Rakott
karalábé füstölt
csülökkel
Rasszolnyik
(orosz
különlegesség)
Sajtos
csülökmetélt túróci
módra
Sajttal
töltött füstölt
csülök
Sertéscsülök
konyhafõnök
módra
Sertéscsülök
különleges
körettel
Sertéscsülök Nagyszakácsi módra
Sertéscsülök
portugál
marinádban
Sertéscsülök
tarkababos káposztával
Sertéscsülök
vele sült burgonyával
Sörben
gõzölt gyulai szilveszteri bõségtál
Sült
csülök dán módra,
uborkamártással
Sült
csülök Dinsztelt lila
káposztával és vöröshagymával
Tárkonyos
bableves füstölt
csülökkel
Tejfölös-
hagymás
sertéscsülök
Tejszínes
kapros káposztába
ágyazott csülök
Töltött
csülök debreceni
módra
Töltött
káposzta alföldi
módra
Hozzávalók:
1 db
mellsõ csülök,
250 g szalonna, 400 g
sertéslapocka, 50 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 5 g
törött fehér bors, 5 g
mustármag, 20 g porcukor, 20 g zselatin, 30 g pirospaprika,
só
Hozzávalók:
1db
csülök, 1000g
burgonya, 400g
zöldpaprika, 200g paradicsom, 100g vöröshagyma, 10g
fokhagyma, 50g füstölt
szalonna, 3dl tejföl, 40g só, 10g törött bors
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. A párolólébõl kivéve kihûtjük, majd kicsontozzuk, és éles késsel vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított burgonyát, a vöröshagymát és a zöldpaprikát karikákra vágjuk, a füstölt szalonnát csíkokra daraboljuk. Mély tûzálló tál aljára helyezünk egy réteg karikára vágott burgonyát, megsózzuk, aztán rátesszük a hagymát, a szalonnát, a paradicsomot, a felszeletelt csülökhúst, a zöldpaprikát, végül a tetejét burgonyával zárjuk. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, és a tétegezett anyagokra öntjük. Elõmelegített, forró sütõben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Rakott
karalábé füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1db
füstölt
csülök, 10db friss karalábé,
1csomó zöldpetrezselyem, 20g zsír, 10g só,
2dl tejföl
A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízbe tesszük, és puhára fõzzük. Közben a karalábét megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a felolvasztott zsírban, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel és kevés folyadék hozzáadásával, puhára pároljuk. A megfõtt csülköt a fõzõlébõl kivesszük, kihûtjük, kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk. Tûzálló tálban a párolt karalábét és a fõtt csülökhúst egymásra tétegezzük, és a tejföllel meglocsolva, sütõben átsütjük. Forrón tálaljuk.
A csülköket l l vizben felteszük fõni a hagymával és a zöldségekkel együtt. Babérlevéllel, sóval, borssal füszerezzük. Mikor a csülök megfõtt, a lébõl kivesszük és még melegen megkenjük mustárból, citromlébõl és petrezselyembõl készitett páccal. 3o perc pihentetés után bundázzuk, bõ zsirban megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.
Rasszolnyik
(orosz
különlegesség)
Hozzávalók:
1 db
kisebb csülök, 200
g sertésvese, 150 g
sertéscsont, 50 g vöröshagyma, 250 g ecetes uborka,
100 g gomba, 100 g zeller,
100 g sóska vagy spenót, 5 g fokhagyma, 0,5 dl olaj, 1 dl
tejszín, 3 db
tojássárgája, 20 g só, 5 g törött
bors, 1 csomó zöldpetrezselyem
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, hideg vízben feltesszük fõni, és puhára fõzzük. A vízbõl kivéve kicsontozzuk, majd metéltre vágjuk. A vesét megtisztítjuk, lapjára fektetjük, hosszában kettévágjuk, belsejébõl kivágjuk a vezetékeket, majd megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A csontot megmossuk, a csíkokra vágott vesével együtt leforrázzuk, majd leszûrjük. A zöldségeket és a gombát megtisztítjuk, és metéltekre vágjuk. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Az ecetes uborkát szintén metéltre vágjuk. A pirított hagymához hozzáadjuk a vesét, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadva az ecetes uborkát, a zellert és a gombát, erõs tûzön lepirítjuk az egészet. Ekkor felengedjük kb. 2 liter fõzõlével – amiben a csülök fõtt -, beletesszük a leforrázott sertéscsontot, ízesítjük sóval, fûszerezzük borssal, fokhagymával, és az egészet puhára vágjuk. Ezután hozzáadjuk a metéltre vágott sóskát vagy spenótot, valamint a kockára vágott csülökhúst, aztán lassú forralással 10 percig fõzzük. Közben a tojássárgákat a tejszínnel dúsítjuk a levest. Tálalás elõtt megkóstoljuk, ha szükséges, utána ízesítjük. Forrón tálaljuk. Tetejét finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
2db
kicsontozott csülök, 2dl száraz
fehérbor, 10g fokhagyma, 40g só, 10g törött bors
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán a bort aláöntve – ha szükséges, az elpárolgott folyadékot vízzel pótolva –, fedõ alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a párolólébõl kivéve kihûtjük, éles késsel felszeleteljük, és bõrös felével felfelé, tûzálló tálra rakjuk. A párolólevet elkeverjük a zúzott fokhagymával, megborsozzuk, és a tálba rakott húsra öntjük. Forró sütõbe téve, állandó locsolgatás mellett ropogósra sütjük. Köretként sült burgonyát adunk
A ricsethez babot a fõzést megelõzõ éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt hússal, ha túl sós, szükség esetén 1-2 órára szintén ezt mûveljük. Ezután egy darabban feltesszük fõni a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel és a bevagdalt hagymával együtt. Egy másik edényben a babot, míg egy harmadikban a jól átmosott árpagyöngyöt fõzzük puhára. Ha kész, mindkettõt leszûrjük, leöblítjük, összekeverjük, és annyi füstölt levet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. A megpuhult füstölt húst meg a zöldséget fölkockázzuk, a babos keverékhez adjuk, fölforraljuk, és ha kell, megsózzuk. A zsírból a liszttel zsemleszínû rántást készítünk, a tûzrõl levéve a pirospaprikát belekeverjük. A ricset levét ezzel kissé besûrítjük, de fontos, hogy ne legyen olyan sûrû, mint egy fõzelék. Házi köményes kiflivel kínáljuk. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, és egy részében az élesztõt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepét kimélyítjük, az élesztõt beleöntjük, egy kevés liszttel összekeverjük, 10 percig pihentetjük. Ezután a maradék tejjel és egy kevés sóval összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk, majd a cipókat belisztezett deszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, átlósan 8 részre vágjuk, körcikkenként felcsavarjuk, majd kifli alakúra "görbítjük", ügyelve arra, hogy a körcikk csúcsa a kiflik belsõ íve felé mutasson. Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk (egy tepsiben kb. 8 darab fér el kényelmesen), és kb. 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájukra nõnek. Végül a tetejüket fölvert tojással megkenjük, köménymaggal és durva szemû sóval meghintjük. Sütõben nagy lánggal mintegy 20 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hozzávalók:
1db
kicsontozott csülök,
250g rizs, 20g vaj,
150g paradicsom, 5g curry, 30g só, 10g törött bors, 3g
sáfrány
A kicsontozott csülköt kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára fõzzük. Amíg a hús puhul, a rizst kiválogatjuk, megmossuk, a vajon üvegesre pirítjuk, majd kb. ugyanannyi, forrásban lévõ, sós vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sáfrányt, és fedõvel letakarva, félig puhára pároljuk. A rizst és a húst összekeverjük a curryvel, a sóval és a törött borssal, tetejére rárakjuk a karikákra vágott paradicsomot. A fõzõlevet átszûrjük, felforraljuk, a rizses húsra öntjük, majd lefedve, forró sütõben puhára pároljuk. A fedõt levéve, tetejét megpirítjuk. Forrón tálaljuk. Friss zöldsalátát adunk hozzá.
Hozzávalók.
2 csésze
szárazbab, 2 csésze
felaprított vöröshagyma, 6 szál
felaprított petrezselyemzöld, 1 csésze
felaprított zeller, 2 evõkanál felaprított
friss
kakukkfû, 1db babérlevél, 3
evõkanál vaj, 1 db nagy csülök, 6 csésze
marhahúsleves, 4 csésze víz, só és
bors, 1/3-csésze sötét rum,
zöldcitromlé, friss petrezselyem a
díszítéshez,
karikára vágott citrom a
díszítéshez, tejfölcseppek.
