A sör Magyarországon
Az ősmagyarok bozának nevezték gyenge
alkoholtartalmú, sörre emlékeztető italukat.
Igaz, a bozát nem ők maguk fedezték fel,
idegenektől tanulták készítését. Egyes források
alapján a törököket gyaníthatjuk a magyarok
sörre szoktatása mögött. A bozát ugyanis köles,
árpa, később kukorica erjesztésével nyerték. De
a magyarok ismertek egy sztyeppei eredetű italt
is: a nyírfa vagy a juhar kérgét megcsapolták, a
kifolyó lét összegyűjtötték, majd több napig
erjesztették.
Magyar specialitásnak nevezhetjük a "kun
sert"vagy más néven "kenyérsert". Ez a
kenyérsütés mellékterméke volt. A gabonamagvakat
(köles, árpa, búza) megőrölték, víz és kovász
hozzáadásával kenyeret készítettek, majd a
kelesztett tésztát lapos, megforrósított köveken
sütötték meg. Az egyenlőtlen melegedés
következtében a kenyér külseje sült meg, közepe
nyers maradt. A félig sült kenyértésztát
megtörték, vízzel telt edénybe tették. A
kovásztól ez megerjedt, és néhány nap után
savanykás, enyhén szeszes italt kaptak. Hogy
bódító erejét növeljék, a gabona közé kender
magját keverték. Megjegyzendő, hogy a boza a
kábulat jelképe volt, "tiszta lelkű ember" nem
ivott belőle.
A középkori Magyarországon sert főzhetett minden
teljes jogú polgár, s az iparral telek és
házhely járt együtt. A mohácsi, csatavesztés
által elhíresült II. Lajos király udvarának
számadókönyve szerint az uralkodó egyáltalán nem
vetette meg a jó seritalt. Számos, az alábbihoz
hasonló bejegyzés tanúskodik erről: "1525.
július második napján vásároltam egy kis hordó
árpasert a Királyi Felség asztala számára, adván
azt Balázsnak, Ő Felsége pohárnokának kezéhez,
és fizettem ezért forint hármat."
Kocsmának a szó, XVII. századi értelmében alig
van nyoma. Az első nagyüzeminek nevezhető
serfőzdét II. Rákóczi Ferenc, alapította
Őraljfalván. Írásos emlékek utalnak arra, hogy
1815-ig a régi Kis-Pest (a mai Belváros) volt a
pest-budai sörgyártás központja. A mai Váci
utcában működött a nagynak nevezhető serfőző
ház.
1483-ból való az az okmány, mely a pesti Magyar
Mészáros Mesterek céhéhez tartozó székről szól,
ahol is szerepel egy pesti esküdt polgár -
vagyis szenátor -, bizonyos Seres Máté. Az ő
neve előfordul egy négy évvel későbbi okmányon
is, ahol mint a legjobb serfőzőt említik. Seres
uram vélhetően főállásban főzte a sört, mert
abban az időben sokan kapták nevüket épp a
foglalkozásuk után.
Pest
ipartörténeti emlékei az évszázadok alatt
nagyrészt elkallódtak, de mivel Pest városnak
nem voltak szőlőtermő területei, jogosan
feltételezhetjük, hogy serfőzésben meg előzte
Budát.
A következő érdekes figura a pesti sör körül
Proberger Jákob, császári tábori felcser, Pest
város egyik első bírája. 1687ben megvette a még
épségben álló, török kézen lévő Pesti
Serfőzőházat. A Vízi Kupa sikátor-vagyis a mai
Sörház utca - lett a helye az újkori pesti
serfőzdének.
1845
októberében újjáalakult a serfőzők pesti céhe,
melynek tagja lett az ország minden valamirevaló
városának egy-egy serfőző mestere. Ekkor már
négy éve múlt, hogy Anton Dreher új
sörszabadalmat nyújtott be. Nagy sikert aratott
új főzetével, mely világos, könnyű, frissítő
ízű, és ami mindezeknél sokkal fontosabb: jól
eltartható volt. Eddig ugyanis két- három napnál
többet nem bírt ki a ser, megsavanyodott. Új
főzetéhez új technológia és új gépek kellettek,
mert a Dreher-féle sört több fázisban kell
lehűteni.
Dreher a
párizsi világkiállításon mutatkozott be a
nagyvilágnak az első világos sörrel - és szinte
rögtön óriási sikert aratott. De ez egyben a
céhes korszak végét, az iparszerű sörgyártás
kezdetét is jelentette.