C$ülö|< I-töl L-ig


Josqaw kedvenc csülke

Jókai-bableves

Juhászpörkölt

Juhsajt roston, füstölt csülkös krokettel

Kapros kocsonya

Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel

Káposzta csupa disznósággal

Káposztaleves csülökkel

Káposztaleves zempléni módra

 

Káposztás bab


Káposztás bableves

Káposztás bableves füstölt csülökkel

Káposztás babos korhelyleves

Káposztás csülök

Káposztás csülök dödöllével

Káposztás csülökragu

Kedvenc pörkölt

Kemencében fõtt töltött káposzta füstölt csülökkel

Kemencés sertéscsülök

Kisbükki babgulyás

Kiskondás kedvence

Kocsonya erdélyi módra

Konyakos-sajtos sertéscsülök

Koppány vezér kedvenc csülke

Korhelyleves felvidéki módra

Köményes csülök cukkínivel

Köményes sertéscsülök

Körmös csülökpörkölt 

Lecsós csülök tarhonyával

Lencsefõzelék zöldfûszeres csülökkel

Lencsesólet csülökkel

Lencsés húsosfazék



Josqaw kedvenc csülke

A sertéscsülök a végletek étele. Van, aki megbolondul érte: a bőrért, a jó kis fehér rezgőért, a masszív hústömbökért. Más meg undorral fordul el tőle. Ami most következik, az valami olyan étel, amiért a csülökpártiak lelkesedni fognak – az ellenzők pedig, ha megkóstolták, legalábbis csülökbarátokká válnak. Némileg hasonlít a bajor „Haxe”-ra, de nem az: van benne árnyalatnyi beütés a húsvéti sonkából is, de lényegét tekintve ropogós, masszív sült hús az istenadta. Nagyon fontos tényező, hogy ne „normál” csülökből készítsük, hanem füstöltből. Ettől az egész étel új dimenziókat kap – majd meglátják! Vegyünk 2 db szép füstölt csülköt! (Úgy számíthatjuk, hogy egy csülök bőségesen elég két embernek - ha kettőjük közül az egyik nő és nem szereti a csülköt.) Mossuk le, az esetleges szőröket éles késsel kapargassuk le. A bőrét ritkásan irdaljuk be, és egy hústűvel sűrűn szurkáljuk meg a bőrt-húst, egészen tövig! A sütést megelőző este tegyük pácba: áztassuk bele annyi vízbe, amennyi ellepi, 2 csülökhöz adjunk 5 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 evőkanálnyi Worchestershire szószt, 1 löttyintésnyi balzsamecetet, 8-10 szem fekete és zöld borsot, kiskanálnyi rozmaringot és oregánót. (Nem kell hozzá sót adni, mert a füstölt áru önmagában elég sós.) A pácban a csülköket forraljuk fel, de csak egy rottyanásig. Zárjuk le és hagyjuk fedő alatt, hűvös helyen másnapig. Sütéshez a csülköket vágjuk félbe a csont mellett. Rakjuk be egy mély tepsibe, úgy, hogy a bőre legyen fölfelé. Adjunk hozzá annyi páclevet, hogy 2 centi magasan álljon a tepsiben, a páclébe halásszuk bele a fokhagymadarabokat és borsszemeket. Jól záró fólia alatt süssük  200º C-on 2 óráig. Ha megnézzük a sültünket, azt fogjuk látni, hogy a hús lemászott a csont feléről és a beirdalt bőr szépen kinyílt. Szurkáljuk meg egy villával a húst. Ha igaz, már szépen kell puhulnia (ha még nem puhul, tegyük vissza a fólia alá még fél órára). Ha félpuha a hús, öntsünk a bőrre egy kis szója szószt. Tegyük vissza a sütőbe, de most már fóliafedő nélkül. Süssük tovább, 170-180º C-on. 10 percenként locsolgassuk meg bőven a tetején lévő bőrt a saját levével. A hús akkor kész, amikor a bőr már feketés és kemény, belül a hús viszont jó puha. (Hölgyek megnyugtatásául: a zsír addigra már teljesen kisül a fehér, zsíros részekből, a megmaradt zsírtalan „rezgő” kötőszövet viszont imádni való csemege.) A csülköt fel lehet adni krumplipürével, káposztával is, én mégsem azt ajánlom. Adjunk hozzá foszlós, fehér kenyeret és rakjuk tele az asztalt tejszínes és ecetes tormával, mustárokkal, csípős és enyhe ecetes édeskáposztával, paprikákkal, paradicsomokkal, kisdinnyékkel, fokhagymával töltött ecetes szilvával.

