Ébren Álmodók
Forrás:
www.extra.hu/kozvetlen_kapcsolat_Istennel
Ching Hai: Miért Legyünk Vegetáriánusok? |
A Quan Yin módszerbe történő beavatásnak előfeltétele, hogy életre szóló elkötelezettséget vállaljanak a vegan- vagy lakto-vegetariánus táplálkozás mellett. Növényi eredetű ételek és tejtermékek megengedettek az étrendben, azonban semmiféle állati eredetű terméket, köztük tojást sem szabad fogyasztani. Számos tényező szól a vegetáriánus táplálkozás mellett, de a legfontosabb az Első Szabályból következik, amely arra szólít fel, hogy „Ne fosszunk meg az érző lényeket az életüktől. ” Ne ölj, ez áll a bibliában is.Világos, hogy ha nem öljük meg vagy nem okozunk fájdalmat a többi élő teremtménynek, akkor jót teszünk velük. Az már kevésbé nyilvánvaló, hogy azzal, hogy megkíméltünk másokat, az ránk nézve is jó hatással van. Miért? A karma törvénye miatt: „Ki mint vet, úgy arat.” Ha ölnek vagy másokat arra késztetnek, hogy önök miatt öljenek, azért, hogy kielégíthessék hús iránti igényüket, az karmikus adósságot von maga után. S az adósságot egy napon ki kell egyenlíteniA vegetáriánus diéta megtartása a szó szoros értelmében olyan ajándék, amellyel megajándékozhatjuk magunkat. Jobban fogjuk érezni magunkat, életünk megszépül, ahogy a karmikus adósság súlya csökken, s a belső élmények soha nem tapasztalt, titokzatos, mennyei birodalma megnyílik előttünk. Ugye, megéri ezt a csekély árat fizetni cserébe? A húsevés elleni spirituális érvek már önmagukban is sok embert meggyőznek, azonban számos kényszerítő ok szól még amellett, hogy vegetáriánusok legyünk. Mindezek köztudottak. Összefüggésben vannak az egészséges életmóddal és a helyes táplálkozással, érintik a gazdaságot és környezetvédelmet, az etikát, az állatok szenvedéseit, a világ éhezőit. Egészség És Táplálkozás Az ember fejlődését kutató tanulmányok kimutatták, hogy őseink eredetileg vegetáriánusok voltak. Az emberi test szerkezete ugyanis alkalmatlan a húsevésre. Ezt mutatta be szemléletesen az az összehasonlító anatómiai tanulmány, amelyet Dr.G.S.Huntingen, a Columbia Egyetem munkatársa készített. Dr. Huntingen rámutatott arra, hogy a húsevő állatok rövid vékony- és vastagbélrendszerrel rendelkeznek. Esetükben a vastagbél feltűnően egyenes és sima. Ezzel ellentétben, a növényevőknél mind a vastag-, mind a vékonybél meglehetősen hosszú. Az elfogyasztott hús alacsony rost- és magas protein tartalma miatt a belekben hamar felszívódik, ezért a húsevő állatok belei lényegesen rövidebbek, mint a növényevőké. Az emberek a növényevő állatokhoz hasonlóan kiterjedt vékony- és vastagbéllel rendelkeznek. Az emberi testben található belek hossza megközelítően nyolc és fél métert tesz ki. A vékonybél gyakran visszahajlik önmagába, falai bolyhosak, csavartak. Mivel a belek hosszabbak, mint a húsevők esetében, az elfogyasztott hús hosszabb ideig marad a bélrendszerben. Ezért a hús bomlásnak indul és méreganyagokat kezd termelni. Ezek a toxinok előidézői lehetnek a vastagbélrák kialakulásának. Egyúttal komoly többletmunkát jelentenek a májnak, amelynek az a feladata, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól, ami májzsugorhoz, vagy akár májrákhoz is vezethet. A húsban lévő jelentős mennyiségű urokináz fehérje és karbamid túlterheli a veséket és rombolja a vesefunkciót. Tizennégy gramm urokináz protein található minden fél kiló marhahús-szeletben. Ha élő sejteket folyékony urokináz fehérjébe helyeznek, anyag-cserefunkciójuk csökken. A húsból hiányzik a cellulóz és a rost, s a rostok hiánya gyakran okozhat székrekedést, ami tudvalevően hozzájárulhat a végbélrák és az aranyér kialakulásához. A húsban található koleszterin és telített zsírok szív- és érrendszeri rendellenességeket okoznak. Az Egyesült Államokban, s most már Formosán is, az elhalálozások okaként első helyen a szív- és érrendszeri betegség áll. Szorosan ezután következik a második számú halálok: a rák. Kísérletek szerint a hús sütése és párolása során erősen rákképző kémiai elem keletkezik (Methylcholanthrene). Azoknál a kísérleti egereknél, amelyek ezt a vegyszert kapták, különböző rákos elváltozásokat figyeltek meg, köztük csonttumort, vérrákot, gyomorrákot, stb. Kutatások kimutatták, hogy azoknak a fiatal egereknek az esetében, amelyeket mellrákos anyaállat táplált, szintén kifejlődött a rák. Amikor emberi rákos sejteket injekcióztak az állatokba, azok is megkapták a betegséget. Ha a hús, amelyet naponta fogyasztunk, eredetileg ilyen betegségben szenvedő állattól származik, akkor jó esélyünk van arra, hogy mi is megkapjuk a betegséget. Az emberek többsége úgy véli, hogy a hús tiszta és megbízható minőségű, hiszen folyamatos ellenőrzések folynak valamennyi vágóhídon. Csakhogy túlontúl sok szarvasmarhát, sertést és baromfit vágnak le naponta