A sör Fajtái

Index
Sörkészítés
Űrlap
A sör Magyarországon


   A XV. századig spontán erjedtek a sörök, a serfőző mesterek igazából nem ismerték az élesztő működését. Feltűnt viszont, hogy a schwechati és a müncheni sörök tartósabbak társaiknál. Egy dán tudós, Hansen fejtette meg a rejtélyt. Rájött, hogy a jelenség a hűvös hőmérsékletű erjesztésnek és a sörlében alámerülő élesztőnek tulajdonítható. Ennek alapján különböztetnek meg felső és alsó erjesztésű sörtípusokat. Ez utóbbiakat Dreher Antal, a Sörkirály elnevezése - „Lagerbier”- nyomán lager söröknek is nevezik. Ide tartoznak a világszerte népszerű, száraz, komlós utóízű pilseni sörök. Felső erjesztésűek a gyümölcsös ízű angol ale-ek.
   Alapanyag szerint is szokás csoportosítani a söröket. Az árpamalátából főzöttek a legelterjedtebbek, de sokan hódolnak a búzasöröknek is, amelyekhez szintén nélkülözhetetlen az árpából készített maláta.


Sörtípusok (Michael Jackson: Sör Világkalauz)

Alsó erjesztésű sörök
   Ezek hosszú ideig - gyakran több hónapig - érlelődnek hideg, fagyponthoz közeli hőmérsékletű pincékben. Német nevük lager, a magyar pedig ászok. Több altípusuk van:

Pilzeni
   A világ szinte összes világos söre kapcsolódik ahhoz az italhoz, amit 1842-ben főztek először Pilzen városában, Bohémiában. Korábban sötétebb színű vagy fátyolos volt a sör, Bohémia viszont az üvegpoharak és kupák gyártásában is élen járt, így a sör színe különös hangsúlyt kapott. Az erdeti pilseni sör, a Pilsner Urquell szép aranyszínű, Bohémia komlói pedig nagyszerű aromát kölcsönöznek az ínycsiklandó, finom utóízű, közepesen testes sörnek. Ma a pilzeninek nevezett sör illatos, virágos bukéjú, lágy és elegánsan száraz, komlós utóízű világos ászok sör.

Bak (Bock)
   Erős ászok, amelyet melegítőitalként fogyasztanak. Alkoholtartalma általában legalább 6,7 térfogatszázalék, de ennél sokkal erősebb is lehet. Színe hagyományosan barna, de egyre gyakoribb a világos bak sör is.

Felső erjesztésű sörök
   Az összes klasszikus brit és belga sörtípus, valamint minden búzasör felső erjesztéssel készül. A gyors, meleg erjesztésnek köszönhetően gyümölcsös, fűszeres jellegűek. Ez a régebbi sörfőzési módszer, Magyarországon viszonylag kevés ilyen sörrel találkozhatunk.

Búzasör
Német búzasör - A közhiedelemmel ellentétben az 1516-os bajor tisztasági törvény (Reinheitsgebot) nem az árpamalátát, hanem a malátát írta elő egyedüli lehetséges keményítő tartalmú alapanyagként. Mivel a búzasör - legalábbis részben - nem nyers búzából, hanem búzamalátából készül, használata sosem ütközött a bajor tisztasági törvénybe. A búzasör mai német meghatározása szerint legalább 50% búzamalátából készül felső erjesztéssel. Eredeti extrakttartalma 11-13%.
- Élesztős búzasör (Hefeweizen): a fennmaradó extrakt és az élesztőmennyiség beállításával előre számításba veszik a palackban zajló erjedést, ezért ez a fajta különös pontosságot igényel a gyártás ászokolási fázisában.
- Szűrt búzasör (Kristallweizen): szűrt, tükrös búzasör, amely a sörgyártás - szűrésen kívüli - többi folyamatában is eltér az élesztős búzasörtől.
Belga búzasör - Belgiumban, a Senne folyó völgyében, Brüsszel környékén évszázadok óta főzik a világ legkülönösebb sörét, a lambicot. Ez a sörfajta 30-40% nem malátázott búzát tartalmaz, és a vadon, csak itt megtalálható élesztők spontán módon erjesztik meg. Legalább 3-6 hónapig érlelik hordóban a megerjesztett sört, de igazán érettnek csak "két nyár" elteltével ítélik a lambicot.

Ale
   Hordóban érik az igazi brit ale, miután valamennyi, erjeszthető cukorral és virulens élesztővel együtt hordóba töltik, ahol utóerjedés zajlik. Az eljárás célja az élő ale, amely a hordóban karbonálódik. Így igen enyhe szénsavtartalom keletkezik, noha az ale valójában sohasem teljesen sima. Természetesen csak csapolva lehet felszolgálni az ilyen ale-t.

Stout
   Az angol stoutok kifejezetten édes sörök, míg nálunk jóval ismertebbek az ír száraz (dry) stoutok. A legnevesebb márka a Guinness, amely pörkölt, de nem malátázott árpát is tartalmazó, majdnem fekete, száraz, átütő aromájú sör.