Fel

Jókai-bableves

Hozzávalók:

1 db füstölt sertéscsülök, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, só,  5 dkg zsír, 15 dkg szárazbab,  14 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma,  2 gerezd fokhagyma,  1 dkg fûszerpaprika,  2 dl tejföl, 2 pár debreceni kolbász,   l db tojás, 1/2 csomag petrezselyemzöld

A megmosott füstölt csülköt, beáztatott szárazbabot hideg vízben feltesszük fõni. Ha a csülök és a bab félig megpuhult, bezöldségeljük a levest. Amikor a csülök és a zöldségek puhára fõttek, kiemeljük õket. Magyaros rántást kész tönk a vöröshagymával, zsírral és pirospaprikával. Besûrítjük a levest, a zöldségeket hasábra, a csülköt 1x1 cm-es kockákra vágjuk visszatesszük a levesbe, és a levest tejfölözzük. A debreceni kolbászt hosszában elvágjuk, a bõrös felt sûrûn beirdaljuk, és kevés zsírban megsütjük. A levest csipetkével tálban tálaljuk, tetejét tejfölözzük megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, és ráhelyezzük debreceni kolbászt.
Fel

Juhászpörkölt

Hozzávalók:

1db kicsontozott csülök, 200g vöröshagyma, 500g káposzta, 50g zsír, 1dl tejföl, 20g liszt, 30g só, 10g fûszerpaprika, 10g köménymag, 10g fokhagyma.

A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tûzrõl levéve elkeverjük benne a fûszerpaprikát, a köménymagot és a péppé zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felengedjük, aztán a tûzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, majd kevés folyadék hozzáadásával majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a káposztát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a majdnem puha csülökhöz tesszük és az anyagokat készre fõzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, kevés párolólevet adva hozzá, a készítményt behabarjuk, majd felforraljuk. Forrón tálaljuk.

Fel


Juhsajt roston, füstölt csülkös krokettel

Hozzávalók:

20 dkg juhsajt, 10 dkg paradicsom, 2 db tv paprika, 1 db édes kömény, 10 dkg gomba, 10 dkg cukkíni

Csülkös krokett:

15 dkg fõtt, füstölt csülök, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 40 dkg fõtt burgonya, só, szerecsendió, õrölt bors, fokhagyma

A juhsajtot grillen, zöldségekkel megsütjük, melegen tartjuk. Elkészítjük a krokettet. A fõtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, fûszereket és az apró kockákra vágott csülköt. Kenyértészta állagúra gyúrjuk, ha lazának találjuk liszttel sûríthetjük. Végül bõ olajban szaggatva kisütjük.

Fel


Kapros kocsonya

Hozzávalók:

2000 g kocsonyahús (csülök, láb, fej, farok, bõrke), 500 g sertéslapocka, 1 dl borecet, 2 dl fehérbor, 1 csomó kapor, 20 g só, 5 g egész bors, 100 g citrom

A kocsonyahúst megtisztítjuk, és lehetõleg szilánkmentesen feldaraboljuk. A fehérborral és a borecettel vízben feltesszük fõni. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk az egész borsot. Ha felforrt, a keletkezett habot leszedjük. Ezután lassú tûzön 4-5 órán keresztül fõzzük. A húst a csontról leszedjük, majd kihûtjük és felszeleteljük. A kocsonya levét átszûrjük. Nagy puding vagy õzgerincformát megtöltünk a lével, majd apróra tört jégre vagy mélyhûtõbe helyezzük, és 3-4 milliméteres réteget a formába dermesztünk. A még mindig folyós levet a formából kiöntjük. A megdermedt rétegre meghámozott citromkarikákat és a felszeletelt húsokat tesszük, megszórjuk apróra vágott kaporral, majd a kocsonyalevet ráöntve, hûtõszekrénybe tesszük, megdermesztjük. Fogyaszthatjuk majonézzel vagy citrommal.