ahhoz, hogy mindegyiket alaposan megvizsgálják. Még egy darab húst is meglehetősen körülményes megvizsgálni, hogy vajon tartalmaz-e rákos sejteket, vagy nem, nemhogy egy egész állatot. A húsiparban általános gyakorlat, hogy az állatnak csak azt a testrészét távolítják el, amellyel probléma van, a beteg fejet, vagy lábat. Csak a hibás részeket távolítják el, a többit eladják. A híres vegetáriánus, Dr. J.H. Kellogg azt mondta egyszer: „Amikor vegetáriánus ételt fogyasztunk, nem kell azon izgulnunk, miféle betegségben pusztult el az, amit megeszünk. S ez igen élvezetessé teszi az étkezést!”Van azonban még valami, amit nem szabad szem elől téveszteni. Az állatok táplálékába antibiotikumokat, illetve más hatóanyagokat, többek között szteroidokat és növekedési hormonokat is kevernek, illetve azokat közvetlenül beoltják az állatokba. Kiderült, hogy az állatok húsával együtt a drogok is bekerülnek az emberi szervezetbe. Nem elképzelhetetlen, hogy a húsban lévő antibiotikumok csökkentik azoknak az antibiotikumoknak a hatását, amelyeket betegség esetén ír fel az orvos. Egyesek nem tartják elég táplálónak a vegetáriánus ételeket. Egy amerikai sebész, Dr. Miller negyven éven át dolgozott orvosként Formosán. Alapított egy kórházat, ahol kizárólag vegetáriánus ételeket szolgáltak fel úgy a személyzet, mint a betegek számára. Dr. Miller elmondta: „Az egér képes magát fenntartani mind vegetáriánus, mind nem vegetáriánus táplálékon. Ha két egeret elkülönítenek, úgy, hogy egyikük húst, a másik növényi eredetű ennivalót kap, akkor növekedésük és fejlődésük üteme egyforma marad, csakhogy a vegetáriánus egér tovább él és nagyobb ellenálló képességgel rendelkezik a betegségekkel szemben. Azonkívül, ha a két egér megbetegszik, a vegetáriánus egér hamarabb meggyógyul.” Majd hozzátette: „A gyógyszerek, amelyeket a modern orvostudomány adott nekünk, sokat fejlődtek, de csak a betegséget tudják meggyógyítani. Az étel azonban képes megőrizni egészségünket.” Hangsúlyozta: „A növényi táplálék a táplálkozás sokkal közvetlenebb formája, mint a hús. Az emberek állatokat esznek, az állatok pedig, amelyeket mi fogyasztunk el, növényeket esznek. Az állatok többsége rövid ideig él, s megtalálható náluk majdnem valamennyi olyan betegség, ami az emberiséget is sújtja. Nagyon is könnyen lehet, hogy az emberek betegségeit a megbetegedett állatok húsának az elfogyasztása okozza. Akkor meg miért ne szerezzük meg táplálékunkat közvetlenül a növényektől?” Dr. Miller szerint mindössze gabonafélékre, babokra és zöldségekre van szükségünk ahhoz, hogy megkapjuk mindazokat a tápanyagokat, amelyek egészségünk fenntartásához szükségesek.Sokan úgy gondolják, hogy az állati fehérje jobb a növényi fehérjénél, hiszen az előbbi teljes fehérjének számít, míg az utóbbi nem. Az az igazság, hogy egyes növények is tartalmaznak teljes fehérjét, illetve több, nem teljes fehérjéből összeállított étellel is juttathatunk teljes fehérjét a szervezetbe. 1988 márciusában az Amerikai Élelmezéstudományi Egyesület (American Dietetic Association) bejelentette, hogy a helyesen megtervezett vegetáriánus étrend egészséges és tápértékét tekintve kielégítő. Elterjedt az a hibás nézet, hogy a húsevők erősebbek, mint a vegetáriánusok. Irving Fisher amerikai professzor a Yale Egyetemen 32 vegetáriánus és 15 húsevő részvételével lefolytatott egy kísérletet, amely kétségen felül bebizonyította, hogy a vegetáriánusok nagyobb állóképességgel rendelkeznek, mint a húsevők. A professzor arra kérte a vizsgálatban résztvevő alanyokat, hogy annyi ideig tartsák kinyújtva a karjukat, ameddig csak lehetséges. Az eredmény egyértelmű volt. A 15 húsevőből csupán ketten voltak képesek karjukat 15-20 percig kinyújtva tartani; míg a 32 vegetáriánus közül 22 személy 15-30 percig, tizenöten 30 percnél tovább, kilencen több mint egy órán keresztül tudták karjukat kinyújtva tartani. Négyen két órahosszán túl, egy pedig három óránál is tovább képes volt erre a teljesítményre. Sok hosszútávfutó atléta vegetáriánus diétát tart a versenyt megelőző időben. Dr. Barbara More, a vegetáriánus terápia szakértője, egy versenyen száztíz mérföldet futott le huszonhét óra harminc perc alatt. Az 56 esztendős hölgy megdöntötte a fiatal férfiak által felállított valamennyi rekordot. „Példaként szeretnék állni arra, hogy a teljes vegetáriánus diétát tartó emberek élvezhetik azt az adományt, amelyet a jó fizikai erőnlét, a világos elme és tiszta élet jelent.”Elegendő fehérjét tartalmaz-e a vegetáriánus étrend? A Világ Egészségügyi Szervezet ajánlása szerint a napi kalória 4,5 százalékát kell fehérjéből fedeznünk. Kalóriaértékét tekintve a búza 17 százalék, a brokkoli 45 százalék, rizs 8 százalék fehérjét tartalmaz. Nem nehéz tehát a fehérjében gazdag étrend összeállítása a