Juhsajt roston, füstölt csülkös krokettel
Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel
Káposztás
bableves füstölt
csülökkel
Kemencében
fõtt töltött
káposzta füstölt csülökkel
Lencsefõzelék zöldfûszeres csülökkel
A
sertéscsülök a végletek étele. Van, aki
megbolondul
érte: a bőrért, a jó kis fehér
rezgőért, a masszív hústömbökért.
Más meg
undorral fordul el tőle. Ami
most következik, az valami olyan étel, amiért a
csülökpártiak lelkesedni fognak
– az ellenzők pedig, ha megkóstolták,
legalábbis csülökbarátokká
válnak.
Némileg hasonlít a bajor „Haxe”-ra, de nem
az: van benne árnyalatnyi beütés a
húsvéti sonkából is, de
lényegét tekintve ropogós, masszív
sült hús az
istenadta. Nagyon fontos tényező, hogy ne
„normál” csülökből
készítsük, hanem
füstöltből. Ettől az egész étel új
dimenziókat kap – majd meglátják!
Hozzávalók:
1 db
füstölt
sertéscsülök, 10 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, só,
5 dkg zsír, 15 dkg szárazbab,
14
dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 2
gerezd
fokhagyma, 1 dkg fûszerpaprika, 2 dl tejföl, 2 pár debreceni
kolbász, l db tojás,
1/2 csomag petrezselyemzöld
Hozzávalók:
1db
kicsontozott
csülök,
200g vöröshagyma,
500g káposzta, 50g zsír, 1dl tejföl, 20g liszt, 30g
só, 10g fûszerpaprika, 10g
köménymag, 10g fokhagyma.
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tûzrõl levéve elkeverjük benne a fûszerpaprikát, a köménymagot és a péppé zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felengedjük, aztán a tûzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, majd kevés folyadék hozzáadásával majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a káposztát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a majdnem puha csülökhöz tesszük és az anyagokat készre fõzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, kevés párolólevet adva hozzá, a készítményt behabarjuk, majd felforraljuk. Forrón tálaljuk.
Juhsajt
roston, füstölt
csülkös krokettel
Hozzávalók:
20
dkg juhsajt,
10 dkg paradicsom, 2 db tv paprika, 1 db édes
kömény, 10 dkg gomba, 10 dkg
cukkíni
Csülkös
krokett:
15 dkg fõtt, füstölt csülök, 20 dkg liszt, 2
db
tojás, 40 dkg fõtt burgonya,
só, szerecsendió, õrölt bors, fokhagyma
A juhsajtot grillen, zöldségekkel megsütjük, melegen tartjuk. Elkészítjük a krokettet. A fõtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, fûszereket és az apró kockákra vágott csülköt. Kenyértészta állagúra gyúrjuk, ha lazának találjuk liszttel sûríthetjük. Végül bõ olajban szaggatva kisütjük.
Hozzávalók:
2000 g
kocsonyahús
(csülök, láb, fej, farok,
bõrke), 500 g sertéslapocka, 1 dl borecet, 2 dl
fehérbor,
1 csomó kapor, 20 g
só, 5 g egész bors, 100 g citrom
A kocsonyahúst megtisztítjuk, és lehetõleg szilánkmentesen feldaraboljuk. A fehérborral és a borecettel vízben feltesszük fõni. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk az egész borsot. Ha felforrt, a keletkezett habot leszedjük. Ezután lassú tûzön 4-5 órán keresztül fõzzük. A húst a csontról leszedjük, majd kihûtjük és felszeleteljük. A kocsonya levét átszûrjük. Nagy puding vagy õzgerincformát megtöltünk a lével, majd apróra tört jégre vagy mélyhûtõbe helyezzük, és 3-4 milliméteres réteget a formába dermesztünk. A még mindig folyós levet a formából kiöntjük. A megdermedt rétegre meghámozott citromkarikákat és a felszeletelt húsokat tesszük, megszórjuk apróra vágott kaporral, majd a kocsonyalevet ráöntve, hûtõszekrénybe tesszük, megdermesztjük. Fogyaszthatjuk majonézzel vagy citrommal.
