Faktor Onyx Hangkörkép 2014 05
Interjú Faktorral, Magyarország első számú ütemmágusával...
Az Onyx története - első rész. Doggfather tollából...
Friss felvételek!



Faktor

Ha a magyar hip-hop fejlődését szeretnénk áttekinteni, akkor vannak nevek, akik ugyanúgy meghatározó szereplői a különböző korszakok
nak. Faktor (FAKT, Face, Frenk Drabin...) neve az elsők között juthat eszünkbe, aki beatjeivel egy új szintet teremtett és nagy mértékben hozzájárult a hazai hip-hop nagykorúvá válásához. És persze még ott volt a Voo Doo Clan, az In Fun School, a Hasznos Holmik, a Faktor Labor, a Kriminál cuccok vagy az utóbbi idők instrumentális megjelenései és a rengeteg közreműködés, amit egyre inkább a ütemkreálás jelentett...
Habár Faktor egy ideje nem tartózkodik Magyarországon, azért sikerült elérni őt, készségesen válaszolt kérdéseinkre...



Először is pár szó azoknak, akik esetleg nem lennének képben a munkásságod kezdetéről, hogyan indult ez az egész rap dolog nálad, mi az, amit tudnunk kell a Voo Doo Clan, az In Fun School formációkról?

Pffff. Igazából a rappel még általános iskolában találkoztam, nem is tudom talán hatodikos vagy hetedikes lehettem. Volt egy osztálytársam, aki Németországból kapott másolt kazettákat, Run DMC meg Beastie Boys, Young MC, Wild Style soundtrekket, Kool Moe Dee, csomó break zenét, 2 Live Crew,  Ice T meg hasonlók. Nagyon tetszett az ütem, mivel a szöveget nem értettem így maga a zene fogott meg. Együtt hallgattuk őket és mivel régen sok embernek volt parabolája így a Yo MTV Raps is eljutott hozzám és elindult egy szerelem. Emlékszem, nyolcadikban már csináltunk egy rapszöveget Nyikával, ő az osztálytársam volt, egy Mantronix számra reppeltünk, de hogy mit arra már nem emlékszem:-).  Sulirádiót is nyomtuk nyolcadikban és persze amiben volt kis rap az már tetszett is:-), de ez régen volt sok mindenre nem emlékszem:-). ’92 vagy ’93-ban meg ugye találkoztam a IX. kerületi brigáddal, Deniz, Taylor, Tüdő, Rabba stb.. Ők is rap rajongók voltak, írtak reppeket, ebből lett a Voodoo Clan és egy két dalban már én is reppeltem. Közben Rabbával, aki a zenéket csinálta elkezdtem én is picit zenélni, mivel nagyon tetszett ez a folyamat, maga a zene. Így alakult meg az In Fun School, ahol már több zenét is csináltunk együtt meg egyedül, de ez olyan régen volt mondom, hogy már nem nagyon emlékszem ezekre a dolgokra részletesen. Arra emlékszem, hogy mentünk mindenfelé az országban fellépésekre Békéscsaba, Szeged, Kiskunhalas… az extra az volt, hogy akkor nem sok buli volt és főleg nem Pesten így általában mindig több vagonnyi ember indult el és mega bulik voltak, mindenki szeretett mindenkit, igazi összetartás volt:-)
Később lett egy Hasznos Holmik formáció Mice Man és én reppeltünk, Nyika meg dj-zet. Itt már minden dalt én csináltam. A Homie Crewtól kaptam kölcsön egy pc-t és azon tanulgattam a zenélgetést trackerbe nagyon élveztem a mintázgatást az összerakást meg hasonlók.

Elérhetők valahol ezek a korai felvételek?

Ez is kemény nem is olyan régen Rabbától kaptam pár felvételt amin Voodoo Clan és In Fun School koncert felvételek vannak bedigizve kazettáról, de csak pár darab. Egy igazi élmény volt meghallgatni. Hogy meg lehet-e őket találni valahol? Fogalmam sincs talán egy kettőt a neten, Hasznos Holmikból már többet.

Mondanál pár szót a folyamatról, ami az emszízéstől a zenekészítésig vezetett?

Azta :-) nem vagyok egy jó riportalany :-) :-) :-) :-). A zene mindig is érdekelt, hogy hogy készül és mivel én sose tartottam magam egy kiemelkedő mc-nek így még jobban ráfeküdtem a zenélésre, de mivel nálunk sosem volt instrumentális kultúra így muszáj volt valamit gagyogni a bítre, hogy az eljusson az emberhez:-) :-) :-).  Egyszerűen imádok zenélni.

Mi az ami inspirált a kezdetekben és miből meríted az inspirációt manapság? Változott-e az elképzelésed, hogy mit szeretnél elérni a zenéddel?

Erre annyira nem tudok válaszolni, talán a körülöttem lévő emberek, a külső behatások, élmények, mivel amikor már teljesen ráfeküdtem erre a zenélésre, szinte már nem is hallgattam reppet csak magamat:-) :-) :-) :-), amit csinálok. Persze voltak segítőtársaim white widow, orange, northen light személyében:-) :-) :-) :-) szipi szipi szívó:-) :-) :-).
Azért most már a gyermekem is inspirál. A zenémmel sok mindent nem szeretnék elérni, egyszerűen szeretem és mindig kb csak magamnak készült és a közeli haveroknak. Nagy megfejtéseket nem akarok megoldani, nem akarom megváltani a világot, egyszerűen ez éltet, a zenélés, és én csak örülök, ha másnak is tetszik. Jó érzéssel tölt el, hogy azért annyira rossz nem lehet:-) :-) :-) :-) :-)

Ha a magyar hip-hop fejlődéséről beszélünk, a beatek terén először a te neved jut eszembe.  Te mit tartasz a munkásságod mérföldköveinek?