hús nélkül sem. Ha arra gondolunk, hány olyan betegséget kerülhetünk el, amelyeket a magas zsírtartalmú ételek váltanak ki - pl. szívbetegség, több fajta rákos megbetegedés - kiderül, hogy a vegetarianizmus minden kétségen felül a lehető legjobb választás. A túlzott hús- és más jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmazó állati eredetű táplálék fogyasztása és a szívbetegség, mellrák, vastagbélrák és szélütés közötti kapcsolat bebizonyított. Számos betegség gyakran megelőzhető vagy akár sikeresen gyógyítható alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étkezéssel. Ilyenek többek között: vesekő, prosztata rák, cukorbetegség, gyomorfekély, epekő, túlérzékeny bél szindróma, izületi gyulladás, csipásság, akne (pattanás), hasnyálmirigy rák, gyomorrák, a vér cukortartalmának csökkenése, székrekedés, diverticulosis, magas vérnyomás, asteoporosis, petefészek rák, aranyér, elhízottság és asztma. Aligha van még valami, ami károsabb lenne az egészségre, kivéve talán a dohányzást, mint a húsfogyasztás. Gazdaság És Környezet A vágóállatok tenyésztése világméretekben katasztrofális következményekkel jár. Az esőerdők kipusztulásához, globális hőmérséklet emelkedéshez, a vizek elszennyeződéséhez, vízhiányhoz, elsivatagosodásoz, az energiaforrások elpazarlásához és világméretű éhezéshez vezet. A föld, a víz, az energia és emberi erőforrások kihasználása a hús előállítása során veszteséges módja a föld készleteivel való gazdálkodásnak. 1960 óta a Közép-Amerikai esőerdő 25 százalékát égették fel és tisztították meg, hogy legelőt biztosítsanak a szarvasmarha állománynak. Becslések szerint minden negyedik uncia hamburgerhez, amely esőerdőben nevelt szarvasmarhából készült, 55 négyzet láb esőerdőt kellett kiirtani. Amellett a szarvasmarha tenyésztés jelentősen hozzájárul annak a három gáznak a termeléséhez, amely a föld globális felmelegedését és a víz elszennyeződését okozza. Közel 2464 gallon vízre van szükség mindenegyes font marhahús előállításához. Ezzel szemben elegendő 29 gallon víz egy font paradicsomhoz, és 1,39 gallon egy font gabonacipóhoz. Az Egyesült Államokban fogyasztott víz közel fele arra megy el, hogy takarmányt termeljenek a szarvasmarha- és más állatállomány számára. Sokkal több embert lehetne táplálni, ha a szarvasmarha tenyésztésére használt készleteken gabonát termelnénk a világnépesség számára. Egy hektár földön növő zab nyolcszor több fehérjét és 25-ször több kalóriát termel, ha a zabot embereknek adják az állatok helyett. Egy hektár föld, amelyet brokkoli termesztésére használnak 10-szer annyi fehérjét, kalóriát és niacint ad, mint az az egy hektár föld, amelyet a szarvasmarha tenyésztéshez használnak. Szép számmal készültek hasonló statisztikák. A világ készleteivel sokkal hatékonyabban lehetne gazdálkodni, ha az állattenyésztésre használt földterületen inkább az emberek számára termelnének . A vegetáriánus étkezés lehetővé teszi, hogy „könnyedebben lépkedj a földön” . Amellett, ha csak annyit vesznek magukhoz, amennyire szükségük van és csökkentik a felesleget, akkor jobban fog esni a tudat, hogy nem kell mindennap meghalni egy élőlénynek azért, hogy önök húst ehessenek. A Világ ÉhezőiA földön közel egy milliárd ember éhezik vagy alultáplált. 40 milliónál is többen halnak éhen évente, főként gyerekek. Ennek ellenére a világ gabonatermelésének több mint egy harmadát az állatállomány takarmányozására fordítják, ahelyett, hogy az embereket táplálnák vele. Az Egyesült Államokban az állatállomány a megtermelt össz. gabona 70 %-át fogyasztja el. Ha az állatok helyett az embereket táplálnánk, nem lenne több éhező a világon. Szenvedő Állatok Tudják-e a tényt, hogy több mint 100.000 szarvasmarhát hajtanak naponta vágóhídra az Egyesült Államokban? A nyugati országokban az állatok többsége nagyüzemi gazdaságokban nő fel. Ezeknek a „húsgyáraknak” a berendezéseit úgy tervezték meg, hogy a lehető legtöbb vágóállatot lehessen felnevelni, a lehető legalacsonyabb költségek mellett. A szerencsétlen állatokat összezsúfolják, eltorzítják és úgy bánnak velük, mintha takarmányt hússá átalakító gépek lennének. Ez a valóság, amelyet legtöbbünk soha nem lát meg saját szemével. Azt mondják, „Aki egyszer körülnézett a vágóhídon, egy életre vegetáriánus lesz.”Lev Tolsztoj azt mondta: „Ameddig vágóhidak léteznek, lesznek harcmezők is. A vegetáriánus életmód az emberségesség próbája.” Noha legtöbbünk elítéli a gyilkolást, kifejlesztettük a rendszeres húsevés társadalmilag elfogadott szokását, anélkül, hogy igazából tudatában lennénk annak, mit is tesznek azzal az állattal, amelyet megeszünk.A Szentek Csoportja És Mások Az emberiség történelmét rögzítő dokumentumokból is nyilvánvaló, hogy természetes táplálékunk már a kezdetektől fogva a zöldség volt. A