Karalábélevélbe
tekert füstölt
csülök kucsmagomba dresszinggel
Hozzávalók:
1 db
kisebb füstölt
csülök, 20 dkg
kucsmagomba (a töltésre nem alkalmasakat
használjuk), 1 fej lila hagyma, 3 db
karalábé levele, 2 evõkanál
vörösborecet, 1 db paradicsom, 2 evõkanál
olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor
ízlés szerint, 1 teáskanál
szódabikarbóna
A
csülköt
vízben
puhára fõzzük. Forrásban
lévõ szódabikarbónás vízben a
karalábéleveleket leforrázzuk. A fõtt
csülköt
formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha
kell, zsineggel átkötjük. Pár
órára a hûtõbe tesszük.
A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd
mindkettõt finomra vágjuk. A
gombát folyó vízben alaposan megmossuk, majd
apróra vágjuk. Olívaolajon a lila
hagymát és a fokhagymát kevés cukorral
megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított
gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk.
A végén felengedjük vörösborecettel
és egy kicsit összepároljuk, majd
kihûtjük.
A levélköntösben lévõ csülköt
felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel
tálaljuk.
Hozzávalók:
Fél disznófej, 2 köröm, 2 kisebb sertéscsülök, só, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó leveszöldség, 10 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 50 dkg darált sertéshús, 1 csapott evőkanál különleges pirospaprika, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg lángolt kolbász. Az edény kikenéséhez: zsír vagy szalonna. A tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése:
A húsokat megtisztítjuk, lekapargatjuk, majd lábasba – még jobb a kukta – rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Kb. 1 kiskanál sót hajítunk bele, a zúzott fokhagymával és a megtisztított, hasábokra vágott zöldséggel puhára főzzük. Ezután hűlni hagyjuk, kicsontozzuk és földaraboljuk. A rizst a hagyományos módon megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon, lábasban 2-3 perc alatt megfuttatjuk. A darált húst hozzáadjuk, kevergetve 4-5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fölkockázott húst is. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük. Egy beáztatott cserépedényt vagy lábast zsírral kikenünk, de az is jó, ha szalonnaszeletekkel kibéleljük. A káposzta egyharmadát beleterítjük (ha túl savanyúnak találnánk, előtte kissé kimossuk). Erre kerül az előkészített hús, majd újabb egyharmadnyi káposzta. A puha rizst ráhalmozzuk, a karikákra vágott lángolt kolbásszal megrakjuk, a maradék káposztával befedjük. Kb. 1 merőkanálnyit a hús zöldséges párolólevéből rászűrünk. Az ételt lefedjük, és közepesen forró sütőben kb. 50 percen át sütjük. Közben néha ránézünk, és ha kell, egy kevés lével pótoljuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint a töltött káposztának. Tálaláskor tejföllel nyakon öntjük.
Hozzávalók:
400 g
füstölt
csülök, 400 g savanyú
káposzta, 200 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 2 db
babérlevél, 1 db
cseresznyepaprika, 50 g zsír, 2 dl tejföl, 100 g
füstölt kolbász, 40 g liszt,
20 g só, 1 g köménymag, 10 g fûszerpaprika
Az elõkészített füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a fûszerekkel együtt hideg vízben feltesszük fõni. Lassú forralással addig fõzzük, amíg a csülök könnyen kicsontozható lesz. Kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát, majd hozzáadjuk a káposztás fõzõlevet. Kiforraljuk, forrón tálaljuk. Tetejét tejföllel díszítjük.
