Lelőhelyek
Nagyon leegyszerűsítve és kellő vidámsággal:
a gombák ott fordulnak elő a természetben, ahol megfelelő a talajadottság, a szerves anyag, a hőmérséklet és a páratartalom. Egy cserép trágyában ennek ellenére valószínűtlen, hogy találunk.
Vannak mikro- és makrogombák. A mikrogombák azok, amelyeket alig veszünk észre és nem lakunk jól belőlük. A makrogombákat sem mindig vesszük észre, de ha mégis, akkor jóllakhatunk mennyiségüktől.
Ehető az a gomba, amit meg mertünk enni. Ezt követően derül ki, hogy a fajta többször is ehető-e, vagy csak egyszer. Mégis: miről lehet felismerni a mérges gombát? Arról, hogy földhöz csapkodja a kalapját.
Kicsit komolyabban:
Se szeri, se száma a tuti tippeknek, hiedelmeknek, amelyek alapján holtbiztosan fel lehet ismerni a mérgező gombákat. Például, ha gyík vagy kígyó mászik rá, akkor biztosan mérgező. Viszont ehető, ha csiga rágja meg. Ez nem igaz, erre senki ne alapozzon! Ha a gombát főzni tesszük, tegyünk melléje egy fej hagymát és egy ezüstkanalat. Ha a főzővíz megbarnul, ehetetlen a gomba, ha nem, akkor minden rendben. Ez sem igaz!
Alapos gombaismeret nélkül ne fogyasszunk gombát! A gombák meghatározásában segítséget nyújt a gombák világa oldal.
Néhány lelőhely a Bakonyban az alábbi képeken látható, Ha ebből rájössz, hol a gomba, mind a tied lehet........
A gombákból sokféle étel készíthető.
Kevés kalóriát tartalmaznak, de tápértékük mégis lényeges a szervezetnek: sokáig időznek az emésztőrendszerben (normális esetben), szervetlen és és állati fehérjékhez hasonló szerves anyagokat átadva nekünk. A jobboldali képen látható gombát ne fogyaszd!!! Szép, de ártalmas.