Karibi karácsonyi sonka
Sztori
-

Hozzávalók
- 3 kg füstölt csülök sonka(egész)
- 5 szál kakukkfű
- 18-23 szegfűszeg
- 2 szál újhagyma
- 1 csésze ananászlé
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál narancs lekvár
- 0,5 csésze cukor
- 2 ek méz
- 1 csipet fahéj
- 5-8 szelet ananász
- 5-8 db fogvájó
Elkészítés
Öblítsük le a sonkát, tegyük egy mély fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Tegyük mellé az újhagymát, a kakukkfüvet és 8 szegfűszeget. Forraljuk fel, és kis lángon főzzük kb 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180C°-ra. Ha a sonkán volt háló, azt távolítsuk el és tekerjük be az egészet alufóliával. Tegyük be a sütőbe az alsó rácsra és süssük kb 60 percig(20 perc/0,5 kg).
Amíg a sonka elkészül, csináljuk meg a mázat. Egy magas falú serpenyőbe, vagy lábasba tegyük bele az ananász levet, a gyömbért, a lekvárt, a cukrot, a mézet és a fahéjat. Forraljuk fel és folyamatosan kevergetve, kis lángon főzzük kb 5 percig, majd vegyük le a tűzről.
Ha a sonka megfőtt, vegyük le az alufóliát, vágjuk le a bőrt és a zsírt. Egyenletesen tűzdeljük meg 10-15 szegfűszeggel, fogvájóval rögzítsük rá az ananász szeleteket és egy kenőtollal alaposan kenjük be a mázzal. Alufólia nélkül tegyük vissza a sütőbe kb 10 percre. Ismételjük meg még párszor a kenést és sütést(tetszés szerint, kenésenként 10 perc sütés).
Ha végeztünk, adhatunk a sonkának egy kis színt. Állítsuk be a sütőt 230-260C°-ra és tegyük vissza kb 5 percre, de vigyázzunk mert a magas hőfokon gyorsan megéghet. Hagyjuk kicsit kihülni és tálalhatjuk.
|   | Könnyű | |
|   | 20 perc | |
|   | 1 óra | |
|   | Olcsó |