Hozzávalók:
2 db
csontozott csülök, hagyma,
fokhagyma, gomba, paprika, paradicsom, fűszerek, olaj, vörös
bab
konzerv, füstölt szalonna,
Hozzávalók:
2db kis
sertéscsülök,
30g fokhagyma, 40g Vegeta, 10g törött bors
Elõzõ nap a csülköket letisztítjuk, megmossuk. Egészben hagyjuk. A húsos felüket Vegetával, fokhagymával és borssal jó vastagon bedörzsöljük, ezután kuktába, a lyukas betétre tesszük. Aláöntünk 2dl vizet, és egy órán keresztül pároljuk. Hagyjuk kihûlni, majd hûtõben tartjuk a húst másnapig. Készítéskor bõrével felfelé kis tepsibe tesszük a csülköket, ráöntjük a zúzott fokhagymával kevert fõzõlevet. Elõmelegített, forró sütõbe toljuk, és addig pirítjuk közepes lángon, amíg szép pirosra sül a csülök bõre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon, és levével locsolgatjuk. Tetszés szerinti körettel (burgonyával vagy zöldséggel) és salátával tálaljuk.
Hozzávalók:
2db
kicsontozott csülök,
800g burgonya, 100g vöröshagyma, 80g füstölt
szalonna, 1csomó zöldpetrezselyem,
30g só, 10g törött bors, 20g zsír
A csülköt apró kockákra vágjuk, kevés sós vízben félpuhára pároljuk, majd a párolólébõl a húst kiszedjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát karikára, a füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Közepes tepsit kizsírozunk, beleteszzük a darabolt anyagokat, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük, a tetejére helyezzük a szalonnaszeleteket, aztán kevés párolólevet aláöntve, forró sütõbe tesszük. Sütés közben többször megkeverjük, és addig sütjük, amíg az anyagok ropogósra sülnek. Elõmelegített tálra halmozzuk. Friss zöldsalátát adunk mellé.
A
fokhagymát meghámozzuk, kettévágjuk. A
csülköt alaposan megtisztítjuk,
megmossuk. Éles késsel kicsi, mély lyukakat
szúrunk a csülökbe, és
belenyomkodunk egy-egy darabka fokhagymát és
rozmaringhajtást. A sütõt 200
fokra (gázsütõ 3. fokozat)
elõmelegítjük.
Mély tepsibe rácsot fektetünk, rátesszük
a húst, 2 dl vizet öntünk alá,
lefedjük fóliával, és kb. 50 percig
sütjük. A mézet elkeverjük a mustárral,
megkenjük vele a húst, és további 10 percig
sütjük. A csülköt levesszük a
rácsról, áttesszük egy másik tepsibe,
letakarjuk fóliával és félretesszük. A
tepsibõl a levet kis lábosba szûrjük,
beleöntjük
a bort, és közepes lángon,
kevergetve felforraljuk. Felszeleteljük a húst, a boros
mártással és sült
krumplival szolgáljuk fel.
Hozzávalók:
2db
kicsontozott csülök,
2dl tejföl, 10g
fokhagyma, 150g juhsajt, 30g só, 5g törött bors
A kicsontozott csülökhúst besózzuk, hideg vízben feltesszük fõni, és lefedve félpuhára fõzzük. A fõzõlébõl kiemelve kihûtjük és csíkokra vágjuk. Amíg a csülök fõ, a lereszelt juhsajtot, a borsot, a péppé zúzott fokhagymát a tejföllel elkeverjük. A csíkokra vágott csülökhúst tûzálló tálra tesszük, kevés fõzõlevet öntünk alá, a tejföllel meglocsoljuk és alufóliával betakarjuk. Elõmelegített, forró sütõbe tesszük, megpároljuk, amikor megpuhult a fóliát levesszük róla, tetejét pirosra sütjük. Szalmaburgonyával tálaljuk. Ízlés szerint jégbe hûtött káposztasalátát is adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
2
sertésláb, 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa a
bundázáshoz, olaj a sütéshez, só,
törött bors, 5 dkg. reszelt parmezán sajt.
A megtisztított lábakat kuktafazékban, kevés sós vízben olyan puhára fõzzük, hogy a csontjai magától kicsússzanak. Az összes csont eltávolítása után a színhúst belenyomkodjuk egy kerek formába. Egy-két evõkanál levet ráöntünk, majd hagyjuk kihûlni. Ezután lefedve a hûtõszekrényben megdermesztjük. (Elõzõ nap érdemes így elõkészíteni.) Másnap kiborítjuk a formából és éles késsel tetszés szerinti darabra vágjuk. Lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatva, bõ forró olajban ropogós pirosra sütjük és melegen tartjuk. Tartármártással és sült hasábburgonyával tesszük az asztalra.
Sajttal töltött füstölt csülök
Tisztítsuk meg a sertéscsülköt a szõröktõl, majd a húsos részén vágjuk be hosszában a csont mentén, Tegyük a csülköt egy nagyobb tûzálló tálba, öntsük fel vízzel addig, míg ellepi, forraljuk fel, míg habja feljön, majd öntsük le róla a vizet. Helyezzük át a csülköt egy mélyebb serpenyõbe, öntsük fel 1 liter vízzel, azonnal adjuk hozzá a gyömbért, a hosszában kettévágott hagymát, a mártást, a sherryt és a cukrot és lefedve fõzzük 2,5 órán át. Közben forgassuk meg a csülköt, nehogy a bõre leragadjon. Ha kell öntsünk hozzá még vizet; mire elkészül kb. 2 dl lé, maradjon rajta. Az utolsó negyedórában tegyük nagyobb lángra fõni fedõ nélkül, hogy a mártás körülötte besûrûsödjék. Tálaláskor tegyük a csülköt mélyebb tálba, a zöldségektõl megtisztított mártást öntsük a tetejére és köréje. A helyesen elkészített Sanghai csülök finom, puha és omlós.
Hozzávalók:
30 dkg májbab, 60 dkg füstölt csülök, 2 fej
hagyma, 1-2 evőkanál zsiradék, liszt, pirospaprika,
kevés só, babérlevél, ecet.
A feldarabolt csülköt
egy éjszakára beáztatják, levét
leöntik, majd 2 liter vízben felteszik
a babbal együtt főni. Levébe - ha szükséges -
sót tesznek,
babérlevelet. A két fej felkockázott
vereshagymával paprikás rántást
készítenek, ezzel rántják be a levest, majd
ízlés szerint ecetezik.
Hozzávalók:
500
g
sertéscsülök, 500 g sertéstüdõ, 400
g
sertés szív, 150 g hagyma, 50 g fokhagyma, 300 g
burgonya, 50 g zsíradék, 10 g
pirospaprika, 20 g liszt, só, ecet, babérlevél
A csülköt felaprítjuk és megfõzzük. Megsózzuk és babérlevéllel fûszerezzük. A szívet és a tüdõt külön fõzzük. Lehûtjük és szeletekre vágjuk. Amikor a boka megfõtt, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a tüdõt és a szívet. Miközben a burgonya fõl, rántást készítünk. A zsíron barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk és megfonnyasztjuk a hagymát, a fokhagymát és a pirospaprikát. Felöntjük hideg vízzel és megkeverjük. Hozzáadjuk a leveshez, felforraljuk, fûszerezzük és megecetezzük.
Hozzávalók:
40 dkg
sárgaborsó, 60 dkg sovány, füstölt
csülök, 1-2 babérlevél,
1-2 db sárgarépa, 1 erõleveskocka,
ízlés szerint só, bors
A csülköt alaposan megmossuk
(elõzõ
este langyos vízbe áztatjuk). Ugyancsak
elõzõ este
beáztatjuk a megtisztított
sárgaborsót is. Másnap a csülköt 1,5 l
hideg vízben feltesszük fõni, ha
megpuhult, kivesszük a levébõl, és még
melegen kicsontozzuk. A bõrét éles
késsel megkockázzuk, majd
„sonkaszerûen”
megkötözzük. A csülök
fõzõlevébe
tesszük a leöblített sárgaborsót,
hozzáadjuk a babérlevelet, a majoránnát,
egy
kevés borsot, majd félpuhára fõzzük.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket (a
répát, a hagymát és a pórét),
karikákra
vágjuk, majd az erõleves kockával együtt a
borsóhoz adjuk és az egészet puhára
fõzzük. A csülköt elõmelegített
(forró)
sütõben pirosra-ropogósra sütjük és
felszeleteljük. A sárgaborsót
elõmelegített,
mélyebb tálba szedjük, tetejére
fektetjük a csülköt, meghintjük vékony
szeletekre vágott póréhagyma-szárral
és
azonnal tálaljuk.
