BORSODÓ 5 dl fehérborból fahéjjal, szegfűszekkel és citromhéjjal forraltbort készítünk. (Ha nem használtunk fűszerzacskót, a végén leszűrjük.) 5 tojás sárgáját habosra keverjük 12 dkg cukorral és egy evőkanálnyi liszttel, végül habverővel lassan hozzákeverjük a bort. A fehérjékből kevés cukorral kemény habot verünk. A boros oldatot vízfürdőbe állítjuk, forrpontig hevítjük, majd a tűzről levéve - a habverőt változatlanul szorgosan használva - beledolgozzuk a habot.
TEJSODÓ Úgy készítjük mint a borsodót, csak éppen a forraltbor helyett ehhez cukros-vaníliás tejet használunk.
KÁVÉSODÓ Ehhez a tejsodóba feketekávét is teszünk.
EGYÉB SODÓK A tejsodót dúsíthatjuk-ízesíthetjük pörkölt, darált dióval, mogyoróval vagy mandulával is.