Patkányok etetése

A patkány alapvetően mindenevő, csak felépítésében rágcsáló. Szüksége van a fehérjére, amit lehetőleg élő eleséggel (pl. tücsök, lisztkukac, csontkukac, gyászbogár lárva) biztosítsunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak ezekkel lehet, ha valakinek nincs gyomra ilyesmihez, az adhat főtt/sült csirkecsontot, főtt/sült húst, felvágottat, sajtot, kefirt, tejfölt.

Minden nap kapjon magvakat. Ez nagyon fontos, mert egyrészt alapvető tápláléka, másrészt koptatja a fogát, harmadrészt a legolcsóbb megoldás, hogy jóllakassuk kedvencünket. Ám bánjunk csínján a kukoricával, nagyon hizlal! Ha nem koptatja az állat rendesen a fogát, meg lehet próbálkozni egy speciálisan nekik készített fogkoptatóval is. Az enyémek az algás Vita Mineralt szeretik a legjobban. Bár nálam még eddig nem volt probléma a koptatással, nagyon szeretik, és meg is eszik.

Terrárium.hu - Itt bővebben olvashattok az élő eleségek tápanyagtartalmáról.

Leírom a Crazy-féle kajamixet. Ez nem egy különleges táp, csak saját recept szerinti összeállítás! :)

Fő táp: halas, vagy marhás macska-száraz; kukorica; szotyi; Gréti-mix kutyatáp kiegészítő; puffasztott rizs; hántolt árpa; lenmag; szezámmag; hajdina; zab-, búza-, rozs pehely; mazsola; kókuszreszelék; köles; háztartási keksz széttördelve; nyúltáp (nem gyógyszeres!); + 1 zacskó/(doboz rágcsálótáp/tengerimalac táp/hörcsög táp. Én a Pepét szoktam venni, azt szeretik nagyon, de végül is tök mindegy. Egyébként (én még soha nem vettem) árulnak kifejezetten patkánynak menüt, de szerintem nagyon drága.

Nagyon szeretik a többnyire lucernából készített rágcsáló karikákat. A Pepét, és a Tierell-t ajánlom!

Nagyon fontos, hogy legyenek + vitaminok: Bio food vagy Vogel vitaminozott mag rágcsálók részére és/vagy Vitakraft drops (Mindegy, melyik, én a joghurtosat szoktam adni, meg a mézeset, de tudni kell, hogy ezekben nagyon elenyésző mennyiségben vannak vitaminok.). Valamint állatorvosnál lehet kapni (talán állatpatikában is) egy KorViMin nevű vitamint, amit igazából hüllőknek gyártanak, de kitűnő rágcsálók részére is. Mivel ezt a leírást is kifejezetten hüllőtartóknak írták, hozzátenném, hogy egy késhegynyit feloldva egy kis szénsavmentes ásványvízben, és szájon át, fecskendővel beadva kiválóan elkerülhetjük, hogy a drága vitamin pocsékba menjen. Ugyanis ha a tápba keverjük szimplán, nem lehetünk biztosak benne, hogy valóban megette azt kedvencünk. Hetente egy késhegynyi elegendő.

Persze fincsi zöldség, és gyümölcs is jár. Nem kell neki sok, de azért időnként nem árt. A patkány is érzékeny a permetezett borzalmakra, és a "k"-sokra, bármilyen hihetetlen is! :)

 Időnként  (heti 1x legalább) fehérje: sajt, kefír, lisztkukac, halacska (nyersen is, de csakis édesvízi!!), sült csirkecsont, "tücsök és bogár" (ez szökős!!!), stb... (más tejtermék kizárva, hasmenés-veszély!)

 Imádják a szárított kenyeret, főleg a rozskenyeret! És ez még a fogukat is koptatja. DE nagyon hizlal, csak nasi!! ÉS SEMMI ÉDESSÉG!!! Megeszik, de nem ajánlatos. Nasinak még: Kevés(!) főtt rizs, főtt leveszöldségek, konzerves szója csíra, konzerves kukorica (esetleg főtt kukorica) és konzerves babcsíra

Süssünk, főzzünk a patkánynak!

Szeretnél patkányodnak valami különlegeset? Vagy csak sok szabadidőd van, és nem tudsz vele mit kezdeni? Hát főzz vagy süss valamit kedvenc patkányodnak! :)

Mint ahogy az embernek, kutyának és cicának is ajánlatos főtt ételeket is fogyasztania, így patkányunknak is előnyös alkalmanként egy kis főttet kínálni. Összeállítottam néhány receptet, amelyek biztosítják mind a szénhidrát, mind a fehérje, mind a nyomelem-szükségletet. Sajnos a főzés során a vitaminok nagy része megsemmisül, így ezek az ételek nem helyettesíthetik annak adagolását! Sót egyáltalán nem kell használnunk, a hozzávalókban lévő sómennyiség bőven elég.

Fontos!
Az ételeket mindig teljesen kihűlve tálaljuk!!