Hozzávalók:
1
db kisebb csülök, 500
g burgonya, 50 g
vöröshagyma, 20 g fûszerpaprika, 0,5 dl olaj, 10 g
fokhagyma,
1 db babérlevél,
5 g egész bors, 20 g só
A megtisztított és megmosott csülköt sós hideg vízben – az egész borssal és a babérlevéllel – feltesszük fõni. Serpenyõben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát és a péppé zúzott fokhagymát, majd a tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát. Vízzel felengedjük és összeforraljuk. A hagymás olajat a csülök fõzõlevéhez keverjük, s a húst puhára fõzzük. Amíg a csülök fõ, a burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk. A megfõtt csülköt kicsontozzuk, a zsírosabb részeket eltávolítjuk, majd a húst vékony csíkokra vágjuk, aztán visszatesszük a lébe. Hozzáadjuk a burgonyát, majd addig fõzzük, amíg az is meg nem puhul. Amikor kész, kihûtjük, a zsírt a tetejérõl eltávolítjuk, majd hûtõben tovább hûtjük.
Hozzávalók:
3 db
sertésköröm, 10 dkg szarvaslábszár, 10
dkg szarvascsont, 20dkg füstölt csülök,
8 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 10 dkg
vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 2 db
babérlevél, 5 g kömény, 3 g
szerecsendió, 5 dkg õrölt bors, 5 dkg
majoránna, 8
dkg só, 8 dkg õrölt pirospaprika,
leveszöldségek, 1,2 dl étolaj, tejföl
Az
apróra vágott
kolozsvári szalonnát az
olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az
összevágott vöröshagymát, addig
pirítjuk, míg a hagyma is üveges lesz.
Pirospaprikát adunk hozzá, majd
következik a köröm és a füstölt
csülök. Másfél óra hosszát
fõzzük, hozzáadjuk a
szarvashúst és csontot, valamint a
zöldségeket és fûszereket.
A füstölt csülköt kivesszük, apró
kockákra vágjuk, és visszarakjuk a levesbe. A
leves sózására ügyelni kell, a
mennyiséget folyamatosan figyelni, mert a
füstölt húsok miatt könnyen elsózhatjuk. A
húsokat készre fõzzük, hozzáadjuk a
csipetkét, és ízlés szerint tejföllel
dúsítjuk.
Hozzávalók:
1 db
hátsó sertéscsülök, só,
õrölt
bors, õrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl
olaj, 8
dkg füstölt szalonna, 15
dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg
paradicsompüré, 15 dkg
zöldpaprika, 15 dkg zöldborsó, só,
pirospaprika, 30 dkg sertés- vagy borjúcsont
Köretnek: 4 db pirított burgonya
A fûszerezett csülköt tepsibe tesszük. Olajjal leöntjük, kis vizet alátéve sütõben szép piros, ropogósra sütjük. A finomra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsompürét. Felengedjük vízzel, megsózzuk, beletesszük az aprított csontot és ebben a paprikás lében pároljuk 30 percig. Utána a csontokat kiszedjük és a levet finom szitán áttörjük. A kis kockákra vágott szalonnát serpenyõben üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a kis kockákra vágott gombát, a csirkemájat, a zöldpaprika kockát. Megsózzuk, összerázzuk és rövid pirítás után ráöntjük a pörköltlevet, majd a egészet jól felforraljuk. A megsült csülök csontját eltávolítjuk, egy tálra tesszük. A csülökhúst vékonyan felszeleteljük. Az elkészült Budapest-ragut mellé tálaljuk, fõzõborsóval megszórjuk, és pirított burgonyával körítjük.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1db
csülök, 500g
karfiol, 2g õrölt fehér
bors, 10g fokhagyma, 20g só, 10g
sertéssült-fûszersó, 1g curry, 0,5dl olaj,
200g reszelt sajt, 2dl tejföl.
A csülköt kicsontozzuk, sóval és fûszersóval bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, leöntjük olajjal és alufóliával lefedve, elõmelegített sütõben pároljuk. Kb. egy óra múlva a fóliát levesszük, és idõnként meglocsolva készre sütjük. Kivesszük a sütõbõl, félretesszük. Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, sós vízben megfõzzük. (ha mirelit a karfiol, rövid ideig fõzzük.) a tejfölt sóval, borssal, curryvel és finomra vágott vagy összezúzott fokhagymával kikeverjük, esetleg csipetnyi liszttel sûrítjük. A kihûlt csülökhúst felszeleteljük, tûzálló tálra helyezzük. A szeletekre elosztjuk a karfiolt, bevonjuk a kikevert tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütõben addig sütjük, amíg a sajt szépen ráolvad. Vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Sertéscsülök
különleges körettel
Hozzávalók:
1,6kg
sertéscsülök, 50dkg apró szemû
burgonya, 6 kisebb vöröshagyma, 20dkg alma, 20dkg
sárgarépa, 1 evõkanál olaj, 1
evõkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma,
õrölt bors, 2
babérlevél, 5 szem
borókabogyó, só.
A csülköt megmossuk, kuktába tesszük, majd felengedjük 1,5dl vízzel. Enyhén megsózzuk, babérlevéllel és borókabogyóval ízesítjük, majd a jelzéstõl számítva, 30 percig pároljuk. Közben a fokhagymát pépesítjük, tálkába tesszük, és megszórjuk õrölt borssal. Meglocsoljuk az olajjal, majd a mustárral együtt jól kikeverjük. A húst kiemeljük a lébõl, lecsöpögtetjük, és bõrét bevagdossuk. Megkenjük a mustáros és fûszeres olajjal, majd egy mélyebb tûzálló üvegtálba fektetjük. Körberakjuk a megtisztított burgonyával, sárgarépával, hagymával és a kimagozott, félbevágott almával. Aláöntjük a visszamaradt csülök fõzõlevét, lefedjük, és sütõben készre pároljuk. Levesszük róla a fedõt, és tíz perc alatt rövid lére sütjük.
Sertéscsülök
Nagyszakácsi módra
Hozzávalók:
5
adagra 2
középméretû, csontos
sertéscsülök
40 dkg nagy szemû tarkabab 20 dkg vöröshagyma 1 dkg
só
20 dkg kolbász õrölt
cseresznyepaprika 1 kg hordós (savanyú) káposzta 4
dl olaj 1 dl tejföl törött
bors, fûszerpaprika 1 gerezd fokhagyma
A tarkababot elõzõ nap beáztatjuk. A csülköket megtisztítjuk, a szõrt leégetjük, alaposan megmossuk, besózzuk és a sóban 1 órát hagyjuk állni. A hordós káposztát megízleljük, ha túl sós, kiáztatjuk. A csülköket tûzállótálba helyezzük, kevés vizet aláöntve, egy fej hagymát mellé téve, lefödve, sütõben félkészre pároljuk. Finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítunk, fûszerpaprikával megszórjuk, vízzel felengedjük, beletesszük az áztatott és megmosott babot, sózzuk, borsozzuk, mokkáskanálnyi õrölt cseresznyepaprikával és összevagdalt fokhagymával ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a lecsorgatott savanyú káposztát, ráhelyezzük az elõsütött csülköket, valamint az öt darabra vágott kolbászt, és az egészet készre fõzzük. Tálalásnál a csülköket leemeljük a káposztáról, csontjától megszabadítva szeletekre vágjuk, babos káposztával beborítjuk, tejföllel meglocsoljuk, a kolbászt tetejére helyezve tálaljuk.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1
sertéscsülök (kb. 1,5
kg-os), 75 dkg burgonya, 80 dkg póréhagyma, 3 dkg liszt,
2,5 dl tej,
3 dkg vaj vagy fõzõmargarin, 1 evõkanál
csípõs
mustár, 1-2 evõkanál magos
mustár, só, bors,
a díszítéshez petrezselyem zöld
A
sertéscsülköt
megmossuk, megtöröljük, bõrét éles
késsel kockásan beirdaljuk. Sóval és
borssal
alaposan bedörzsöljük, majd tepsibe fektetjük.
