BORSODÓ 5 dl fehérborból fahéjjal, szegfűszekkel és citromhéjjal forraltbort készítünk. (Ha nem használtunk fűszerzacskót, a végén leszűrjük.) 5 tojás sárgáját habosra keverjük 12 dkg cukorral és egy evőkanálnyi liszttel, végül habverővel lassan hozzákeverjük a bort. A fehérjékből kevés cukorral kemény habot  verünk. A boros oldatot vízfürdőbe állítjuk, forrpontig hevítjük, majd a tűzről levéve - a habverőt változatlanul szorgosan használva - beledolgozzuk a habot.


TEJSODÓ Úgy készítjük mint a borsodót, csak éppen a forraltbor helyett ehhez cukros-vaníliás tejet használunk.


KÁVÉSODÓ Ehhez a tejsodóba feketekávét is teszünk.


EGYÉB SODÓK A tejsodót dúsíthatjuk-ízesíthetjük pörkölt, darált dióval, mogyoróval vagy mandulával is.