korai görög és héber regékben is gyümölcsöt ettek az emberek. Az ókori egyiptomi papok sosem ettek húst. Sok görög filozófus, köztük Platón, Diogenész, Szókratész a vegetarianizmus mellett állt ki. Indiában Shakyamuni Buddha hangsúlyozta az élőlényeknek való nem ártás (ahimsza) fontosságát, s figyelmeztette tanítványait, hogy ne egyenek húst, mert az más élőlények megrémítésével, elpusztításával jár. Buddha a következő megfigyelést tette: „A húsevés csupán egy felvett szokás. Nem születtünk eredendően a hús utáni vággyal. A húst fogyasztó emberek elvágják magukban a Nagy Könyörületesség belső csíráját. A húsevő emberek megölik egymást és felfalják egymást...ebben az életben én eszlek meg téged, a következő életben te eszel meg engem...s ez így folytatódik megállás nélkül. Hogyan kerülhetnek ki valaha is a Három Birodalomból (az illúzióból)?”Sok taoista, a korai keresztények és judaisták mind vegetáriánusok voltak. A Szentírás is tudósít róla: „És mondá Isten: 'Íme néktek adok minden maghozó füvet az egész Föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül. És a Föld minden vadainak és a levegő madarainak és a földön csúszó - mászó mindenféle állatnak, amelyben élő lélek van a zöld füvet és leveles növényeket adom táplálékkal.” (Mózes I. könyve, 1:29) Néhány további példa a Bibliából a húsevés tiltására: „Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek, mert az élet a vérben lakozik.” (Mózes I. könyve 9:4) „És kérdé Isten: 'Ki mondta néktek, hogy megöljétek a bikát és a nőstény kecskét, azért, hogy áldozatul mutassátok be nekem? Mossátok le magatokról az ártatlanok vérét, hogy meghallgassam könyörgéseteket, különben elfordítom tőletek arcomat, mert kezetek vértől szennyes. Bánd meg bűneidet és lehet, hogy megbocsátok.'” Pál, Jézus egyik tanítványa így ír a rómaiakhoz szóló levelében: „Jó nem enni húst és nem inni bort...” (Pál apostol levele a Rómabeliekhez, 14:21).Az utóbbi időben sok ősrégi könyvet fedeztek fel a történészek, melyek új megvilágításban mutatják be Jézus életét és tanítását. Jézus egyszer a következőket mondta: „Azok, akik állatok húsát eszik, saját maguk sírjává lesznek. Én mondom nektek, hogy aki öl, az megöletik. Az az ember, aki élőlényeket öl meg s megeszi húsukat, halott ember húsát eszi.”Az indiai vallások is tiltják a húsevést. Idézet a hindu Szentírásból: „Az ember nem juthat húshoz anélkül, hogy öljön. Aki érző lényeket bánt, sosem nyeri el Isten áldását. Ne egyetek tehát húst!”A mohamedánok szent könyve, a Korán is tiltja az „elpusztult állatok vérével és húsával való táplálkozást”.A Zen egyik nagy kínai tanítója, Han Shan Cu egyik versében határozottan elítéli a húsevést: „ Szaladjatok gyorsan a piacra, vegyetek húst és halat, és etessétek meg asszonyaitokkal és gyermekeitekkel. De miért kell elvenni ezeknek az állatoknak az életét, csakhogy a magatokét fenntartsátok? Nincs semmi értelme s nem a mennyország gyönyöreit hozza nektek, hanem a pokol kínszenvedéseit.”Sok híres író, művész, tudós, filozófus és más kiválóság volt vegetáriánus. A következő emberek lelkesen hirdették a vegetarianizmus fontosságát: Shakyamuni Buddha, Jézus Krisztus, Diana hercegnő, Charles herceg, Paul Newmen, Einstein, Platón, Pitagórasz, Szókratész, Shakespeare, Ovidius, Petrarca, Leonardo da Vinci, Darwin, Emerson, Thoreau, Russell, a költő Shelley, a Nobel-díjas indiai költő, Tagore, az orosz író, Tolsztoj, a híres ír drámaíró, Bernard Shaw, a volt indiai vezető és filozófus, Gandhi, az elzászi születésű orvos-misszionárius és teológus, Schweitzer, aki Afrikában élt, és még sokan mások. Einstein mondta: „ Úgy gondolom, az a változás és megtisztulás, melyet a vegetáriánus diéta az emberi jellemben okoz, feltétlenül áldásos az emberiség számára; a vegetarianizmus tehát mindenki számára sokat ígérő.” Bátran állíthatjuk, hogy a „ Legyünk vegetáriánusok!” felszólítás igazságát a történelem valamennyi fontos alakja, bölcse elismerte.A Mester Felel A Kérdésekre Mester: A növényevés is élőlények elpusztítását jelenti, így karmikus terhet okoz, de ez a karmikus hatás nagyon kicsi. Ha valaki a Quan Yin meditációs módszert gyakorolja minden nap két és fél órán keresztül, megszabadulhat ettől a karmikus hatástól. Mivel ennünk kell annak érdekében, hogy éljünk, olyan ételt választunk, aminek a legalacsonyabb a tudata és a legkevésbé szenved. A növények 90%-ban vízből állnak, így az ő tudati szintjük olyan alacsony, hogy alig érzik a szenvedést. Ráadásul amikor sok növényt eszünk, nem vágjuk el a gyökerüket, hanem segítünk az aszexuális reprodukciójukban, az ágak és lombok metszésével. Ezért mondják azt a kertészek, hogy a metszés segíti a növények növekedését és szebbé teszi őket. Ez még egyértelműbb a gyümölcsökkel. Amikor a gyümölcs érik, illatával, gyönyörű