen a nagykorúságáig, kizárólag Magyar menekültnek számítódott, hivatalosan is. A szülei ugyanis mindketten, mint “56 -os”magyar menekültek, kizárólag magyar állampolgárok voltak, azok ma is! Ja kérem a sárga olasz méhek se változtatják meg a színüket amikor Itáliából, Franciaországba kerülnek, méghozzá az akaratukon kívül! Valahogy így kerültünk mi is Francia földre amikor leszálltunk a menekülteket szállító vonatról. No persze előzőleg mégis csak választanunk kellett, akkor még fiatal lánynak és a magamféle nőtlen fiatalembernek is: Nyugat, vagy Szibéria! 1957 januárban ez utóbbi már szorosan, és nagyon közelről fenyegetett ! A választás ugyan nem volt nehéz, csak a határozat és a végrehajtás ! De megérte a fáradságot? Mindez a méhek dicsőségére ?
joseph.bencsik@free.fr 2014 július

Comments

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Név:

Ellenőrzőkód:
Ellenőrzőkód


Generálási idő: 0.04 másodperc