Fel


Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel

Hozzávalók:

1 db kisebb füstölt csülök, 20 dkg kucsmagomba (a töltésre nem alkalmasakat használjuk), 1 fej lila hagyma, 3 db karalábé levele, 2 evõkanál vörösborecet, 1 db paradicsom, 2 evõkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor ízlés szerint, 1 teáskanál szódabikarbóna

A csülköt vízben puhára fõzzük. Forrásban lévõ szódabikarbónás vízben a karalábéleveleket leforrázzuk. A fõtt csülköt formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha kell, zsineggel átkötjük. Pár órára a hûtõbe tesszük.
A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettõt finomra vágjuk. A gombát folyó vízben alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Olívaolajon a lila hagymát és a fokhagymát kevés cukorral megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk. A végén felengedjük vörösborecettel és egy kicsit összepároljuk, majd kihûtjük.
A levélköntösben lévõ csülköt felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel tálaljuk.

Fel


Káposzta csupa disznósággal

Hozzávalók:

Fél disznófej, 2 köröm, 2 kisebb sertéscsülök, só, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó leveszöldség, 10 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 50 dkg darált sertéshús, 1 csapott evőkanál különleges pirospaprika, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg lángolt kolbász. Az edény kikenéséhez: zsír vagy szalonna. A tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése:

A húsokat megtisztítjuk, lekapargatjuk, majd lábasba – még jobb a kukta – rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Kb. 1 kiskanál sót hajítunk bele, a zúzott fokhagymával és a megtisztított, hasábokra vágott zöldséggel puhára főzzük. Ezután hűlni hagyjuk, kicsontozzuk és földaraboljuk. A rizst a hagyományos módon megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon, lábasban 2-3 perc alatt megfuttatjuk. A darált húst hozzáadjuk, kevergetve 4-5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fölkockázott húst is. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük. Egy beáztatott cserépedényt vagy lábast zsírral kikenünk, de az is jó, ha szalonnaszeletekkel kibéleljük. A káposzta egyharmadát beleterítjük (ha túl savanyúnak találnánk, előtte kissé kimossuk). Erre kerül az előkészített hús, majd újabb egyharmadnyi káposzta. A puha rizst ráhalmozzuk, a karikákra vágott lángolt kolbásszal megrakjuk, a maradék káposztával befedjük. Kb. 1 merőkanálnyit a hús zöldséges párolólevéből rászűrünk. Az ételt lefedjük, és közepesen forró sütőben kb. 50 percen át sütjük. Közben néha ránézünk, és ha kell, egy kevés lével pótoljuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint a töltött káposztának. Tálaláskor tejföllel nyakon öntjük.

Fel


Káposztaleves csülökkel

Hozzávalók:

400 g füstölt csülök, 400 g savanyú káposzta, 200 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 db cseresznyepaprika, 50 g zsír, 2 dl tejföl, 100 g füstölt kolbász, 40 g liszt, 20 g só, 1 g köménymag, 10 g fûszerpaprika

Az elõkészített füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a fûszerekkel együtt hideg vízben feltesszük fõni. Lassú forralással addig fõzzük, amíg a csülök könnyen kicsontozható lesz. Kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát, majd hozzáadjuk a káposztás fõzõlevet. Kiforraljuk, forrón tálaljuk. Tetejét tejföllel díszítjük.

Fel


Káposztaleves zempléni módra

Hozzávalók:

400 g füstölt csülök, 50 g füstölt szalonna, 400 g savanyú káposzta, 50 g zsír, 80 g liszt, 150 g gomba, 2 dl tejföl, 50 g vöröshagyma, 10 g fûszerpaprika, 20 g só

A füstölt csülköket elõkészítjük, hideg vízben feltesszük fõni, és addig fõzzük, amíg könnyen kicsontozható lesz. A kicsontozás után apró kockákra vágjuk, majd félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult, a tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát, felengedjük a csülök fõzõlevével, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, majd megfõzzük. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aztán kiolvasztjuk. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a kiolvasztott szalonna zsírjában megfuttatjuk. Az egészet a forrásban levõ leveshez adjuk, és készre fõzzük. A tejföllel és a liszttel habarást készítünk. Azzal a levest behabarjuk. Kiforraljuk, forrón tálaljuk.

