Logo

Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     Regisztráció


Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó? ]


Chatbox
Üzenetek küldéséhez regisztrált tagnak kell lenned. Jelentkezz be, vagy regisztrálj!


Nincs üzenet.

Nevezett filmek listája - 2007.
Nevezések a filmszemlére:

01.
Alkotó: Németh Nándor
A film címe: Aqua vitae
Időtartam: 9 perc

Az első magyar bábfilm, mely 1940-ben készült.

02.
Alkotó: Csorba Judit Dorottya
A film címe: Kováts fényképészet 1876
Időtartam: 10 perc

03.
Alkotó: Csorba Judit Dorottya
A film címe: Kováts fényképészet 1906
Időtartam: 10 perc

04.
Alkotó: Csorba Judit Dorottya
A film címe: Kováts fényképészet 2006
Időtartam: 10 perc

05.
Alkotó: Kocsis Péter Csaba - Hoppál Bulcsú Kál
A film címe: …. s mondják neki, csángó ….
Időtartam: 55 perc

… s mondják neki, csángó … című dokumentumfilm egy csángó esküvő (ahogy ott nevezik: nunta) előkészületeibe és folyamatába enged bepillantást. A folyamatfilmezés mellett, amely az eseményeket rögzítette kronológikus sorrendben, a népi kultúra változásában, a román elemek átvételére és nem utolsó sorban a nyelvhasználat problémáira is számos utalás történik.

06.
Alkotó: Kocsis Péter Csaba - Hoppál Bulcsú Kál
A film címe: …. jó volt, hogy volt …. Magyarfalusi Napok 2006
Időtartam: 32 perc

…. jó volt, hogy volt …. Magyarfalusi Napok 2006 című film a helyi közösség önszerveződésének egyik jeles napját, a minden évben megrendezendő falunapokat állítja központba. Hogyan jöhet létre egy civil kezdeményezés ma Romániában, milyen problémákkal kell megküzdeni ennek során, hogyan tud összefogni a csángó közösség és ennek mi lesz az eredménye. Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

07.
Alkotó: Pigniczky Eszter Réka
A film címe: Palócföld és Erdély Körút
Időtartam: 45 perc

A Clevelandi Magyar Cserkész Regős Csoport 2001. évi körútja.

08.
Alkotó: Krámos Zsolt, Tari János
A film címe: Pávaének
Időtartam: 50 perc

Kiss Ferenc
PÁVAÉNEK
Kodály Zoltán tiszteletére

Kiss Ferenc - zeneszerző
Krámos Zsolt, Tari János - filmalkotó
Gál Ágnes - producer

Mazura János - hangmérnök
Péterdi Péter - zenei rendező

Mindazt az értéket, tudást, amit a magyar zenekultúrának Kodály adott, legszebben talán a páva jelképezi. A Pávaének egy olyan színpadi zenemű, mely látvány és zene poétikus egységében mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére is.

Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján, túl az önkifejezés örömén, gyötrelmén és játékán – mint minden munkámban – a Pávaénekben is a régi magyarság értékes fele előtt tisztelgek. A tradicionális magyar karakter mitologikus gondolkodása, asztrálmítoszi-keresztény világképe, természetközelsége, lelki érzékenysége, mentalitása, attitűdjei és jelleme számomra meghatározó értékminták. Ezért bizonyára elfogultan, azonban őszintén szeretném érzékeltetni a Pávaénekkel is, hogy mi a viszonyom ehhez a karakterhez. A ma sokak által anakronisztikusnak tartott lázadó, bujdosó, de azért derűs és jó humorú, eszes, munkaszerető magyarhoz és műveltségéhez. Ha csak eszméi és az emléke fennmaradásához hozzájárulok művemmel, megérte.

Mai, közérthető hangzásra törekedtem a feldolgozásokban, használva a parasztzene markáns stílusjegyeit, a kórus és vonósnégyes, a modern rezesek, valamint az akusztikus billentyűs hangszerek és a cimbalom adta lehetőségeket. A folklórszövegek válogatásánál fontosnak tartottam, hogy azok korunkra is érvényes jelentésrétegei kerüljenek előtérbe.

A Pávaének másik dimenzióját Tari János alkotása, az előadás alatt folyamatosan pergő film adja. Szerepe, hogy a zene földöntúli jellegét a természet- és földközeliség élmény anyagával egészítse ki. Költői eszközökkel kapcsolódva a tételek vélt és valós mondanivalóihoz, holdudvarként bevilágítva azok művelődéstörténeti vonatkozásait.

Kiss Ferenc

09.
Alkotó: Tari János
A film címe: Bolondmalom
Időtartam: 55 perc

Hintás családok hétköznapjain keresztül ismerkedhetünk meg a XX. század és napjaink társadalmi és gazdasági hatásaival, amelyek meghatározzák ezt a vándorló életmódot folytató társadalmi csoport munkáját és életét. Az Európai Unióhoz történt csatlakozás újabb nehézségeket jelent életmódjuk és hivatások hagyományos módon történő folytatásában. Szolgáltatásaik iránt jelentős mértékben csökkent az érdeklődés, így a korábban jól jövedelmező szakma ma már jelentősen visszafejlődik.

10.
Alkotó: Neuberger Gizelle
A film címe: Virágnak virága
Időtartam: 8,5 perc

Virágom, virágom - így szólította a legény a leányt, akit megszeretett és feleségül választott. És valóban, a leány a menyasszonyi ruhájában olyan, mint egy különleges, egzotikus virág. Ennek a virággá válásnak a folyamatát láthatjuk a filmben egy autentikus, Galga-menti, turai menyasszony-öltöztetési rítus fölelevenítése során.

11.
Alkotó: Dimitar Lipovanski
A film címe: Ruse
Időtartam: 7 perc

12.
Alkotó: Bulgare Táncegyüttes
A film címe: Dobrudzsa
Időtartam: 25 perc

13.
Alkotó: Magyar Tamás
A film címe: Hétmérföldes
Időtartam: 26 perc
Miskolci Fesztiváldíjas alkotás

Talán a legismertebb ruhadarab, a csizma kultúrhistóriájának emlékeit mutatja be a film. A csizma, mint a népmesék „ruhadarabja”, katonák lábbelije, sőt a huszárok esetén a ló egyik legfontosabb irányítója, díszruhák tartozéka, a népi öltözék máig fennmaradt elterjedt darabja, és folytathatnánk a sort tovább. Megismerjük a csizmadia munkáját is, tehát a csizma születését.

14.
Alkotó: Magyar Tamás
A film címe: Suba, subával
Időtartam: 32 perc

A film a népi öltözködés újabb darabjait: a subát, a gubát és a szűrt mutatja be. A pásztorvilág környezetébe ágyazva ismerjük meg ezeknek a praktikus és ugyanakkor díszes ruhadaraboknak a kultúrhistóriáját és „életét”.

filmszemle - 2007 June 26 Tuesday - 21:48:00
Hozzászólás olvasása/írása: 0


 

Hol? Mi? Olcsóbb!

Keresés Népművészeti Filmszemle


SHOUTcast
SHOUTcast
 

 


Minden védjegy © a tulajdonosaiké: Kuruc Hagyományőrző Egyesület