Hozzávalók:
400 g
füstölt
csülök, 50 g füstölt szalonna,
400 g savanyú káposzta, 50 g zsír, 80 g liszt, 150
g gomba, 2 dl tejföl, 50 g
vöröshagyma, 10 g fûszerpaprika, 20 g só
A füstölt csülköket elõkészítjük, hideg vízben feltesszük fõni, és addig fõzzük, amíg könnyen kicsontozható lesz. A kicsontozás után apró kockákra vágjuk, majd félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult, a tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát, felengedjük a csülök fõzõlevével, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, majd megfõzzük. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aztán kiolvasztjuk. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a kiolvasztott szalonna zsírjában megfuttatjuk. Az egészet a forrásban levõ leveshez adjuk, és készre fõzzük. A tejföllel és a liszttel habarást készítünk. Azzal a levest behabarjuk. Kiforraljuk, forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
fél kg száraz bab, közepes füstölt hús (csülök), fél kg savanyú káposzta, babérlevél, kevés olaj liszt pirospaprika tejföl kb. fél liter tej
Elkészítés: Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszel főni. (Ha a előző nap beáztatatod, hamarabb készül el!) Beleteszed a füstölt csülköt kockára vágva, kis ételízesítőt és babérlevelet.Hozzávalók:
1
kisebb füstölt csülök, 30 dkg
marhalábszár, 20 dkg
savanyított aprókáposzta, 4 félmarék
szárazbab, 3 fej vöröshagyma, só,
õrölt
bors, paprika, majoranna, köménymag, 0,5 l tejföl, 4
ek liszt
A lábszárból pörköltöt fõzünk, amikor félig megfõtt belerakjuk a kockára vágott füstölt csülköt és az elõzõ este beáztatott szárazbabot és készre fõzzük. Végén belerakjuk a kimosott savanyúkáposztát és a tejföllel és liszttel behabarjuk.
Káposztás
bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1 db
füstölt
csülök, 150 g tarkabab, 400 g
savanyú káposzta, 50 g vöröshagyma, 5 g
fokhagyma, 50 g liszt, 3 dl tejföl, 10
g fûszerpaprika, 2 db babérlevél, 1 db
csípõs
zöldpaprika, 10 g só, 0.5 dl olaj
A füstölt csülköt elõkészítjük, majd hideg vízben feltesszük fõni. Egy órai lassú fõzés után hozzáadjuk az elõzõ nap beáztatott babot, és együtt puhára fõzzük. A kimosott savanyú káposztát a babérlevéllel külön megfõzzük, a bableveshez adjuk, és együtt fõzzük tovább. A megfõtt csülköt a levesbõl kivesszük, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk. A lisztet az olajon fehér habzásig hevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fokhagymát, a fûszerpaprikát, és ezzel a levest berántjuk. Kiforraljuk, ízesítjük a sóval, a csípõs paprikával, és dúsítjuk a tejföllel. A tál aljára rakjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Tetejét tejföllel díszítjük.
Hozzávalók:
800 g
füstölt
sertéshús (oldalas, tarja és
csülök), 400 g tarkabab, 500 g savanyú
káposzta, 2 db babérlevél, 200 g
paprikás kolbász, 100 g vöröshagyma, 20 g
fokhagyma, 10 g borsikafû, 60 g
liszt, 6 dl tejföl, 1 kis csokor kapor
A füstölt húst és a babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2 liter vízben puhára fõzzük, levébõl kiemeljük. A füstölt léhez adjuk a leszûrt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, 2 db babérlevelet, a borsikafüvet, és az egészet puhára fõzzük. A hagymákat és a babérlevelet eltávolítjuk, a levesbõl kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. A lisztet simára keverjük 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig szelíden forraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével vagy káposzta lével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt húst, éppen csak összeforraljuk. Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók:
1
húsos hátsó csülök (kb.
1,8 kg), só, 1 kiskanál egész fekete bors, 2
babérlevél, 1 fej fokhagyma, 2
közepes vöröshagyma, 80 dkg savanyú
káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1
kiskanál szárított majoránna, 6-7 szem
borókabogyó, 1 kiskanál
paradicsompüré,
1 evõkanál finomliszt
A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szõrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fûszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára fõzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fûszerezzük. A csülök fõzõlevébõl 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve idõközben elfõne, egy kevés fõzõlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedõ nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levébõl kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütõben (180 °C, légkeveréses sütõben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök fõzõlevébõl kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig fõzzük, ez alatt kissé besûrûsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerûbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belõle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
1 kg
savanyú
káposzta, 1 db sertés
hátsócsülök, 25 dkg kolozsvári szalonna,
2-3 fej vöröshagyma, 1-2 ek.