Aláöntünk egy pohár vizet, és
elõmelegített sütõben 200 fokon
(gáztûzhelynél 3-as fokozaton) kb. 2
órát
sütjük. A keletkezõ pecsenyelével
idõnként
meglocsoljuk.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb
hasábokra vágjuk, és a tepsibe, a
hús mellé helyezzük. További kb. 40 percig
sütjük, majd sóval meghintjük.
Közben a pórét megtisztítjuk, megmossuk,
karikára vágjuk, és
4 dl lobogó sós vízben kb. 10 percig
fõzzük.
Lecsöpögtetjük, de kb. 2,5 dl
fõzõlevet felfogunk.
A vajat vagy a fõzõmargarint lábosban
felhevítjük,
meghintjük a liszttel,
rózsaszínûre pirítjuk, majd kevergetve
felöntjük a tejjel és a póré felfogott
fõzõlevével. Sózzuk, borsozzuk,
felforraljuk, és
kis lángon kb. 5 percig
fõzzük. Végül belekeverjük a
kétféle mustárt és a
póréhagymát is.
A csülök bõrét a sütési idõ
vége
elõtt kb. 10 perccel sós vízzel beecseteljük,
hogy ropogós legyen.
A sült burgonyát és a mustáros
pórét tálra halmozzuk, majd a tetejére
ültetjük
a sült csülköt, és petrezselyemlevéllel
díszítjük.
Sertéscsülök portugál marinádban
2kg csontos sertéscsülök, só,
A
marinádhoz:
Sertéscsülök
tarkababos káposztával
Hozzávalók:
2 db
sertéscsülök, 5 dkg
füstölt szalonna, 60
dkg savanyú káposzta apró, 20 dkg tarkabab, 2 db
vöröshagyma, 3 gerezd
fokhagyma, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 2
evõkanál
liszt, pirospaprika,
babérlevél, só.
A
csülköket kevés sóval
bedörzsöljük, és kevés vízzel
meglocsolva sütõben félig
megsütjük.
Közben a kockára vágott szalonnát
kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott
hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük
pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük,
beletesszük az elõzõ este beáztatott babot,
babérlevéllel és kevés sóval
ízesítve félig megpároljuk.
Hozzáadjuk a csülköket és a kimosott
savanyú káposztát. Fedõ alatt lassú
forralással készre pároljuk. Tejfeles
habarással sûrítve és finomra vágott
kaporral meghintve pár percig még forraljuk.
Tálaláskor a kicsontozott, felszeletelt
csülökhúst a babos káposztára
tesszük,
tejföllel, paprikával, paradicsommal, kaporral
díszítjük.
Sertéscsülök
vadas
mártásban
Hozzávalók:
1 kg
füstölt csülök, 2
szál sárga-, és fehérrépa, 1 fej
vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl
tejföl, 5 szem bors, 2 babérlevél,
cukor, ecet, só
A csülköt kuktában puhára fõzöm.
Kihûlés után vékonyan felszeletelem. A
sárga-,
és fehérrépát a felkarikázott
hagymával együtt az olajon megpárolom, az
összes
hozzávalót beleteszem annyi vízbe, amennyi ellepi
és felforralom, beleteszem a
húst és egy napra hûtõszekrénybe
teszem.
Másnap felforralom, puhára fõzöm, majd
a zöldségeket áttöröm. Behabarom és
a húsra öntöm. Spagettivel, vagy
makarónival tálalom.
Sertéscsülök vele sült burgonyával
Hozzávalók:
80dkg
sovány
sertéscsülök, cukor, 5dkg füstölt szalonna,
10dkg sárgarépa, 10dkg fehérrépa,
5dkg zellergumó, 2dl tejföl, babérlevél, 1
púpozott kiskanál liszt, 3 evõkanál
olaj, 1 kiskanál 10%-os ecet, 10dkg vöröshagyma,
só, 2 gerezd fokhagyma, õrölt
bors.
A sertéscsülköt felöntjük vízzel, megsózzuk, majd babérlevéllel és fokhagymával ízesítjük. Lefedjük, félkészre fõzzük, majd kiemeljük a fõzõlébõl, és lecsöpögtetjük. Olajjal kikent tûzálló tálba fektetjük, tetejét megrakjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségekkel, majd megszórjuk borssal. Kevés fõzõlevet öntünk alá, lefedjük, és sütõbe téve megpároljuk. A húst kiemeljük, másik edénybe rakjuk, majd a szalonnával együtt visszarakjuk a sütõbe és megpirítjuk. A zöldségeket turmixgépben pépesítjük, megszórjuk a liszttel, majd megpirítjuk és felöntjük a tejföllel. Ecettel és cukorral ízesítjük, és jól összekeverjük. A húsra locsoljuk, tetejére fektetjük a sült szalonnát, majd burgonyagombóccal kínáljuk.
Hozzávalók:
1db
füstölt csülök, 500g
marhalábszár, 1db füstölt libacomb, 500g tarka
bab, 0,5dl olaj, 40g
vöröshagyma, 10g fûszerpaprika, 20g liszt, 4db
tojás.
A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, az olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a tûzrõl levéve meghintjük a fûszerpaprikával, aztán hozzáadjuk a babot, a darabokra vágott libacombot, a füstölt csülköt és a marhalábszárt. Vízzel felöntjük, tetejére evõkanálnyi lisztet szórunk, ezt simára elkeverjük, majd a fazekat lefedve a sütõbe tesszük és 3-4 órán át sütjük. Közben a levét kevés vízzel pótoljuk. Amikor majdnem kész, beletesszük a 4db jól megmosott tojást héjastól, és 10 percig fõzzük. Tálalás elõtt kivesszük a tojásokat, megtisztítjuk, félbevágjuk és a sólet tetejére rakjuk.
30 dkg
vöröshagymát apróra vágunk és 20
dkg csíkokra vágott kolozsvári
szalonnával egyszer megdinszteljük. (Természetesen
kevés olaj szükséges a
dinszteléshez.) Amikor a hagyma üvegessé
válik, hozzáadjuk a fûszereket:
2 db babérlevelet, 10-12 szem borókabogyót, 1
teáskanál õrölt köményt, 1
mokkás
kanál õrölt fehérborsot, 1
mokkáskanál
kakukkfüvet, 2-3 gerezd zúzott
fokhagymát, 3 db kockára vágott tölteni
való paprikát, valamint ízlés szerint
delikátot és sót.
Ezt
követõen 1,4 kg
megmosott és 2-3 cm-es kockákra vágott
sertéscsülköt adunk hozzá. Folytatjuk a
fõzést mindaddig, amíg kb. 90%-os
fõzési
állapotig jutunk. (Közben Somlói
Juhfark bor hozzáadásával pótoljuk az
elpárolgott vizet.)
Ezután 70 dkg jól kimosott (4-5-ször mosott)
megvágott savanyú káposztát (jó a
vecsési boros konzervkáposzta), majd 30 dkg fél
karikába vágott debreceni
kolbászt adunk az elõfõzött ételhez.
Kb. 10-15 perces fõzés után 4 dl tejszínnel
és egy jó evõkanál liszttel
behabarjuk az ételt.
Tálaláskor simára kevert tejföllel és
frissen vágott petrezselyemmel
megszórjuk, illetve paradicsommal díszítjük.
Hozzávalók:
1,2kg
füstölt csülök, 12dkg
szárazbab, 10dkg zöldpaprika, 8dkg paradicsom, 8dkg
vöröshagyma, 3dkg liszt, 2
gerezd fokhagyma, 2 evõkanál paradicsompüré,
2
evõkanál olaj, õrölt bors, só.
Sörben
gõzölt
gyulai szilveszteri bõségtál
Hozzávalók:
1 kg 40 dkg-os
hátsó
sertéscsülök, 40 dkg bõrös
sertéskaraj, 1
üveg sör, 1 dl étolaj; fûszerek: só,
õrölt bors, rozmaring, kakukkfû. Köret: 40 dkg
burgonya, 20
dkg cukkini, 20 dkg
fehér vagy zöld húsú paprika, 20 dkg
paradicsom, 1 dl tejföl, 10 dkg füstölt
szalonna, 1 csomag újhagyma.
