Adrian Paul a Highlander: The Source forgatásának helyszínéről jelentkezik
2005 október 17., Vilnius, Litvánia
Október 17.-e van. Ma kezdődött el hivatalosan is a HL: The Source forgatása.
Hamar elérkezett ez a nap. Az utóbbi néhány hónapban a forgatókönyvön dolgoztunk és rengeteg dolgot átírtunk benne, hogy a történet ritmusa és logikája érthető legyen. Szerettük volna az oly sok filmre jellemző megválaszolatlan kérdéseket (lyukakat) kihagyni belőle. Azt hiszem, sikerült egy lenyűgöző történetet írnunk és most a rendelkezésünkre áll egy szilárd alap, melyből forgathatunk. Az a legrosszabb, ha már a forgatás kezdetekor, tudod, hogy még dolgoznod kell a karaktered vagy a film szerkezetén. Ilyen esetekben nem hozhatsz létre nagy pillanatokat a filmben. Ezek csakis szilárd alapból jöhetnek létre.
Múlt héten érkeztek meg a színészek, és kezdték el átolvasni a forgatókönyvet. Sokr11;sok remek ötletet adtak élethű és összetett karakterek megformálásához. Nagyon izgatott voltam, mikor találkoztam velük. Egyébként, ami a szereposztás-válogatást illeti, mindegyikük elsőre bekerült a produkcióba. Ez nem egy hétköznapi dolog. Ez lehet az egyik legérdekesebb és leginkább karakterközpontú Hegylakó történet. Ez az a fajta HL film, aminek a készítésére mindig is ígéretet tettem.
A film sokkal több előkészületet igényelt, mint korábban bármelyik, mert a költségvetés és az ötletek melyeket alkalmazni szerettünk volna csak növelte az alkotókedvünket. Sokkal több modern technikát is alkalmazunk a forgatás alatt, mint bármely eddigi HL filmben. Az úgynevezett rHi-Definitionr1; használata például elég sok szabály bevezetésével és problémával járt. A kamera szűrőit és a fényeket egyaránt be kellett állítani a megfelelő módon. Minden színész végigcsinálta a kamera-teszteket, hogy lássák, hogyan áll rajtuk a smink, mit rlátr1; belőlük a kamera a kiválasztott szűrőkkel.
Azután váratlanul elérkezett a tegnapi nap.
Én nem forgattam. Az első forgatási napom szerdán lesz, a mai a szabadnapunk. Igen, 6 napot forgatunk minden héten, és a kedd szabadnap. Jó volt egy kicsit fellélegezni az első nap nyüzsgése után. Itt sem más, mint a többi forgatáson, ahol mindenki megismeri a munkatársait, és felveszi a ritmust, amit a rendező diktál. Mindent összevetve, jól ment. Bár egy kamera elromlott, és két óráig állt miatta a forgatás, de még így sem csúsztunk egy óránál többet a nap végére. Bill Panzer megkönnyebbülten sóhajtott fel tegnap éjjel, miután látta hogyan dolgozott Brett. Sok-sok hónapnyi előkészület után Bill látta, hogy az a bizalom, amit ő és Peter Davis Brettbe vetettek, végül kifizetődő lesz, és úgy tűnt, jó, minőségi munkát fog végezni.
Most már csak azt kell meglátnunk, mi lesz a következő 7 hétben és az utómunkálatok alatt.
[color=blue:950f8d5ad4]Megkértem Valakit!! Sok puszi érte FKGLAD-nak!!!![/color:950f8d5ad4]
[color=red:950f8d5ad4]Tehát vasárnap van, közeledik a forgatás hatodik napjának a vége, és a dolgok aránylag jól mennek. Az egyetlen dolog, ami kínoz minket, egy protézis probléma, ami még mindig igazítást igényel. Mindjárt elkezdjük az első vívásjelenet felvételét, ennek tényleg másmilyen harcnak kell lennie, mint amit eddig valaha is láttatok. Eleget mondtam.
Bár csak négy napot forgattam, mégis hosszú volt ez a hét nekem. Eddig kiugrottam egy épület oldaláról a 10 lábbal alattam levő zsákokra, átugrottam egy 10 lábnyi hasadékot egy 15 láb magas állványzaton és ledobtak egy dróton kb. 60 lábnyira a földtől. Ennyi, és ráadásul nem szeretem a magasságot. Elég gyors gyógymód.