Én szinte minden cuccomat szeretem, de azért legbelül a szívemben a Firma és a Faktorlabor van. De a Faktorlabor is kb ilyen baráti összejövetel volt, nem volt vele nagy világmegváltó cél.:-) :-) - gyere le a laborba kishaver és reppeljünk. Függetlenül attól ki milyen repper meg hogy reppel csak érezzük jól magunkat és kész, pillanatnyi flessek. Azt kell, hogy mondjam a labiba szerintem több száz dalt felvettünk a magunk szórakoztatására Zsolával, ami egytől egyig bomba a számomra, pedig a legtöbbször 5 percnél nem tartott tovább a szövegírás. Pl. tesa egy pippó, ok, jó a zene, aha, még egy pippó, írtunk valamit, pippó, és felvétel, kb elsőre és mehet a következő. Ez évekig ment így, annyi felvétel van, hogy 10 évre elegendő lenne, de soha nem csináltunk velük semmit. Sem kikeverve sem százszor felmodva nincsenek, éppen amilyen hangulatunk volt olyanok lettek, szórakozás:-) :-) :-) :-) :-). Lehet, hogy egyszer előszedem őket, mert nekem mind bombák ezek a dalok és valahogy megjelennek valahol:-) :-). Zeneileg viszont ami a top nálam az a Faktor „Amire mi táncolunk” lemez. Imádom, ahogy össze van rakva, főleg az elveszett verzió, az egy kicsit másabb, mint az eredeti, de nem sokban különbözik, egyszer feltöltöm azt is valahova.

Aktív részese voltál a magyarországi hip-hop több korszakának, így kellő távlatból valószínűleg meg tudod ítélni a csúcspontokat, illetve mélypontokat. Hogyan értékelnéd a jelenlegi magyar hip-hopot, mit tartasz fejlődésnek, illetve véleményed szerint mik a tévutak akár szövegek, akár zenék terén?

Erre annyira nem tudok válaszolni, mivel soha sem foglalkoztam mással, de azért amit látok az egy kicsit elvesztette a hitelességét. Most már inkább pénz beállítottságú lett az egész és playerkedő. Elveszett a fíling és úgy gondolom az a baj, ha eredeti maradsz, sajnos nem nagyon tudsz érvényesülni. Én nem vagyok az a nyomulós fajta, én egyszerűen csak szeretem amit csinálok. Az én vagyok, magamból egy kis darab, a szívemből az érzéseimből. A zenében tényleg csak magamat adom, ilyen vagyok. Zenék terén látok azért javulást, de 80%-ban inkább másolatok, mint hogy eredetik lennének. Hallottam már olyat is, hogy ez ilyen Madlibes, pedig amikor azokat csinálgattam azt sem tudtam, hogy ki az, Ponzi mutatta:-) Lehet egy rugóra járt az agyunk vagy éppen ugyanazt a szart szipiztuk:-) :-) :-)

A külföldi hip-hop palettáról mi az, amiket hallgatsz mostanában?

Én kb csak a régieket, talán 98-ig bezárólag, utána már azt sem tudom mi van. Tribe Called Quest nagy kedvencem, 3rd bass, Bigi, Doomot szeretem, de nem vagyok olyan, hogy úúúúú most kijött ennek és ennek valami új cucca és már rögtön megyek, keresem, hallgatom. Mondom, a szerelem rapkorszakom az 91-től 98-ig az életem, abból is inkább az első fele és persze east coast:-) :-) :-)

Jelenleg mekkora részét képezi életednek a zenekészítés? Várható-e valami tőled a közeljövőben?

Az igazat megvallva mostanában egy kicsit eltunyultam, ugye mindig ez a pénzhajhászat meg problémák, de most kezdek visszatérni és indul a Faktor támadás:-) :-) :-) :-). 2014-ben bombaságok lesznek bármi is történik.

Tervezel-e fizikai formátumú kiadásokat a jövőben vagy az elektronikus elérhetőség lesz az egyetlen elérhetőségi forma annak, aki a cuccaid iránt érdeklődik? Hogyan látod ennek előnyeit/hátrányait?

Valami csak lesz :-) :-) :-). Szeretnék persze, majd valahogy megoldom. Mivel szponzoraim nincsenek és nem egy gazdag családból származom, de igyekszem. Először még egy jobb gépet kéne szereznem, mivel én még egy régi pc-vel nyomom 512 rammal, 1.6 os procival, ami azért néha beakad:-) :-) :-) :-) :-). Gépeim sincsenek, de szerintem nem az a lényeg min zenélsz, hanem az hogy hogy zenélsz, ááá nem is a kérdésre válaszoltam:-) :-)

A Kriminal Beats szorosan köthető a te nevedhez is, mennyire szoros a kapcsolatod mostanában a többi taggal, hogyan képzeljük el a közös munkák születését, illetve mire számíthatunk a KB háza tájáról mostanában?

Erről inkább őket kéne kérdezni, :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) mivel fogalmam sincs. Amennyire benne voltam az elején annyira nem vagyok benne most.

Milyen tanácsot/tanácsokat tudnál adni a kezdő beatmakereknek, akiknek esetleg még példaképként is szolgálsz?

Be is pisilnék ha valakinek a példaképe lennek persze nem mondom hogy nem örülnék neki, mert nagyon jól esne, de én egy egyszerű joni vagyok a tömegből én annyit tudok tanácsolni, hogy olyat csinálj ami te vagy ne olyat amit mások szeretnének hallani vagy éppen a divat.

Köszönjük az interjút!

2014. április


Faktor From The Labor
Situations EP


Frenk Drabin
The First Dirty





hiphopaddicts 2012-2014