Receptek

Diéta

Előfordul, hogy a kedves gazdi azt hiszi, hogy attól jobban fogja szeretni a patkány, ha sokat és csupa olyat ad, aminek ő maga is örülne... de koránt sem így van! Ettől még nem fog jobban ragaszkodni az állatka - pontosabban nem ettől lesz ragaszkodóbb - , hanem csupán egy szép lusta, és egészségtelen állatkát sikerül "létrehoznunk", ami közel sem jó, ráadásul imádott patkányunkat lényegesen hamarabb elveszíthetjük.

Ha erre sikerült rádöbbenteni, kedves Gazdi, akkor nincs más tenni való, mint figyelmesen elolvasnod, és megtanulnod a következő diétás módszert! :)

Első és legfontosabb dolog!!
SOHA ne higgyünk a kérlelő szemeknek! Az állat nem éhes, csupán tudja, hogy ha ártatlan, kérlelő szemekkel néz, és éhenhalással "fenyeget" minket, akkor kap enni. A patkány is képes annyit megenni, amennyit csak tud, ami nem lenne baj, ha mozogna is emellett. :) De sajnos a remek étvágyhoz egy lustaság-bajnok párosul. És ezen csak a gazdi segíthet! :)

Ha megtanultunk nyelni kettőt, és elfordulni patkányunk kérlelő tekintete elől, akkor a következő lépés rábírni valamiféle mozgásra. Mivel a patkányok 99%-a nem szereti a mókuskereket, így nem ez a legmegfelelőbb módszer, de azért egy próbát megérhet.
Ha tényleg nem akarna tekerni, akkor sokszor engedjük ki a lakásba futkosni, de mindig étkezés előtt, és lehetőleg ne hagyjuk bekuporodni az első eldugott helyre. Dugdossunk el finom, NEM HIZLALÓ falatokat a szoba/lakás különböző pontjaira - mindig máshová! :) Így előbb utóbb megtanulja, hogy ha kijön, akkor ott várja őt valami finomság, és így foglalkozás közben pedig rafináltan meg is mozgatjuk őt. :) Igyekezzünk mindig olyan helyre rejteni a jutalomfalatokat, ahová nem túl egyszerű hozzáférni, némelyiket magasabb helyekre, hogy fel kelljen másznia érte. Eleinte segítsünk neki egy kicsit, hogy merre is van a "kincs"! Később mindent át fog kutatni majd, és megtesz mindent, hogy az összeset összeszedje. :)
A mozgatáshoz még hozzá tartozik, hogy a ketrecben több legyen a mászóka, mint a függőágy! :) Lehetőség szerint az ágyhoz is fel kelljen másznia egy kötélen, vagy rudakon.

A következő nagyon fontos dolog, hogy megfelelő táplálékkal, rendszeresen, és nagyjából ugyan azokban az időpontokban etessünk. Így nekünk is könnyebbség az etetés, és benne is kialakul egy rendszeresség. Nálam többnyire a nappali és az éjjeli órákban kapnak enni, de természetesen kaphatnak korán reggel, és késő délután. Szerintem az a legjobb, ha nincs folyton előttük a táplálék, hanem megtanulja - mint a kutyáknál szokás - , hogy akkor kell enni, amikor meg van az ideje. Lehetőleg fejenként egy két decis tejfölös doboznyi tápot osszunk el két felé. Ennél több energiára egyáltalán nincs szüksége. És ez nem csak a fogyókúrázók számára, hanem minden patkánynak ajánlatos!

A megfelelő diétás táp NE tartalmazzon semmilyen édeset (aszalt gyümölcs, csoki darabkák, kókuszreszelék, keksz, stb.), kukoricát, búzát, és túl sok olajos magot. A lehető legjobb, ha 80%-ban zabot, árpát, kölest, gyógynövényeket, a maradék 20%-ban kevés szotyit, száraz macskatápot tartalmaz. Emellett adjunk szénát kiegészítésként, valamint inkább zöldségféléket, mint gyümölcsöt, de azt feltétlenül! Mindenképpen teremtsünk lehetőséget a fogkoptatásra! Mivel megvonjuk tőle az eddig kapott táplálékok nagy részét, így nem lesz annyi lehetősége koptatni a fogait, tehát ez elengedhetetlen lesz! Erre a legjobb még mindig a szépia, a botok, valamint a fogkoptató "kövek", amiket kaphatunk díszállat kereskedésekben, áruházakban.

A diétás táplálás mellett én szoktam biztosítani a megfelelő vitaminellátást, ami egyébként is fontos lenne, de ilyenkor sokkal nagyobb szüksége van vitaminokra. A fentiekben javasolt vitaminforrásokból adjunk kicsit többet, de NE A DROPSOKAT! Nagyon hizlalnak!

Az utolsó dolog a böjt. Hetente egy napot bátran kihagyhatunk, akárcsak a kutyáknál. Ezen a napon ne kapjon semmilyen magot! A zöldségből is csak ugyan annyit, amennyit szokott.

Sok sikert a fogyókúrához, nem lesz könnyű menet! :) Tapasztalatból tudom, hogy ha a patkány elhatározott valamit, akkor minden áron véghez akarja vinni, de ha elég erősek vagyunk LELKILEG, akkor megtörhetjük ezt az eget verő büszkeséget! :)