HABARÁS Ennél
a sűrítési eljárásnál a szükséges mennyiségű lisztet
tejjel, tejföllel, tejszínnel, vagy vízzel simára keverjük. (Hogy ne csomósodjon,
mindig apránként adjuk a folyadékot a liszthez.) A kész habarást egy szitán
átszűrve adjuk a forrásban lévő ételhez, s azt közben folytonosan keverjük. (Egy
másik eljárás szerint a forró étel sűrűjéből szedünk apránként a habaráshoz,
hogy az jól felmelegedjen, mielőtt elkeverjük.) A habarás után az ételt még
forralni kell, hogy a liszt megfőjön. A burgonya-, illetve rizsliszttel készített
habarások bársonyosabbak, így gyümölcslevesekhez, mártásokhoz ezek illenek jobban.
(Ha a recept nem mond mást, egy szokványos habarásnál mintegy 2 evőkanál lisztet
adunk 2 dl tejfölhöz.)