Logo

Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     Regisztráció


Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó? ]


Chatbox
Üzenetek küldéséhez regisztrált tagnak kell lenned. Jelentkezz be, vagy regisztrálj!


Nincs üzenet.

Valkó Mihály írása az első hazai Népművészeti Filmszemléről.
Nemes gesztus az első hazai népművészeti filmszemle


Egy nemes gesztus dicséretét zengeném.
Ha valaki azt mondja nekem, hogy egy tiszántúli település, mely még csak nem is város, egyszer filmszemlét rendez, méghozzá országosat, ha ki nem is röhögöm, de tamáskodva fogadom az ötletet. S lám, megszületett a "csoda": Rákóczifalván a hagyományok fesztiváljához kapcsolódva megtartották a népművészeti filmek első hazai szemléjét - vezérelvén népi-nemzeti hagyományaink tiszteletétől, valamint valamint film iránti rajongásuktól. Olyan alkotások találkozhattak itt a közönséggel, s szállhattak egymással versenybe is, melyek tárgya kifejezetten népünk művészete, de akár kihalófélben lévő népi mesterségek világa is - életre kelvén a film vásznán, feltámadva dobozsírjukból, ahová a forgalmazás - a televízió közömbössége is - eltemeti őket. Pedig micsoda értékeket képviselnek, szépségeket kínálnak!


Nemes, bátor, mondhatni "kurucos tett" is ez a szemle.


A bemutatott alkotások között például Csorba Judit Dorottya egy bútorkészítő asztalos munkáját hozza emberközelbe pontos, hiteles, alapos ábrázolással (I. díj), Tari János pompás filmtrilógiában a magyar fazekasság történetét, mindennapjait tárja elénk, egy másik filmjében meg azt mutatja fel, nemzeti jelképeink - akár a Szent Korona is mily formában vannak jelen a magyar nép művészetében (II. díj). Surányi Z. András, ő meg egy elragadóan humoros székelyföldi fazekas portréjával bűvöl el (III. díj). S a híres székely néptáncos, Mundruc Mátyás István is úgy marad meg számunkra, ahogyan Sztanó Hédi kamerái rögzítették. És sorolhatnék más példákat.

Nemcsak nemes, bátor, mondhatni "kurucos tett" is ez a szemle - főszervezője a magát kuruc hagyományőrzőnek nevező egyesület - a Rákóczi-hagyományaira oly büszke településé, mely ilyenformán is igyekszik feszegetni-tágítani provinciális határait a kultúrában. És amely első lépésként is több, mint ígéret, tovább bővítve, idővel akár a nemzetközi filmünnepek sorába is léphet. Már ezúttal is volt bolgár vendége.


(Valkó Mihály írása az Új Néplap 2006. július 15-i számából)

Nagy Tímea fotói a Filmszemléről
filmszemle - 2006 December 03 Sunday - 21:54:31
Hozzászólások nem engedélyezettek


 

Hol? Mi? Olcsóbb!

Keresés Népművészeti Filmszemle


SHOUTcast
SHOUTcast
 

 


Minden védjegy © a tulajdonosaiké: Kuruc Hagyományőrző Egyesület