színével és pompás ízével vonzza az embereket. Így tudják a gyümölcsfák szétszórni magjaikat széles területekre. Ha nem szedjük le és nem esszük meg a gyümölcsöket, túlérettek lesznek, leesnek a földre és megrothadnak. A gyümölcsmagokat a fa beárnyékolja, nem éri őket napfény és elpusztulnak. Tehát zöldséget és gyümölcsöt enni természetes dolog, amely nem okoz szenvedést a gyümölcsnek sem és a fának sem. Kérdező: A legtöbb ember azt hiszi, hogy a vegetáriánusok alacsonyabbak és soványabbak, míg a húsevők magasabbak, erősebbek és testesebbek. Igaz ez? Mester: A vegetáriánusok nem feltétlenül alacsonyabbak és soványabbak. Ha kiegyensúlyozott az étrendjük, magasak és erősek is lehetnek. Például látható, hogy a nagy állatok, mint az elefántok, zsiráfok, vízilovak, tehenek, lovak is csak zöldséget és gyümölcsöt esznek. Erősebbek, mint a húsevők, nagyon szelídek és hasznosak az emberiségnek. Ám a húsevő állatok vadak és haszontalanok. Ha az emberek sok állatot esznek, ők is állatiassá válnak. A húsevő emberek nem feltétlenül magasak és erősek, de az átlagéletkoruk általában sokkal rövidebb. Az eszkimók szinte kizárólagosan csak húsevők, de vajon magasak és erősek-e? Hosszúéletűek-e? Azt hiszem, ezt Ön nagyon világosan érti. Kérdező: Ehetnek a vegetáriánusok tojást? Mester: Nem. Amikor tojást eszünk, akkor is élő szervezetet pusztítunk el. Néhányan azt mondják, hogy a mesterségesen előállított tojásokat nem termékenyítették meg, tehát ha azokat esszük, nem pusztítunk el élő szervezetet. Ez csak látszólag van így! A tojás csak akkor nem termékenyül meg, amikor a megtermékenyítéséhez szükséges körülményeket nem teremtették meg, tehát a tojás nem tud természetesen csirkévé fejlődni. Még ha ez nem is történt meg, mégis tartalmazza azt a belső életenergiát, ami szükséges lenne a megtermékenyüléshez. Tudjuk, hogy a tojásnak van belső életenergiája, különben hogy lehetne az, hogy csak a petét lehet megtermékenyíteni? Néhányan rámutatnak, hogy a tojás alapvető tápanyagokat tartalmaz, mint fehérjét és foszfort, ami az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükséges. De a fehérjét a babból is meg tudjuk szerezni, a foszfort pedig különböző zöldségekből, mint például a burgonyából. Tudjuk, hogy ősidőktől fogva a mai napig sok kiváló szerzetes élt, aki egyáltalán nem evett húst vagy tojást és mégis hosszú életű volt. Például Ying Guang Mester csak egy tál zöldséget és egy kis rizst evett minden étkezés alkalmával és nyolcvan évig élt. Ráadásul a tojássárgája sok koleszterint tartalmaz, ami szívműködési rendellenességeket idéz elő, ami Formosán és Amerikában az elhalálozások fő oka. Nem csoda, ha a legtöbb szívbeteg tojásevő! Kérdező: Az ember állatokat nevel, így baromfit, disznót, tehenet, csirkét, kacsát például. Miért ne ehetnénk meg ezeket? Mester: Nocsak. Hát a szülők is felnevelik a gyerekeket! Van-e a szülőknek joguk, hogy megegyék a gyermekeiket? Minden élő teremtménynek joga van az élethez, senki nem foszthatja meg őket ettől. Ha megnézzük a hong-kongi törvényt, még az öngyilkosság is törvényellenes. Hát mennyivel törvénytelenebb más élőlényeket megölni? Kérdező: Az állatok azért születnek, hogy az emberek megegyék őket. Ha nem esszük meg őket, elárasztják a földet. Nem igaz? Mester: Ez egy abszurd ötlet! Először is, mielőtt megöli az állatokat, megkérdezi-e Ön azokat, hogy akarják-e , hogy meggyilkolja és megegye őket? Minden élőlény élni akar és fél a haláltól. Nem szeretnénk, hogy egy tigris megegyen bennünket! Hát miért ennék meg az emberek az állatokat? Az emberek csak több tízezer éve élnek a földön, de mielőtt az ősember megjelent, már sokfajta állat létezett. Túlnépesedtek-e ezek a földön? Az élőlények egy ökológiai egyensúlyt tartanak fenn. Ha túl kevés a táplálék és az élettér korlátozott, akkor ez egy drasztikus létszámcsökkenéshez vezet. Kérdező: Miért kell vegetáriánusnak lennem? Mester: Én vegetáriánus vagyok, mert a bennem lakozó Isten így akarja. Érti? A húsevés ellentmond annak az egyetemes elvnek, hogy nem akarjuk, hogy megöljenek bennünket. Mi sem akarjuk, hogy megöljenek bennünket, mi sem akarjuk, hogy ellopjanak tőlünk valamit. Nos, ha ilyet teszünk más emberekkel, akkor rosszat teszünk önmagunkkal szemben is, és ettől szenvedünk. Minden, amit másokkal szemben elkövet, szenvedést okoz önnek. Nem ütheti meg önmagát, nem szúrhatja le önmagát. Ugyanígy nem ölhet, mert az ellentmond az élet törvényének. Érti? Szenvedést okozna nekünk, tehát nem tesszük meg. Nem azt jelenti, hogy bármi módon korlátozzuk magunkat. Azt jelenti, hogy életünket kiterjesztjük az élet minden formájára. Életünk nem korlátozódik saját testünkre, hanem kiterjed az állatokra és minden másfajta lény életére is. Ez tesz bennünket nagyobbá, hatalmasabbá, boldogabbá