Mit takar az "élelmiszerbiztonság" kifejezés? |
|
|
|
|
|
|
Az élelmiszer-biztonság a fogyasztó szempontjából vizsgálja az élelmiszerek olyan tulajdonságati, amely az élelmiszer-fogyasztóra negatív élettani hatást gyakorolhat.
A fogyasztó számára a következő veszélyforrások lehetnek:
- Fizikai veszélyforrás;
minden olyan idegen tárgy, töredék, ami az élelmiszerbe kerülve fiziológiailag káros hatással lehet a fogyasztóra
például: kavics, faltörmelék, üvegszilánk
- Kémiai veszélyforrás,
minden olyan,az emberi szervezetre káros kémiai anyag, ami az élelmiszerben előfordulhat
például: savak, erős lúgok, tisztítószerek , növényvédő szerek , toxinok, a megengedett határértéknél nagyobb mértékben
- Mikrobiológiai veszélyforrás;
Minden olyan, az emberi szervezetre káros mikróba(baktérium, vírus, egysejtű), ami az élelmiszerben előfordulhat
például: calcivírusok, coli baktériumok, salmonella
Az élelmiszer-biztonság nem keverendő össze az élelmiszer minőségével!
Lehet egy élvezeti szempontból abszolút értéktelen(ízetlen) étel
élelmiszer-biztonság szempontjából kifogástalan.
>>>vissza |
|
|
|