A csülköt és a bõrös karajt elõkészítjük, formázzuk (a sallangoktól megtisztítjuk), sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, tûzforró olajjal meglocsoljuk, és közép meleg sütõben megsütjük, közben sörrel locsolgatjuk. A köretnek a cukkinit, paprikát, paradicsomot, újhagymát felszeleteljük, sóval és borssal ízesítjük, grill-lapon megsütjük. A héjában sült burgonyát négybe bevágjuk sóval, borssal, kakukkfûvel ízesített tejföllel meglocsoljuk, majd a füstölt szalonna kockákat ráhelyezzük és a csülök mellett továbbsütjük.
Sörben
pácolt sertéscsülök, bajor
káposztával, szalvétagombóccal
Hozzávalók:
1
db
hátsó
sertéscsülök, 5 dl sör, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd
fokhagyma, 1-2 db babérlevél,
4-5 szem egész bors, grillfûszer, só
Szalvétagombóc:
9
db
zsemle, 3 db
tojás, 3 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj,
petrezselyem zöld, törött bors,
só
Bajor
káposzta:
60
dkg Vecsési
káposzta, 20 dkg császárszalonna, 1 fej
vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 t
eáskanál kristálycukor, 1-2 db
babérlevél, só, bors
Szalvétagombóc:
A
zsemléket kockára vágjuk, leforrázzuk a
tejjel és letakarva néhány percig állni
hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a borsot, sót,
petrezselymet, pirított hagymát, 3
egész tojást, és összedolgozzuk.
Beletekerjük fóliába, a két
végét összetekerjük, néhány
lyukat szúrunk rajta
késsel és forró, sós vízben kb.
10-15 perc alatt kifõzzük. Hideg vízbe
kiszedjük, ha kihûlt, leszedjük róla a
fóliát és felszeleteljük.
Csülök:
A sörbõl,
fokhagymából,
babérlevelekbõl, borsból,
vöröshagymából készített
pácban a csülköt min. 3-4
óráig állni hagyjuk. Ezután
beletesszük a tepsibe, grillfûszerrel megszórjuk,
meglocsoljuk a páclé egy részével és
140°C-on 1,5-2 órát sütjük. Amikor
már
pirul a hús, meglocsoljuk a maradék
páclével és tovább sütjük. Ha
kész, felszeleteljük.
Káposzta:
Az olajba beletesszük
a
kristálycukrot, a kockára vágott kolozsvári
szalonnát és az apróra vágott
hagymát). Ha a hagyma üveges, hozzáadjuk a
káposztát, babérlevelet,
megborsozzuk és sózzuk. Amikor elfõtte a
levét,
fehérborral felöntjük és
megdinszteljük A csülköt meglocsoljuk a szafttal
és káposztával és a
szalvétagombóccal tálaljuk.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1
bõrös, szép nagy
sovány csülök,2 dl
világos sör,2 evõkanál liszt,2 gerezd
fokhagyma,
1 evõkanál olaj,1 evõkanál mustár,1
teáskanál õrölt gyömbér,
ízlés szerint só,1
késhegynyi törött fekete bors
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bõrét a gázlángon kissé perzseljük), és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bõröstül vékony szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felén átpirítjuk. A csülökszeleteket tûzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az elõsütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen betakarjuk. Elõmelegített forró sütõbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át pároljuk. (Ha a párolási idõ letelt, az edényt kinyitjuk, és meggyõzõdünk arról, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütõbe.) A puha húsról eltávolítjuk a fedõt, és a mártással (amely ekkorra már egészen besûrûsödik) a tetejét bekenjük. Csak annyi idõre toljuk vissza a sütõbe, amíg szép ropogósra pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad és rágós lesz. Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.
Hozzávalók:
1db
kicsontozott csülök,
50g vaj, 500g apró
szemû hagyma vagy gyöngyhagyma, 70g
paradicsompüré,
1dl száraz vörösbor, 0,1dl
borecet, 5g cukor, 10g fokhagyma, 1g õrölt fahéj, 1g
õrölt szegfûszeg, 5g õrölt
köménymag, 20g leveskocka, 20g só.
A kicsontozott csülökhúst kockákra vágjuk, a felolvasztott vajon elõsütjük, s a tûzálló tálra rendezzük. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, a hús mellé rakjuk. A visszamaradt sütõvajban a paradicsompürét rozsdabarnára pirítjuk, felengedjük a vörösborral, hozzáadjuk a fûszereket, felforraljuk és a húsra öntjük. A tálat lefedjük, és elõmelegített, forró sütõben készre pároljuk. Forrón tálaljuk, fõtt burgonyával.
Hozzávalók:
15 dkg
nagy szemű bab, 50 dkg savanyú
káposzta, 10 dkg füstölt csülök, 20 dkg
burgonya
5 dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 dkg fokhagyma, 2 dkg fűszerpaprika, 2
dl tejföl,
tárkony, hagyma,
só, ételízesítő
Hozzávalók:
80dkg
sertéscsülök, 20dkg kimagozott aszalt
szilva, 1,5dl vörösbor, 2 evõkanál olaj, 10dkg
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
0,5dl sör, 3dkg füstölt szalonna, 1 kiskanál
étkezési keményítõ, só.
A szilvát tálba tesszük, felengedjük a borral, majd ázni hagyjuk. A csülköt kicsontozzuk, kissé megsózzuk, majd bõrével lefelé tepsibe fektetjük. Meglocsoljuk olajjal, aláöntünk 1dl vizet, és melléhalmozzuk a megtisztított, felszeletelt vöröshagymát. Megkenjük pépesített fokhagymával, letakarjuk alufóliával, majd elõmelegített sütõben egy óra alatt készre pároljuk. Megfordítjuk, bõrét éles késsel bevagdossuk, majd 10-15 percenként megkenjük sörbe mártogatott, bevagdosott szalonnával. A sülés közben keletkezõ hólyagokat hústûvel kiszúrjuk, és az elpárolgott levet kevés vízzel pótoljuk. A húst hosszúkás tálra fektetjük, felszeleteljük, és negyed órán át pihentetjük. A pecsenyelevet leszûrjük, tetejérõl leszedjük az összegyûlt zsiradékot, majd összeöntjük a boros szilvával. Felforraljuk, majd belerakjuk a három evõkanál hideg vízzel elkevert keményítõt. Összeforrósítjuk, de nem forraljuk, majd a húsra öntjük. Burgonyapürével kínáljuk.
Sült
csülök
dán módra, uborkamártással
Hozzávalók:
1
db hátsó
csülök, 2 db babérlevél, 2 g
egész bors, 1 dl fehérbor, 20 g só. Az
uborkamártáshoz: 50 g vaj, 50 g liszt, 4
dl tej, 1 dl tejföl, 150 g ecetes uborka, 2 cl tárkonyos
ecet, 10 g só, 1 g
törött fehér bors
Az elõkészített-megtisztított és megmosott-csülök bõrös felületét 1×1 centiméteres kockákra bevagdossuk, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük fõni. Hozzáadjuk az egész borsot, a babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Lassú forralás mellett addig fõzzük, amíg a hús könnyen el nem távolítható a csontról. A kicsontozott húst tûzálló tálra helyezzük, aláöntjük a fehérbort, és elõmelegített, forró sütõben-idõnként meglocsolva- ropogósra sütjük. Amikor elkészült, a húst a sütõbõl kivesszük, majd kihûtjük, aztán éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Amíg a hús hûl, elkészítjük az uborkamártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd fehér habzásig hevítjük. A tejjel felengedjük, aztán kiforraljuk. A tûzrõl levéve kihûtjük, majd belekeverjük az apró kockára vágott ecetes uborkát, ízesítjük a sóval a törött fehér borssal, a tárkonyecettel, és elkeverjük a tejföllel. A kész mártást a hûtõbe tesszük, és tálalásig hidegen tartjuk. A felszeletelt csülökhúst tálra rendezzük. Tálaláskor salátával és paradicsommal díszítjük. A mártást külön edényben adjuk.
Sült
csülök dinsztelt lila káposztával és
vöröshagymával
Hozzávalók:
3 db
füstölt csülök, 3 dl
víz, igény szerint só, 1 kisebb
fej lilakáposzta, 4 nagy fej vöröshagyma
A csülköt elõzõ este beáztatjuk, majd
megmossuk. A
csont mellett két oldalt
bevágjuk. Belehelyezzük a cserépedénybe
és ráöntjük a vizet. Három-három
és fél
órán keresztül sütjük.
