Kezdőlap
Babgulyás
Halászlé

 

 

 

 


Készételek, egytálételek

Gulyáslevesek

Babgulyás (sűrű)

1 kg fehérbab, 60 dkg sertéslapocka, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi zsír, 2 kanál paprika, só.
A babot előző este beáztatom. A hagymát apróra vágom és kuktában a zsírban aranysárgára pirítom. Rászórom a paprikát, beleteszem a babot, rádobom a húst, kicsit pirítgatom, kevergetem és felengedem fél liternyi vízzel. Beleteszem a zúzott fokhagymát, egy teáskanálnyi sót és lezárom a kuktát. A kuktát szuszogásig felmelegítem, majd alatta a tüzet takarékra csökkentve egy óra hosszat főzöm.

Halételek

Halászléreceptek

Halászlé Gregor-módra

"Vegyünk két kb. 2 kg-os pontyot, 5-6 db halfejet és 1 kg halbelsőséget. A két halat lepikkelyezzük, felbontjuk, fejét levágjuk. Felszeletelés után besózzuk. A halfejeket 5-6 apróra vágott vöröshagymával együtt kb. 1 órán keresztül bő vízben megfőzzük (só nélkül), majd a nagyobb csontokat eltávolítva átpaszírozzuk. Az így kapott, nem valami bizalomgerjesztő lében feloldunk 4 db halászlékockát, tetszés szerint sózzuk, paprikázzuk és felforraljuk. Mikor már lobogva forr, beleengedjük a halszeleteket, 1/4 óráig főzzük teljes lángon. (Egy evőkanál ecetet tegyünk a lébe, akkor nem fől szét a hal!) Ezután óvatosan hozzáadjuk az előre besózott haltejet és ikrát, majd még 10 percig főzzük. Tálaláskor ízlés szerint még cseresznyepaprikát adhatunk hozzá."

© 2009-2016 Kaszás Csaba