és határtalanabbá. Rendben? Kérdező: Beszélne a vegetáriánus táplálkozásról, valamint arról, miként járulhat ez hozzá a világbékéhez? Mester: Igen. Tudják, a világon kirobbanó háborúk többségét gazdasági okok váltják ki. Nézzük csak. Egy ország gazdasági nehézségei sürgetőbbé válnak, ha éhezés, élelmiszerhiány lép fel, vagy ha a különböző országokban egyenlőtlen az élelmiszer elosztás. Ha időt szakítanának arra, hogy elolvassák a vegetáriánus táplálkozásról szóló folyóiratokat és kutatási eredményeket, akkor nagyon is tisztában lennének ezzel. A szarvasmarha és a többi vágóállat tenyésztése minden szempontból tönkretette gazdaságunkat. Éhezést szült világszerte, de legalábbis a harmadik világ országaiban. Nem én mondom ezt. Egy amerikai állampolgár volt az, aki elvégezte ezt a fajta kutatást és megírta róla a könyvét. Bemehetnek akármelyik könyvkereskedésbe és olvashatnak a vegetáriánus és húsfeldolgozási kutatásokról. Elolvashatják John Robbins „Diet for a New America” (Egészséges táplálkozás egy új Amerikáért) című könyvét. Nagyon híres fagylaltgyártó milliomos volt. Mindezt feladta azért, hogy vegetáriánus legyen, s hogy megírja vegetáriánus könyvét a családi hagyományok és üzlet ellen. Veszni hagyott pénzt, presztízst és üzletet az Igazság kedvéért. A könyv nagyon jó. Sok más könyv és újság szolgálhat még információval és tényekkel számukra a vegetáriánus táplálkozással és azzal kapcsolatban, hogyan járulhat hozzá a vegetarianizmus a világbékéhez. Látják, tönkretettük élelmiszerkészletünket azzal, hogy állatokat takarmányozunk. Tudják, mennyi fehérjét, gyógyszert, vízkészletet, emberi erőt, autókat, teherautókat, utakat és hány százezer hektár földet pazarolunk el, amíg egy tehén megnő ahhoz, hogy étel váljon belőle? Értik? Mindezeket egyenlően szét lehetett volna osztani az elmaradott országokban, megoldva ezzel az éhezés problémáját. Nos tehát, ha egy országban élelmiszerhiány következik be, akkor az az ország valószínűleg meg fog támadni egy másik országot, csakhogy megmentse saját népét. Hosszú távon ez káros következményeket és megtorlást von maga után. Értik? „ Ki mint vet, úgy arat.” Ha megölünk valakit a táplálékért, akkor minket is meg fognak gyilkolni a táplálékért egyszer, valamilyen más formában, legközelebb, a következő generációt. Ez olyan szomorú. Olyan intelligensek, olyan civilizáltak vagyunk, és legtöbbünk mégsem tudja, miért szenvednek a velünk szomszédos országok. Ínyünk, ízlelésünk és gyomrunk miatt. Egyetlen test etetéséért és táplálásáért annyi élőlénynek kell elpusztulnia, annyi embertársunknak kell éheznie. S akkor még nem is beszéltünk az állatokról. Értik? Mert ezt a bűnt, tudatosan vagy tudat alatt, tudatunk mélyére süllyesztjük. Emiatt szenvedünk rákban, tüdőbajban és más gyógyíthatatlan betegségben, beleértve az AIDS-et is. Tegyék fel maguknak a kérdést, mitől szenved legjobban az országuk, Amerika? A világon itt a legmagasabb a rák előfordulási aránya, azért, mert az amerikaiak nagyon sok marhahúst fogyasztanak. Több húst esznek, mint a világ bármely más országában. Tegyék fel önöknek a kérdést, miért nem olyan magas a rákos betegek aránya Kínában vagy más kommunista országban? Azért, mert náluk nincs olyan sok hús. Értik? Ezt a kutatás állítja, nem én. Rendben? Ne engem hibáztassanak.Kérdező: Milyen szellemi hasznunk származik abból, ha vegetáriánusok vagyunk? Mester: Örülök, hogy így kérdezte, mert ezek szerint ön valóban figyel; vagy a spirituális haszon érdekli. A legtöbb embert az egészség, a diéta, testi alakja érdekli, amikor a vegetáriánus étrendről beszélnek. A vegetarianizmus spirituális oldala, hogy ez egy tiszta és erőszakmentes dolog. Ne ölj! - Amikor Isten ezt mondta nekünk, hogy ne öljünk, nem azt mondta, hogy ne ölj embert, hanem valamennyi élőlényre gondolt. Nem azt mondta, hogy úgy alkotta az állatokat, hogy valamennyien barátságosak legyenek velünk, segítsenek nekünk? Nem bízta gondjainkra az állatokat? Azt mondta: Vigyázzatok rájuk, uralkodjatok rajtuk. Ha uralkodnak az alattvalókon az azt jelenti, hogy megölik és megeszik őket? Akkor aztán alattvalók nélküli királyok lesznek! Tehát most már értik, hogy hogyan értette Isten amikor azt mondta. Cselekednünk kell. Nincs szükség arra, hogy kérdezzük őt. Nagyon érthetően beszélt, de ki érti Istent Istenen kívül? Tehát Istenné kell válnunk, hogy megértsük őt. Meghívom most önöket, hogy legyenek Istenek újra, legyenek önmaguk, és senki más! Ha meditálunk az Istenről, az nem jelenti azt, hogy imádjuk Istent, hanem azt jelenti, hogy mi magunk válunk Istenné. Ébredjünk rá, hogy mi és Isten eggyé válunk. „Én és az én Atyám egyek vagyunk” - nem ezt mondta Jézus is? Ha Ő azt mondta, hogy Ő és az Apja egy, mi és az Ő Apja szintén egyek lehetünk, mert