Idõnként
megnézzük, ha igényli még egy kis vizet
öntünk
alá. Szép pirosra, ropogósra sülve
tálaljuk.
A káposztát: vékony csíkokra vágjuk
és kevés olajon megdinszteljük, sóval,
cukorral, õrölt köménnyel, ecettel
ízesítjük. A vöröshagymát
karikára vágjuk és
olajban pirosra sütjük.
Hozzávalók:
4
kg csontos csülök (nem
füstölt), 15 dkg
só, 1 csomag szemes bors, 6-8 db babérlevél,
8 dl napraforgóolaj, 2 dl olívaolaj, 3 g fehérbor,
15 dkg virágméz, 5 dl barna
sör, 80 dkg köles,
20 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg
petrezselyem
Díszíteni:
2 fej lilahagyma, 1 fej saláta, 4 db paradicsom, 3 db
zöldpaprika
A
20-30 dkg-ra feldarabolt csontos
csülköt
egy nagylábasban fûszeres vízben félig
megfõzzük (só, szemesbors, babérlevél)
tehát nem fõzzük készre, ezt
követõen
kiszedjük a vízbõl egy tepsibe. A 8 dl
napraforgó olajat összekeverjük a
fûszerkeverékkel, és az egészet
ráöntjük a
csülökre. 170-180 'C-os sütõben sütjük,
8-10
percenként barna sör és méz
keverékével meglocsoljuk. Ha kellõen
elszínezõdött és megpuhult kikapcsoljuk a
sütõt és tálalásig bent hagyjuk.
Köles:
1 dl olívaolajban apró kockára (finomra)
vágott vöröshagymát üvegesre
(átlátszóra) dinsztelünk. Elõre
felkockázott (l x l cm-re) zöldségeket, illetve
a kölest beleszórjuk, rögtön felöntjük
háromszoros vízzel, azaz kb. 2,5
literrel, sózzuk, fehér borsozzuk.
Sûrûsödésig fõzzük, majd
lekapcsoljuk a
tüzet és fedõ alatt készre pároljuk.
Tálalás:
Feldíszített tányérra elõször a
kölest tesszük, aztán a csülköt.
A kölest olíva olajjal, a csülköt, a tepsiben
maradt lével locsoljuk meg.
Hozzávalók:
1 nagyobb füstölt
csülök, 2 kávéskanál őrölt
szegfûszeg, 2 összetört babérlevél, 2
kávéskanál majoránna, 2 kanál
méz, 1 kávéskanál őrölt bors, 2
kanál
mustár, 2 kávéskanál
ételízesítő, 2 tojás sárgája,
3 gerezd összetört
fokhagyma, 2 dl vörösbor, olaj.
A
füstölt csülköt egy éjszakára
beáztatjuk, másnap kuktában háromnegyed
órát főzzük. Ha nagyon kemény,
visszatesszük, és tovább főzzük, de ne
legyen teljesen megfőve. Kivesszük, hagyjuk langyosra hûlni,
majd
levesszük a csontról a húst. Egy
tálkában jól összekeverjük a
fûszereket, a szegfûszeget, a babérlevelet, a
majoránnát, a mézet, a
borst, a mustárt, a vegetát, a tojás
sárgáját, az összetört fokhagymát. Ezzel bekenjük mindenütt a
csülköt, tepsibe vagy jénai edénybe
tesszük, zsírt vagy olajat, valamint vörösbort
adagolunk alá. Forró
sütőbe tesszük, és lassú tûzön,
gyakori locsolgatás mellett pirosra
sütjük.
Hozzávalók:
Két
savanyított káposztafej, 2 kg apróra
vágva. Másfél kg füstölt húsos
szalonna, fél kg sonka, egy első csülök, 2 kg
oldalas, 1,5 kg burgonya, erős és édes őrölt
paprika, só, bors, 4 db hagyma,
sok fokhagyma.
Hozzávalók:
1,2 kg
marhalábszár, 1,2 kg
csontos sertéscsülök, 30 dkg sertésvelõ,
2 nagy
( 20 dkg) vöröshagyma, 10 dkg
füstölt szalonna, 10 dkg sertészsír, 2
evõkanál ( kb 4 dkg ) csemege
pirospaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, fél kiskanál
õrölt köménymag, só,
30 dkg vargányagomba, 1-1
húsos paprika
és paradicsom, 2 dl
szekszárdi kadarka
Hozzávalók:
20
dkg
kicsontozott sertéscsülök, 1 zsemle, 1 tojás, 2
evõkanál olaj,
1 vöröshagyma, 15 dkg rizs, só, 1
evõkanál
pirospaprika, 1-1 mokkáskanál piros-
paprika- és paradicsompüré, 1 evõkanál
reszelt sajt.
A húst a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlével együtt átdaráljuk, összegyúrjuk a nyers tojással és megsózzuk. Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, megsózzuk, paprika- és paradicsompürével ízesítjük. Felforraljuk, majd a húsmasszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és belerakjuk. Fedõ alatt 10 percig pároljuk, majd beleszórjuk a jól megmosott rizst is, és annyi vízzel engedjük fel, hogy bõven ellepje. Ismét lefedjük, s nagyon kis lángon az egészet megpuhítjuk. Ha gazdagabban szeretjük, tálalás elõtt meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal is.
1 gerezd fokhagyma, 3 ek.
olaj.
Hozzávalók:
1
kg
kicsontozott csülök, 30 dkg sertés lapocka, 2 kg
savanyú káposzta, 1 nagyobb hagyma, 1 zöldpaprika, 1
paradicsom, 1 doboz
pritamin, 2 dl tejföl, 10 dkg császárhús15
dkg rizs, só, õrölt pirospaprika, 3
babérlevél, bors, szurokfû, majoránna,
kömény, 1 marhahúsleves kocka
A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott , kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fûszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evõkanál édes és erõs paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fûszerekbõl. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon fõzzük. Levesszük a tûzrõl, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás elõtt a sütõben, egy vajjal kikent tûzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: a tûzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.
Hozzávalók:
egy egész csülök, 1 citrom,
majoranna, olaj, só, bors, sör
A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük kevés vízzel, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott csülökhúsokat, majd a kicsumázott, feldarabolt paprikát és paradicsomot. Lefedve puhára fõzzük, közben vízzel pótoljuk az elpárolgott levet. A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, majd a felkockázott burgonyával együtt a húshoz adjuk. Felengedjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd fedõ alatt, takaréklángon készre pároljuk. Savanyúsággal és vörösborral kínáljuk. A tarhonyás csülköt bográcsban is elkészíthetjük.
Tárkonyos
bableves
füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1
db füstölt
csülök, 200 g szárazbab, 100 g
sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 1
csomó petrezselyemzöld, 1 csomó friss
tárkony, 2 dl tejföl, 20 g liszt, 0,2 dl
tárkonyecet, 5 g fokhagyma, 50 g
vöröshagyma, 10 g cukor
A csülköt megtisztítjuk, megmosott, és hideg vízben áztatjuk. A babot elõzõ nap kiválogatjuk és beáztatjuk. Az elõkészített csülköt hideg vízben feltesszük fõni, és addig fõzzük, amíg könnyen kicsontozható lesz. Amikor megfõtt, a levébõl kivesszük, és apró kockákra vágjuk. A fõzõlevet kihûtjük, beletesszük az áztatott babot. Amikor a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldséget, a reszelt vöröshagymát, és a zúzott fokát, és a zúzott fokhagymát, aztán együtt majdnem puhára fõzzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és tárkonylevelet, valamint a tárkonyecetet, és behabarjuk. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a darabolt csülökhúst. Tejföllel díszítjük. Forrón tálaljuk.
A
megtisztított, megmosott
csülköket hideg vízben feltesszük fõni.
Amikor
felforrt, megsózzuk, majd fedõ
alatt, lassú forralással puhára
fõzzük.