Fel


Káposztás bab

Hozzávalók: 

fél kg száraz bab, közepes füstölt hús (csülök), fél kg savanyú káposzta, babérlevél, kevés olaj liszt pirospaprika tejföl kb. fél liter tej

Elkészítés: Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszel főni. (Ha a előző nap beáztatatod, hamarabb készül el!) Beleteszed a füstölt csülköt kockára vágva, kis ételízesítőt és babérlevelet.
(A füstölt hús lehet csont is, ha hó végén készíted:-) ) Sózni nem kell, a füstölt hústól bőven elég benne a só!!
Közben felteszed a savanyú káposztát főni, úgy hogy ellepje a víz, és szórsz rá ételízesítőt, ezt kb. fél óráig kell főzni. Én vecsési dobozos savanyúkáposztát szoktam hozzá használni, azzal a legfinomabb. Ha megfőtt a savanyú káposzta és a paszuly is, akkor öntsd hozzá a babhoz.
Ezután rántást készítesz : egy evőkanál zsírt megolvasztasz, és beleteszel annyi lisztet , amennyit a zsír felvesz, egy kicsit pirítod , de nem kell sokáig. Aztán ebbe a masszába teszel pirospaprikát, hogy szép színes legyen. A rántást leveszed a tűzről, még két kanál lisztet teszel bele, egy doboz tejfölt belekeversz, úgy hogy csomómentes legyen, ha túl sűrű, teszel bele tejet, és így öntöd a levesbe. Csomómentesség érdekében szűrőkanálon keresztül szoktam!! Ezután hozzáöntöm a maradék tejet.

Ennek a levesnek, savanykás ízűnek kell lenni, de nem túlzottan. Ha nem elég savanyú, akkor teszel bele a savanyú káposzta levéből, vagy ecettel lehet még savanyítani.

Fel


Káposztás bableves

Hozzávalók:

1 kisebb füstölt csülök, 30 dkg marhalábszár, 20 dkg savanyított aprókáposzta, 4 félmarék szárazbab, 3 fej vöröshagyma, só, õrölt bors, paprika, majoranna, köménymag, 0,5 l tejföl, 4 ek liszt

A lábszárból pörköltöt fõzünk, amikor félig megfõtt belerakjuk a kockára vágott füstölt csülköt és az elõzõ este beáztatott szárazbabot és készre fõzzük. Végén belerakjuk a kimosott savanyúkáposztát és a tejföllel és liszttel behabarjuk.

Fel


Káposztás bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök, 150 g tarkabab, 400 g savanyú káposzta, 50 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, 50 g liszt, 3 dl tejföl, 10 g fûszerpaprika, 2 db babérlevél, 1 db csípõs zöldpaprika, 10 g só, 0.5 dl olaj

A füstölt csülköt elõkészítjük, majd hideg vízben feltesszük fõni. Egy órai lassú fõzés után hozzáadjuk az elõzõ nap beáztatott babot, és együtt puhára fõzzük. A kimosott savanyú káposztát a babérlevéllel külön megfõzzük, a bableveshez adjuk, és együtt fõzzük tovább. A megfõtt csülköt a levesbõl kivesszük, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk. A lisztet az olajon fehér habzásig hevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fokhagymát, a fûszerpaprikát, és ezzel a levest berántjuk. Kiforraljuk, ízesítjük a sóval, a csípõs paprikával, és dúsítjuk a tejföllel. A tál aljára rakjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Tetejét tejföllel díszítjük.

Fel


Káposztás babos korhelyleves

Hozzávalók:

800 g füstölt sertéshús (oldalas, tarja és csülök), 400 g tarkabab, 500 g savanyú káposzta, 2 db babérlevél, 200 g paprikás kolbász, 100 g vöröshagyma, 20 g fokhagyma, 10 g borsikafû, 60 g liszt, 6 dl tejföl, 1 kis csokor kapor

A füstölt húst és a babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2 liter vízben puhára fõzzük, levébõl kiemeljük. A füstölt léhez adjuk a leszûrt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, 2 db babérlevelet, a borsikafüvet, és az egészet puhára fõzzük. A hagymákat és a babérlevelet eltávolítjuk, a levesbõl kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. A lisztet simára keverjük 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig szelíden forraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével vagy káposzta lével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt húst, éppen csak összeforraljuk. Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel tálaljuk.

