Creative Juices Music Onyx Hangkörkép 2014 08
A brooklyni kiadó legújabb megjelenései.

Az Onyx történet folytatása...

Friss megjelenések, lemezek, videóklippek...




Onyx - A második felvonás


A Bacdafucup part 2 volt az utolsó lemez a cikk első részében. Azért ez, mert ez volt az utolsó album, amit a trió tényleg trióként készített el.
2003-ban járunk, és ez az Onyx már nem az az Onyx. Komoly cezúra volt ez az év a banda életében, lássuk is, hogy miért. Hosszas rákkal vívott harcában alulmaradt Big DS és elhunyt. Sticky és Fredro „végleg” átköltözött a nyugati partra, hogy komolyabban tudjanak a színészettel foglalkozni, Sonny először maradt New York-ban, majd Európába, egészen pontosan Svájcba, költözött és szüneteltette a zenei életét. Beef nem volt köztük, egyszerűen csak felnőttek, és megöregedtek, már mással akartak foglalkozni. Sticky és Fredro leszerződtek a Los Angeles székhelyű D3 Entertainment-hez, ahol kiadtak 1-1 szólót, illetve egy lemezt Onyx névvel és Triggernometry címmel, de azon Sonny minimálisat dolgozott csupán, és több volt rajta a skit, mint a tényleges track. Az Onyx 2003-tól gyakorlatilag Fredro Starr és Sticky Fingaz duója.

Ekkor következett a legnagyobb „szünet” a csapat életében. A filmezésre koncentráltak mind a ketten, a zenét pedig háttérbe szorították, és csak amolyan pletykaszinten ment, a rajongók nyugtatására, hogy igen-igen jön a lemez, lesz még lemez. Közös is, meg szóló is. A Black Rock című anyagukat már 2006-ban elkezdték suttogni, mondván, hogy az lesz a következő, és visszahozzák, megmutatják a régi Judgement Night-os időket. Közben az internet elterjed a világban, és kiderül, hogy a rajongótábor nem lett kisebb, csak átszerveződött, annyira, hogy már a legmasszívabb Onyx rajongók Oroszországban vannak.


Ez a rajongás gyakorlatilag „megmentette” a csapatot a „kómából”. 2008-ra, pusztán szeretetből az addigi rajongói oldal adminisztrátora összehozott egy dvd-t, melyen az összes addigi videót összegyűjtötte, digitálisan felújította. Melléjük 1992-es ritka archív felvételeket kukázott ki innen-onnan. Ezt megtudta a csapat is, és vállalták, hogy kommentálnak minden videót külön és az óta az addigi rajongói oldal a hivatalos Onyx oldal lett (onyxdomain.com). Ez az anyag megjelent dvd-n hivatalosan is, ez volt az Onyx: 15 Years of Videos, History and Violence. Még ebben az évben kijött egy válogatás is az addigi, főleg 1993-1998 közötti kiadatlan dalokkal, Cold Case Files: Murda Investigation címmel, amit szintén az a rajongó készített, aki az oldalt is gründolta.

Fredro és Sticky ekkor érthette meg, hogy ennek a fele se tréfa és elkezdtek turnézni világszerte, amiről felvétel is készült, ezt már direkt azon az oldalon árultak, mert ennek már nem volt dvd verziója, csak digitális. Ez volt az Onyx Live Overseas - "Da Illest Show On Earth" 2008. Ezen turnék egyes állomásain Sonny ismét jelen volt a felvételeken is látni többször is.


Közben, amivel nem foglalkoztak az első évtizedben elkezdték „építeni a csapatot” ahogy a Wu Tang mellett ott a Wu-fam, úgy próbáltak egy Young Onyx-ot, illetve X-1-t előre hozni, de egyik se lett túl sikeres, sőt X-1 egy lövöldözésbe bele is halt. Az utolsó években „100 Mad” brand építéssel próbálkoznak, jobb, de sajnos főleg rosszabb mixtape próbálkozásokat segítenek, azokon jönnek ki 1-1 új nótával.

A filmek mellett belátták, hogy a zenével is kell foglalkozniuk. Szólóban próbálkoztak, Sonny kiadott egy szólót 2009-ben, majd Sicky 2010-ben egy hivatalos mixtape-et, 2012-ben a Cold Case Files vol 2 jött ki, bár ez csupán digitálisan, de ismét az első évtized „új” kiadatlan felvételeivel.


Közben Fredro és Sticky folyamatosan turnéznak, új projektet ígértek be a Black Rock mellé/helyett. A tervek szerint kiadnak egy duó lemezt most már hivatalosan is CUZO címmel, de 2012 óta ezt se sikerült megjelentetni.

2008-2013 között olyan évi 1-2 videóval és új számmal jöttek ki hol CUZO, hol Onyx név alatt, de a lemez csak nem akart jönni. A legelszántabb rajongók is letettek lassan arról, hogy lesz még valami, mikor is 2013 év végén Fredro derült égből villámcsapásként kiadott egy lemezt digitálisan, és bejelentették, hogy még 2014 elején kiadnak egy új teljes lemezt, amit a német producercsapat a Snowgoons fog készíteni, és csak ők.


Ez a lemez lett az idén tavasszal kijött #WAKEDAFUCUP. A címe közel tökéletes, ők azért adták, hogy ezzel rázzák fel a hip hop világát, hogy megmutassák milyen az igazi hardcore rap, de ha belegondolunk az elmúlt 20 évükbe, akkor még találóbb a cím saját maguknak, miszerint WAKE UP végre és térjetek vissza arra az útra, amire eredetileg elindultatok, mindenkinek így lesz a legjobb! Reméljük lesz is belőle valami, tervek vannak, tervek mindig vannak. jönnek a szóló lemezek, állítólag mindhárom tagtól, jönnek a csapatlemezek az origi-Onyx-tól is, az új duó-Onyx-tól is, és jön a CUZO is.

Egyszer csak.

Csak győzzük kivárni…

Addig is, #WAKEDAFUCUP!

Doggfather







hiphopaddicts 2012-2014