Amikor megfõtt, a vízbõl kivéve
kihûtjük, majd kicsontozzuk, éles késsel
felszeleteljük, és tûzálló tálra
rendezzük. Amíg a csülök fõ, a
tejfölt a
liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a
finomra vágott tárkonylevelet, a tárkonyecetet, a
cukrot, megsózzuk, aztán az
egészet összeforraljuk. A mártást a
tálra rakott, felszeletelt
Hozzávalók:
1 db
füstölt csülök, 15 dkg sárgarépa, 10
dkg
fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 1
tojássárgája,
2 dl tejszín (cukormentes), 2 teáskanál
szárított tárkony, 1/2 citrom,
só, õrölt bors ízlés szerint
A füstölt csülköt alaposan megmossuk és
hidegvízben feltesszük fõni. Ha puhára
fõtt, akkor kivesszük, kicsontozzuk és apró
kockákra felvágjuk. A fõzõlét ne
borítsuk ki, azzal engedjük fel a levest. A
sárgarépát és a
fehérrépát
megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A
vöröshagymát nagyon apróra vágjuk
és
kevés étolajon megdinszteljük. Beletesszük a
felkockázott zöldségeket és
hozzáöntünk kb. 1 litert a csülök
fõzõlébõl. Beletesszük a
tárkonyt, a citromot
és a borsot. Sózni nagyon óvatosan kell, mert a
csülöklé általában elég
sós.
Puhára fõzzük, beletesszük a kockákra
vágott csülköt, jól felforraljuk. A
tejszínhez hozzákeverjük a
tojássárgáját és a leveshez
öntjük. Tovább forralni
már nem szabad mert a tejszín összemegy.
Tálalás elõtt kivesszük a citromot.
Hozzávalók:
1
db füstölt
csülök, 2 db füstölt köröm, 50
g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, 1 csomó friss
tárkony, 150 g sárgarépa, 150 g
petrezselyemgyökér, 500 g burgonya, 2 db
tojássárgája, 20 g liszt, 2 dl tejföl,
50 g citrom
A csülköt és a körmöt lekaparjuk, megmossuk, beáztatjuk. Az elõkészített húsokat kisebb darabokra vágjuk, hideg vízben feltesszük fõni, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, a fokhagymát és a tárkonyt. Amikor a hús félpuhára fõtt, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget és burgonyát. Együtt puhára fõzzük. A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Kiforraljuk. Citromlével ízesítve, forrón tálaljuk.
Tejfölös- hagymás sertéscsülök
Hozzávalók:
80dkg
sertéscsülök, 60dkg
burgonya, 2dl tejföl, só, õrölt bors, 15dkg
vöröshagyma, reszelt szerecsendió.
Hozzávalók:
1kg
malaccsülök, 10dkg
sárgarépa, 10dkg fehérrépa, fél
csokor petrezselyemzöld, 5dkg zsír, õrölt bors,
2dl tejföl, 2 evõkanál citromlé. Só,
liszt.
Tejfölös
répa
Hozzávalók: 1 kilogramm füstölt
csülök, két közepes méretű
takarmányrépa, ecet, cukor, só, paradicsom,
vöröshagyma és tejföl.
A répát lereszeljük, ecettel és sóval ízesítjük, majd két órát állni hagyjuk. A csülköt feltesszük főni, majd a paradicsomos lére rászeljük a vöröshagymát. Ha a csülök megpuhult, kicsavarjuk a reszelt, ízesített répát és hozzátesszük a húshoz. Végül rántást adunk hozzá és tejföllel behabarjuk. E tartalmas egytálételt kenyérrel fogyasszuk!
Hozzávalók:
1db
kicsontozott, fõtt
füstölt csülök, 250g csuszatészta, 3db
tojás, 2dl tejszín, 1dl tejföl, 30g
zsír, 5g õrölt bors, 10g só
Az elõkészített csülköt hideg vízben feltesszük fõni. Amikor felforrt, megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a fokhagymát, az egész borsot, és hozzáöntjük az ecetet. Ebben az ízesített lében a csülköt puhára fõzzük. Ha megfõtt, a vízbõl kivéve kihûtjük, majd kicsontozzuk, és éles késsel vékony szeleteke vágjuk. Amíg a csülök fõ, elkészítjük a többi alapanyagot. A burgonyát és a vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a megtisztított gombát felszeleteljük. A római tál aljára rakjuk a burgonyát, megsózzuk, megborsozzuk, rátesszük a gombát, majd erre a vöröshagymát, és megfûszerezzük ezt a réteget is. A rétegezést a felszeletelt csülökhússal zárjuk. Kevés fõzõlevet aláöntve, ráöntjük a tetejére a tejszínt, majd a tálat lefedve, sütõben egy órán át pároljuk. Amikor megpuhult, a római tálban forrón adjuk az asztalra.
Hozzávalók:
2
db mellsõ csülök, 500
g zsírszalonna, 800
g sertéslapocka, 50 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 5 g
törött fehér bors, 5 g
õrölt mustármag, 30 g só, 10 g
fûszerpaprika
A megtisztított és megmosott csülköket enyhén sózott hideg vízben feltesszük fõni. Amikor félpuhára fõttek, hozzáadjuk az elõkészített sertéslapockát, és együtt addig fõzzük, amíg a csülökhús a csontról le nem válik. A tûzrõl levéve kihûtjük, majd a húsokat 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Amíg a húsok fõnek, a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát péppé zúzzuk, a szalonnát kockára vágjuk. Amikor a húsok megfõttek, a fûszereket, a hagymákat elkeverjük 0,5 dl lével, hozzáadjuk a kockára vágott szalonnát és húst, és összekeverjük. Aztán az anyagokat egyik végén elkötött marha- vagy sertésvastagbélbe töltjük – ügyelve a megfelelõ keménységre –, majd a másik végét is elkötve, a fõzõlébe helyezzük, aztán kb. 1 órán át abáljuk. Az abálás után a készítményt kivesszük a fõzõlébõl, szikkasztjuk kissé, aztán enyhén megfüstöljük. Tálaláskor vékony szeleteket vágunk, tálra rendezzük, és díszítjük. Ízlés szerint savanyúságot adhatunk mellé.
Hozzávalók:
60-70
dkg fõtt füstölt
csülök (vagy sonka) felszeletelve, 1,5-2 kg
héjában fõtt
krumpli szintén felszeletelve, 4 dl tejföl, 1 fej
fokhagyma,
2 db tojás, só, bors pár szelet bacon vagy
kolozsvári szalonna,
a tálaláshoz
lila hagyma
Egy tepsit kikenünk, majd egy réteg fõtt burgonyát lerakunk, s rárakunk egy réteg szeletelt csülköt. A tejfölbe belenyomjuk a fej fokhagymát, beleütjük a 2 tojást , pici sót és ízlés szerinti borsot szórunk bele, és jól összekeverjük. Ezzel az öntettel leöntjük a csülköt, majd ismét egy réteg burgonya következik. A hozzávalók mennyiségétõl függ, hogy hány réteg lesz, de szerintem a túl sok nem annyira tud átsülni. A rakosgatást burgonyával fejezzük be, melyet leöntünk ismét a tejföllel, de kicsit vékonyan, hogy a krumpli szépen megpirulhasson. A tetejére vékonyra szeletelt szalonnát teszünk, jól átsütjük (kb. 1 óra) hogy ropogós legyen, majd a tetejére szeletelt lila hagymával tálaljuk. Vörös borral kiváló.
„Torgyán
saláta”,
azaz gombás, csülkös pacal rántott
velõvel
Egy
kiló elõfõzött, csíkozott mirelit
pacalt egy nagy
fazékban sóval, egész
borssal, egész vöröshagymával,
babérlevéllel, esetleg vegetával egy
órát fõzöd.
Leöntöd a levét, ha kihûlt, ízlés
szerint apróbbra vágod.
Olajon
hagymát fonnyasztasz, megszórod piros paprikával,
rárakod a leszárított pacal,
kicsit pörkölöd, felöntöd bõven
lével,
fûszerezed (csípõs piros arany,
sûrített
paradicsom, zöldpaprika, bors, sok fokhagyma), és egy
órát fõzöd.
Hozzáraksz
egy fél füstölt csülköt néhány
szeletbe vágva, vagy egy-két (füstölt)
körmöt,
fõzöd egy háromnegyed órát.
Hozzáraksz
30-40 deka felaprított gombát, szükség
esetén a levét pótolod, utánasózod,
és
fél órát még fõzöd.
(Mirelit) rántott velõ feltéttel tálalod.
