A zenekart 2006. augusztusában alapította Supka "Supi" Tamás dobos (ex-Rédosz), Nánai "Jozef" József gitáros (ex-Rédosz) és Oszvald "Oszi" Péter énekes (ex-Totálkár, ex-Active Hertz, ex-Red Wine, ex-Slow Down, jelenleg még Blackbird) abból a célból, hogy azt a zenét játsszák, amelyet nagyon szeretnek. Elkezdték összeválogatni, majd tanulni a feldolgozásokat olyan csapatoktól, mint: Manowar, Iron Maiden, Hammerfall, stb. Közben adták fel a hirdetéseket és vadul keresték a basszerost és a másik gitárost.

A 2007-es év már hozott változást a zenekar életében. Egy nagyon kedves ismerős révén áprilisban csatlakozott basszusgitárosként Bányai "Lecsó" János (ex-Sabbadiak), aki a szervezésekből is jelentős részt vállal mind a mai napig. Jelenlétével felpörgött a számok tanulása, bár még mindig csak feldolgozásokat játszott a csapat.

Ebben az évben született meg a zenekar neve, amely az Angol Polgári Forradalomból ismert Oliver Cromwell lordprotektor által 1644-ben létrehozott páncélos mintahadseregéről kapta nevét. Őket hívták a jellegzetes páncélzat miatt "vasbordájúaknak" azaz Ironside-nak. A csapat 2007. telén regisztrálta magát az iwiw-en (zenekar ironside), és ekkor vetették fel egy izsáki festő barátjuknak (Balogh Öcsi), hogy tervezze és alkossa meg a zenekar kabaláját. A gitáros poszt viszont még váratott magára...

2008-ban megint haladt a zenekar egy-két lépést előre. Megszületett a zenekar kezdetleges honlapja, ahova már bármely kedves érdeklődő beírogathatott. Márciusban beszállt másodgitárosnak Tóth "Bigyó" Tamás, de családi okokra hivatkozva pár héten belül kilépett a zenekarból, amely közben jelentkezett a szabadszállási SZ.A.R. Fesztiválra. Megoldásként egy régi harcostársat Bajusz "Bástya" Gábort (ex-Rolls Rolls, ex-Slow Down, ex-Sabbadiak) vettek be a csapatba. Egy-két kisebb koncert után a SZ.A.R. Fesztiválon mutatta meg magát a csapat, amire páran már felkapták a fejüket. Beindultak a kezdeti érdeklődések a csapat iránt, ami pozitív volt, azonban a fesztiválon kapott a csapat egy újabb hidegzuhanyt. Supka Tamás dobos a koncert előtt bejelentette távozását a zenekarból családi és munkahelyi okokra hivatkozva. Tamás a fesztiválon nagyon jó formáját hozta és kiválása után is sokat segített a zenekarnak (próbaterem, cucc, stb.). Mindig is a csapat tiszteletbeli tagja marad!!!

Dobos híján a nyári bulikat vissza kellett mondani, bár kisebb szünet után a dobos poszton kisegítő tagként Jancsovics "Janicsár" Máté (Radio Criminals) került a csapatba. Máté és Gábor áldozatos munkájának köszönhetően a csapat egy egységes - bár feldolgozásokból álló - műsort tudott összeállítani. Oszvald Péter énekes közben elkezdte írni a saját témákat, és őszre elkészült Balogh Öcsi festménye, amely a zenekar vasbordás páncélzatú csontvázharcosát ábrázolja. A zenekar kevés koncertet adott, de ezek a koncertek mindig új tagokkal bővítették az érdeklődők táborát. Ilyen volt Csengődön a falunap vagy az All Falls Down és Radio Criminals zenekarokkal közös Halloween Night Szabadszálláson...

...és ilyen volt a 2009-es év első Ironside koncertje, ahol a kecskeméti New Rock Caféban a Kalapács zenekar előtt sikerült forró hangulatot teremteni. Itt mind a közönség, mind a szakma részéről nagy elismerést kapott a csapat. Bár kisegítő zenészekkel, de elkezdte a csapat a saját számok formába öntését, mindamellett a koncertjeikre amatőr és profi zenészek, rock klub tulajdonosok és stúdiós szakemberek mennek el.

A zenekar töretlen hittel és lendülettel folytatja munkáját mindazoknak köszönetet mondva, akik segítik őket ebben.

"Földön és égen, vízben és tűzben, űzzön az ösztön, hajtson a vér"
(Ironside - Földön és égen)