A hanzaváros konyhai
tradíciói főként az Elbából
és az Északi-tengerből fogott különféle
halakra, illetve a környéken termesztett
zöldségekre épülnek. Jelentős hatással
voltak a hamburgi háziasszonyokra a kikötőbe nagy
mennyiségben behozott fűszerek, trópusi és
szubtrópusi gyümölcsök.
A halételek között a sült lepényhal
finkenwerderi módra örvend nagy
népszerűségnek. A lepényhalat egy szelet
szalonnával, hagymával és a tengerből fogott
garnélákkkal, fűszerekkel töltik meg, majd
serpenyőben szalonnaszeletek társaságában nagy
hőmérsékleten kisütik. Köretként
zöldségsalátát szolgálnak fel
mellé.
Hamburgi specialitás: Szalonnás körtés bab
Elképzelhetetlen a hamburgi család karácsonyi
vacsorája ponty nélkül. A pontyhalászati
szezon minden évben Szent Márton napján (november
11-én) kezdődik. A ponty felszeletelve és sült
krumplival tűnik fel az ünnepi asztalokon.
A városban nyáridőben utcai standokon
árulják a folyamból kifogott, majd
ropogósra megsütött apró halakat.
Nem csak a tenger és az Elba, de a környék
terményei is kedveltek. Az egyik jellemző
egytálétel a Kárpát-medencei emberek
számára igencsak furcsának tűnő szalonnás
körtés bab. Elkészítéséhez a
szalonnát megfőzzük, majd a forró vízhez
feldarabolt zöldbabot adunk. A körtéket
hámozatlanul, két evőkanál liszt
társaságában adjuk hozzá a forrásban
lévő leveshez. Főtt krumplival és hideg sörrel
tálaljuk.
Hamburg nemzeti itala kétségkívül a sör.
Már a középkorban is sörfőzdék
százai működtek a városban. Hamburgi
találmány, hogy a sörfőzéshez komlót
adtak. A komlóval készített sör receptje
sokáig államtitoknak számított és
idegeneknek történő
kiszolgáltatásáért
halálbüntetés járt. Ma a város
legjelentősebb sörfőzdéje az Európa-szerte ismert
Holsten márkát előállító Holsten
Brauerei.