Fel


Káposztás csülök

Hozzávalók:

1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg), só, 1 kiskanál egész fekete bors, 2 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 2 közepes vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kiskanál szárított majoránna, 6-7 szem borókabogyó, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 evõkanál finomliszt

A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szõrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fûszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára fõzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fûszerezzük. A csülök fõzõlevébõl 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve idõközben elfõne, egy kevés fõzõlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedõ nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levébõl kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütõben (180 °C, légkeveréses sütõben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök fõzõlevébõl kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig fõzzük, ez alatt kissé besûrûsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerûbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belõle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá.

Fel


Káposztás csülök dödöllével

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta, 1 db sertés hátsócsülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 ek. kristálycukor, 3-4 ek. zsiradék, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. keményítõ, 60 dkg burgonya, 2-3 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 3-4 db babérlevél, egészbors, kömény, törött bors, só ízlés szerint

A csülköt 1-2 napig páclében áztatjuk. Ebbõl kivesszük, fûszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel és lassan, középmeleg sütõben – elõször letakarva, majd fedõ nélkül – pirosra sütjük. Leválasztjuk a húst a csontról és felszeleteljük.
A savanyú káposztát, ha kell, kimossuk. Zsiradékon kisütjük a szalonnát, majd hozzátesszük a vágott vöröshagymát, késõbb a káposztát. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje. Szórunk bele babérlevelet és egészborsot. Kevés sóval, cukorral ízesítjük. Amikor már puha, utána ízesítünk, és kevés vízzel elkevert keményítõvel besûrítjük.
A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk, megfõzzük, és leöntjük róla a víz nagy részét. Áttörjük és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy elváljon az edénytõl. Hozzákeverünk egy kevés zsírban megpirított hagymát. A kész dödölle masszát evõkanállal felhevített olajba szaggatjuk és pirosra sütjük.A káposztát hõálló tálba halmozzuk, rá a felszeletelt csülköt és a hús köré a dödöllét.

Fel


Káposztás csülökragu

Hozzávalók:

1 nagy csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 25 dkg savanyú káposzta, só és õrölt fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika, 1 nagyobb birsalma, 2 dl tejföl

A csülköt megtisztítom és bõrével együtt nagyon vékony csíkokra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Megsózom, ráöntök 2 evõkanál vizet, és ráteszem a csülökcsíkokat. Fehéredésig pirítom, majd 3dl vízzel puhára párolom és közben megkevergetem. Ha a lé elfõtt alóla, akkor apránként, kevés forró vízzel pótolom. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadom a savanyú káposztát és a meghámozott, kicsumázott, vékony gerezdekre vágott birsalmát. Együtt párolom a hús teljes puhulásáig, végül hozzáadom az apróra metélt kaprot és az õrölt fekete borsot. Tálaláskor a tetejét lelocsolom tejföllel és pár kaporszállal díszítve kínálom. Sós vízben fõtt burgonya a hozzáillõ köret.

Fel


Kedvenc pörkölt

Hozzávalók:

1,6 kg kicsontozott csülökhús, 2 nagy vöröshagyma, 4-5 evõkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evõkanál pirospaprika, 1 kiskanál só, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém, 30 dkg csiperke, 15 dkg fõtt füstölt tarja, 20 dkg cserkészkolbász

A csülökhúst bõröstõl közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk rá, majd lefödve, kislángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.

Fel


Kemencében fõtt töltött káposzta füstölt csülökkel

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka, 30 dkg hasaalja szalonna, 40 dkg fényezett rizs, 40 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 5 dkg só, 8 dkg fûszerpaprika, 0,8 dkg õrölt bors, 5 dl tejföl, 3 kg savanyú káposzta, 1 db füstölt csülök.

A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fûszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az elõfõzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az elõkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabõrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az elõfûtött kemencében fedõ alatt készre fõzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.

Fel



Kemencés sertéscsülök

Hozzávalók:

2db sertéscsülök, 80g zsír, 1000g burgonya, 100g zöldpaprika, 150g sárgarépa, 100g fehérrépa, 200g vöröshagyma, 2g törött bors, 40g só.

A csülökhús bõrét 1 – 2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütõtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedõ nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.

