KRUMPLIFŐZÉS, HÉJÁBAN Csak azonos fajtájú és hasonló méretű burgonyákkal próbálkozzunk. A krumplikat jól megmosva, hideg, sós vízben, fedő alatt tesszük fel főni. Ha a víz felforrt, a tűzet visszafogjuk, s lassú forralással fejezzük be a főzést. Ha hámozni is kell a főtt krumplit, akkor azt még nedvesen és forrón - például egy villára szúrva - tegyük, úgy könnyebb. (Ha a víz leöntése után, a lefedett edényben hagyjuk a krumplit, akkor a saját gőze gondoskodik a szükséges nedvességről.) Ha a hámozás után darabolni is kell, az előtt hagyjuk kihülni.


KRUMPLIFŐZÉS, PUCÉRAN A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és egyenletesen negyedekre, vagy kisebbre kockázzuk. Annyi sós hideg vizet öntünk rá, hogy az ellepje, így tesszük fel főni. Ha a víz felforrt, a tüzet visszafogjuk. Villával megszúrva ellenőrizhetjük, hogy a burgonya megpuhult-e. Ha kész, leöntjük róla a vizet, s a krumplit lecsurgatjuk. Még ízletesebb lesz, ha szűrőbetéttel ellátott edényben, gőz felett főzzük. Mindkét esetben ízesíthetjük további fűszerekkel is (fűszerzacskóba kötve és a vízbe dobva): például kakukkfüvel, rozmaringgal, zellerrel, bazsalikommal, petrezselyem zöldjével.