Turbo Pascal
Blaise Pascal (1623-1662) francia matematikus, fizikus, filozófus. 16 éves korában fogalmazta meg első matematika tételét: Kúpszeletbe irt hatszögek átellenes oldalainak metszéspontjai egy egyenesbe esnek. 19 évesen (tehát 1642-ben!!) elkészített egy számológépet édesapja munkájának segítésére, ezzel beírva magát a számítástechnika történelmébe is.

Egy programozási nyelvet neveztek el róla. Ez pedig nem más mint a Pascal. Mit is érdemes tudni erről a nyelvről? Eredetileg DOS-os programozási nyelv. A struktúrált programozást kitűnően támogatja, sőt kikényszeríti. Igazából nem eladható programok írására használják, hanem az oktatásban van nagy szerepe. Könnyen megtanulható, logikus szerkezetével nagyszerűen be lehet rajta mutatni mit is jelent programozni. Jogosan kérdezed ezek után kedves olvasó, hogy miért kell akkor ezt tanulni, ha úgy sem lehet belőle megélni.

Egyesek talán még azzal is vitatkoznak, hogy miért ne lehetne eladni egy Pascal programot. Noss... A Pascal egy DOS alatt működő nyelv. DOS-t már nem használnak túl sok helyen. De ha mégis igény lenne rá, akkor azt a programot érdemesebb C++-ban írni. Véleményem szerint egyszerűbb, már csak azért is mert az előbb említett nyelv objektum orientált, míg a Pascal nem.

Ezzel a hiányosággal természetesen a készítők is tisztában voltak. Ezért állt meg a fejlesztése a Turbo Pascal-nak a 7.0-s verziónál. Következett az Object Pascal, ami azért annyira nem terjedt el, köszönhetőnen a Delphi-nek, ami erre az előbb említett Object Pascal-ra épül és lényegesen egyszerűbbé teszi a fejlesztést és ezt már Windows-ra készítették.

Remélem sikerült elbizonytalanítani, és most nem tudod, hogy miben is akarsz programozni. Ha érdekel téged a Delphi akkor ajánlom tanuld meg előbb a Pascal-t majd utána kezd el a Delphi-t. Ha nem érdekel annyira a Delphi akkor is érdemes megtanulni, mert tapasztalatszerzésnek nem rossz. Sokan mondják, hogy a C tanulása előtt érdemes ezt megtanulni, mert úgy könnyebb. Ez nyilván így van, de szerintem nincs az az ember aki megtanulna pusztán azért németül, mert utána könnyebb lesz az angol. Szóval ne azért tanuld meg a Pascal-t, mert félsz belekezdeni a C-be. Akkor miért? Mert érdekel téged a Pascal. Meg szeretnéd tanulni ezt a nyelvet, hiszen minnél magasabban van az ember, annál meszebbre lát.

Ha még most sem sikerült elvenni a kedved, az azt jelenti, hogy elég kitartó vagy. Ez pedig kell a programozáshoz, ezért kezdjünk is bele. A programok menüpont alatt példaprogramokat találsz, forráskóddal együtt. A tutorial pedig egy leírás lesz, ha majd elkészül, ami bemutatja a Turbo Pascal-t nagyvonalakban. Kellemes időtöltést, jó programozást!