kristálycukor, 3-4 ek. zsiradék, 2-3 gerezd fokhagyma, 2
ek. keményítõ, 60 dkg
burgonya, 2-3 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 3-4 db
babérlevél, egészbors, kömény,
törött bors, só ízlés szerint
A
csülköt 1-2 napig
páclében áztatjuk. Ebbõl
kivesszük, fûszerezzük sóval, borssal,
fokhagymával, köménnyel és lassan,
középmeleg sütõben – elõször
letakarva,
majd fedõ nélkül – pirosra sütjük.
Leválasztjuk a húst a csontról és
felszeleteljük.
A savanyú káposztát, ha kell, kimossuk.
Zsiradékon kisütjük a szalonnát, majd
hozzátesszük a vágott vöröshagymát,
késõbb a káposztát. Egy kicsit
pirítjuk,
majd felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje.
Szórunk bele babérlevelet és
egészborsot. Kevés sóval, cukorral
ízesítjük. Amikor már puha, utána
ízesítünk,
és kevés vízzel elkevert
keményítõvel besûrítjük.
A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk,
megfõzzük, és leöntjük róla a
víz
nagy
részét. Áttörjük és annyi lisztet
keverünk hozzá, hogy elváljon az
edénytõl.
Hozzákeverünk egy kevés zsírban
megpirított hagymát. A kész dödölle
masszát
evõkanállal felhevített olajba szaggatjuk
és
pirosra sütjük.A káposztát
hõálló
tálba halmozzuk, rá a felszeletelt csülköt
és a hús köré a dödöllét.
Hozzávalók:
1 nagy
csülök, 5 dkg
füstölt szalonna, 1
nagy fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 25 dkg
savanyú káposzta, só és õrölt
fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál
pirospaprika, 1 nagyobb birsalma, 2 dl
tejföl
A csülköt megtisztítom és bõrével együtt nagyon vékony csíkokra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Megsózom, ráöntök 2 evõkanál vizet, és ráteszem a csülökcsíkokat. Fehéredésig pirítom, majd 3dl vízzel puhára párolom és közben megkevergetem. Ha a lé elfõtt alóla, akkor apránként, kevés forró vízzel pótolom. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadom a savanyú káposztát és a meghámozott, kicsumázott, vékony gerezdekre vágott birsalmát. Együtt párolom a hús teljes puhulásáig, végül hozzáadom az apróra metélt kaprot és az õrölt fekete borsot. Tálaláskor a tetejét lelocsolom tejföllel és pár kaporszállal díszítve kínálom. Sós vízben fõtt burgonya a hozzáillõ köret.
Hozzávalók:
1,6 kg
kicsontozott csülökhús, 2 nagy vöröshagyma,
4-5 evõkanál olaj, 2-3
gerezd fokhagyma, 1 púpozott evõkanál
pirospaprika, 1
kiskanál só, 1-1
zöldpaprika és paradicsom, 1 mokkáskanál
cseresznyepaprika krém, 30 dkg
csiperke, 15 dkg fõtt füstölt tarja, 20 dkg
cserkészkolbász
A csülökhúst bõröstõl közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk rá, majd lefödve, kislángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.
Kemencében
fõtt töltött
káposzta füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1
kg
sertéslapocka, 30 dkg hasaalja
szalonna, 40 dkg
fényezett rizs, 40 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 5
dkg só, 8 dkg
fûszerpaprika, 0,8 dkg õrölt bors, 5 dl tejföl,
3 kg
savanyú káposzta, 1 db
füstölt csülök.
A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fûszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az elõfõzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az elõkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabõrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az elõfûtött kemencében fedõ alatt készre fõzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
2db
sertéscsülök, 80g zsír,
1000g burgonya, 100g zöldpaprika, 150g sárgarépa,
100g fehérrépa, 200g
vöröshagyma, 2g törött bors, 40g só.