Azoknak mondom, akik ismerik közületek, David Abramowitz két napja jött meg. Néhány párbeszéd módosításán dolgozunk, melyek egy részét a színészek ajánlották a műhelymunka során, más részéhez az ő Hegylakó agyára van szükségünk. Amint holnap befejezi a lázas munkát (mielőtt kedden visszautazik!), a forgatókönyv elnyeri végleges formáját. Ekkor még megengedhetünk némi finomításokat, amilyenek mindig is megtörténnek forgatás közben. Így történik ez más filmeknél is? Igen, néha. Néha még stúdió filmeknél is csak néhány nappal a jelenet felvétele előtt írják meg az érintett oldalakat.
És így tovább december 4-ig. Rövid, de rendkívül sűrű 6 hét vár ránk. Ja igen... És még lesz 1 nap Skócia is...
[/color:950f8d5ad4]
[color=red:afbb16047f]FKGLAD-ot ismét nagy puszi illeti!!!!![/color:afbb16047f]
[color=blue:afbb16047f]2005. november 1. - Klaipeda, Litvánia
Jelenleg egy Klaipeda nevű városban vagyunk, 300 km-re északra Vilniustól. Három napja vagyunk itt, és majdnem befejeztük a film első akciójelenetét. Ma hajóra szállunk egy másik jelenet felvételére, de azt gondoltam, előbb elmesélek nektek néhány történetet.
Egy kicsit aggódtam emiatt a harci jelenet miatt, mert tudtam, hogy óriási lesz, és nem mindenki próbálta már le, mi lesz a dolga. Eddie Stacey, a kaszkadőrök koordinátora, azt mondta, hogy a harc egész struktúráját ráérünk megkoreografálni a helyszínen, mert lesz kb. egy napunk más jelenetekre, mielőtt ezt forgatnánk. De egyeztetési gondok miatt az előző nap mondták meg nekünk, hogy az akciójelenettel kezdünk. Oh, istenem!
Így tehát egy fényes hajnalon, úgy fél hét körül, amikor még sötét volt, Eddie elkezdte a kaszkadőrökkel kidolgozni a struktúrát. Úton a helyszínre hallottam, hogy valakit kórházba vitt egy mentőautó. Az nem volt világos, hogy ki volt az. Amikor odaértem, a helyettes kaszkadőr-koordinátor, Rocky elmondta, hogy Eddie zsebrevágott kézzel sétálta körül a hideg helyszínt, igyekezett nem teljesen lehűlni, amikor megbotlott és hasraesett, beütötte az arcát. A csudába! Miközben a kaszkadőr-koordinátort összevarták a kórházban, Rockyval elkezdtem kidolgozni, hogy ki fog kivel és hol verekedni. Szerencsére a struktúra fele megvolt, mert az én részemet pár napja megkoreografáltuk. De hogy még nagyobb legyen a kavarodás, a 12 magyar kaszkadőr, akik csak előző nap érkeztek, nem vettek részt velem azon a próbán, csak a litván kaszkadőrökkel dolgoztam. Amikor elkezdtük ezt kidolgozni, a magyarokból néhányat litvánra cseréltem, akik már korábban dolgoztak néhány komplikáltabb mozdulaton.
Valamennyi kaszkadőr kapott egy számot, hogy egyértelmű legyen, ki kivel verekszik, és miközben a többi szereplő jeleneteit kezdtük kidolgozni, megjelent Eddie Stacey két öltéssel és bekötözött fejjel. Segítségével akkor be tudtuk fejezni, amit elkezdtünk.
Ez nem volt olyan nehéz, mint amilyennek hangzik, mert korábban már láttam, ahogy Peter Wingfield és Steven Wight kidolgoztak néhány dolgot a próbákon, amik megadják karakterük stílusát. Kicsit még finomítottunk a struktúrán, a feszültség csökkenni kezdett, és végre át tudtam öltözni és mehettem sminkelni. Aznap a hosszú átfogó harci jelenetekre koncentráltunk, amelyeken mindenki végig harcolta az egész csatát, 19 fővel egy látszólag kemény csatát hoztunk létre. A nap végére hullafáradt voltam.
Másnap, amikor hidegebb volt, mint előző nap, a közeli felvételeket csináltuk. Egyszer csak, a felvétel közben, amikor egy rudat forgattam a fejem fölött, éreztem, ahogy elvesztettem a fogást rajta és kezdem elengedni. Azt gondoltam rÓ, jajr1;, de abban a töredék másodpercben a rúd visszapattant a fejemről. Amikor ezt mulatságosnak találtam, teljesen elengedtem, de a rúd a lendülettől megint fordult egyet, és megint lepattant a fejemről. Azt hiszem, úgy nézhettem ki, mint aki helikopterlapátot hord sisak helyett.
