Hogyan süssek? Az én kedvencem !

Házi kenyér három lisztből

Ha sosem próbáltál még kenyeres süni, bizonyára hasznos lesz egy részletes leírás a sütés folyamatáról, hozzávalókról stb. Sok finom recept található az interneten, de ott általában nincs részletesen leírva mit, hogy csinálj. Okos szakácskönyvek is akadnak a boltokban amik általában külföldi könyvek fordításai szépek is hasznosak is azonban a lisztek megfelelő minőségét nem jelzik a magyar szabvány szerint. Pedig fontos nem mindegy hogy BL55 finom liszt vagy BL80 fehér kenyérliszthez vagy BL112 félbarna kenyérliszthez adagoljuk az élesztőt kovászt vagy sütőport.

Amire szükséged lesz

  • egy nagyobb tál a tészta összeállításához
  • egy kockás konyharuha piros kockás alatt jobban kel a kenyér
  • konyhai mérleg . ha először csinálod nem jó a szemmérték, fontosak a pontos arányok (élesztő, liszt, víz)
  • pohár vagy kancsó a víz kiméréséhet adagolásához felfuttatáshoz kb. 5dl-es
  • nagy sütőforma ez most nagy kenyér lesz, vagy ha szétszeded több kisseb
  • élesztők, egy kocka sárga(boltban a hűtőben keresd) meg egy zacskós szárított.
  • lisztek finom liszt BL55, rozsliszt RL-190, graham liszt GL-200,
  • fűszerek, só , őrölt kömény, cukor, étolaj

Kenyér  sütés  hozzávalói élesztőKenyér  sütés  hozzávalói lisztek

Kezdjük hozzá!

Kocka élesztőt futtasd fel! Hogyan hová??? Egy pohárba engedj langyos vizet kb. 2 dl-t kéz meleg víz pont jó, ha hideg , az élesztő gombák nem dolgoznak, ha túl meleg elpusztulnak. Egyik sem jó, nem fog megkelni a kenyér, kisütőd és követ törhetsz vele olyan kemény lesz. Langyos vízbe tegyél egy evőkanál cukrot és törd bele az élesztőkockát keverd el, és hagyd habosodni. Kell neki egy kis idő addig készítsd ki a liszteket.

Mérj ki a lisztekből 330g -ot 3*330 kb. 1 kg liszted lesz a kelesztő tálba. 1/3 rész GL200, 1/3 rész BL55, 1/3 rész RL190. Morzsold keverd el őket szárazon esetleg szitáld át ha darabosnak látszik. Add hozzá a fűszereket 1 kanál só fél kanál őrölt kömény , ízlés szerint ki hogy szereti. Adhatsz még néhány kanál kb. fél deci étolajat de nem feltétlen szükséges. Fontos hogy minden összetevő legyen szoba hőmérsékletű. Add még hozzá a szárított élesztőt keverd el mindet alaposan és csak ezután öntsd rá a felfuttatott élesztőt. Legyen kéznél a fehérliszt és egy pohár langyos víz. Kezd el összegyúrni a tésztát, és folyamatosan adagold hozzá a vizet. Összesen kb. 5-6 dl vizet vesz fel egy ilyen lisztkeverék. Miközben kevered lisztezheted is, hogy szépen elváljon az edénytől és összeálljon egy homogén plasztikus enyhén rugalmas gyurmaszerű anyaggá. Az első alkalommal kell egy kis gyakorlat, de utána tényleg elég hozzá néhány perc is.

Amikor összeállt a kenyértészta pihentesd , takard le konyharuhával, se meleg se huzatos helyre ne rakd, túlkelhet vagy egyszerűen nem kel meg rendesen. Hagyd pihenni míg a duplájára meg nem kel, ez lehet fél óra de lehet egy óra hossza is. Ha öreg az élesztő , vagy ha hűvösebb van a konyhában lassabban fog megkelni. Kelesztő tál legyen elég nagy, hogy beleférjen!

Kenyér dagasztás
Kenyér kelesztés
Kenyér kelesztés
Kenyér  megkelt

Ha megkelt egy deszkán gyúrd át, és formázd kenyérré és tedd a sütőformába, amit előtte kikensz olajjal. A sütőforma se legyen hideg ! Ha már a formában van a tészta vágd be a tetejét hogy felfelé is tudjon kelni, és hagyd pihenni kelni a kenyér tésztát úgy fél- egy órát ismét. De figyelj rá, hogy kel , mikor úgy látod hogy majdnem kitölti a sütőformát kapcsold be a sütődet és melegítsd fel 200 - 220 fokra , hideg sütőbe ne rakd de ez is fontos. Ha légkeverős sütőd van, kapcsold ki a légkeverést a sütés első 15 -20 percében míg lágy a tészta , utána bekapcsolhatod és vedd le a sütő hőmérsékletét 180 fokra . Így sütve kb. 1 óra sütésidő kell az kisüléshez. Ha magasabb hőmérsékleten sütöd 45 perc is elég lehet. Ki kell tapasztalnod, hogy a sütőd hogy dolgozik.

Egy óra múlva belengi a lakást a friss kenyér illata és mindenki a te kenyeredre lesz éhes! De még nem vagy készen. Vedd ki a sütőből a kenyeret borítsd egy vágódeszkára, de óvatosan 200 fokos megégethet használj kesztyűt konyharuhát. Ne lepődj meg hogy kemény nem olyan lágy mint a bolti ilyenkor ilyen! Két fakanalat tegyél alá, vagy rácsot hogy az alja szellőzzön, a tetejét kend meg vízzel ne sokkal. Fél kispohárnyi bőven elegendő. Ismét takard le sajnos meg kell várni hogy kihűljön, mire kihűl meg is fog puhulni. Nálunk már langyosan meg kell szegni, pedig ilyenkor még szelni sem lehet szépen.

Mennyi idő is összesen?

  • Előkészületek: 20 - 30 perc
  • Első kelesztés: 45 - 60 perc
  • Átgyúrás formázás formába rakás: 5 - 10 perc
  • Második kelesztés: 45 - 60 perc
  • Sütés: 60 perc
  • Amíg lehűl: 90 perc

JÓ ÉTVÁGYAT!

Kenyér kelesztés
Home vagy Ugorj a receptekhez!