Hozzávalók:
10 dkg
hagyma, zöld
paprika,
egy kanálnyi
disznózsír, kevés szalonna, egy darab
füstölt csülök, 1 kg nagy szemû tarkabab,
fõtt krumpli, egy kanál liszt, só, piros paprika,
chili-paprika,
csemegepaprika, fokhagyma, borsolaj, paradicsom.
A babot és a füstölt
csülköt elõzetesen
beáztatjuk. A zsírban megolvasztunk egy-két szelet
kockára vágott szalonnát,
majd az apróra vágott hagymát és
paprikát megdinszteljük a zsiradékban.
Megszórjuk édes paprikával, majd hozzáadjuk
a babot és a csülköt, addig fõzzük,
míg a csülökrõl leválik a hús. A
csülökrõl a húst leszedjük és
apró
kockára vágjuk,
visszatesszük a gulyásba, majd egy fõtt krumplit
elsodorunk
pici liszttel és
ezzel besûrítjük. Végül
ízlés
szerint fûszerezzük a fent felsorolt fûszerekkel.
Hozzávalók:
4
sertésfarok, 1 hátsó csülök, 25
dekagramm tarhonya, 25 dekagramm velõ, 20
dekagramm szalonna, só, bors, pirospaprika, majoránna,
bazsalikom, borsikafû
ízlés szerint, olaj vagy zsír, 2–3 fej
vöröshagyma.
Pörköltalapot készítünk, belerakjuk a feldarabolt farok részeket és a kicsontozott, kockákra vágott csülökdarabokat, és hozzáadjuk a fenti fûszereket, végül a velõt. Kevés lecsó hozzáadásával készre fõzzük. A tarhonyát kockákra vágott szalonnával megpirítom, vízzel felöntöm, félig puhára fõzöm, majd a kockákra vágott burgonyával készre párolom. Ha szükséges, vízzel és kevés pörköltszaftot hozzáadva pótolom az elpárolgott levet. A pörköltet és a tarhonyát óvatosan összekeverem és sûrû egytálételt kapunk.
Hozzávalók:
2 db
nagy csülök, 100
g
sárgarépa, 10 g
petrezselyemgyökér, 100 g vöröshagyma, 10 g
fokhagyma, 1 g egész bors, 20 g
zselatin, 2 db keményre fõzött tojás, 50 g
ecetes
torma, 50 g esetes uborka, 20
g só, 1 db tojásfehérje
A megtisztított és megmosott húsokat hideg vízben feltesszük fõni. Hozzáadjuk a zöldséget, a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot, enyhén megsózzuk. Lassú forralással addig fõzzük, amíg a hús a csontról le nem válik. A tûzrõl levéve, kihûtjük. A csontról lefejtett húst nagyobb darabokra vágjuk, tányérba rakjuk a zöldségekkel együtt. Tojáskarikákkal, ecetes- uborka- csíkokkal díszítjük. A zselatint felolvasztjuk, a felforralt kocsonyaléhez adjuk. A tojásfehérjét kevés vízzel folyós habbá verjük, és vékony sugárban a forrásban lévõ léhez keverjük. A tûzrõl levéve, kissé kihûtve, a levet szûrõruhán keresztül a tányérban levõ húsra szûrjük. Kihûtjük, jégszekrényben dermesztjük. Tálaláskor esetes tormát vagy citromlevet adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
1.6 kg
sovány
sertéscsülök, 3 evõkanál olaj,
õrölt bors, 1 narancs, 20 dkg félkemény sajt,
1 dl
konyak
A sertéscsülköt megmossuk, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Olajat hevítünk, minden oldaláról elõsütjük rajta a csülköt, majd sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, kevés vizet öntünk alá, és befedjük alufóliával. Sütõbe tesszük, puhára pároljuk, majd kivesszük, és tíz percig pihentetjük. A húst éles késsel félig bevagdossuk, a vágások közé egy-egy sajtszeletet teszünk, majd meglocsoljuk a konyakkal, és a maradék narancslével, visszatesszük a sütõbe, tíz percig magas hõfokon pirítjuk, majd burgonyapürével kínáljuk.