Fel

Kisbükki babgulyás

Hozzávalók:

10 dkg hagyma, zöld paprika, egy kanálnyi disznózsír, kevés szalonna, egy darab füstölt csülök, 1 kg nagy szemû tarkabab, fõtt krumpli, egy kanál liszt, só, piros paprika, chili-paprika, csemegepaprika, fokhagyma, borsolaj, paradicsom.

 A babot és a füstölt csülköt elõzetesen beáztatjuk. A zsírban megolvasztunk egy-két szelet kockára vágott szalonnát, majd az apróra vágott hagymát és paprikát megdinszteljük a zsiradékban. Megszórjuk édes paprikával, majd hozzáadjuk a babot és a csülköt, addig fõzzük, míg a csülökrõl leválik a hús. A csülökrõl a húst leszedjük és apró kockára vágjuk, visszatesszük a gulyásba, majd egy fõtt krumplit elsodorunk pici liszttel és ezzel besûrítjük. Végül ízlés szerint fûszerezzük a fent felsorolt fûszerekkel.

Fel


Kiskondás kedvence

Hozzávalók:

 4 sertésfarok, 1 hátsó csülök, 25 dekagramm tarhonya, 25 dekagramm velõ, 20 dekagramm szalonna, só, bors, pirospaprika, majoránna, bazsalikom, borsikafû ízlés szerint, olaj vagy zsír, 2–3 fej vöröshagyma.

Pörköltalapot készítünk, belerakjuk a feldarabolt farok részeket és a kicsontozott, kockákra vágott csülökdarabokat, és hozzáadjuk a fenti fûszereket, végül a velõt. Kevés lecsó hozzáadásával készre fõzzük. A tarhonyát kockákra vágott szalonnával megpirítom, vízzel felöntöm, félig puhára fõzöm, majd a kockákra vágott burgonyával készre párolom. Ha szükséges, vízzel és kevés pörköltszaftot hozzáadva pótolom az elpárolgott levet. A pörköltet és a tarhonyát óvatosan összekeverem és sûrû egytálételt kapunk.

Fel


Kocsonya erdélyi módra

Hozzávalók:

2 db nagy csülök, 100 g sárgarépa, 10 g petrezselyemgyökér, 100 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 1 g egész bors, 20 g zselatin, 2 db keményre fõzött tojás, 50 g ecetes torma, 50 g esetes uborka, 20 g só, 1 db tojásfehérje

A megtisztított és megmosott húsokat hideg vízben feltesszük fõni. Hozzáadjuk a zöldséget, a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot, enyhén megsózzuk. Lassú forralással addig fõzzük, amíg a hús a csontról le nem válik. A tûzrõl levéve, kihûtjük. A csontról lefejtett húst nagyobb darabokra vágjuk, tányérba rakjuk a zöldségekkel együtt. Tojáskarikákkal, ecetes- uborka- csíkokkal díszítjük. A zselatint felolvasztjuk, a felforralt kocsonyaléhez adjuk. A tojásfehérjét kevés vízzel folyós habbá verjük, és vékony sugárban a forrásban lévõ léhez keverjük. A tûzrõl levéve, kissé kihûtve, a levet szûrõruhán keresztül a tányérban levõ húsra szûrjük. Kihûtjük, jégszekrényben dermesztjük. Tálaláskor esetes tormát vagy citromlevet adhatunk hozzá. 

Fel


Konyakos-sajtos sertéscsülök

Hozzávalók:

1.6 kg sovány sertéscsülök, 3 evõkanál olaj, õrölt bors, 1 narancs, 20 dkg félkemény sajt, 1 dl konyak

A sertéscsülköt megmossuk, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Olajat hevítünk, minden oldaláról elõsütjük rajta a csülköt, majd sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, kevés vizet öntünk alá, és befedjük alufóliával. Sütõbe tesszük, puhára pároljuk, majd kivesszük, és tíz percig pihentetjük. A húst éles késsel félig bevagdossuk, a vágások közé egy-egy sajtszeletet teszünk, majd meglocsoljuk a konyakkal, és a maradék narancslével, visszatesszük a sütõbe, tíz percig magas hõfokon pirítjuk, majd burgonyapürével kínáljuk.