mi is Isten gyermekei vagyunk. Jézus azt is mondta, hogy amit ő tesz, mi még jobban meg tudjuk tenni. Tehát mi még Istennél is jobbak lehetünk, - de ki tudja ezt? Miért imádjuk az Istent, amikor nem tudunk semmit az Istenről? Miért higgyünk vakon benne? Először tudnunk kell, hogy mit imádunk, mint ahogy azt is tudnunk kell, hogy ki az a lány, akit feleségül akarunk venni. Manapság az a szokás, hogy házasság előtt „együtt járunk”. Tehát miért kellene vakon imádni az Istent? Megvan a jogunk, hogy azt kérjük, hogy Isten megjelenjen nekünk és megismertesse magát velünk. Megvan a jogunk, hogy megválasszuk, melyik Istent szeretnénk követni. Tehát most láthatják, hogy ez nagyon világos a Bibliában, hogy vegetáriánusoknak kell lennünk. Egészségi okokból, tudományos és gazdasági szempontból is vegetáriánusnak kell lennünk. Sőt! Szeretetből is vegetáriánusnak kell lennünk! Ha meg akarjuk menteni a világot, szintén vegetáriánusnak kell lennünk. Valamilyen tanulmányban azt állítják, hogy ha Nyugaton, Amerikában az emberek csak hetente egyszer ennének vegetáriánus ételt, ez azt jelentené, hogy minden évben tizenhat millió éhezőt menthetnénk meg. Tehát legyünk hős megmentők és legyünk vegetáriánusok mindezek miatt! Még ha nem is követnek engem és nem gyakorolják az én módszereimet, kérem, legyenek vegetáriánusok a saját érdekükben, a világ érdekében.Kérdező: Ha mindenki növényeket eszik, kifogyunk-e az élelemből? Mester: Nem. Ha egy földdarabon növényeket termesztünk, tizennégyszer több élelmet termeszthetünk, mint ha ugyanazon a földön állatokat legeltetnénk. Minden hektár föld 800 000 kalória energiát jelent, míg ha ugyanez a föld állatok legeltetésére szolgál csak 200 000 kalória energiát tudunk a levágott állatokból nyerni. Ez azt jelenti, hogy így 600 000 kalóriát elvesztünk. Tehát a vegetáriánus étkezés sokkal hatékonyabb, mint a húsevés. Kérdező: Ehet-e halat egy vegetáriánus? Mester: Ehet, ha ön halat akar enni. De ha vegetáriánus étrenden akar élni, akkor nem. A hal nem zöldség. Kérdező: Néhány ember azt mondja: „ Légy jószívű, de nem kell vegetáriánusnak lenned.” Van ennek értelme?Mester: Ha valaki igazán jószívű, akkor miért kell ennek ellenére egy másik élőlény húsát megennie? Ha látja az állatokat szenvedni, nem lehet képes arra, hogy megegye őket! A húsevés kegyetlen dolog. Hogyan tudja ezt egy jószívű ember megtenni? Lien Ch'ih Mester egyszer azt mondta: „Öld meg ezt a testet és edd meg a húsát. Ezen a földön nincs senki kegyetlenebb, rosszindulatúbb és gonoszabb, és bűnösebb mint az az ember, aki elköveti ezt. Milyen jogon képes azt állítani, hogy jó szíve van?” Mencius is ezt mondta: „Ha látod élve, nem bírod látni a halálát, és ha hallod a hörgését, nem tudod megenni a húsát; tehát az igazi úriember távol marad a konyhától.” Az emberi intelligenciaszintje magasabb, mint az állatoké. Mi készíthetünk fegyvereket, hogy lehetetlenné tegyük számukra a védekezést, s így ők gyűlölettel halnak meg. Azt az embert, aki kicsi és gyenge teremtményeket kínoz, nem hívhatjuk „úriembernek” . Amikor az állatokat megölik, azok borzasztóan szenvednek agóniájukban, félelmükben és ellenállásukban. Ez olyan mérget hoz létre, ami a húsukban marad és ártalmas annak, aki eszik belőle. Mivel az állatok által kibocsátott rezgés frekvenciája alacsonyabb, mint az emberé, ez negatívan befolyásolja az emberi bölcsesség fejlődését.Kérdező: Jó-e, ha egyszerűen csak „laza vegetáriánusok” vagyunk? Azokra az emberekre gondolok, akik nem tartózkodnak szigorúan a húsevéstől. Például húslevest esznek, és abból csak a zöldségeket fogyasztják el.Mester: Nem. Például ha az ételt mérgező folyadékba tesszük és aztán kivesszük, mit gondolnak, mérgező marad vagy sem? A Maha-Pari-Nirvana Sutrában Mahakasyapa megkérdezte Buddhát: „Amikor koldulunk és olyan zöldséget kapunk, ami hússal van keverve, megehetjük ezt az ételt? Hogyan tisztíthatjuk meg az ételt?” Buddha ezt válaszolta: „Meg kell tisztítani vízzel és el kell választani a zöldséget a hústól, akkor megehetitek.” A fenti párbeszédből megérthetjük, hogy nem ehetünk hússal összekevert zöldséget, hacsak meg nem tisztítjuk vízzel, nemhogy a húst magában megehetnénk! Tehát ez egy nagyon egyszerű igazolás arra, hogy Buddha és tanítványai vegetáriánusan éltek. Noha néhány ember meggyanúsította Buddhát, hogy úgynevezett „kényelmes vegetáriánus” volt, s ha alamizsnaként húst kapott, megette a húst is. Ez egyszerűen nonszensz! Akik ezt mondják, keveset olvasták a szentírásokat, vagy nem értik azt, amit olvastak. Indiában az emberek több, mint 90 százaléka vegetáriánus. Amikor az emberek sárga ruhás kolduló szerzeteseket látnak, tudják, hogy vegetáriánus ételt kell nekik adni, nem is beszélve arról, hogy a legtöbb embernél egyáltalán nincs is hús, amit