Európai Méhész

Trans

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Facebook

Régi oldal


A méhek védelme közérdek?

Bencsik JózsefBencsik József
A környezet természetes épsége, egyensúlyának fönntartása, védelme, mindenki érdeke, vagyis közérdek. Minden élőlénynek , szüksége van természetes, szermentes, táplálkozásra. Figyelmen kivűl hagyni ezt a valóságot, nem de életveszélyes , szinte létkérdés? Márpedig a méhek létkérdése egyben emberi létkérdésnek is bizonyul (Albert Einstein. !)
1. A bioszféra, növényi világában, annak biológiai egyensúlya fönntartásában, úgy mint annak megtermékenyítésében kulcshelyzetben szerepelnek a méhek. Nagyrészt rajtuk múlik, a növényzet, a természet megtermékenyülése, úgy mint, a bio változatosság, továbbvitele, biztosítása. A méhek pusztítása, legyen az akaratlanul a természet egyensúlyának fölborulásához vezet. A folyamat már útban, a méhek most már tömegesen pusztulóban! A méhészek az elsők között, akik viselik a közvetlen, káros következményeket.
2. Az utóbbi időkben óriási szerkezelések által történt méh elhullások a szóbeszédben. Így az Magyarországon is, a méhészek egymás között. De ott, sehol szó , sehol semmi féle szervezeti tiltakozás, de még a méhészeti szaklapokban sem . Meghökkentő helyzet annak aki hozzászokott a nyugati, méhészeti szaklapokban, nap mint nap olvasható méhvédelmi írásokhoz.
3. Legutóbbi “Abeilles et Fleurs” (04/2015) 6 oldalon méhvédelmi írások, rendelkezések. Míg a 16-20 oldalon egy összefogó beszámoló a Bee Life, www.bee-life.eu/fr méhvédelmi ténykedéséről. Hatalmas munka nemhiába 5 oldalas beszámolót vett igénybe. A szervezet, a 2009 Apimondia kongresszuson alapult, 6 ország önkéntes beszállásával: Belgium, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Luxembourg, Spanyolország részvételével. Ma, e mozgalmi szervezet, Bruxelles-ben alapvető szakértő szerepet kapott a méhvédelem ügyében. A magam részéről sajnálatosnak tartom, hogy a magyarországi méhésszervezetet érdektelennek tartotta részvételét. A helyzet ma is így, holott sokak véleménye szerint a méhpusztulás, katasztrófàlis szintre érkezett.
A vándorló méhész, ez idáig, a jobbik esetben csak annyit észlelt hogy a családjai “lerongyolódtak” a mézhozam alaposan megcsappant. Rosszabbik esetben elvesztette az egész állományát. Bizonyára nem véletlenül! Lásd a 77 károsult méhész esetét. A repce, a virágzó napraforgó táblára vándorolva, a méhész nem tudhatja, milyen lesz hozam, mennyi lesz az elhullás, várható-e méhpusztulás? A méhveszteségek kártérítése “ a két fél ügye”. Nem avatkozik a magyar méhésszervet a méhészkárok, úgy mint a méhvédelmi ügyekbe. Nem az ő dolga nem azért kapnak fizetést a szervezeti ügyintézők! Marad egy lényeges kérdés! Kit érdekel ma a méhek mérgezése, a környezet rombolása az országban, ha nem első sorban a méhészeket ?
Mint a korábbi « Nemegyedül » írásaimban ajánlottam : a szerek alkalmazóit lenne ajánlatos bejelentésére kötelezni. Egyben a szereket alaposan megadóztatni! A befutott pénzösszegeket kárelhárítási eljárásokra, kártérítésre fordítani, hathatós megoldásnak ígérkezik . A magas megadóztatással a szerek alkalmazása arányosan csökkenne a rovarirtók használata, azzal arányosan csökkenne a környezetrombolás, az egyensúly helyreállás irányába haladna. Sajnos ezen ajánlat megvalósítása hatalmas állami, politikai határozatok közreműködését igényli. Valóságos felvilágosító tömegmozgalom híján jelentős időeltolódás, a helyzet tovább súlyosbodik.
A méhészeken kívüli, a lakosság vastag többsége azonban közel sincs tudatában a feje fölött gyülekező életkörülményi veszélyekre. Nincs tudatában, a közeli környezeti egyensúly össze omlásának veszélye sem. Miután maguk a méhészek se a szervezeteik sehol, illetékes helyeken nem tiltakoznak. Hosszú idők alatt a méhveszteségek állandó növekedésére kell számítani. Történik ez így nem véletlenül. A Bayer-Syngenta-Monsanto. . . Trösztök gondoskodnak róla . Mialatt a politikai hatalom, a közvélemény nemtörődömsége folytán a szerek gyártói messzire elkerülik a gyártmányaik forgalmazásának csökkentését. A méhek pusztítása, a környezet rombolása egyre fokozódik. Ki törődik azzal? Így eljárni, sehol nem ütközik akadályokba. Egyedül a www.europamehesze.atw.hu honlap merészkedik a hőbörgéseimet leközölni. Váljék becsületére! El is olvassák azokat vagy 20- an, és minden marad a régiben, a tétlenségben ! A Méhészet szaklap szerkesztősége egy alkalommal ajánlotta : Féloldalas írásom leközlik ha megfizetem !(180 ezer Ft) Legalábbis a Syngenta tröszt is így jár el.
Tessék, szabadon lehet bárkinek továbbítani !
joseph.bencsik@free.fr Lyon 2015 Június
Lásd a “Le Figaro” francia napilap beszámolóját (2015/06/23 ) országos mozgósítás a méhek védelmében!
Itt meg tekinthető :Link

Comments

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Név:

Ellenőrzőkód:
Ellenőrzőkód


Generálási idő: 0.36 másodperc