Hozzávalók:
2 db
sertés hátsó csülök, 0,2 kg burgonya,
0,2 kg rizs, 0,2 l tejföl, 0,2 kg
juhtúró, 5 db tojás, 1fej fokhagyma, 1fej
vöröshagyma, fûszerek: só, paprika,
bors
Tálalás
elõtt lehet díszíteni paprikával,
paradicsommal
és zöldséggel.
Hozzávalók:
1 db
füstölt
csülök, 500 g savanyú káposzta,
200 g gomba, 1 dl olaj, 30 g liszt, 50 g vöröshagyma, 20 g
fûszerpaprika, 2 db
babérlevél, 5 g egész bors, 1 g
köménymag, 3 dl tejföl, 10 g só
A füstölt csülköt megtisztítjuk, megmossuk, beáztatjuk, majd hideg vízben feltesszük fõni. Amikor megpuhult, kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A fõzõléhez hozzáadjuk a kimosott káposztát, a szeletekre vágott gombát, fûszerezzük sóval, az egész borssal, a köménymaggal, és majdnem puhára fõzzük. Amíg a káposzta fõ, elkészítjük a rántást. Az olajban a lisztet fehér habzásig hevítjük, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát, majd a leveshez adjuk (a levest berántjuk), és kiforraljuk. Tálalás elõtt a leveshez adjuk a tejfölt, óvatosan átforraljuk, majd tálba kimerjük.
Hozzávalók:
1 db
hátsó
csülök, 20 g köménymag, 40 g fokhagyma, 5 g
törött bors, 30 g só, 1 dl olaj, 2
db közepes cukkíni, 100 g vöröshagyma, 2 g
bazsalikom
A megtisztított, megmosott csülök vastagabb végét késsel megszurkáljuk, s a fele fokhagymával megtûzdeljük. A maradék fokhagymát szétnyomjuk, és a húst kívülrõl bedörzsöljük vele. Megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk olajjal, majd elõmelegített sütõben másfél - két órán át sütjük. Közben a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott cukkínit, kevés fokhagymát és bazsalikomot. Aztán megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vízzel felöntve kis lángon megpároljuk. Amikor kész, a tûzrõl levéve, melegen tartjuk. A megsült csülköt felszeleteljük, majd a cukkínire rendezzük. Köretként fõtt burgonya adható mellé.
Hozzávalók:
2 db (2
kg) sertés
csülökhátsó, 2 fej vöröshagyma, 2 db
sárgarépa, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1
db fehérrépa, 1 fej fokhagyma, 5 dkg
sertészsír, 1 pohár tejföl, só,
õrölt
bors, õrölt kömény, fél liter sör.
Ha
finomat akarunk
enni, akkor a jól megmosott sertéscsülköt
sós vízben 40 percig kell fõzni.
Ezután egy sütõ tepsibe fektetjük, és a
tisztított negyedelt vöröshagymát, a
szeletelt zöldségeket, a fokhagymát és a
póréhagymát hozzátéve
fûszerezzük a
csülköt sóval, õrölt borssal,
õrölt
köménnyel. Majd az olvasztott sertészsírral
leöntve sütõbe toljuk. 90 percig 190 fokon
sütjük.
Idõnként sörrel megöntözzük.
Ha a csülök már puha, a mártását
átszûrjük, vagy turmixoljuk, és tejföllel
együtt összeforraljuk Köretnek
adhatunk
zsemlegombócot, vegyes salátát, párolt
savanyú káposztát, vagy
burgonyasalátát.
Ötlet: ha a csülköt elõzõleg
kicsontozzuk, idõt
takaríthatunk meg, mert
így az étel hamarabb készül el, kb. harminc
perccel.