Nem sokkal ezután következett Peter Wingfield része a csatajelenetben, és én a monitoron figyeltem. Egyszer csak felemelte a lábát, hogy belerúgjon az ellenfelébe, amikor hirtelen nagyon hanyattesett. Megcsúszott egy, a földön heverő rúdon, és így kiment alóla a másik lába is. Odarohantam, hogy lássam, jól van-e, és eltekintve egy kis ijedtségtől és néhány karcolástól a kezén, jól volt.
Másnap volt a hajós nap. Hajón forgatni néha nagyon nehéz, mert nincs hely, ahova a forgatócsoport elbújhatna a kamera elől, és ez a nap különösen megerőltető volt, mert bár sütött a nap, egy utazás a Balti tengeren az évnek ebben a szakában azt erdményezheti, hogy csontig átjár a hideg. A hajónk egy öreg halászhajó volt. (Azt ajánlom, sose menj ilyenen vécére. Az gyakorlatilag egy lyuk a padlón. Nem kellemes, és biztos, hogy enyhén csalóka tud lenni, amikor háborog a tenger.) A napot az is nyújtotta, hogy várni kellett, amíg a felszerelést berakodták a hajóra. Amikor az is megvolt, nem tudtunk kijutni a kikötőből, mert valami baj volt a motorral. Amikor pedig már el tudtunk volna indulni, az egyik kamera elromlott, tehát meg kellett várnunk egy új kameratestet. Úgy tűnt, hogy három óra késés ezen a napon valódi kihívás lesz. És az is volt!
[/color:afbb16047f]
[color=red:03771b5934]FKLAD megküldte a legújabb fordítást!!!
Azt mondta, volt rész, ahol kicsit bizonytalan! De én megnyugtattam, hogy nekünk a lényeg, a lényeg!![/color:03771b5934]
[color=blue:03771b5934]
2005. november 4. Vilnius, Litvánia
Vége a napnak. Az órákat visszaállítottuk. A nap délután 4.15-kor eltűnik, és Brett dúl-fúl. Naponta alig nyolc órányi felvételre alkalmas fény nem egyszerűen megnehezíti a dolgot, hanem fenemód lehetetlenné teszi. A mai forgatás után valamennyi reszortvezető összegyűlt egy apró elemlámpa fénye körül, és megpróbálta kiötleni, mint tegyünk.Tegnap nem sikerült teljesíteni a tervet. Végül is lehetetlen volt, mert olyan sok volt tervbe véve, hogy eleve nehéz lett volna befejezni, de mivel erdőben voltunk, a sok árnyék miatt hamarabb sötét lett, mint máshol.
Most meg csőstül jöttek a bajok. A kocsi, amit fel kellett volna robbantani, nem rendesen működött. A pót-autó nem érkezett meg. Még mindig Münchenben volt, ahol átalakítják és újrafestik, mert valaki rossz színt rendelt. A filmben szereplő autó fekete volt, ez pedig nem az. Talán ki tudtuk volna kerülni a problémákat, de az óriási fa nélkül nem ment, mert annak a felvételen szerepelnie kellett volna. Miért? Nos, senki sem emlékezett rá, hogy megrendelték-e, és mivel ez egy nagyon nagy fa, nehéz volt felrakni a vonatra, és a termelőbrigádok nem dolgoznak vasárnap. Ez, valamint néhány elfelejtett jelmez alkotórész, a különleges effektusokat szállító teherautó késése, amit a második forgatócsoport klaipedai munkája okozott, és egy autó kilincs letörése, mivel Peter Wingfield egy vadállat, némileg lelassította a dolgok menetét. Tehát csak figyeltem és mosolyogtam kissé. Ha már mosolyogni se tudsz rajta, akkor mi értelme?
Jobbkedvre derít a tudat, hogy holnap forgatom az első jelenetemet Jim Byrnes-szel. Ez biztos mulatságos lesz. (Majd figyelmeztetem, hogy bánjon óvatosan a kilincsekkel.)
Eowyn 2008/12/22 Sziasztok!
Mindenkinek nagyon boldog Karácsonyt kívánok!
MeLissa 2008/11/16 Tegnap fel voltam háborodva! Nem a 2. résznek kellett volna mennie? Helyette ment a 4. Gondolom egy-két hónap múlva le is veszik a műsorról!
Eowyn 2008/11/12 Szívesen :-) Igaza volt a port.hu-nak, tényleg a legelső rész volt. Örültem, mint majom a farkának *music* Zsu: írtam privát üzit