adhatna!Kérdező: Sok évvel ezelőtt hallottam egy másik Mestert, amint ezt mondta: „Buddha disznólábat evett és hasmenést kapott s ettől meghalt.” Igaz ez?Mester: Ez egyáltalán nem. Buddha egy gombafajtától halt meg. Ha a Brahmanok nyelvét egyenesen lefordítjuk, ezt a gombát „disznóláb gombának” hívják, de ez nem valódi disznóláb. Például a „longan” kínaiul azt jelenti, hogy a „sárkány szeme”, pedig egy gyümölcsöt neveznek így. Nagyon sok dolog van, ami neve szerint nem zöldség, de igazából vegetáriánus étel, mint például a „sárkány szeme”. Ezt a gombát tehát Brahmani nyelven „disznólábnak” vagy „disznóörömnek” hívják, mindkettő megnevezés kapcsolatban van a disznókkal. Az ősi Indiában nehéz volt ilyen gombát találni és így ritka csemegének számított, ezért az emberek, tiszteletük jeléül felajánlották Buddhának. Ez a gomba a föld alatt nő. Ha az ember meg akarja találni, egy öreg disznóval kell azt kerestetnie, ami nagyon szereti ezt a fajta gombát. A disznók a szaglásuk segítségével találják meg s a lábukkal kaparják ki, hogy megegyék. Ezért hívják ezt a gombát „disznóörömnek” , vagy „disznólábnak” . Tulajdonképpen ez a két név ugyanazt a gombát jelöli. A hanyag fordítás miatt az emberek nem igazán értették, hogy honnan is származik az elnevezés s a későbbi generációt okolták, hogy Buddhát vad, „húsevő Buddhának” tartják. Elég sajnálatos dolog ez.Kérdező: A húsevés hívei közül néhányan úgy érvelnek, hogy a hentestől vásárolják a húst, nem ők ölték meg az állatot. Ezért rendben levőnek tartják, hogy megeszik. Helyesnek véli ezt a felfogást? Mester: Ez szörnyű félreértés. Tudniuk kell, hogy a mészárosok azért ölnek le élő teremtményeket, mert az emberek enni akarnak. A Lankavatara sutrában Buddha így szólt: „Ha senki sem enne húst, akkor nem lenne gyilkosság. Húst enni és élő lényeket ölni egy és ugyanaz a bűn.” Az élőlények túlzott mértékű le gyilkolása természeti katasztrófákhoz és olyan szerencsétlenségekhez vezetett, amelyeket az emberek okoztak. A háborúk is a túl sok gyilkolás következményei. Kérdező: Néhányan azt mondják, hogy bár a növények nem tudnak olyan mérgező anyagokat termelni, mint például az „urea” és az „urokinase” , a zöldség- és gyümölcstermesztők sok rovar irtószert használnak, ami rossz hatással van az egészségünkre. Igaz ez?Mester: Ha a farmerek rovarirtó szereket vagy egyéb magas méregtartalmú anyagokat használnak, mint pl. a DDT (Magyarországon tiltott), ez rákhoz, meddőséghez vagy májbetegségekhez vezethet. A mérgek, mint például a DDT zsírban feloldódnak, és ezek az anyagok általában az állatok zsírjában tárolódnak. Amikor húst eszünk, akkor a nagy méregtartalmú anyagok és más mérgek, amelyeket az állatok a növekedésük során felhalmoztak, bekerülnek a szervezetünkbe. Ez a mennyiség tizenháromszor több lehet mint gyümölcsben, zöldségben vagy magvakban. Azonban míg a gyümölcsről letisztíthatjuk a rá permetezett rovarírószert, az állati zsiradékban felhalmozott mérget nem tudjuk eltávolítani. Ez a koncentrálódás annak köszönhető, hogy a rovarölő szerek összegződve felhalmozódnak. Tehát azok a fogyasztók kapják a legtöbb mérget, akik a táplálkozási lánc legtetején vannak, azaz húst esznek. Az Iowai Egyetemen folyó kísérletek kimutatták, hogy az emberi szervezetben előforduló rovarirtó szerek mind az állati táplálékból, a húsból származnak. Azt is kimutatták, hogy a mérgezettségi szint a vegetáriánusoknál felénél is kevesebb, mint a húsevőknél. Egyébként a húsban a rovarirtó szereken kívül más mérgek is előfordulnak. Az állatok takarmányozása során sok vegyi anyag kerül a szervezetükbe, hogy gyorsabban nőjenek vagy hogy megváltozzék a húsuk színe, íze vagy szerkezete. Például a konzerválás során a nitrátokból előállított tartósítószerek nagyon mérgezőek. 1971 július 18-án a New York Times arról írt, hogy a húsevőkre leselkedő rejtett veszély a húsban előforduló láthatatlan szennyeződés. Így például a baktériumok a lazacban, a rovarirtószer-maradványok, tartósítószerek, hormonok, antibiotikumok és más vegyi adalékanyagok. A fentieken kívül az állatokat még szérummal is beoltják, amely benne maradhat a húsukban. Ebből a szempontból a gyümölcsben, dióban, babban, kukoricában és tejben található fehérje sokkal tisztább, mint a húsban levő, amely 56% vízben nem oldódó, tisztátlan anyagot tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy az ember által előállított adalékanyagok rákhoz és más betegségekhez, deformált embriók kialakulásához vezethetnek. A magzat fizikai és szellemi egészsége érdekében fontos, hogy a terhes anya teljesen vegetáriánusan étkezzen. Ha sok tejet iszunk, elegendő kalciumot viszünk a szervezetbe, a babból fehérjét nyerünk és a gyümölcsből, zöldségből, gabonából vitaminokat és ásványi anyagokat veszünk fel. |