Fel


Koppány vezér kedvenc csülke

Hozzávalók:

2 db sertés hátsó csülök, 0,2 kg burgonya, 0,2 kg rizs, 0,2 l tejföl, 0,2 kg juhtúró, 5 db tojás, 1fej fokhagyma, 1fej vöröshagyma, fûszerek: só, paprika, bors

A csülköt kicsontozzuk, és puhára pároljuk. Majd vékony csíkokra felszeljük. A még nyers csülökbõl ledarálunk kb. 0,3 kg húst és a csülkök bõrét. Ebbõl pörkölt alapot készítünk, amelyhez hozzáadjuk a megpárolt rizst és a tojásokat. A burgonyát felkarikázzuk és a tepsi aljára rendezzük. Erre rakjuk a csíkokra szeletelt csülköket és a pörkölt alapot. A fõzõlébõl 0,2 litert leszûrünk, ehhez adjuk a túrót, tejfölt és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint fûszerezzük, majd az összekeverés után az egészre öntjük. Sütõben készre sütjük.
Tálalás elõtt lehet díszíteni paprikával, paradicsommal és zöldséggel.

Fel


Korhelyleves felvidéki módra

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök, 500 g savanyú káposzta, 200 g gomba, 1 dl olaj, 30 g liszt, 50 g vöröshagyma, 20 g fûszerpaprika, 2 db babérlevél, 5 g egész bors, 1 g köménymag, 3 dl tejföl, 10 g só

A füstölt csülköt megtisztítjuk, megmossuk, beáztatjuk, majd hideg vízben feltesszük fõni. Amikor megpuhult, kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A fõzõléhez hozzáadjuk a kimosott káposztát, a szeletekre vágott gombát, fûszerezzük sóval, az egész borssal, a köménymaggal, és majdnem puhára fõzzük. Amíg a káposzta fõ, elkészítjük a rántást. Az olajban a lisztet fehér habzásig hevítjük, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát, majd a leveshez adjuk (a levest berántjuk), és kiforraljuk. Tálalás elõtt a leveshez adjuk a tejfölt, óvatosan átforraljuk, majd tálba kimerjük.

Fel


Köményes csülök cukkínivel

Hozzávalók:

1 db hátsó csülök, 20 g köménymag, 40 g fokhagyma, 5 g törött bors, 30 g só, 1 dl olaj, 2 db közepes cukkíni, 100 g vöröshagyma, 2 g bazsalikom

A megtisztított, megmosott csülök vastagabb végét késsel megszurkáljuk, s a fele fokhagymával megtûzdeljük. A maradék fokhagymát szétnyomjuk, és a húst kívülrõl bedörzsöljük vele. Megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk olajjal, majd elõmelegített sütõben másfél - két órán át sütjük. Közben a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott cukkínit, kevés fokhagymát és bazsalikomot. Aztán megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vízzel felöntve kis lángon megpároljuk. Amikor kész, a tûzrõl levéve, melegen tartjuk. A megsült csülköt felszeleteljük, majd a cukkínire rendezzük. Köretként fõtt burgonya adható mellé.

Fel


Köményes sertéscsülök

Hozzávalók:

2 db (2 kg) sertés csülökhátsó, 2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1 db fehérrépa, 1 fej fokhagyma, 5 dkg sertészsír, 1 pohár tejföl, só, õrölt bors, õrölt kömény, fél liter sör.

Ha finomat akarunk enni, akkor a jól megmosott sertéscsülköt sós vízben 40 percig kell fõzni. Ezután egy sütõ tepsibe fektetjük, és a tisztított negyedelt vöröshagymát, a szeletelt zöldségeket, a fokhagymát és a póréhagymát hozzátéve fûszerezzük a csülköt sóval, õrölt borssal, õrölt köménnyel. Majd az olvasztott sertészsírral leöntve sütõbe toljuk. 90 percig 190 fokon sütjük. Idõnként sörrel megöntözzük. Ha a csülök már puha, a mártását átszûrjük, vagy turmixoljuk, és tejföllel együtt összeforraljuk  Köretnek adhatunk zsemlegombócot, vegyes salátát, párolt savanyú káposztát, vagy burgonyasalátát.
Ötlet: ha a csülköt elõzõleg kicsontozzuk, idõt takaríthatunk meg, mert így az étel hamarabb készül el, kb. harminc perccel.