Az elõzõ nap hidegvízben áztatott csülköket kuktába tesszük, és 5dl vizet ráöntve puhára fõzzük, hogy a csontja kicsússzon belõle. Kicsontozzuk, és a bõrével együtt csíkokra vágjuk. Megkóstoljuk, ha nagyon sós felöntjük kevés vízzel, vagy félretesszük a felét és a maradékot vízzel felhígítjuk. (Az eltett, hûtõszekrényben tárolt füstölthús-lé sokáig eláll, és jó ízesítõ leves vagy mártás készítéséhez.) Az olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük 2dl-nyi csülöklével. Állandó keverés közben sûrûre fõzzük, majd ízesítjük borecettel és a közben lereszelt tormával. Belekeverjük a tejfölt és a mandulát, jól felforraljuk, majd megkóstoljuk. Ha szükséges, csipetnyi cukorral megszórjuk. Melegen tartjuk. Tálalás elõtt elõmelegítünk egy tálat, közepére halmozzuk a csülökhúst, köré rakunk sós vízben fõtt burgonyát, majd a meleg mártást rácsorgatjuk a tetejére. Kevés reszelt tormával és tejföllel díszítjük.
Hozzávalók:
1
db csülök, 50 g
reszelt torma, 0,2 dl
borecet, 2 dl tejföl, 20 g só, 10 g cukor, 20 g liszt
2 db hátsó csülök,
40 dkg csirkemáj, 40
dkg gomba, 5 db tojás, só, 30 dkg
gépsonka, 2 dl étolaj, kevés bors, petrezselyem, 1
csomag spagetti, 30 dkg
reszelt sajt, 4 dl tejföl, 15 dkg vaj
A csülköt kicsontozzuk,
és félretesszük. A
vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk,
majd a felvágott májat és gombát
lepirítjuk, sóval, borssal, petrezselyemmel
ízesítjük. Felütjük a tojásokat,
elkeverjük, majd a ragura öntjük. Kemény
állagúra pirítjuk. Kihûtjük, és
a
csont helyébe töltjük. Sózzuk,
fóliába
csomagolva sütõben lassan készre sütjük.
Köret: A spagettit bõ, forrásban lévõ
vízben
kifõzzük. A vajat felolvasztjuk, a
metéltre vágott sonkát átforgatjuk, a
leszûrt spagettit hozzáadjuk, és a
kivajazott tepsibe tesszük. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt
sajttal megszórjuk,
és sütõben pirosra sütjük.
Hozzávalók:
1
sertéscsülök, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 2
kanál sûrû tejföl, 2
tojássárgája,
2 kiskanál búzadara, 3 gerezd fokhagyma,
késhegynyi currypor, só, fekete bors.
A csülköt sós vízben puhára
fõzzük,
és úgy vesszük ki belõle a csontot, hogy
éles késsel az egyik oldalán felvágjuk.
Ezután a hozzávalókat a szétzúzott
fokhagymával összedolgozzuk, és a csont
helyére tesszük.
A csülköt összegöngyöljük, és
zsineggel átkötjük. Tûzálló
tálba helyezzük, és a
levével öntözgetve ropogós pirosra
sütjük.
Tálalás elõtt levesszük a zsineget.
Hozzávalók:
2db
csülök, 10g egész bors,
40g só, 15g fokhagyma, 150g füstölt szalonna,
1000gburgonya, 400g szafaládé, 1
csomó, zöldpetrezselyem, 2dl tejföl, 100g sajt, 20g
Piros arany ízesítõ
2db
csülök, 10g köménymag,
40g só, 500g savanyú káposzta, 150g
savanykés alma, 200g sárgarépa.
Töltött
csülök
debreceni módra
Hozzávalók:
2db kicsontozott
csülök,
150g debreceni kolbász, 150g sajt, 30g só, 5g
törött bors, 50g vöröshagyma, 10g
fokhagyma, 1dl olaj, 1dl száraz fehérbor.
Hozzávalók:
2 db sertésláb,1 fej
vöröshagyma, 200 g gomba,1
db színes zöldpaprika,1 db tojás, 2 db
tyúkhúsleves kocka,1 csomag
petrezselyemzöld, 250 g libamáj (vagy csirkemáj), 2
db sertésháló, 10 dkg vaj,
só, õrölt bors, durvára darált
zöldbors
Hozzávalók:
1,4kg
füstölt
csülök, 10dkg vöröshagyma,
2zsemle, 3dl tej, õrölt bors, só, 2 tojás, 2
evõkanál paradicsompüré, 2dkg
liszt, 4dkg zsír.
A csülköt megmossuk, felengedjük hideg vízzel, majd háromnegyed részig megfõzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és kihúzzuk belõle a csontot. Lehúzzuk róla a felsõ bõrt, majd lefejtjük a zsiradékot is. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A csülökrõl leszedett zsiradékot ledaráljuk, majd a lereszelt hagymával és a zsemlével együtt keverõtálba tesszük. Beleütjük a tojásokat, majd sózzuk, borsozzuk. Jól összedolgozzuk, a bõr alá töltjük, majd kötözõspárgával rögzítjük. Kizsírozott tepsibe fektetjük, és mellétesszük a füstölt húst. Forró sütõbe rakjuk, és aranybarnára sütjük, közben többször megforgatjuk. A visszamaradt zsiradékot elkeverjük a paradicsompürével, zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk liszttel, és felengedjük vízzel. Jól kiforraljuk, majd átszûrjük, és a húsra öntjük. Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk. Burgonyasalátát vagy gombás rizst kínálunk mellé.
Hozzávalók
Húsok:
70 dkg. darált sertés comb, egy fél
füstölt csülök.
Zöldségek:1
kg savanyú káposzta, és 10 db savanyított
káposztalapu.
Egyéb:
három evõkanál zsír, egy
evõkanál liszt,
egy pohár rizs, egy paradicsomkonzerv,
só, õrölt pirospaprika.
A füstölt
csülköt feldaraboljuk.
A húst sóval, borssal, pirospaprikával és
két gerezd összezúzott fokhagymával
ízesítjük. Egy pohár rizst adunk
hozzá. Jól összekeverjük. A lapukat
egyenként
megtöltjük a töltelékkel. Egy nagy lábosba
alulra szálas savanyú káposztát
rétegzünk, majd ráhelyezzük a
töltelékek felét, közé a
füstölt csülök darabjait
tesszük. Megint szálas káposzta következik,
majd ismét egy réteg töltelék a
füstölt hússal. A tetejére ismét
szálas káposztát teszünk. Annyi vizet
teszünk
bele, hogy ellepje, majd feltesszük fõni. Kb. két
óra hosszat fõzzük, majd
berántjuk a következõ rántással.
A három evõkanál zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, az õrölt pirospaprikát, és felengedjük vízzel. Elkeverjük, majd a paradicsomkonzervet beletesszük. Az egészet ráöntjük a káposztára, és rövid ideig összeforraljuk. A káposztákat mozgatni nem szabad, mert könnyen széteshetnek. Tálaláskor tejfölt és csípõs erõs paprikát teszünk az asztalra, hogy ki-ki kedve szerint fogyaszthassa.
Töltött
káposzta
alföldi módra
Hozzávalók:
1db
csülök, 500g
darált sertés színhús, 400g
sertésköröm, 300g sertésfül, 1000g
savanyú káposzta, 20db
savanyúkáposzta-levél, 150g rizs, 2db egész
tojás, 10g törött bors, 20g
fûszerpaprika, 50g vöröshagyma, 40g liszt, 5dl
tejföl, 1
csomó kapor.
A bõrös húsokat hideg vízben feltesszük fõni, és lassú forralással puhára fõzzük. Amikor megfõtt, a vízbõl kivesszük, kihûtjük, aztán kicsontozva, nagyobb darabokra vágjuk. Amíg a húsok fõnek, a darált sertéshúst, a rizst, a tojásokat összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A káposztaleveleket a vastagabb erektõl megszabadítjuk, és a tölteléket belecsavarjuk. Lábas aljára tesszük a kiáztatott és kicsavart apró káposztát, ráhelyezzük a tölteléket, és a húsok fõzõlevébõl ráöntünk annyit, hogy éppen ellepje, majd fedõ alatt puhára fõzzük. A megfõtt töltelékeket kiemeljük, melegen tartjuk. Amíg a töltelék fõ, elõkészítjük a rántást. A zsírt felolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, fehér habzásig hevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. A tûzrõl levéve, elkeverjük benne a fûszerpaprikát. A lábasban maradt apró káposztát berántjuk, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára helyezzük az apró káposztával elkevert, kicsontozott bõrös húsokat, erre helyezzük a tölteléket, és kikevert tejföllel meglocsoljuk.