Holló-kőtől Vörös-kőig a Börzsönyben és a Pilisben - 66 km-es gyalogtúra a piroson

2010-ben indítottuk útjára a Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalmat, a klasszikus, egy jelzést követő, fix útvonalú túrakiírások hagyománya szerint, mint az Országos Kéktúra, vagy hogy ehhez nagyságrendben hasonlót említsünk, a Börzsönyi Kéktúra.
A 66 km a Börzsöny északnyugati szélétől indulva végighalad a vulkáni kalderán, majd hegycsúcsok, fennsíkok és völgyek váltakozása után ér el a Dunakanyarba, ahol "átkel" a nagy folyón, és a Pilis-Visegrádi hegységben is megtesz egy meseszép utat, hogy ismét a Duna partját elérje.
A túra összeköti a két, egykoron összetartozó vulkáni középhegységet, amelyek közé ékelődött kacskaringós vonalvezetéssel a Duna. A túrakiírás névadói a két végpontot jelentő település, Perőcsény és Leányfalu felett magasodó egy-egy, gyönyörű kilátást nyújtó csúcs, a Holló-kő és a Vörös-kő.
Az úton végig a piros sáv jelzést kell követni, és útközben a túraismertetőt is tartalmazó igazolófüzetben megjelölt helyszíneken kell a kihelyezett bélyegzőkkel pecsételni vagy a terepen lévő kódot a füzet megfelelő rubrikájába írni.
Ha sikerült végigjárni az útvonalat, a teljesítésért oklevél és kitűző jár. Sőt, akár neki lehet fogni másodszor is, ez esetben már másfajta díjazással ismerjük el a teljesítményt.
Időkorlát nincs, tetszőleges irányban és szakaszolással lehet bejárni a teljes távot. Az útvonalon a feltüntetett helyszíneken túl elhelyeztünk egy meglepetéskódot is, mely jól láthatóan az útvonal mentén található, de nem mindig ugyanott, a helyét változtatjuk, így a meglepetéskód mellé az időpontot is be kell írni.
FIGYELEM! 2015 nyarától a túra első 2 km-én jelzésváltozás történt! Perőcsényből immár nem a piros sáv, hanem a piros négyzet jelzésen kell elindulni, a piros sáv már nem is megy be a településre! Az útvonal részletesen: Perőcsény - piros négyzet 2 km-en át - innentől végig piros sáv: Jancsi-hegy - Holló-kő - Salgóvár - Magyar-hegy - Magyar-völgy - Nagybörzsöny - Gömbölyű-kő - Márianosztra - Alsó-hegy - Kóspallag - Kis-Hanta-patak - Törökmező - Nagymaros - Dunai átkelés - Visegrád - Apát-kúti-völgy - Pilisszentlászló - Pap-rét - Vörös-kő - Leányfalu. Táv: 66 km, szintemelkedés: 2200 m.

Az ellenőrzőpontok helyszíne és jellege:

- Perőcsény, kocsma a buszfordulónál, bélyegző (a pulton kell kérni). FIGYELEM! 2016 októberétől a kocsma bezárt, tulajdonosváltás és átalakítás miatt. 2017. február 18-án ideiglenes megoldásként kódot helyeztünk ki a kocsma előtti villanyoszlopra, ez is megfelel igazolásként.

- Holló-kő, kód a csúcsoszlopon

- Nagybörzsöny, horgásztó, kód a halőrházon és a közeli villanyoszlopon

- Márianosztra, Hangulat Étterem, bélyegző (a pulton kell kérni)

- Kóspallag, Börzsöny Szíve Söröző (a Coop Áruháznál kell kitérőt tenni a templom felé a kék és sárga sáv jelzés közös szakaszán, a főúton. A pecsét 2017. február 18-ától itt található. Az addigi bélyegzőhely, a Tiffany Söröző végleg bezárt)

- Nagymaros, MÁV-állomás, bélyegző (a pénztárban kell kérni)

- Visegrád, Apát-kúti-völgy/Telgárthy rét, Bertényi füvészkert, kód a bejárat melletti oszlopon és a közeli esőházon (a Füvészkertnél lévő étteremben található a Pilisi Vándorlás túramozgalom pecsétje. Ha a kód megsérül vagy eltűnik, ezt is elfogadjuk igazolásként.)

- Pilisszentlászló, Gesztenyés Söröző vagy Jánosik Kocsma (utóbbi nyitva tartása megbízhatóbb)

- Vörös-kő, kód az esőházon. 2017. február elején tapasztaltak szerint sajnos mindkét kihelyezett kód eltűnt. Innen fényképet is elfogadunk, e-mailben vagy kinyomtatva, de az újból kikerült "Pilisi Vándorlás bélyegző" is megfelelő igazolás.

- Leányfalu, Duna Presszó, bélyegző (a pulton kell kérni, kétféle pecsét is van, körbélyegző és téglalap alakú, bármelyik megfelelő. Korábban a kocsma felújításakor az eredeti körpecsét eltűnt, ezért pótoltuk egy másikkal, de később előkerült, így van váalsztási lehetőség.)


- Ezen kívül az útvonalon, időnként változó helyszínen található meglepetéskód igazolásként, melyet a füzet hátoldalán a megfelelő rubrikába kell beírni.

A túraismertető és igazolófüzet ára 2017-ban 700 Ft, mely tartalmazza a díjazás (oklevél és kitűző) árát és a postaköltséget is, ha úgy küldjük el.

A füzet beszerezhető az alábbi helyszíneken:
- Perőcsény, kocsma a buszfordulónál - ha 2017 tavaszától újra kinyit, intézkedünk, hogy ismét kapható legyen, egyelőre ez a forrás nem működik
- Kemence, Kőrózsa Panzió
- Nagy-Hideg-hegy, turistaház büféje
- A Pest Megyei Természetbarát Szövetség fogadóóráin (1075 Budapest, Károly körút 11., IX. emelet, minden csütörtökön 15:30-18:00)
- A Teljesítménytúrázók Társasága klubnapjain, hétfőnként 19-21 óráig (I. kerület, Attila út 2. (pincehelyiség), bejárat a villamossínek felől, a Tabáni Spartacus feliratú ajtónál)
Ezen kívül postán elküldjük vagy egyeztetéssel személyesen, Budapesten, Vácon vagy a saját rendezvényeinken, ill. egyes, mások által szervezett teljesítménytúrákon, amelyen részt veszünk.
További információ, igazolófüzet igénylése: Forgács Péter, mobil: 06 (30) 329-2464, e-mail: forgacs2638@gmail.com vagy fittfuttura@gmail.com ill. a facebookos profilunkon keresztül: facebook.com/Fittfutalapitvany.Turaszakosztaly.