Fel


Körmös csülökpörkölt

Hozzávalók:

1,5-2 kg körmös csülök, 18-20 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 1-1 csapott evõkanál csípõs és erõs paprika, 1 mokkáskanál õrölt bors, só

A nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tûzön, forró zsírban süssük üvegesre. A bográcsot a tûzrõl levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát, keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a nagy kockákra vágott bõrös csülökhúst. Állandó keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva, lassú tûzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna, pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levõ borral. Ez csak fokozza az étel pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sûrûségû pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.

Fel


Lecsós csülök tarhonyával

Hozzávalók:

1 db kicsontozott csülök, 100 g vöröshagyma, 500 g zöldpaprika, 200  g paradicsom, 1 dl olaj, 10 g fokhagyma, 10 g fûszerpaprika

A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát az olaj egyik felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, megsózzuk, és rászórjuk a péppé zúzott fokhagymát. Kevés folyadékot aláöntve, fedõ alatt félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felszeletelt zöldpaprikát, és megszórjuk a fûszerpaprikával. A fedõt visszatéve a lábasra, a húst felpuhítjuk, levét addig forraljuk, amíg olyan sûrûségû nem lesz, mint a pörkölté. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tarhonyát. Az olaj másik felét felforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk, majd a tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát. Felengedjük dupla mennyiségû, forrásban levõ, sós vízzel, megsózzuk, egészben beletesszük a vöröshagymát, aztán fedõvel letakarva, megpároljuk. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a húst, másik oldalára a tarhonyát tesszük. Forrón tálaljuk. Savanyúságként jégbe hûtött kovászos uborkát vagy csalamádét adhatunk hozzá.

Fel


Lencsefõzelék zöldfûszeres csülökkel

Hozzávalók:

A fõzelékhez:
50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evõkanál mustár, 2 dl tejföl
A sülthöz:
1 kg csülök, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma,  2 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj

A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.

A sütõt 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütõben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük fõni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A fõzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evõkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínûre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Fel


Lencsesólet csülökkel

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök, 100 g füstölt szalonna, 100 g vöröshagyma, 250 g árpagyöngye (gersli), 500 g lencse, 10 törött bors, 10 g fokhagyma, 300 g füstölt tarja, 0, 5 dl olaj

A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és a füstölt tarjával együtt kiáztatjuk. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben beáztatjuk. A kiáztatott húsokat hideg vízben feltesszük fõni, és majdnem puhára fõzzük. Amíg a húsok fõnek, a többi anyagot elõkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után péppé zúzzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Tûzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd gerslit, lencsét, hagymát, fokhagymát, szeletelt húst rétegezünk egymásra – az egyes rétegeket megsózzuk, megborsozzuk, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az anyagok el nem fogynak, ügyelve arra, hogy a legfelsõ réteg lencse legyen. Aztán ráöntjük a füstölt húsok fõzõlevét, és lefedve, meleg sütõben az egészet készre pároljuk. Párolóedényben, forrón tálaljuk.

Fel


Lencsés húsosfazék

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök, 200 g lencse, 200 g aszalt szilva, 50 g vöröshagyma, 10 g majoránna, 10 g liszt, 10 g fokhagyma, 0,5 dl citromlé, 5 g törött fekete bors, 5 g cukor

Elõzõ este a megmosott lencsét vízbe áztatjuk. A füstölt csülköt is beáztatjuk, majd másnap annyi hideg vízbe tesszük, amennyi jól ellepi. Kis lángon olya puhára fõzzük, hogy a csontja kicsússzon belõle. Leszûrjük, és a húst feldaraboljuk. A leszûrt lencsét a füstölt hús levébe tesszük, és az aszalt szilvával együtt megfõzzük. A szilvát ezután kimagozzuk, és visszatesszük a lencsés lébe. Hozzáadjuk a húsdarabokat és a vastag szeletekre vágott hagymát. Majoránnával, zúzott fokhagymával és borssal fûszerezzük, majd felforraljuk. A lisztet citromlével és néhány evõkanál vízzel simára keverjük, és a forrásban lévõ levesbe öntjük. Kevergetve még egyszer felforraljuk, és cukorral ízesítjük.

Fel