Körmös
csülökpörkölt
Hozzávalók:
1,5-2
kg körmös
csülök, 18-20 dkg zsír, 25
dkg vöröshagyma, 1-1 csapott evõkanál
csípõs
és erõs paprika, 1 mokkáskanál
õrölt bors, só
A nagyon finomra összevágott vöröshagymát
lassú tûzön, forró zsírban
süssük
üvegesre. A bográcsot a tûzrõl levéve
szórjuk
bele a kétféle pirospaprikát,
keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított;
összevágott körmöket és a
nagy kockákra vágott bõrös
csülökhúst. Állandó keverés
mellett pörköljük át a
húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az
ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük
bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva,
lassú tûzön pároljuk
puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna,
pótoljuk egy kevés vízzel vagy a
kéznél levõ borral. Ez csak fokozza az étel
pikánsságát. Ecetes savanyúsággal,
friss fehér kenyérrel a tejföl
sûrûségû
pörköltlé emlékezetes ízeket
nyújt.
Hozzávalók:
1 db
kicsontozott
csülök, 100 g vöröshagyma,
500 g zöldpaprika, 200 g paradicsom,
1
dl olaj, 10 g fokhagyma, 10 g fûszerpaprika
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát az olaj egyik felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, megsózzuk, és rászórjuk a péppé zúzott fokhagymát. Kevés folyadékot aláöntve, fedõ alatt félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felszeletelt zöldpaprikát, és megszórjuk a fûszerpaprikával. A fedõt visszatéve a lábasra, a húst felpuhítjuk, levét addig forraljuk, amíg olyan sûrûségû nem lesz, mint a pörkölté. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tarhonyát. Az olaj másik felét felforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk, majd a tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát. Felengedjük dupla mennyiségû, forrásban levõ, sós vízzel, megsózzuk, egészben beletesszük a vöröshagymát, aztán fedõvel letakarva, megpároljuk. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a húst, másik oldalára a tarhonyát tesszük. Forrón tálaljuk. Savanyúságként jégbe hûtött kovászos uborkát vagy csalamádét adhatunk hozzá.
Lencsefõzelék
zöldfûszeres csülökkel
Hozzávalók:
A
fõzelékhez:
50 dkg
lencse, 1/2 l füstölt
lé, kockából, 2
babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 2 evõkanál
liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1
evõkanál mustár, 2 dl tejföl
A sülthöz:
1 kg
csülök, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1
szál
rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2
gerezd
fokhagyma, 2 evõkanál olaj
A
lencsét
megmossuk, pár órára beáztatjuk. A
húst kicsontozzuk, megmossuk. A
petrezselymet leöblítjük, összevágjuk,
és a csont helyére a húsba töltjük a
snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük,
és zsineggel szorosan
összekötözzük. A hagymát, a
fokhagymát megtisztítjuk.
A sütõt 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütõben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük fõni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A fõzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evõkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínûre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.
Hozzávalók:
1 db
füstölt
csülök, 100 g füstölt szalonna,
100 g vöröshagyma, 250 g árpagyöngye (gersli),
500 g lencse, 10 törött bors, 10
g fokhagyma, 300 g füstölt tarja, 0, 5 dl olaj
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és a füstölt tarjával együtt kiáztatjuk. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben beáztatjuk. A kiáztatott húsokat hideg vízben feltesszük fõni, és majdnem puhára fõzzük. Amíg a húsok fõnek, a többi anyagot elõkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után péppé zúzzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Tûzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd gerslit, lencsét, hagymát, fokhagymát, szeletelt húst rétegezünk egymásra – az egyes rétegeket megsózzuk, megborsozzuk, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az anyagok el nem fogynak, ügyelve arra, hogy a legfelsõ réteg lencse legyen. Aztán ráöntjük a füstölt húsok fõzõlevét, és lefedve, meleg sütõben az egészet készre pároljuk. Párolóedényben, forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
1 db
füstölt
csülök, 200 g lencse, 200 g
aszalt szilva, 50 g vöröshagyma, 10 g majoránna, 10 g
liszt, 10 g fokhagyma,
0,5 dl citromlé, 5 g törött fekete bors, 5 g cukor