Fröccsöntő Sasok Baráti Társasága,

avagy Aki a párját keresi

 

 

Egyetemünk életében fontos szerepet töltenek be a hagyományaink, mint azt már sokan tudják és érzik. Sok baráti társaság született illetve maradt fenn a hagyományok kezdete óta, s ezek közül szeretnék egy pár sort írni az egyik ilyen baráti társaságról, nemcsak azért mert nagyon közel áll a szívemhez, hanem mert sok olyan dolog történt (és fog is történni), amely erősen kötődik a nevéhez.

Ez az Asztaltársaság a legősibb, s talán a legpatinásabb Sopronban működő baráti társaság. Ősét a Fröccsöntő Ipari Szövetkezetet (FISZ) még 1981-ben alapították. A társaság eredeti neve a Soproni Sasok (SS) lett volna, de erről a félreérthető összecsengés miatt lemondtak. A mostani név egy 1982-es nedves estélyen alakult ki, egy felszólalás alapján.

Ez az FS – a Fröccsöntő Sasok Baráti Társasága. Jelképük a Sas, mely kevélyen őrzi és védi mindazt a hagyományt és értéket, melyet a selmecbányai bányász-erdész hagyományok jelentenek egy bursch számára, és két szárnya átöleli az erdész és faiparos diákélet egészét a barátság és összetartozás jegyében.

Az FS-t tehát egykoron azért alapították, hogy a diákhagyományok ápolóit egy baráti közösségbe tömörítsék! Jelenlegi célkitűzésük sem tér el ettől: a hagyományok megszerettetése és méltó átadása egy új nemzedéknek. Képviselik az erdész-faiparos diákságot, hagyományaikat a különböző rendezvényeken, városi és egyetemi megemlékezéseken, múzeumi megnyitókon. Sokat látogatnak el a testvéregyetemeinkre, szakestélyekre, nedvesestekre. Szorosabb kapcsolatot tartanak fenn a Dudujkavölgyi Rókák Asztaltársaságával, a Miskolci Egyetemen és a Sztálinvárosi Leopárdok Asztaltársasággal, a Dunaújvárosi Főiskolán. Soproni körökben a KSZT-vel (Körszakállúak Társasága), a Borbogarak Baráti Társaságával (BBT) és B.A.N.K. Tanszékkel szorosabb a kapcsolatuk.

Tehát ez a baráti társaság az élete folyamán mindig arra törekedett, hogy jó kapcsolatot tartson fenn a többi baráti társaságokkal, és méltóképpen képviselje, és életben tartsa a hagyományokat.

Az FS tehát azon baráti társaságok egyike, amely elszántan és céltudatosan követi a hagyományokat és mindent megtesz azért, hogy méltó lehessen a hagyományok képviseléséhez.

 

                                                                                                          Üdv az erdésznek!

                                                                                  Németh Viktória a. Akarsz róla beszélni?