Európai Méhész

Trans

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Facebook

Régi oldal


Képzelődések ? Valóság ?

Bencsik JózsefBencsik József
Karl Von Frisch Nobel díj 1972, kutatásai folytán tudjuk, hogy a méhek « riszáló - tánc » rezgések által, teljes pontossággal, képesek értesüléseket közvetíteni a társaiknak. Azóta ma már azt is tudjuk, hogy rezgések, hangok, segítségével számos más, rendkívül érdekfontos értesülések folynak állandóan a méhcsaládon belül. A körülményektől függően, az ilyen értesülések rendkívül hatásosnak és pontosnak bizonyulnak, legalábbis ami a méhcsaládon belüli pillanatnyi helyzetet illeti . Ezek az értesülések lehetővé teszik a családi együttes, valamint a különböző ténykedési csoportok egymáshoz való viszonyulását, az idevonatkozó értesülések közvetítését, közlését, vételét rendezését, talán még a munkamegosztás rendezését is ? Képzelődés ? Valóság ?
Valamikor, a méhész nagyapáink, a család zümmögéséből következtetve képesek voltak megtalálni azt a családot amely elvesztette a petéző anyját. A fülüket a kaptár falához szorították és a zümmögési különbségek alapján teljes pontossággal megállapították, kiválogatták az árva családokat. Már az ilyen egyszerű eljárással bebizonyosodott egy tény : A család zümmögésén keresztül igen fontos , és pontos értesülések szerezhetők, a családon belül uralkodó helyzetről.
No persze el kell ismerni, hogy ezen értesülések célpontja, közel sem a nagy apáink fülébe irányultak. De azok minden bizonnyal rendkívül fontos értesülések, esetenként életbevágók a család életében . Érdemes lenne azokra fölfigyelni ? Így a petéző anya hiánya. Annak jelzése külön felhívás, első sorban a méhcsalád azon tagjai számára akik a szaporítás, a petéző anya, valamint a fiasítás szolgálatában állnak. Ezúttal, az anya eltűnése, pusztulása folytán beállt veszélyes helyzet orvoslására, cselekedniük kell. Bonyolult, veszélyes helyzet, a fiasítás körül is. Lehet e új anyát nevelni? Esetleges Más szerteágazó bonyodalmak . . .összefüggések , alkalmak, nehézségek jelenléte. Szerencsére a család értesülés jelzési képessége teljes mértékben működik, mindenki a helyén és mindenki tájékozódhat ! No persze a nagyapáink füleibe jutott értesülés tömeg, közvetlenül nem érthetők, már csak a « nyelvismeret » hiányából sem. Márpedig óriási értesülés áramlat, zuhatag folyik ott. Így az állandóan az évad tevékeny szakaszában, és így az, éjjel nappal. Ma ugyan már megkülönböztetni tudunk közöttük többeket de igen keveset arról, melyik mit jelent.
Igen természetesen, minden gyakorló méhész érdeke, minél többet ismerni, minél többet tudni, milyen a helyzet a kaptárjaiban. Ezért ma még kénytelen valahányszor kaptárt bontani. Szerencsére a közeljövőben már nem így ! A www.elsevier.com/locate/compage tudományos közlemény a kaptár falába helyezett külső rezgésmérések alapján például már leírta a rajzás előrejelzését 10 nappal annak megtörténte előtt. Ilyen és hasonló kutatások alapján sok remény fűződik, a várható további a méhészeti korszerűsítéshez. Előbb utóbb, és egyre több értesülés föltárására kerülhet sor rezgésmérők, korszerű számítógépek segítségével. « Ok és okozat » alapján, nagyapáinknak sikerült fölismerni egy család árvaságát. Miért ne a körszerű eszközök segítségével azt is kimutatni milyen rovarirtó méreg, milyen fertőzés, hogyan hatékonykodik a kaptárban? Akkor majd a bíróság is teljes bizonyossággal elítélheti a rovarirtókat. Mindaddig büntetlenül mérgezik a méheinket, akár miniszteri engedéllyel? Még a méhészek országos szervezete se tiltakozik! lásd a VMVNB beszámoló 2013/02/18 Nos akkor, talán majd az Agrárkamara “hivatal” fog tiltakozni ? Ja kérem ki tudja, talán e hivatalnak nem hivatása a méhek a méhészet védelme.? A tisztviselői nem azért kapnak fizetséget a méhészeken behajtott tagdíj kötelezettségből?
2013 december 3 joseph.bencsik@free.fr

Comments

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Név:

Ellenőrzőkód:
Ellenőrzőkód


Generálási idő: 0.03 másodperc